2013-10-18 01:03:04
Φωτογραφία για Αυθαίρετα: Πόσα θα πληρώσουν ξανά όσοι τα νομιμοποίησαν
Δελτίο δομικής τρωτότητας. Μία έμπνευση του νόμου 4014/11, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία 'κόλλησε' προσωρινά στα έδρανα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και κηρύχθηκε αντισυνταγματική.

Αυτή τη στιγμή, αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν γνώριζαν, λόγω της δαιδαλώδους διαδρομής που ακολούθησε το εν λόγω πιστοποιητικό, αν θα πρέπει να το προσκομίσουν ή όχι, καλούνται να το κάνουν με βάση το νέο νόμο Καλαφάτη (4178/2013).

Όπως διευκρινίζει ο αρχιτέκτονας μηχανικός, Κωνσταντίνος Κοροβέσης, το δελτίο τρωτότητας είναι ένα από τα στοιχεία, που υποβάλλεται, αφότου έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης το παράβολο για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου. “Πρακτικά, εφόσον δεν έχει κατατεθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να το ετοιμάσει ο επιβλέπων μηχανικός ή ο αρχιτέκτονας και να το καταθέσει”.

Με δεδομένη την ανησυχία πολλών ιδιοκτητών για το αν θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον τίμημα για τη σύνταξη του συγκεκριμένου πιστοποιητικού, ο κύριος Κοροβέσης απαντάει : “Το δελτίο δομικής τρωτότητας περιλαμβάνεται μέσα στην τιμή της τακτοποίησης, καθώς εντάσσεται στην αμοιβή αυτοψίας του μηχανικού
. Επισήμως, από το νόμο, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη αμοιβής, αλλά - σε κάθε περίπτωση - έγκειται στη συμφωνία του μηχανικού με τον πελάτη του”.

Όπως εξηγεί ο κύριος Κοροβέσης, το δελτίο τρωτότητας είναι μία φόρμα, στην οποία συμπληρώνουμε κάποια στοιχεία. “Η τρωτότητα αφορά σε όλες τις κατοικίες, εν αντιθέσει με τη στατική επάρκεια, η οποία αφορά σε κτίρια υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα και βιοτεχνικές – βιομηχανικές εγκαταστάσεις”.

“Βασική παγίδα είναι όταν μας ζητείται να συμπληρώσουμε αριθμό ατόμων, που συναθροίζονται στο κτίριο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο μηχανικός δεν μπορεί να ξέρει πόσα άτομα θα βρεθούν μέσα στο χώρο σε κάποια χρονική στιγμή, καθώς είναι κάτι εντελώς αόριστο. Οι μηχανικοί, από την πλευρά τους, δεν επιθυμούν την εφαρμογή του, καθώς δεν μπορούν να φέρουν ευθύνη γι' αυτό που συντάσσουν, από τη στιγμή που - βάσει νόμου - δεν υποχρεούνται να προβούν σε μελέτη των παραμέτρων, που καλούνται να παραθέσουν”.

Σύμφωνα με τον κύριο Κοροβέση, τα στοιχεία, που συμπληρώνει κανείς, είναι εντελώς υποθετικά. “Κάποια άλλα είναι απλές παραδοχές, που χρησιμοποιούνται στις μελέτες. Για παράδειγμα, αν έχω ένα κτίριο, που βρίσκεται στη Δυτική Αττική, θα συμπληρώσω το δελτίο ανάλογα με τη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας, με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό, κάτι που είναι απλά μία παραδοχή, καθώς δεν γίνεται μελέτη ουσίας στην περιοχή για να διαπιστωθεί ο κίνδυνος να πληγεί ένα κτίριο από τη σεισμική δραστηριότητα”.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, είναι να γίνεται η κατάρτιση του δελτίου κατά προσέγγιση.

“Αντιθέτως, στο δελτίο στατικής επάρκειας – για επαγγελματικές εγκαταστάσεις - ελέγχεται ο οπλισμός, η ποιότητα του μπετόν και με βάση ολοκληρωμένη μελέτη βγαίνει πόρισμα για τις αντοχές του κτιρίου. Το δελτίο δομικής τρωτότητας αποφάσισαν κάποιοι, κάποια στιγμή, να το συμπεριλάβουν στο νόμο, χωρίς να έχει πρακτικό λόγο ύπαρξης και - πάνω απ' όλα - χωρίς να εξασφαλίζει στην ουσία τη στατική επάρκεια ενός κτιρίου”, διευκρινίζει.

Συμπληρώνει, μάλιστα, πως όσοι έχουν πληρώσει το παράβολο και έχουν υπαχθεί στον 4014 (νόμος Παπακωνσταντίνου) έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν τη διαδικασία με αίτηση του μηχανικού στο νέο νόμο και να συνεχίσουν με βάση τα νέα δεδομένα. “Όποιος δεν έχει πληρώσει τίποτα – ούτε παράβολο, ούτε τακτοποίηση - δεν μεταφέρεται ηλεκτρονικά στον νέο νόμο, αλλά επανυποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν δεν θέλει να το τακτοποιήσει και γίνει καταγγελία, μπορεί να κριθεί κατεδαφιστέα η ιδιοκτησία του”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν το πιστοποιητικό τρωτότητας, πλησιάζουν τους 300.000. Υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να υποβληθούν στη διαδικασία προσκόμισης ενός ακόμα εγγράφου, για να γλυτώσουν την κατεδάφιση του αυθαιρέτου τους για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Προσθέτοντας ουσιαστικά ένα ακόμα λιθαράκι – με τις ευλογίες των εκάστοτε αρμοδίων – στο ετοιμόρροπο οικοδόμημα της πολεοδομικής συγκρότησης της χώρας μας και των ευμετάβλητων νομικών δημιουργημάτων.

forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ