2013-10-22 15:00:05
Φωτογραφία για Goldman Sachs: Η Σκύλλα που έγινε... Χάρυβδη.
Η Σκύλλα που έγινε... Χάρυβδη. Μόνο ως τέτοια μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τη δήθεν «μεταμόρφωση» της Goldman Sachs από το 2008 μέχρι σήμερα.

Οι στενές σχέσεις ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο είναι λίγο πολύ γνωστές, κυρίως δε στην Ευρώπη της κρίσης, όπου, σε πρώτη φάση, ήρθαν να μας «σώσουν» οι γνωστοί άγνωστοι «τεχνοκράτες» (βλέπε Μάριο Μόντι, Μάριο Ντράγκι, Λουκά Παπαδήμο κ.λπ.).

Όσο εξαπλωνόταν όμως η κρίση και εντεινόταν η επιθετικότητα της κοινής γνώμης έναντι των τραπεζών και των πάσης φύσεως hedge funds, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η GS προσπάθησαν να αλλάξουν «τακτική», κυρίως επικοινωνιακά.

Φυσικά η «αμαρτωλή» εταιρεία δεν… συμμορφώθηκε με κάποιον νέου είδους κώδικα ηθικής, απλώς άλλαξε τα ρούχα της και τα έβαλε αλλιώς.

Αφού οι «κυβερνήσεις Γκόλντμαν» (και μιλάμε πάντα για φυσική παρουσία) δεν κατάφεραν να μακροημερεύσουν στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στράφηκε στις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, στις οποίες η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζεται να στείλει τον «άνθρωπό της». Ποιος είναι αυτός; Η νέα «μετεγγραφή» της GS δεν είναι άλλη από τον Ρόμπερτ Ζέλικ, τον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και τέως εκπρόσωπο του διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ.


Στενές σχέσεις

Ο Ζέλικ δεν έρχεται μόνος του. Κουβαλάει και την ατζέντα του, την οποία και η GS θα χρησιμοποιήσει για να διεισδύσει σε αγορές όπως το Πεκίνο, το Δελχί, η Μπραζίλια και η Μόσχα. Φυσικά η GS δεν έχει μπει μόνη της στον χορό... Ακολουθούν κατά πόδας η JP Morgan, που έσπευσε να στρατολογήσει τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, η Rothschild, που βρήκε τον αγγελιαφόρο της στο πρόσωπο του πρώην Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και πάει λέγοντας.

Όμως το υπόγειο δίκτυο «επιρροής» που έχει στήσει η Goldman Sachs δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Και αυτό το έχει καταφέρει με τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δεν περιορίζεται σε «ευλογίες». Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την GS δεν είναι απλώς «στενές». Πρόκειται για έναν δεσμό που δυναμώνει χρόνο με τον χρόνο.

Η Fed, ως «ελεγκτής» της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αφήνει την GS να αλωνίζει ανενόχλητη στην «πιάτσα» παραβιάζοντας τους όποιους, έστω και ανεπαρκείς, κανονισμούς έχουν στηθεί από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι δύο τους ανταλλάσσουν αδιάκοπα διευθυντικό προσωπικό.

Το πόσο... αδιάρρηκτη είναι η σχέση της GS με τη Fed επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της ομοσπονδιακής τράπεζας η Κάρμεν Σεγκάρα, πρώην «ελεγκτής» της Fed και νυν... απολυμένη. Όπως ισχυρίζεται η Σεγκάρα, η αιτία για την απομάκρυνσή της από την ομοσπονδιακή τράπεζα ήταν η άρνησή της να «διορθώσει» τις παρατηρήσεις της εις βάρος της GS.

Σύμφωνα με την έκθεση της Σεγκάρα, κύριο πρόβλημα με τη λειτουργία του ιδρύματος ήταν μεταξύ άλλων ότι παραβίαζε συστηματικά τους νέους κανόνες περί «ασυμβίβαστου» στην επιλογή των διευθυντικών στελεχών. Όπως αναφέρει η πρώην ελεγκτής (η οποία προσλήφθηκε το 2011 για να «καθαρίσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ανέλαβε την παρακολούθηση της GS), παρατηρείται έντονο (ω, τι έκπληξη!) «πάρε - δώσε» ανάμεσα στη διεύθυνση της Fed και αυτήν της GS.

Μην πάμε όμως μακριά... Ο πρώην πρόεδρος της GS την περίοδο 1999-2006 ανέλαβε αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ ο σημερινός διευθυντής της Fed, ο Γουίλιαμ Ντούντεϊ, ανήκε προηγουμένως στον στρατό της GS.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα, η έκθεση της Σεγκάρα – την οποία είχαν εγκρίνει οι συνάδελφοί της – θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε υποχρεωτική απόρρητη υποβάθμιση της GS από τη Fed, κάτι που τελικά θα μεταφραζόταν σε μια σειρά από πρόστιμα και υποχρέωση λήψης κοστοβόρων μέτρων. Η GS όμως δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχήσει για οτιδήποτε, αφού η ίδια η Fed μερίμνησε για την αποκατάσταση της «τάξης».

Αποκαλυπτικά e-mail

Όπως φαίνεται από αποκαλυπτικά e-mail που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Σεγκάρα κλήθηκε πολύ σύντομα να συνετιστεί. Το «μήνυμα» της το έστειλε ο προϊστάμενός της, ο οποίος ξεκίνησε «συστήνοντάς» της μια επανεξέταση της έκθεσής της και κατέληξε... επικρίνοντας τον τρόπο εργασίας της. Λίγο αργότερα η Σεγκάρα – η οποία αρνήθηκε να διορθώσει τα «λάθη» της – είδε την πόρτα της εξόδου loutraki1 logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ