2013-10-22 06:27:06
Φωτογραφία για Η γαλλική «EDF» θα κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στη Βρετανία
Το πρώτο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο που θα ανεγερθεί τα τελευταία 20 χρόνια στη Βρετανία, πρόκειται να κατασκευάσει η γαλλική εταιρία του τομέα της ενέργειας EDF.

Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Η EDF, η οποία διαπραγματευόταν με το Λονδίνο τη σύμβαση για πάνω από ένα χρόνο, πρόκειται να κατασκευάσει το εργοστάσιο Hinkley Point C στο Σόμερσετ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το έργο αυτό αναμένεται να στοιχίσει18,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον το εργοστάσιο αυτό, το οποίο θα έχει δύο αντιδραστήρες και αναμένεται να λειτουργήσει για περίπου 60 χρόνια, θα συνδεθεί στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο το 2023 και όταν εκμεταλλευθεί πλήρως τις παραγωγικές του δυνατότητες, θα καλύπτει έως και το 7% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εργοστάσιο αυτό πρόκειται επίσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 9 εκατ. τόνους CO2 το χρόνο, να δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας και να μειώσει μακροπρόθεσμα τις τιμές της ενέργειας.


Ωστόσο επικριτές του κυβερνητικού σχεδίου στάθηκαν στο γεγονός ότι η εγγυημένη τιμή που εξασφάλισε η EDF από την βρετανική κυβέρνηση ανά ενεργειακή μονάδα —92,50 λίρες ανά μεγαβατώρα (MWh)— είναι σχεδόν διπλάσια από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Η τιμή αυτή θα μειωθεί στις 89,50 λίρες εάν ανεγερθεί κι ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στο Σάιζγουελ, στο Σάφολκ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, σύμφωνα με την EDF, καθώς ένα τέτοιο έργο θα επωφελείτο από τον κοινό σχεδιασμό και την κοινή χρήση κατασκευαστικών υλικών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρησαν ο ένας τον άλλο σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη γι' αυτή την «ιστορική επένδυση», η οποία καταδεικνύει το «σφρίγος» της γαλλοβρετανικής συνεργασίας και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Πρόκειται για μία «εξαίρετη συμφωνία» για τους Βρετανούς καταναλωτές, προσέθεσε ο υπουργός Ενέργειας Εντ Ντέιβι. «Για πρώτη φορά, ένα πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο σε αυτή τη χώρα δεν θα κατασκευαστεί με χρήματα του Βρετανού φορολογούμενου», σύμφωνα με τον ίδιο.

Δύο επιχειρήσεις της Κίνας, οι CGN και CNNC, πρόκειται εξάλλου να έχουν από κοινού ένα μετοχικό μερίδιο που θα κυμανθεί από 30 ως 40% στο σταθμό αυτό, σύμφωνα με την EDF.

Το τελευταίο εμπόδιο για την συμμετοχή τους στο έργο ήρθη από τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν την περασμένη εβδομάδα, ενόσω πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Κίνα, όταν υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεννόησης το οποίο επιτρέπει στις κινεζικές εταιρίες να επενδύουν σε πυρηνικά έργα στη Βρετανία.

Στο έργο αυτό, σύμφωνα με τους όρους της επενδυτικής συμφωνίας, θα συμμετέχει με ένα 10% η γαλλική εταιρία Areva. Η συμφωνία αυτή χρειάζεται να εγκριθεί οριστικά από το διοικητικό συμβούλιο της EDF καθώς και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να εκφέρει μια κρίση για το εάν συμμορφώνεται με τους κανόνες για την κρατική βοήθεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Ανρί Προγκλιό επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή προσφέρει «στους παίκτες της βιομηχανίας ένα σαφές και μακροπρόθεσμο πλαίσιο το οποίο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Όμως οργανώσεις προάσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών ζήτησαν όπως αναφέρει το ΑΠΕ, να υπάρξει ανεξάρτητη εξέταση των όρων της συμφωνίας, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να σημάνει πως οι Βρετανοί θα πληρώνουν για ηλεκτρισμό ένα ποσό το οποίο ξεπερνά την τιμή της αγοράς για δεκαετίες.

«Μια εγγυημένη τιμή 92,50 λιρών ανά μεγαβατώρα μετακυλεί τους κινδύνους των μελλοντικών διακυμάνσεων των τιμών χονδρικής από τους επενδυτές στους καταναλωτές, θα σημάνει πιθανόν την αύξηση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά και στρεβλώσει τις μελλοντικές επενδύσεις όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο Άνταμ Σκόρερ, διευθυντής της οργάνωσης Consumer Futures και συνέχισε:

«Οι επενδύσεις σε νέα πυρηνικά εργοστάσια μπορεί να είναι ζωτικές και η κυβέρνηση μπορεί να έχει δίκιο που προσφέρει μια μακροπρόθεσμα εγγυημένη τιμή για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Αλλά η απουσία ανταγωνισμού για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων αφήνει την κυβέρνηση σε μια θεμελιωδώς αδύναμη διαπραγματευτική θέση».

Οι νέοι αντιδραστήρες είναι οι πρώτοι που θα κατασκευαστούν μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Η Γερμανία αποφάσισε να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, η Ιταλία ακύρωσε το πυρηνικό πρόγραμμα που σχεδίαζε να αρχίσει, ενώ η Γαλλία δεσμεύθηκε να μειώσει στο 50% τη συνεισφορά των πυρηνικών εργοστασίων στο ενεργειακό της μίγμα, από 75% σήμερα.

Η σύμβαση εκμετάλλευσης θα διαρκέσει 35 χρόνια από την παράδοση του έργου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ