2013-10-13 16:00:09
Φωτογραφία για Κανείς δεν πιστεύει πια την κυβέρνηση για την οικονομία
Ούτε καν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, που έχει συσταθεί στη... Βουλή (!), δεν μπορούν πλέον να πείσουν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βάσει της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται. Καταπέλτης είναι η έκθεση του Γραφείου αυτού.

Τινάζει στον αέρα τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. «Είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους», τονίζει χωρίς περιστροφές. «Η χώρα είναι σε χειρότερη θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της, αφού έχει καταρρεύσει η παραγωγική της βάση», υπογραμμίζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους του Κοινοβουλίου.

Συνεχίζει τινάζοντας στον αέρα τους μύθους αφενός των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και αφετέρου της «σωτηρίας» της Ελλάδας μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας: «Η επίτευξη και κυρίως η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον (πάνω σε μια εξασθενημένη οικονομία) είναι σχεδόν αδύνατη
. Ούτε μπορεί κανείς να αναμένει σοβαρή μείωση του χρέους μέσω ιδιωτικοποιήσεων», ξεκαθαρίζουν οι οικονομολόγοι της Βουλής. Το συμπέρασμά τους είναι σαφέστατο και διατυπώνεται πεντακάθαρα: «Το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο έως το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης». Εχουν απόλυτο δίκιο. Χθες το «Εθνος» δημοσίευσε στις οικονομικές σελίδες του ένα πολύ διαφωτιστικό γράφημα.

Κατά την τετραετία 2013-2016 η χώρα μας πρέπει να πληρώσει συνολικά και για τα τέσσερα χρόνια 74,7 δισεκατομμύρια ευρώ για ομόλογα που έχει εκδώσει και τόκους 36,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια που έχει πάρει - συνολικά δηλαδή... 111,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να νομίζει ότι με τέτοιου ύψους δανειακές υποχρεώσεις μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της χωρίς αυτό να «κουρευτεί» κατά μεγάλο ποσοστό; Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Στα τέλη του 2009 το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 299 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αφού «κουρεύτηκε» υποτίθεται κατά 53% και αφού και με την «επαναγορά ομολόγων» οι δύστυχοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και είναι άτομα ή ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ., έχασαν το 80% (!) των χρημάτων τους, το ελληνικό δημόσιο χρέος αυτήν τη στιγμή έχει... εκτιναχθεί στα 321 δισεκατομμύρια ευρώ! Και επειδή ταυτόχρονα η μνημονιακή πολιτική οδήγησε σε καταβαράθρωση το ΑΕΠ της χώρας, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου μάς είπε ότι έχουμε χρεοκοπήσει επειδή το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 129% του ΑΕΠ το 2009 και η κυβέρνηση Σαμαρά μάς λέει ότι μας έχει σώσει τώρα που το δημόσιο χρέος έχει απογειωθεί στο... 175,5% του ΑΕΠ!

Με χρέος 129% του ΑΕΠ χρεοκοπήσαμε, με χρέος 175% του ΑΕΠ σωθήκαμε! Θα μας τρελάνουν ή απλούστατα μας θεωρούν τόσο ηλίθιους που απλώς μας χλευάζουν; Φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στον ελληνικό λαό το... ΔΝΤ! Δεν θα παρθεί κανένα νέο αντιλαϊκό μέτρο το 2014, ισχυρίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μόνο για το 2015 και το 2016 απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 4,1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συνομολογηθεί με την ΕΕ και συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου. Ψέματα, λέει το ΔΝΤ, για την τριετία 2014-2016 θα απαιτηθούν μέτρα κατά 60% επαχθέστερα - αντί για 4,1 θα χρειαστούν μέτρα ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προτείνει τη δική του λύση: «Η οργανωμένη διαγραφή μέρους του χρέους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Θα κατένεμε πιο ισόρροπα τα βάρη σε δανειστές και οφειλέτες», γράφει. Την αναγκαιότητα διαγραφής μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους υποστηρίζει και το ΔΝΤ, οι εκθέσεις του οποίου φαντάζουν... «αριστερίστικες (!)» σε σχέση με την πολιτική που έχει επιβάλει η Γερμανία σε ολόκληρη την ΕΕ. Η σκληρή λιτότητα τελικά αποδεικνύεται ότι υπονομεύει την ανάπτυξη που είναι η βασική προϋπόθεση για τη μείωση του δημόσιου χρέους οποιασδήποτε ανεπτυγμένης χώρας, έγραφε π.χ. έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε προ δύο εβδομάδων, στις 26 Σεπτεμβρίου. Αντί γι' αυτό, τεχνοκράτες της Κομισιόν προτείνουν να... αυξηθούν κατά 10% οι τιμές των τροφίμων, των φαρμάκων κ.λπ. στην Ελλάδα μέσω αύξησης του ΦΠΑ! Τι να πει κανείς;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ