2013-10-13 12:00:02
Φωτογραφία για «Ψήνουν» αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας – Τα σενάρια και τα ευρωπαϊκά μοντέλα
Θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα το μοντέλο χρέωσης των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα; Θα αλλάξει η βάση υπολογισμού; Θα φορολογηθούν και τα αυτοκίνητα με «πράσινους» κινητήρες; Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια ενόψει της καταβολής των τελών για το 2014.

Το νέο κύμα απόσυρσης πινακίδων φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών. Βάζουν κάτω τα σενάρια για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ενώ επανέρχεται στο τραπέζι και το σχέδιο καταβολής των τελών με τον μήνα έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να έχουν περισσότερο χρόνο μπροστά τους για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης. Ένας σύντομος γύρος στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποδεικνύει ότι και μοντέλο μηνιαίας καταβολής τελών υπάρχει (στην Αυστρία) και διαφορετικός τρόπος υπολογισμού. Χρησιμοποιείται ως βάση και ο κυβισμός, και η ισχύς του κινητήρα και οι εκπομπές ρύπων ακόμη και η κατανάλωση καυσίμου. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο ενώ και φέτος η καταβολή των τελών θα γίνει ηλεκτρονικά όπως ακριβώς και πέρυσι. Μαζί με τα τέλη αναμένεται να καταβληθεί και ο φόρος πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών.


1. Αυστρία

Χρεώνει τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα ενώ μονάδα μέτρησης είναι η ισχύς του αυτοκινήτου. Κάθε κιλοβάτ χρεώνεται προς 0,605 ευρώ, ισχύει ελάχιστη χρέωση έξι ευρώ τον μήνα και μέγιστη 66 ευρώ. Έκπτωση 10% γίνεται σε όσους προπληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και για τους 12 μήνες του χρόνου ενώ τα αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει πριν την 1/1/1987, επιβαρύνονται με προσαύξηση 20% εφόσον δεν ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

2. Βέλγιο

Τα ΙΧ κατατάσσονται σε κατηγορίες «φορολογήσιμων ίππων» με βάση τον κυβισμό. Τα τέλη επανακαθορίζονται σε ετήσια βάση ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού. Το 2012, κυμαίνονταν από 68,88 ευρώ (για ΙΧ με κινητήρα έως 750 κυβικά) έως 1762 ευρώ (για ΙΧ με κινητήρα 4150 κυβικών). Επί του ποσού αυτού, επιβάλλεται και προσαύξηση 10% υπέρ των δήμων.

3. Βουλγαρία

Βάση υπολογισμού είναι η ισχύς. Επιβάλλεται φόρος από 1,02 έως 3,69 λέβα ανά κιλοβάτ (ένα ευρώ είναι περίπου 1,96 λέβα). Το ποσό πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από ένα έως 2,8 ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου. Όσο πιο παλαιό είναι ένα αυτοκίνητο, τόσο λιγότερα τέλη κυκλοφορίας πληρώνει.

4. Κύπρος

Συνυπολογίζονται τα κυβικά του κινητήρα αλλά και οι εκπομπές αερίων ρύπων. Ανάλογα με τον κυβισμό, προκύπτει ένα ποσό ανά κυβικό εκατοστό το οποίο και μειώνεται κατά 15% υπό την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο εκπέμπει λιγότερα από 150 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το ποσό ανά κυβικό εκατοστό, κυμαίνεται από τέσσερα έως 20 λεπτά του ευρώ.

5. Γερμανία

Όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά τη 1/1/2009, πληρώνουν τέλη δύο ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα. Αρχικά, απαλλάσσονταν τα οχήματα που εξέπεμπαν λιγότερα από 120 γραμμάρια. Το όριο περιορίστηκε στα 110 γραμμάρια από το 2012 ενώ από το 2014 θα πέσει στα 95 γραμμάρια. Ειδικά τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Euro6, εξασφαλίζουν έκπτωση 150 ευρώ επί των τελών κυκλοφορίας, ένα μέτρο που θα ισχύσει μέχρι και το τέλος του 2013.

6. Δανία

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται δύο φορές τον χρόνο και υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση καυσίμου. Τα λιγότερα, πληρώνουν τα αυτοκίνητα που διανύουν τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου ενώ τα περισσότερα –πάνω από 20.000 κορώνες Δανίας τον χρόνο ή 1340 ευρώ- πληρώνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων που διανύουν μόλις 5-6 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου.

7. Ιταλία

Βασικό κριτήριο φορολόγησης είναι η πραγματική ισχύς του αυτοκινήτου. Οι οδηγοί πληρώνουν από 2,58 ευρώ έως 4,95 ευρώ ανά κιλοβάτ ενώ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις επιβάλλονται στα ΙΧ με ισχύ άνω των 100 κιλοβάτ. Η τελική επιβάρυνση, εξαρτάται και από την γεωγραφική περιοχή όπου έχει δηλωθεί το αυτοκίνητο καθώς και από την κατάταξη του αυτοκινήτου (euro 1, euro 5 κλπ). Η Ιταλία, είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν επιβάλλει φόρο τύπου «πολυτελείας» όπως η Ελλάδα. Από το 2012, οι οδηγοί με αυτοκίνητα η ισχύς των οποίων υπερβαίνει τα 185 κιλοβάτ, πληρώνουν 20 ευρώ ανά κιλοβάτ για την υπερβάλλουσα ισχύ.

8. Ουγγαρία

Δύο μεταβλητές επηρεάζουν τα τέλη: το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την πρώτη κυκλοφορία του οχήματος και η ισχύς του αυτοκινήτου (κιλοβάτ). Όσο παλαιότερο είναι το επιβατικό όχημα, τόσο μικρότερη είναι και η επιβάρυνση η οποία ξεκινάει από τα 140 ουγγρικά φιορίνια ανά κιλοβάτ για τα οχήματα ηλικίας άνω των 16 ετών και φτάνει στα 345 φιορίνια για οχήματα ηλικίας έως τέσσερα χρόνια (σ.σ ένα ευρώ είναι 299 φιορίνια Ουγγαρίας).

9. Σουηδία

Επιβάλλεται ελάχιστη χρέωση ίση με 360 σουηδικές κορώνες (σ.σ ένα ευρώ είναι 8,69 κορώνες) και 20 κορώνες επιπλέον για κάθε γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα που υπερβαίνει τα 117 γραμμάρια. Δηλαδή, όλα τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν έως 117 γραμμάρια πληρώνουν μόνο το ελάχιστο ποσό δηλαδή τις 360 κορώνες. Ειδικά για τα αυτοκίνητα που κινούνται με οικολογικότερα καύσιμα (φυσικό αέριο κλπ) πέραν του ελάχιστου ποσού, προστίθενται 10 κορώνες ανά γραμμάριο και όχι 20 όπως ισχύει για τα υπόλοιπα οχήματα. Τα αυτοκίνητα που κινούνται με diesel επιβαρύνονται σημαντικά καθώς τα τέλη είναι υπερδιπλάσια ενώ για τα οικολογικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερα από 95 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ισχύει απαλλαγή για πέντε χρόνια.

10. Μεγάλη Βρετανία Τα αυτοκίνητα κατατάσσονται σε 13 κατηγορίες βάσει ρύπων ενώ ο οδηγός έχει δύο επιλογές πληρωμής: ή τα καταβάλλει σε ετήσια βάση, ή τα πληρώνει σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 10%. Βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα έχουν κοινή μεταχείριση ενώ για τα υπόλοιπα «οικολογικά» καύσιμα ισχύει έκπτωση. Τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται από 20 έως 475 λίρες (ένα ευρώ είναι 0,87 λίρες) ενώ απαλλάσσονται κάθε καταβολής τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

11. Πορτογαλία

Συνδυάζει τη φορολόγηση με βάση τον κυβισμό, με την φορολόγηση με βάση τις εκπομπές αερίων ενώ το τελικό ποσό προσαυξάνεται έως και 15% ανάλογα με την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος. Τα περισσότερα χρήματα πληρώνουν οι οδηγοί που απέκτησαν αυτοκίνητο μετά το 2010. Τα τέλη κυκλοφορίας βάσει κυβισμού, κυμαίνονται από 27,87 ευρώ έως 382,51 ευρώ ενώ τα τέλη με βάση τις εκπομπές ρύπων, κυμαίνονται από 57,19 έως 318,80 ευρώ.

12. Ελλάδα

Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους (0,9 ευρώ έως 3,4 ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου) ενώ απαλλάσσονται όσα οχήματα εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια. Τα παλαιότερα οχήματα πληρώνουν με βάση τον κυβισμό. Τον λογαριασμό εκτόξευσε η επιβολή του φόρου πολυτελείας σε όλα τα ΙΧ με κινητήρα άνω των 1929 κυβικών (σ.σ ισχύει για όλα τα ΙΧ που κυκλοφορούν μετά την 01/01/2012). Ο φόρος για τα ΙΧ πενταετίας, ξεκινάει από τα 410 ευρώ και μπορεί να υπερβεί τα 2000 ευρώ για τα αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών. Η κατοχή αυτοκινήτου στην Ελλάδα, μπορεί να επιβαρυνθεί και με φόρο εισοδήματος καθώς είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Πηγή: Fpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ