2013-10-14 10:36:59
Φωτογραφία για Φλερτ από Ρωσία, Κατάρ, και... Ινδία για τα ΕΛΠΕ
Γιώργος Φιντικάκης

Ρωσικές εταιρείες όπως οι Lukoil, Rosneft, Gazpromneft, funds από αραβικές χώρες και το Κατάρ, και εσχάτως η… Indian Oil Corporation (IOC), ο μεγαλύτερος Ινδικός ενεργειακός όμιλος, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται δεν περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά μόνο όμιλοι από την Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, που θα έβλεπαν με καλό μάτι να αποκτήσουν μια «βάση» στην Ελλάδα ως εφαλτήριο για την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στην αγορά της ΕΕ.

Το διαπιστωμένο ενδιαφέρον από εταιρείες τρίτων χωρών, μαζί με την καθυστέρηση στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, εξηγούν και την τροποποίηση των αρχικών σχεδίων της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των ΕΛΠΕ.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε αρχικά την πώληση της ΔΕΠΑ και στη συνέχεια εκείνη των ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν με ποσοστό 35% στη δημόσια εταιρεία παροχής αερίου. Μετά το ναυάγιο με τη Gazprom, και την αδυναμία επαναπροκήρυξης πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ, αποφασίστηκε να αποσυνδεθούν οι δύο διαγωνισμοί, και να τρέξει πρώτα αυτός των ΕΛΠΕ.


Μένει «στην άκρη» η συμμετοχή 35% στη ΔΕΠΑ

Όσο για τη συμμετοχή των ελληνικών διυλιστηρίων με 35% στη ΔΕΠΑ, το θέμα θα επιλυθεί ως εξής : Στην προκήρυξη που θα δημοσιεύσει το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο α’ εξάμηνο του 2014 θα υπάρχει ειδική αναφορά στο μερίδιο που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ, προκειμένου οι όποιοι ενδιαφερόμενοι να το συμπεριλάβουν στις προσφορές τους.

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή των ΕΛΠΕ θα μείνει για την ώρα «στην άκρη» ως ένα περιουσιακό στοιχείο η αποτίμηση του οποίου θα μπορέσει να γίνει στο μέλλον, μόνο μετά την πώληση της ΔΕΠΑ, αλλά που σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι «μνηστήρες» δεν θα πρέπει να αγνοήσουν αφού θα ανεβάσει την αξία του ελληνικού ομίλου.

Το μνημόνιο και ο ρόλος του ομίλου Λάτση

Βέβαια, για να αποσυνδεθεί ο διαγωνισμός των ΕΛΠΕ από εκείνον της ΔΕΠΑ, θα πρέπει προηγουμένως να αναθεωρηθεί το μνημόνιο που έχουν συνυπογράψει το ελληνικό Δημόσιο, δια του ΤΑΙΠΕΔ, με τα ΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί συνολικά η άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο μετόχων του ομίλου, δηλαδή του Δημοσίου (35,48%), και του ομίλου Λάτση (40,98%).

Από 2014 και βλέπουμε για τη ΔΕΠΑ

Όσο για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αυτή παραπέμπεται στο... μέλλον. Χωρίς να βρεθεί μια φόρμουλα για τη ρύθμιση των αυξανόμενων χρεών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, νέος διαγωνισμός δεν πρόκειται να προκηρυχθεί. 'Η αν προκηρυχθεί, οι πιθανότητες να έχουμε ένα δεύτερο ναυάγιο είναι της τάξης του 80%-90%.

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του περασμένου Ιουνίου, ότι μετά το ναυάγιο με τη Gazprom, θα υπάρξει νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος το συντομότερο δυνατόν, και μάλιστα πριν το τέλος του 2013, με διαδικασίες- εξπρές, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

 http://www.tanea.gr/news/economy/article/5047241/flert-apo-rwsia-katar-kai-india-gia-ta-elpe/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ