2012-04-11 06:56:06
Φωτογραφία για Συγχωνεύσεις τραπεζών και με το... ζόρι
Του Κώστα Παπαγρηγόρη

Ριζική αναδιάταξη του εγχώριου πιστωτικού συστήματος θα προκαλέσει, σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και ο απαιτούμενος διαχωρισμός των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμες και μη.

Ήδη «στα χέρια» της ΤτΕ βρίσκονται τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, βάσει των οποίων θα κριθεί στη συνέχεια η βιωσιμότητα τους. Πρόκειται για σχέδια που αναλύουν τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των βασικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και περιλαμβάνουν εκτός από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το σχεδιασμό των τραπεζών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, στον οποίο περιλαμβάνονται πωλήσεις θυγατρικών ή συμμετοχών, απεμπλοκή από μη χρηματοπιστωτικές εργασίες, πώληση ακινήτων. Επίσης, κρίσιμα στοιχεία είναι η κερδοφορία των επόμενων ετών και η περιστολή του κόστους αλλά και πρωτοβουλίες όπως η επαναγορά τίτλων που ήδη πραγματοποιείται.


Το επιτελείο της ΤτΕ σε συνεργασία με την Bain εξετάζει τα σχέδια και αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα να αποστείλει τις παρατηρήσεις της στις διοικήσεις των τραπεζών ώστε να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες προσαρμογές. Στόχος είναι μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του 2011, να έχουν διαμορφωθεί τα τελικά σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης της κάθε τράπεζας.

Επικεφαλής ιδιωτικής τράπεζας τονίζει ότι η διάκριση σε βιώσιμο ή μη σχήμα, με βάση τα capital plans, είναι αυτή που κρίνει το μέλλον κάθε τραπεζικού ιδρύματος όσο αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά και το μέρος της ρευστότητας αφού η ΕΚΤ θα χρηματοδοτεί μόνο τις βιώσιμες τράπεζες και οι λοιπές θα λαμβάνουν ρευστότητα από τον ELA.

Οι βιώσιμες τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ενώ για τη μη βιώσιμες, θα εξεταστεί ανά περίπτωση εάν είναι δυνατή η συνένωσή της, ενδεχομένως με μεγαλύτερη τράπεζα ή ο διαχωρισμός του μη υγιούς μέρους.

Γνώμονας για τις ασθενέστερες και πάντως μη συστημικές τράπεζες, αφού οι συστημικού χαρακτήρα θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα, θα είναι η εξυγίανση με τρόπο που θα βαρύνει κατά το δυνατόν λιγότερο το δημόσιο και σε αυτή την κατεύθυνση, η εμπειρία της Proton ήταν καθοριστική. Η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξουν πιέσεις για απορρόφηση μικρότερων τραπεζών από μεγαλύτερες ή άλλης μορφής συνένωση που θα κριθεί σκόπιμη.

«Ωθηση» σε κινήσεις συγκέντρωσης των μεγάλων του κλάδου - κάτι που τρόικα και ΤτΕ επιθυμούν διακαώς - αναμένεται ότι θα δοθεί εκ των συνθηκών που θα προκύψουν για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τις διοικήσεις μεγάλων ομίλων να κοιτάζουν πάντως και στο εξωτερικό, επιδιώκοντας την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών.

Καταλύτης ο έλεγχος της Τρόικας

Καταλύτη παρέμβάση στην ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου θα έχει και η Τρόικα, καθώς όπως διεμήνυσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε διαγνωστικούς ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες που θα καθορίσουν ποιες είναι βιώσιμες ή όχι.

Μάλιστα η έκθεση βιωσιμότητας της Τρόικας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου και θα κρίνει ποιες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν, σε ποιες θα υιοθετηθούν άλλες λύσεις όπως να τις συγχωνεύσουν με άλλες τράπεζες και κάποιες ίσως να υιοθετηθεί η λύση του διαχωρισμού σε good και bad bank.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η έκθεση βιωσιμότητας της Τρόικας θα διαχωρίζει ουσιαστικά τις τράπεζες σε συστημικές και μη συστημικές.

Στις συστημικές θα ενταχθούν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων από το ΤΧΣ θα προηγηθεί.

Ιδιαίτερη κατηγορία θα αποτελέσουν οι ξένες τράπεζες Emporiki, Geniki, HSBC και Citibank καθώς και οι Κυπριακές, Τράπεζα Κύπρου, Marfin και Ελληνική Τράπεζα.

Μεγάλο ερωτηματικό θα αποτελέσει το πόρισμα της Τρόικας για τις μικρότερες τράπεζες όπως οι ΑΤΕ, το ΤΤ, η Attica Bank η Proton Bank, η Probank, η FBBank.

Για την ΑΤΕ, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Τρόικα επιμένει στη λύση της διάσπασης της σε good και bad bank, ενώ για τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από το ΤΧΣ αλλά αρκετά αργότερα σε σχέση με τις μεγάλες του κλάδου ή θα ζητηθεί από τους μετόχους τους να συμμετάσχουν με πολύ υψηλότερο ποσοστό του 10% που είναι η ελάχιστη συμμετοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι το ΤΧΣ δεν θα χάσει τα χρήματα που θα επενδύσει. kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ