2013-10-18 10:11:40
Φωτογραφία για Εκκληση φοιτητών σε καθηγητές: «Ανοίξτε τις σχολές»
Κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο σε όσα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά.

Του Απόστολου Λακασά

«Ανοίξτε τις σχολές» ζητούν όλο και περισσότεροι φοιτητές των μεγάλων ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που διαπιστώνουν ότι κυλά αντίστροφα ο χρόνος προς την ολική... καταστροφή: την απώλεια του εξαμήνου. Σήμερα ολοκληρώνεται η έκτη εβδομάδα χωρίς να έχουν αρχίσει τα μαθήματα, να έχουν γίνει εξετάσεις, να έχουν δοθεί πτυχία εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα προσανατολίζονται σε συνέχιση της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα.

Τις 6.500 έχουν φθάσει όσοι έχουν υπογράψει υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anoixtessxoles.gr ύστερα από πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), την ίδια στιγμή που πυκνώνουν οι φωνές για διάλογο των εμπλεκόμενων μερών ώστε να βρεθεί λύση. Συγκεκριμένα, χθες το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων από τις Βρυξέλλες ζήτησε να δοθεί πολιτική λύση και να ανακληθεί η απόφαση της διαθεσιμότητας των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστήμια, ενώ διάλογο ζητεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών κ
. Στάθης Ευσταθόπουλος: «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάνω έκκληση οι ηγεσίες του υπ. Παιδείας και των ΑΕΙ να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρεθεί λύση» δήλωσε χθες στην «Κ». Πόσω μάλλον που έχουν κατατεθεί στο υπ. Παιδείας προτάσεις για καλύτερη διασπορά των 1.349 σε περισσότερα ΑΕΙ και επιλογή των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων από κάθε ΑΕΙ με βάση αξιολόγηση του ίδιου του ιδρύματος.

Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας εμμένει στη θέση του και ζητεί να ολοκληρωθεί η απογραφή των υπαλλήλων για να επιλεγούν οι 1.349. Μάλιστα χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ε. Μαδεμλής έδωσε εντολή να ερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος της διοίκησης του ΑΠΘ, ζητώντας να μάθει γιατί δεν αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ οι κατάλογοι με τα προσόντα των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών του ιδρύματος. Σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έχει κληθεί ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος.

Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) κατέθεσε εξώδικο προς τους συναρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο ζητώντας αναστολή των προθεσμιών για την απογραφή των υπαλλήλων, αλλά και της ποινής της αργίας που έχει ορισθεί αν δεν τηρηθούν αυτές.

Στο μεταξύ, η αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους μεγαλώνει όσο τα ΑΕΙ είναι κλειστά. «Κατά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου πρόλαβα να εξεταστώ στα τρία από τα επτά μαθήματα που χρωστώ για να πάρω πτυχίο. Δεν ξέρω πότε θα εξεταστώ στα υπόλοιπα, δεν ξέρω εάν θα αναγνωριστούν οι βαθμοί στα τρία μαθήματα. Είμαστε όλοι σε αβεβαιότητα ελπίζοντας απλώς να αρχίσει να αποκαθίσταται η λειτουργία του ΑΕΙ», ανέφερε χθες στην «Κ» η 22χρονη Λία Παπαμικρούλη, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. «Σέβομαι το δικαίωμα στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, όμως το Πολυτεχνείο πρέπει να λειτουργήσει. Δεν κατανοώ γιατί δεν γίνονται μαθήματα, γιατί είναι όλα τα κτίρια κλειστά, όπως π.χ. τα αναγνωστήρια και οι βιβλιοθήκες. Επίσης, δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας. Πολλοί φοιτητές θέλουν έγγραφα για να φύγουν στο εξωτερικό, για τη στρατολογία, για φορολογική χρήση», προσθέτει στην «Κ» ο 24χρονος φοιτητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Σπύρος Λιούλης.

Η απεργία των διοικητικών αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ κ. Φραγκίσκος Βορτελίνος. Βέβαια, υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν απεργούν κάθε μέρα όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι αλλά μόνο το 30% εκ περιτροπής, ώστε να μειωθούν οι μισθολογικές τους απώλειες λόγω της απεργίας. Το υπόλοιπο 70% των υπαλλήλων βρίσκονται στα γραφεία αλλά πραγματοποιούν «λευκή» απεργία. Παρότι οι καταγγελίες διαψεύδονται από τους διοικητικούς υπαλλήλους, πρόκειται για πρακτική που έχει υιοθετηθεί και σε άλλες απεργίες (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς). Από την άλλη, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας έως χθες είχαν απογραφεί περίπου 400 διοικητικοί υπάλληλοι από τους 1.969 που ανήκουν σε Διευθύνσεις και κλάδους στα 8 ΑΕΙ που «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα. Την ίδια στιγμή, η ψήφιση της ρύθμισης που θέτει σε αργία όσους δεν απογραφούν μετατέθηκε για την προσεχή Τρίτη. Κάτι που δίνει, κατά ορισμένους, χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

«Το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί αυτή την περίοδο πιεστικά και βιαστικά ένα σκληρό, άδικο και εν πολλοίς αδικαιολόγητο σχέδιο διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού. Η απόφαση του υπουργείου οδηγεί νομοτελειακά τα πανεπιστήμια σε αδυναμία λειτουργίας» ανέφερε χθες το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων σε συνέντευξή του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Με βάση διεθνώς έγκυρες και αντικειμενικές μετρήσεις, η αναλογία μη διδακτικού προσωπικού και φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια (με βάση τους ενεργούς και όχι τους εγγεγραμμένους φοιτητές) είναι κατά μέσον όρο 3,6 υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, όταν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι πολύ διαφορετική. Χαρακτηριστικά, στα γερμανικά (στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας) η αναλογία είναι 11,5 ανά 100 φοιτητές, στο Imperial College London 55 ανά 100 φοιτητές, στο Cambridge 16 ανά 100 φοιτητές, στο University College London 40 ανά 100 φοιτητές».

Από την πλευρά του και ο πρύτανης του Παν. Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και τους κ. Μητσοτάκη και Αρβανιτόπουλο, στην οποία απευθύνει έκκληση «για άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για εύλογο χρόνο, ώστε σε συνθήκες καταλαγής, αξιοκρατίας και ηρεμίας να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο, δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο 40ός εορτασμός της 17ης Νοέμβρη». Σε άλλη επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, ο κ. Πελεγρίνης τον πληροφορεί ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης του ιδρύματος. «Το γεγονός εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για τη λειτουργία του πανεπιστημίου και των κτιρίων, αφού στο παρελθόν έχουν υποστεί επιθέσεις και βανδαλισμούς» λέει και ζητεί «να ληφθούν κατεπειγόντως από την ΕΛ.ΑΣ. μέτρα φρούρησης των κτιρίων του ΕΚΠΑ, δεδομένου ότι επίκειται ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου και το ίδρυμα αδυνατεί να προβεί σε φύλαξη των κτιρίων».

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ