2013-10-21 00:30:57
«… Είναι απαραίτητον να οπλισθούμε με υπομονήν και ελπίδα δια να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας του καθημερινού βίου…».
Με την καίρια αυτή φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος έστειλε από το δήμο Νεάπολης-Συκεών σε όλους τους Έλληνες μήνυμα δύναμης, αισιοδοξίας και παραίνεσης ώστε να αγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, εστιάζοντας στα βαθύτερα πνευματικά και όχι απλώς τα υλικά αίτια.
Ο παναγιότατος επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της, αλλά και την υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά.
Η επίσημη υποδοχή του έγινε χθες (19.10) το απόγευμα μπροστά στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, παρουσία χιλιάδων πιστών και εκπροσώπων αρχών, που βίωσαν σε όλο της το μεγαλείο την ιστορική αυτή στιγμή της παρουσίας του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τις δέους τιμές. Ο κ.Βαρθολομαίος έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στον τόπο που «έχτισαν» από την αρχή εκδιωγμένοι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, δημιουργώντας τη Νέα Πόλη, τη Νεάπολη.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε με θέρμη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη λαμπρή παρουσία του ως μεγάλη τιμή και ευλογία για το δήμο, τη δημοτική αρχή και όλους τους συμπολίτες μας. Τον παναγιότατο καλωσόρισαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Πρωτοπόρος και διεθνώς αναγνωρισμένος»
Κατά την προσφώνησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανέφερε ότι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με τις αλησμόνητες πατρίδες της εγγύς Ανατολής τον συνδέουν πολλά, λόγω της καταγωγής των γονιών του από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας. Μάλιστα, την πρώτη του επαφή με τα πάτρια εδάφη την είχε μαζί με τον παναγιότατο και το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, όταν επισκέφθηκαν την Καππαδοκία και ο παναγιότατος λειτούργησε τόσο σε εκκλησίες, όσο και στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις 15 Αυγούστου του 2010 μετά από 88 ολόκληρα χρόνια αναγκαστικής παύσης.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών έκανε ειδική αναφορά στο σημαίνοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διάσωση και διατήρηση του μεγαλείου της Κωνσταντινούπολης, η οποία, όπως είπε, «…χάρη στην παράδοση που διασώζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει το όραμα σε έναν κόσμο που καταρρέει». « Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διασώζει και εκφράζει την καθολικότητα και οικουμενικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Φανάρι σηκώνει το σταυρό της ιστορίας του», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, προέβαλε το καθοριστικό έργο του παναγιότατου μέσω των πολιτιστικών ιεραποδημιών του σε όλο τον κόσμο και των λόγων του κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. «Ολόψυχα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, και νομίζω εκφράζοντας και τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης μας, ευχόμαστε να είστε πολύχρονος για να συνεχίζετε να δίνετε την καλή σας μαρτυρία της θυσίας και του χρέους στους Ορθοδόξους, και ευρύτερα, στους Χριστιανούς, στους θρησκευόμενους. Αλλά και στον κάθε άνθρωπο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης, που σέβεται, τιμά και εγκαρδιώνει το διπλανό του, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το χρώμα, τη φυλή ή την πολιτιστική του ταυτότητα. Αξίες τις οποίες με τις πολιτιστικές σας ιεραποδημίες σε όλο τον κόσμο, έχετε τα μέγιστα συμβάλει για να καταστούν πανανθρώπινες αξίες και οικουμενικά ιδανικά. Με τη συνεπή στάση σας και το βαθύ θεολογικό, φιλοσοφικό και πνευματικό σας λόγο κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στην εποχή μας, φωτίζετε κάθε μέρα το δρόμο που πρέπει όλοι να πορευτούμε με πνεύμα και ψυχή ενότητας, αλληλοσεβασμού, αγάπης και αλληλεγγύης, για να κρατήσουμε γερές τις ρίζες του δένδρου της ειρηνικής κι αδελφικής συνύπαρξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεγάλη έμφαση έδωσε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση της πρώτης ημέρας του Εκκλησιαστικού Έτους να είναι αφιερωμένη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και με την ανάδειξη της συλλογικής οικολογική δράσης. Αυτό ήταν, εξάλλου, και το νόημα του συμβολικού δώρου που προσέφερε στον παναγιότατο.
Πρόκειται για ένα έργο χαρακτικής του καλλιτέχνη, και εμπνευστή του Κέντρου Χαρακτικής «Ήλιος» του δήμου Νεάπολης-Συκεών Μανόλη Γιανναδάκη, το οποίο καταδεικνύει τη σχέση της γης με τον ουρανό, έχοντας ως κεντρικό άξονα τις μεταλλάξεις του φυτικού κόσμου με επίκεντρο το δέντρο, με το χρόνο να αποδίδεται οπτικά από τη μορφή μιας κλεψύδρας.
«Σύμβολον της Ενότητος…»
Στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε κατά την τελετή υποδοχής του στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη νέα του επίσκεψη εκεί, χαρακτηρίζοντάς το ως «κέντρον της διοικήσεως αλλά και το σύμβολον της ενότητος των κατοίκων της νέας πόλεως την οποίαν συνέπηξαν οι πατέρες σας (σ.σ. των παρευρισκόμενων πολιτών) προ ενενήντα περίπου ετών εκτός των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης, δόντες εις αυτήν το όνομα της πατρίδος αυτών, της Καππαδοκικής Νεαπόλεως, σήμερον Nevsehir, την οποίαν ηναγκάσθησαν κάτω από υπό δυσχερεστάτας συνθήκας να εγκαταλείψουν ερχόμενοι πρόσφυγες ενταύθα. Έκτοτε, η πόλις αυτή διήρυνε τα όρια της και ηύξησε τον πληθυσμόν της, εις τρόπον ώστε η Νεάπολις να μη αποτελή σήμερον ένα ταπεινόν συνοικισμόν προσφύγων, αλλά μίαν πόλιν μεγάλην και ανεπτυγμένην, διαθέτουσαν όλας τας συγχρόνους υποδομάς μιας μεγαλουπόλεως».
Όπως είπε ο παναγιότατος, αυτό επιτεύχθηκε « χάρις εις τον μόχθον και την εργατικότητα των ευγενών αυτής κατοίκων, το φιλοπρόοδον πνεύμα των και την συνετήν διοίκησιν των εκάστοτε δημοτικών αυτής αρχόντων», όπως του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, του «επίπολλά έτη υπηρετούντος ευόρκως την τοπικήν αυτοδιοίκησιν, ως αποδεικνύει η δια της ψήφου εκφραζομένη επιδοκιμασία του έργου σας υπό των συμπολιτών σας», και του οποίου αναγνωρίζεται το «πολύπλευρον και πολυεύθυνον έργον τον οποίον επιτελείτε προς ωφέλειαν του προσφιλούς και ευγενούς λαού της Νεαπόλεως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε απευθυνόμενος στο δήμαρχο.
«Κλήρος και λαός δίπλα στον Πατριάρχη…»
«Ακόμη μια φορά προσκυνητής ο Πατριάρχης του Γένους και της Ορθοδοξίας ο πηδαλιούχος, στης Παναγιάς της Σουμελιώτισσας, στης Τραπεζούντας τον τόπο. Τα βήματά του συναντούν τους δρόμους της ιστορίας του γένους και της παράδοσης. Το καστρομονάστηρό της ανταμώνουν».
Με τα λόγια αυτά υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου, όπου η υψηλή αποστολή μετέβη εν πομπή αμέσως μετά την τελετή υποδοχής, για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Μα τούτη η ημέρα ξεχωρίζει, γιατί στο πρόσωπό Σας δεν βλέπουμε μόνο τον Ύπατο των Αρχιερέων και την κορυφή της Εκκλησίας της Ανατολής. Στο πρόσωπό Σας ζωντανεύουν πτυχές της ζωής του Γένους, θρύλοι που απρόσμενα ξεπετάγονται από τις γωνιές της Ιστορίας, για να δηλώσουν μια παρουσία που σε πείσμα των καιρών παραμένει στην φρυκτωρία της Εκκλησίας πιστή άχρι θανάτου».
«Είστε εδώ για να συνδέσετε το νήμα της Ιστορίας που βίαια διεκόπη στον Πόντο. Σύνδεσμος ζωντανός ανάμεσα σ’ έναν θρόνο και μια Βασίλισσα», τόνισε ο κ.Βαρνάβας μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Κλήρος και λαός θα σταθούμε δίπλα στον Πατριάρχη μας, τον “ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας” εν υπακοή, εν αγάπη, εν σεβασμώ πολύ».
«Να οπλισθούμε με υπομονή και ελπίδα…»
Τη χαρά του για την παρουσία στην Ιερά Μητρόπολη Νεάπολεως και Σταυρουπόλεως εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.
Ο παναγιότατος ανέφερε ότι «η επίσκεψις μας αυτή πραγματοποιείται εις το μέσον της συνεχιζομένης δυσχερούς δια το Γένος ημών περιόδου. Η παρούσα όμως δυσχερής συγκυρία, αδελφοί και τέκνα, δεν πρέπει να μας απογοητεύη. Έχοντες πάντοτε εν τη καρδία τον πολλάκις επαναλαμβανόμενον δαβιτικόν ψαλμόν “επί σοι, Κύριε, ήλπισα, μη καταισχυνθείην”, και ανανεούμενοι εκ του Αγίου Ποτηρίου της ζωής συνεχίσατε την πορείαν σας με πίστιν και εμπιστοσύνην εις τον Θεόν και τους αγίους Αυτού», τόνισε, για να προσθέσει: «Εν καιρώ ευδοκίας Κυρίου θα αφανισθούν αι δυσχέρειαι και θα έλθουν ημέραι ευφροσύνης και ανέσεως δια το Γένος μας και δια την πραγμάτωσιν των ιερών σκοπών της Εκκλησίας. Μέχρις όμως εκείνης της στιγμής, είναι απαραίτητον να οπλισθούμε με υπομονήν και ελπίδα δια να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας του καθημερινού βίου. Κυρίως δε είναι απαραίτητον να στρέφωμεν το βλέμμα και την ελπίδα μας εις τον ουρανόν. Διότι, δυστυχώς, οι άχρι τούδε ταχθέντες εις την διακονίαν του λαού εταύτισαν την αληθινήν ευτυχίαν προς την οικονομικήν ευημερίαν και δεν εμερίμνησαν να εμφυσήσουν εις αυτόν ότι υπάρχουν εις την ζωήν πράγματα πολυτιμότερα από την οικονομικήν άνεσιν. Δια τούτο η παρούσα κρίσις, εάν την αντιμετωπίσωμεν ορθώς και πνευματικώς, είναι δυνατόν να αποδειχθή πολύτιμος και σωτηριώδης, καθ’ όσον η αληθινή ελευθερία και η πραγματική ευτυχία δεν ευρίσκονται ούτε εις την οικονομικήν ανεξαρτησίαν και άνεσιν, ούτε εις την ευημερίαν, ούτε εις την αφθονίαν των αγαθών. Η αληθινή ελευθερία χαρίζεται υπό του Αγίου Πνεύματος εις τας ψυχάς εκείνας αι οποίαι αγωνίζονται μέχρις αίματος δια να καθαρίσουν τον έσω άνθρωπον και να πλησιάσουν εις τον Θεόν…», επισήμανε ο παναγιότατος.
Υποδοχή Εικόνας και αποκαλυπτήρια Μνημείου
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους χιλιάδες πιστούς η στιγμή της υποδοχής της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, την οποία μετέφεραν στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας κ.Παντελεήμων και ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και πρώτος ασπάστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης εν μέσω χειροκροτημάτων.
Τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ανέμεναν έξω από το Επισκοπείο της Ι. Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου έγινε και η υποδοχή της ιστορικής και θαυματουργής εικόνας, επίσης ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο ηγοέμνος της Μονής Παναγίας Σουμελά αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας. Η εικόνα θα παραμείνει για προσκύνημα από τους πιστούς στο Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου έως και την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά τη Θεία Δοξολογία έγιναν από τον Πατριάρχη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού, υπό τους ήχους του παραδοσιακού μουσικού συνόλου και της χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων, υπό το μαέστρο Ανδρέα Δερβίση. Το Μνημείο αποτελούν δυο διαφορετικά ψηφιδωτά σύνολα που παραπέμπουν στις αλησμόνητες πατρίδες, ενώ ένα τρίτο απεικονίζει τη σημερινή Νεάπολη και την Εκτός των Τειχών πόλη.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Πατριαρχική Λειτουργία
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου στο δήμο Νεάπολης-Συκεών συνεχίστηκε σήμερα (20.10) το πρωί με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεάπολης, μέσα σε κλίμα λαμπρότητας και κατανυκτικής ευλάβειας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρέστη πλήθος πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Απευθύνοντας από τον άμβωνα μήνυμα προς τους πιστούς, οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί στην εκκλησία, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τους προέτρεψε και τους κάλεσε «να οπλισθούν με θάρρος και υπομονή», «να γιγαντώσουν το φρόνημά τους» και «να υπερνικήσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης». Ο κ.Βαρθολομαίος, πραγματοποιώντας εκτενή αναφορά στα αίτια των δυσκολιών που περνά η Ελλάδα και ο κόσμος, υπογράμμισε ότι οι σαθρές βάσεις στις οποίες στηρίχθηκε η οικονομία, η λησμονία της αγάπης προς τον Θεό και η λατρεία του χρήματος οδήγησαν τελικά την ανθρωπότητα στο σημερινό σημείο.
«Η μεγάλη οικονομική κρίση είναι πρωτίστως ηθική. Μήπως στέρεψαν τα αγαθά, ή η γη για να θρέψει τον άνθρωπο; Τίποτα δεν στέρεψε, αν και κινδυνεύουν από την πλεονεξία. Στέρεψε η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, θεοποιήθηκε η ύλη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην οικονομική κρίση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ενισχύσουν το φρόνημά τους για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έλληνες και Ελληνίδες διαθέτετε πλούσια καρδιά για να κρατήσετε ψηλά το φρόνημα, για να νικήσετε τις δυσκολίες. Θαρσείτε. Σας εμπιστευόμαστε».
Ιδιαίτερη αναφορά στις δοκιμασίες του ανθρώπου έκανε νωρίτερα και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα του ανθρώπινου προσώπου δοκιμάζεται», κι ότι «εξαθλιώνεται η αξιοπρέπειά και οι αντοχές», για να τονίσει: «Η Εκκλησία αναστηλώνει την εικόνα του ανθρώπινου προσώπου, τοποθετώντας την ψηλά. Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά της, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, το γένος και την καταγωγή».
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιταλίας Γεννάδιος, Τρανουπόλεως Γερμανός και Ρεθύμνης Ευγένιος, που βρίσκονται στη συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη, καθώς και ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος. Επίσης, συλλειτούργησαν ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος και οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος, Λαγκαδά Ιωάννης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ενώ παρέστη και ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος.
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ολοκληρώθηκε με την τέλεση Πατριαρχικού Τρισαγίου στη μνήμη του μακαριστού Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου, για να γίνουν αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου.
http://www.sykies.gr/
Με την καίρια αυτή φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος έστειλε από το δήμο Νεάπολης-Συκεών σε όλους τους Έλληνες μήνυμα δύναμης, αισιοδοξίας και παραίνεσης ώστε να αγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, εστιάζοντας στα βαθύτερα πνευματικά και όχι απλώς τα υλικά αίτια.
Ο παναγιότατος επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της, αλλά και την υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά.
Η επίσημη υποδοχή του έγινε χθες (19.10) το απόγευμα μπροστά στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, παρουσία χιλιάδων πιστών και εκπροσώπων αρχών, που βίωσαν σε όλο της το μεγαλείο την ιστορική αυτή στιγμή της παρουσίας του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τις δέους τιμές. Ο κ.Βαρθολομαίος έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στον τόπο που «έχτισαν» από την αρχή εκδιωγμένοι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, δημιουργώντας τη Νέα Πόλη, τη Νεάπολη.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε με θέρμη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη λαμπρή παρουσία του ως μεγάλη τιμή και ευλογία για το δήμο, τη δημοτική αρχή και όλους τους συμπολίτες μας. Τον παναγιότατο καλωσόρισαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Πρωτοπόρος και διεθνώς αναγνωρισμένος»
Κατά την προσφώνησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανέφερε ότι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με τις αλησμόνητες πατρίδες της εγγύς Ανατολής τον συνδέουν πολλά, λόγω της καταγωγής των γονιών του από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας. Μάλιστα, την πρώτη του επαφή με τα πάτρια εδάφη την είχε μαζί με τον παναγιότατο και το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, όταν επισκέφθηκαν την Καππαδοκία και ο παναγιότατος λειτούργησε τόσο σε εκκλησίες, όσο και στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις 15 Αυγούστου του 2010 μετά από 88 ολόκληρα χρόνια αναγκαστικής παύσης.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών έκανε ειδική αναφορά στο σημαίνοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διάσωση και διατήρηση του μεγαλείου της Κωνσταντινούπολης, η οποία, όπως είπε, «…χάρη στην παράδοση που διασώζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει το όραμα σε έναν κόσμο που καταρρέει». « Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διασώζει και εκφράζει την καθολικότητα και οικουμενικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Φανάρι σηκώνει το σταυρό της ιστορίας του», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, προέβαλε το καθοριστικό έργο του παναγιότατου μέσω των πολιτιστικών ιεραποδημιών του σε όλο τον κόσμο και των λόγων του κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. «Ολόψυχα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, και νομίζω εκφράζοντας και τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης μας, ευχόμαστε να είστε πολύχρονος για να συνεχίζετε να δίνετε την καλή σας μαρτυρία της θυσίας και του χρέους στους Ορθοδόξους, και ευρύτερα, στους Χριστιανούς, στους θρησκευόμενους. Αλλά και στον κάθε άνθρωπο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης, που σέβεται, τιμά και εγκαρδιώνει το διπλανό του, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το χρώμα, τη φυλή ή την πολιτιστική του ταυτότητα. Αξίες τις οποίες με τις πολιτιστικές σας ιεραποδημίες σε όλο τον κόσμο, έχετε τα μέγιστα συμβάλει για να καταστούν πανανθρώπινες αξίες και οικουμενικά ιδανικά. Με τη συνεπή στάση σας και το βαθύ θεολογικό, φιλοσοφικό και πνευματικό σας λόγο κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στην εποχή μας, φωτίζετε κάθε μέρα το δρόμο που πρέπει όλοι να πορευτούμε με πνεύμα και ψυχή ενότητας, αλληλοσεβασμού, αγάπης και αλληλεγγύης, για να κρατήσουμε γερές τις ρίζες του δένδρου της ειρηνικής κι αδελφικής συνύπαρξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεγάλη έμφαση έδωσε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση της πρώτης ημέρας του Εκκλησιαστικού Έτους να είναι αφιερωμένη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και με την ανάδειξη της συλλογικής οικολογική δράσης. Αυτό ήταν, εξάλλου, και το νόημα του συμβολικού δώρου που προσέφερε στον παναγιότατο.
Πρόκειται για ένα έργο χαρακτικής του καλλιτέχνη, και εμπνευστή του Κέντρου Χαρακτικής «Ήλιος» του δήμου Νεάπολης-Συκεών Μανόλη Γιανναδάκη, το οποίο καταδεικνύει τη σχέση της γης με τον ουρανό, έχοντας ως κεντρικό άξονα τις μεταλλάξεις του φυτικού κόσμου με επίκεντρο το δέντρο, με το χρόνο να αποδίδεται οπτικά από τη μορφή μιας κλεψύδρας.
«Σύμβολον της Ενότητος…»
Στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε κατά την τελετή υποδοχής του στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη νέα του επίσκεψη εκεί, χαρακτηρίζοντάς το ως «κέντρον της διοικήσεως αλλά και το σύμβολον της ενότητος των κατοίκων της νέας πόλεως την οποίαν συνέπηξαν οι πατέρες σας (σ.σ. των παρευρισκόμενων πολιτών) προ ενενήντα περίπου ετών εκτός των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης, δόντες εις αυτήν το όνομα της πατρίδος αυτών, της Καππαδοκικής Νεαπόλεως, σήμερον Nevsehir, την οποίαν ηναγκάσθησαν κάτω από υπό δυσχερεστάτας συνθήκας να εγκαταλείψουν ερχόμενοι πρόσφυγες ενταύθα. Έκτοτε, η πόλις αυτή διήρυνε τα όρια της και ηύξησε τον πληθυσμόν της, εις τρόπον ώστε η Νεάπολις να μη αποτελή σήμερον ένα ταπεινόν συνοικισμόν προσφύγων, αλλά μίαν πόλιν μεγάλην και ανεπτυγμένην, διαθέτουσαν όλας τας συγχρόνους υποδομάς μιας μεγαλουπόλεως».
Όπως είπε ο παναγιότατος, αυτό επιτεύχθηκε « χάρις εις τον μόχθον και την εργατικότητα των ευγενών αυτής κατοίκων, το φιλοπρόοδον πνεύμα των και την συνετήν διοίκησιν των εκάστοτε δημοτικών αυτής αρχόντων», όπως του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, του «επίπολλά έτη υπηρετούντος ευόρκως την τοπικήν αυτοδιοίκησιν, ως αποδεικνύει η δια της ψήφου εκφραζομένη επιδοκιμασία του έργου σας υπό των συμπολιτών σας», και του οποίου αναγνωρίζεται το «πολύπλευρον και πολυεύθυνον έργον τον οποίον επιτελείτε προς ωφέλειαν του προσφιλούς και ευγενούς λαού της Νεαπόλεως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε απευθυνόμενος στο δήμαρχο.
«Κλήρος και λαός δίπλα στον Πατριάρχη…»
«Ακόμη μια φορά προσκυνητής ο Πατριάρχης του Γένους και της Ορθοδοξίας ο πηδαλιούχος, στης Παναγιάς της Σουμελιώτισσας, στης Τραπεζούντας τον τόπο. Τα βήματά του συναντούν τους δρόμους της ιστορίας του γένους και της παράδοσης. Το καστρομονάστηρό της ανταμώνουν».
Με τα λόγια αυτά υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου, όπου η υψηλή αποστολή μετέβη εν πομπή αμέσως μετά την τελετή υποδοχής, για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Μα τούτη η ημέρα ξεχωρίζει, γιατί στο πρόσωπό Σας δεν βλέπουμε μόνο τον Ύπατο των Αρχιερέων και την κορυφή της Εκκλησίας της Ανατολής. Στο πρόσωπό Σας ζωντανεύουν πτυχές της ζωής του Γένους, θρύλοι που απρόσμενα ξεπετάγονται από τις γωνιές της Ιστορίας, για να δηλώσουν μια παρουσία που σε πείσμα των καιρών παραμένει στην φρυκτωρία της Εκκλησίας πιστή άχρι θανάτου».
«Είστε εδώ για να συνδέσετε το νήμα της Ιστορίας που βίαια διεκόπη στον Πόντο. Σύνδεσμος ζωντανός ανάμεσα σ’ έναν θρόνο και μια Βασίλισσα», τόνισε ο κ.Βαρνάβας μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Κλήρος και λαός θα σταθούμε δίπλα στον Πατριάρχη μας, τον “ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας” εν υπακοή, εν αγάπη, εν σεβασμώ πολύ».
«Να οπλισθούμε με υπομονή και ελπίδα…»
Τη χαρά του για την παρουσία στην Ιερά Μητρόπολη Νεάπολεως και Σταυρουπόλεως εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.
Ο παναγιότατος ανέφερε ότι «η επίσκεψις μας αυτή πραγματοποιείται εις το μέσον της συνεχιζομένης δυσχερούς δια το Γένος ημών περιόδου. Η παρούσα όμως δυσχερής συγκυρία, αδελφοί και τέκνα, δεν πρέπει να μας απογοητεύη. Έχοντες πάντοτε εν τη καρδία τον πολλάκις επαναλαμβανόμενον δαβιτικόν ψαλμόν “επί σοι, Κύριε, ήλπισα, μη καταισχυνθείην”, και ανανεούμενοι εκ του Αγίου Ποτηρίου της ζωής συνεχίσατε την πορείαν σας με πίστιν και εμπιστοσύνην εις τον Θεόν και τους αγίους Αυτού», τόνισε, για να προσθέσει: «Εν καιρώ ευδοκίας Κυρίου θα αφανισθούν αι δυσχέρειαι και θα έλθουν ημέραι ευφροσύνης και ανέσεως δια το Γένος μας και δια την πραγμάτωσιν των ιερών σκοπών της Εκκλησίας. Μέχρις όμως εκείνης της στιγμής, είναι απαραίτητον να οπλισθούμε με υπομονήν και ελπίδα δια να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας του καθημερινού βίου. Κυρίως δε είναι απαραίτητον να στρέφωμεν το βλέμμα και την ελπίδα μας εις τον ουρανόν. Διότι, δυστυχώς, οι άχρι τούδε ταχθέντες εις την διακονίαν του λαού εταύτισαν την αληθινήν ευτυχίαν προς την οικονομικήν ευημερίαν και δεν εμερίμνησαν να εμφυσήσουν εις αυτόν ότι υπάρχουν εις την ζωήν πράγματα πολυτιμότερα από την οικονομικήν άνεσιν. Δια τούτο η παρούσα κρίσις, εάν την αντιμετωπίσωμεν ορθώς και πνευματικώς, είναι δυνατόν να αποδειχθή πολύτιμος και σωτηριώδης, καθ’ όσον η αληθινή ελευθερία και η πραγματική ευτυχία δεν ευρίσκονται ούτε εις την οικονομικήν ανεξαρτησίαν και άνεσιν, ούτε εις την ευημερίαν, ούτε εις την αφθονίαν των αγαθών. Η αληθινή ελευθερία χαρίζεται υπό του Αγίου Πνεύματος εις τας ψυχάς εκείνας αι οποίαι αγωνίζονται μέχρις αίματος δια να καθαρίσουν τον έσω άνθρωπον και να πλησιάσουν εις τον Θεόν…», επισήμανε ο παναγιότατος.
Υποδοχή Εικόνας και αποκαλυπτήρια Μνημείου
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους χιλιάδες πιστούς η στιγμή της υποδοχής της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, την οποία μετέφεραν στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας κ.Παντελεήμων και ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και πρώτος ασπάστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης εν μέσω χειροκροτημάτων.
Τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ανέμεναν έξω από το Επισκοπείο της Ι. Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου έγινε και η υποδοχή της ιστορικής και θαυματουργής εικόνας, επίσης ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο ηγοέμνος της Μονής Παναγίας Σουμελά αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας. Η εικόνα θα παραμείνει για προσκύνημα από τους πιστούς στο Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου έως και την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά τη Θεία Δοξολογία έγιναν από τον Πατριάρχη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού, υπό τους ήχους του παραδοσιακού μουσικού συνόλου και της χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων, υπό το μαέστρο Ανδρέα Δερβίση. Το Μνημείο αποτελούν δυο διαφορετικά ψηφιδωτά σύνολα που παραπέμπουν στις αλησμόνητες πατρίδες, ενώ ένα τρίτο απεικονίζει τη σημερινή Νεάπολη και την Εκτός των Τειχών πόλη.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Πατριαρχική Λειτουργία
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου στο δήμο Νεάπολης-Συκεών συνεχίστηκε σήμερα (20.10) το πρωί με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεάπολης, μέσα σε κλίμα λαμπρότητας και κατανυκτικής ευλάβειας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρέστη πλήθος πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Απευθύνοντας από τον άμβωνα μήνυμα προς τους πιστούς, οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί στην εκκλησία, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τους προέτρεψε και τους κάλεσε «να οπλισθούν με θάρρος και υπομονή», «να γιγαντώσουν το φρόνημά τους» και «να υπερνικήσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης». Ο κ.Βαρθολομαίος, πραγματοποιώντας εκτενή αναφορά στα αίτια των δυσκολιών που περνά η Ελλάδα και ο κόσμος, υπογράμμισε ότι οι σαθρές βάσεις στις οποίες στηρίχθηκε η οικονομία, η λησμονία της αγάπης προς τον Θεό και η λατρεία του χρήματος οδήγησαν τελικά την ανθρωπότητα στο σημερινό σημείο.
«Η μεγάλη οικονομική κρίση είναι πρωτίστως ηθική. Μήπως στέρεψαν τα αγαθά, ή η γη για να θρέψει τον άνθρωπο; Τίποτα δεν στέρεψε, αν και κινδυνεύουν από την πλεονεξία. Στέρεψε η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, θεοποιήθηκε η ύλη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην οικονομική κρίση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ενισχύσουν το φρόνημά τους για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έλληνες και Ελληνίδες διαθέτετε πλούσια καρδιά για να κρατήσετε ψηλά το φρόνημα, για να νικήσετε τις δυσκολίες. Θαρσείτε. Σας εμπιστευόμαστε».
Ιδιαίτερη αναφορά στις δοκιμασίες του ανθρώπου έκανε νωρίτερα και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα του ανθρώπινου προσώπου δοκιμάζεται», κι ότι «εξαθλιώνεται η αξιοπρέπειά και οι αντοχές», για να τονίσει: «Η Εκκλησία αναστηλώνει την εικόνα του ανθρώπινου προσώπου, τοποθετώντας την ψηλά. Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά της, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, το γένος και την καταγωγή».
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιταλίας Γεννάδιος, Τρανουπόλεως Γερμανός και Ρεθύμνης Ευγένιος, που βρίσκονται στη συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη, καθώς και ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος. Επίσης, συλλειτούργησαν ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος και οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος, Λαγκαδά Ιωάννης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ενώ παρέστη και ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος.
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ολοκληρώθηκε με την τέλεση Πατριαρχικού Τρισαγίου στη μνήμη του μακαριστού Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου, για να γίνουν αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου.
http://www.sykies.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συγκλονίζει Παγκοσμίως η ιστορία της Μαρίας [video]
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δώσε Σύνθημα,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ