2013-10-19 21:41:06
Φωτογραφία για Έργα 200 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη
Προϋπόθεση για τη στρατηγική ανάπτυξη του πολεοδομικού ιστού τηςΘεσσαλονίκης είναι το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης που έχει ήδη επανεκκινηθεί, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ΣταυροςΚαλαφάτης, σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα... ο Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή έχει επανεκκινήσει η διαδικασία για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Και θεωρώ πολύ σημαντικό, ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες, ότι στο σχέδιο Νόμου για την Πολεοδομική Μεταρρύθμιση εντάσσονται όλες οι προβλέψεις που πρέπει ώστε αυτό που θα γίνει τελικά για την πόλη να μην έχει τα εμπόδια της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ του Ρυθμιστικού σχεδίου και του Περιφερειακού σχεδιασμού», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Παράλληλα, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι αυτή την αρχή υπηρετεί υπηρετεί η ανάπλαση και αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου της Παλιάς Παραλίας και του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου.


«Με τη διενέργεια από το ΥΠΕΚΑ των δύο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τις μελέτες, ώστε να προκύψει η καλύτερη πρόταση από αισθητική, περιβαλλοντική, οικονομική, λειτουργική και χωροταξική πλευρά», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι παράλληλα για την χρηματοδότηση των έργων «κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει, για να εξασφαλιστεί την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Επιπλέον, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, για τη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του ΥΠΕΚΑ, έργα με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται μέσω αυτού, σημαντικές επενδύσεις με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 777 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ρύθμιση κρίσιμων ζητημάτων πολεοδομίας και χωροταξίας αναμένεται να είναι σε διαβούλευση εντός ολίγον εβδομάδων, το πλέον πιθανόν εντός Νοεμβρίου.

«Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στη μείωση του χρόνου που απαιτείται, μέσω της απλούστευσης και της απλοποίησης των διαδικασιών, ώστε να μην αποθαρρύνονται τα έργα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των παράλογων προσκομμάτων», σημείωσε ο αν. υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η όλη του φιλοσοφία είναι να προσανατολίσει την χωροταξία στην ανάπτυξη, με δεδομένη προϋπόθεση τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα στα οποία έχει γίνει προετοιμασία:

Το ένα ζήτημα είναι η αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να είναι συμβατά με τις νέες συνθήκες.

Έτσι σε επίπεδο Περιφέρειας:

- Καταγράφονται και αξιολογούνται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και διάρθρωση του χώρου

- Αποτιμώνται οι χωρικές επιπτώσεις των δημόσιων πολιτικών και προγραμμάτων.

- Προσδιορίζονται με προοπτική δεκαπέντε ετών, οι στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του χώρου, με παράλληλη πρόβλεψη για χωροθέτηση επενδύσεων.

Το άλλο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων.

Έτσι:

- επιχειρούμε να διευρύνουμε το χώρο για να υπάρξει μεγαλύτερο φάσμα προορισμών

- περιορίζουμε τη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών

- εγκαταστάσεων. Με την θεσμοθέτηση ζωνών και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.

- προωθούμε τη δημιουργία ενιαίων δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

- Και κάτι ακόμη. Πολύ σημαντικό.

- Στοχεύουμε στην τουριστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

«Με το αναθεωρημένο πλαίσιο επιχειρούμε να υπογραμμιστούν οι δυνατότητες όλων των περιοχών της Ελλάδας», πρόσθεσε.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ