2013-10-19 06:48:38
Φωτογραφία για Αναστασιάδης:«Μπορεί να λυθεί το Κυπριακό αρχές του 2014» [Video]
Αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το Κυπριακό και την οικονομία σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Κυπριακό βρίσκεται και πάλι, μετά από ενάμισι χρόνο, σε κρίσιμη καμπή καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, που θα αρχίσει με κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνέχεια, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν οι συνομιλίες θα διεξάγονται από τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, ενώ οι ηγέτες θα συναντώνται όταν κρίνεται απαραίτητο για λήψη σημαντικών αποφάσεων ή για να ξεπεραστούν ακανθώδη ζητήματα. Η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι ότι πριν συναντηθεί με τον κ. Έρογλου, οι δύο διαπραγματευτές θα πρέπει να καταλήξουν στο κείμενο μιας κοινής δήλωσης, που θα καλύπτει τόσο θέματα ουσίας, όσο και μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό, όμως αντιδρά η τουρκική πλευρά και έτσι φαίνεται ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολο να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου, όπως αρχικά προγραμμάτιζαν τα Ηνωμένα Έθνη.


Ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί ότι η επιμονή του να υπάρξει κοινή δήλωση, πριν την συνάντηση με τον κ. Έρογλου, είναι γιατί θέλει από την αρχή να ξέρει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ' ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την ίδια ώρα και να διασφαλίζει, βεβαίως, τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.

«Γι' αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία» τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και απορρίπτει ότι δέχεται παροτρύνσεις από τον διεθνή παράγοντα για να αρχίσουν οι συνομιλίες, έστω και χωρίς κοινή δήλωση. «Η θέση μας για καλή προετοιμασία έχει βρει κατανόηση από τον διεθνή παράγοντα» δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει, μετά τη λύση, να παραλύσει το κράτος και φέρνει ως παράδειγμα το Βέλγιο, όπου το κράτος λειτουργούσε παρόλο που η χώρα δεν είχε κυβέρνηση για 18 μήνες.

Σχολιάζοντας τη θέση του Ντερβίς Έρογλου «δεν θέλω δύο κράτη, αλλά ομοσπονδία, η οποία όμως να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες επί του εδάφους», ο Νίκος Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι «υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που καθορίζουν πώς μετεξελίσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό και διζωνικό, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για την Αμμόχωστο

Στη θέση της τουρκικής πλευράς, ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών «είναι μέρος της συνολικής λύσης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιτάσσει ότι, η πρότασή του για την Αμμόχωστο αναδεικνύει τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου.

«Πέρα από το γεγονός ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα δώσει στον Κυπριακό λαό ελπίδα σε σχέση με τις προοπτικές επίτευξης λύσης», τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα παρέχει επιπλέον και σημαντικά πλεονεκτήματα». Ειδικότερα, απαριθμεί τα εξής:

-Η ανοικοδόμηση των υποδομών μιας πόλης, η οποία παραμένει ακατοίκητη τα τελευταία 39 χρόνια, αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικών πεδίων, δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας.

-Την ίδια ώρα, συνεργαζόμενοι για την ανοικοδόμηση της πόλης και απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έρθουν πιο κοντά, συνειδητοποιώντας τα οφέλη και πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα κοινό μέλλον ευημερίας και προκοπής, ακριβώς όπως είχαμε πράξει και στο παρελθόν.

Στην ερώτηση, αν δέχεται τη «χαλαρή ομοσπονδία», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά ότι «ο όρος αυτός δεν υπάρχει στην νομική επιστήμη» και προσθέτει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, που θα προέλθει από την λύση του Κυπριακού.

Για το φυσικό αέριο

-Δεν είναι θέμα να «ψηλώσουμε» στις διαπραγματεύσεις τον πήχυ, λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

-Το φυσικό αέριο ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Με τη λύση του Κυπριακού, το φυσικό αέριο θα ανήκει στους πολίτες του ομοσπονδιακού κράτους, και κατ' αναλογία, θα μπορούν να το καρπωθούν όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αλλά προ της λύσεως δεν συζητείται κάτι ανάλογο.

-Αν η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία διαφοροποιήσουν τη στάση τους, δεν αποκλείεται να υπάρξει λύση στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

-Είναι δεδομένη η ηθική και νομική στήριξη της Ελλάδος, καθώς και οι κινήσεις της στον διεθνή χώρο για βοήθεια της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Η Ελλάδα είναι φυσικός σύμμαχος.

Για την οικονομία

Αναφορικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέντευξή του, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει ότι είναι μέχρι τώρα επιτυχής η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και εκτιμά ότι είναι δυνατόν το 2015 «να ανατρέψουμε τους αρνητικούς δείκτες».
24h.com.cy
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ