2013-10-23 06:09:06
Φωτογραφία για Αύξηση ΦΠΑ ή φόρο στα ακίνητα εξετάζει η Κροατία
Σε αναζήτηση τρόπων αύξησης των δημόσιων εσόδων προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Κροατίας, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της καθώς εκτιμά ότι στο σκέλος των κρατικών δαπανών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περικοπών.

Τα μέτρα λιτότητας, που εξετάζει η κροατική κυβέρνηση, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, Eurostat, ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), και την προαναγγελία υπαγωγής της χώρας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure - EDP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στα έσοδα, η ενίσχυσή τους μπορεί να υποστηριχθεί, είτε μέσω μιας αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, είτε μέσω της εισαγωγής ενός φόρου στην ακίνητη περιουσία, ανέφερε ο κ.Λίνιτς. Επισήμανε δε, ότι η απουσία οικονομικής ανάπτυξης συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, καθώς ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3% θα επέλυε το πρόβλημα του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.


Ο κ. Λίνιτς επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπό το κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), σημειώνοντας ότι με μία πολιτική παράλογου δανεισμού, οδήγησε την Κροατία σε μία κατάσταση, όπου τώρα είναι αντιμέτωπη με τον μηχανισμό EDP, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η κροατική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη “διόρθωση” του υπερβολικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της κροατικής στατιστικής υπηρεσίας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2012 διαμορφώθηκε σε 16,35 δισ. κούνα (5% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος στα 183,27 δισ. κούνα (55,5% του ΑΕΠ). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ