2013-10-16 09:56:04
Φωτογραφία για Αθώος δηλώνει ο Άμπου αλ Λίμπι
Ο Λίβυος Άμπου Άνας αλ Λίμπι, που φέρεται να είναι μέλος της Αλ Κάιντα και κατηγορείται για τις επιθέσεις εναντίον δύο αμερικανικών πρεσβειών στην Αφρική το 1998 δήλωσε αθώος, στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου προσήχθη, αφού του έγιναν γνωστές οι κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ο Λίμπι, που ήταν εμφανώς κουρασμένος και έφερε μακριά, γκρίζα γενειάδα, δήλωσε αθώος μέσω του δικηγόρου που του διόρισε το δικαστήριο.

Ο Ναζίε αλ Ράγκιε, όπως είναι το πραγματικό όνομα του αλ Λίμπι, συνελήφθη πριν από δέκα ημέρες από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του στην Τρίπολη της Λιβύης. Μεταφέρθηκε αρχικά σε ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο για ανάκριση και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Λιούις Κάπλαν διέταξε τη συνέχιση της προφυλάκισής του, κάνοντας λόγο τον κίνδυνο διαφυγής του, και όρισε την επόμενη δικάσιμο για τις 22 Οκτωβρίου.


Ο Λίμπι, που μιλούσε μέσω διερμηνέα, δήλωσε στο δικαστήριο μόνο το όνομα και την ηλικία του.

Σε βάρος του Λίμπι και άλλων 20 ατόμων που θεωρούνται μέλη της Αλ Κάιντα είχαν ασκηθεί διώξεις το 2000 για «συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών» και «συνωμοσία για την καταστροφή κτιρίων και περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ». Από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, στις 7 Αυγούστου 1998, είχαν σκοτωθεί 213 άνθρωποι —εκ των οποίων 12 Αμερικανοί— και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5.000. Την ίδια ημέρα, στην επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας, έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και άλλοι 85 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Λίμπι, που θεωρείται ειδικός στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, είχε αναλάβει από το 1993 να παρακολουθεί την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι. Τον επόμενο χρόνο, σε συνεργασία με άλλα μέλη της Αλ Κάιντα, εξέτασε διάφορους πιθανούς στόχους επιθέσεων, όχι μόνο αμερικανικούς αλλά και "βρετανικούς, γαλλικούς και ισραηλινούς", πάντα στην πρωτεύουσα της Κένυας. Η ομάδα του στη συνέχεια μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στον Οσάμα μπιν Λάντεν που τότε κρυβόταν στο Σουδάν.

Ο δικηγόρος του Λίμπι υπογράμμισε ότι από τις 150 σελίδες του κατηγορητηρίου μόλις τρεις παράγραφοι αφορούν τον πελάτη του.

Αφού περιπλανήθηκε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη Βρετανία όπου του χορηγήθηκε άσυλο στα τέλη της δεκαετίας του '90 και κατόπιν στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν, όπου έζησε για χρόνια σε "μυστικές" φυλακές, ο Λίμπι επέστρεψε στην πατρίδα του τη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ