2013-10-22 19:58:06
Φωτογραφία για Αυτοί είναι οι προτεινόμενοι χώροι καταφυγής σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Τρίπολη! [video]
Διαδραστικό εργαστήρι από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Πρόληψης (ΟΑΣΠ) έγινε το πρωί της Τρίτης (22.10.2013) στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, με σκοπό την ετοιμότητα όλων των πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε περίπτωση σεισμού.

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπίες από τους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Κορινθίας, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πάνω σε χάρτες οι ομάδες από κάθε νομό χώρισαν τους χώρους καταφυγής, όπου θα πάει ο κόσμος σε περίπτωση σεισμού.

Αναφέρθηκε ότι η Καλαμάτα είναι απ' τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που διαθέτει ειδική σήμανση για το σεισμό και ότι είναι απαραίτητη σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας. Η σήμανση ανήκει στην αρμοδιότητα του κάθε Δήμου, αλλά αναφέρεται σαν σύσταση, χωρίς να είναι υποχρεωτική.

Οι χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι καταφυγής πρέπει να είναι δημοτικοί (πλατείες, πάρκα, άλση, γήπεδα). Τα προαύλια των σχολείων είναι χώροι καταφυγής μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές και δασκάλους), όταν λειτουργεί το σχολείο και όχι για τους δημότες που ζουν γύρω από τα σχολεία. Το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες (τα προαύλια των υπηρεσιών).


Σε τοπικό επίπεδο, για την Τρίπολη προτάθηκαν τρεις χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι καταφυγής και αυτοί είναι η Κάρτσοβα (Νότια), η πλατεία Άρεως (κεντρικά) και το ΔΑΚ (Βόρεια).

Ως χώρος καταυλισμού, δηλαδή χώρος που θα μπορούσε να γίνει κάτι πιο οργανωμένο, να στηθούν για παράδειγμα κοντέινερ από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, προτάθηκε το άλσος του Αγίου Γεωργίου.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά του Υπεύθυνου πολιτικής προστασίας του Δήμου με τις ένστολες δυνάμεις.

Η Χρύσα Γκουτρομίχου (προϊσταμένη τμήματος σχεδίων έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού), αφού αναφέρθηκε στο στόχο και τις δράσεις της σημερινής συνάντησης, τόνισε ότι μια τέτοια δράση δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τους πολίτες, μιας και τα σενάρια για επικείμενο σεισμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ολοένα και πληθαίνουν, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και πρόληψη γιατί η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, οπότε και το έδαφος για τέτοιες φημολογίες είναι πρόσφορο. Πάντως είπε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα τέτοιο φαινόμενο κανείς δε μπορεί να το προβλέψει, αλλά σίγουρα κάποια μέτρα ετοιμότητας μπορεί να παρθούν.

kalimera-arkadia.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ