2013-10-23 10:59:07
Φωτογραφία για Π. Καψής: Ελπίζω ότι στις αρχές του χρόνου θα εκπέμψει κανονικά η Νέα Ελληνική Τηλεόραση
Αντιπαράθεση έφερε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία που νομιμοποιεί τον ειδικό λογαριασμό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και επικυρώνει την συγκρότηση της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ).

Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, εμφανίστηκε στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε σκληρότατη κριτική που είχε δεχθεί η τροπολογία του, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Θάνο Μωραΐτη την προηγούμενη Πέμπτη. Ο κος Μωραΐτης, είχε στηλιτεύσει το κλείσιμο της ΕΡΤ ως "πρωτοφανή κυβερνητική αυθαιρεσία", είχε υποτιμήσει το "υποτυπώδες πρόγραμμα της ΔΤ που δεν τιμά ούτε την ιστορία της ΕΡΤ, ούτε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών", και είχε υποστηρίξει, πως η προτεινόμενη τροπολογία, "μπορεί να δημιουργήσει ξανά τα προβλήματα και τις παθογένειες που οδήγησαν την ΕΡΤ σε αυτό το αδιέξοδο, με τις υπεραρμοδιότητες για την πρόσληψη προσωπικού".


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως "η προθεσμία κύρωσης της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέπνευσε την προηγούμενη Παρασκευή" και πως "δεν αφήνουν την ΕΡΤ να λειτουργήσει ενώ είναι η μόνη νόμιμη κρατική ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ".

"Προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε από το παράθυρο την ανυπόστατη ΝΕΡΙΤ. Εφόσον εξέπνευσε η προθεσμία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οφείλουν να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία οι αρμόδιοι υπουργοί. Νομοθέτηση με την Πράξη, δεν νοείται" συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρή υπήρξε η τοποθέτηση του Δημήτρη Αναγνωστάκη, επιφορτισμένου από τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας για την ΝΕΡΙΤ: "Τέσσερις μήνες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, το νέο σχήμα της ΔΤ, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Σε ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, το σημερινό σχήμα αποτυγχάνει παταγωδώς".

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, η τροπολογία του Παντελή Καψή, "καταστρατηγεί απολύτως τις διατάξεις των νόμων 2190/94 και 3812/09 για τη σύσταση και λειτουργία του ΑΣΕΠ. Αναδεικνύεται το πρόχειρο της αρχικής νομοθέτησης που επιχειρείται να καλυφθεί με κατάχρηση μιας δήθεν έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας: Άλλα ισχύουν για τους συμβασιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλα για εκείνους της γενικής δημόσιας διοίκησης και άλλα για τους συμβασιούχους της ΝΕΡΙΤ...". Εν κατακλείδι, ο κος Αναγνωστάκης μετέφερε πληροφορίες, πως "το κόστος για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι μιλούν για πάνω από 300 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως δεν θα έχει παθητικό αποτέλεσμα".

"Στεναχωρήθηκα για τις βαριές κατηγορίες του κου Αναγνωστάκη και για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν οι προσπάθειές μας. Ήμασταν ανοικτοί στην συνεργασία, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Υπήρξε μεγάλη προκατάληψη και προσπάθεια να υποτιμηθεί με ψεύδη το εγχείρημα" απάντησε ο Παντελής Καψής.

Για το κόστος του κλεισίματος της ΕΡΤ και λειτουργίας της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, ο κ. Καψής αντέταξε πως "στους δύο μήνες λειτουργίας της ΔΤ, είχαν ξοδευτεί 1.832.000 - και οι 500.000 οφείλονται στο ότι η ΔΤ δεν μπορεί να πάει στην Αγία Παρασκευή και να έχει πρόσβαση στο αρχείο της ΕΡΤ. Άρα, το μηνιαίο κόστος είναι κάτω από 1 εκατομμύριο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τηλεόραση στον κόσμο που να λειτουργεί με τέτοιο κόστος".

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η τροπολογία προβλέπει παράταση των δίμηνων συμβάσεων κατά δέκα μήνες, προκειμένου να καλυφθεί επαρκώς η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.: "Για να προσλάβει η ΝΕΡΙΤ τον κόσμο που χρειάζεται, μονάχα μέσω ΑΣΕΠ και μη έχοντας αποκτήσει ακόμη νομική διάσταση, θα περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες. Αν θέλουμε να έχουμε δημόσια τηλεόραση, θα πρέπει κατά συνέπεια να παραταθούν αυτές οι συμβάσεις. Βάλαμε δέκα μήνες γιατί κάποιοι θα προσληφθούν για την ελληνική Προεδρία - και ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός να χρειαστεί να μείνει μέχρι το τέλος της ελληνικής Προεδρίας" ανέφερε ο κος Καψής, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει να εκπέμπει στις αρχές του νέου έτους.

Τέλος, ο υφυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι, ούτε η ΠΟΣΠΕΡΤ, ούτε η Ένωση Συντακτών συνέδραμαν στο εγχείρημά του, παρότι λύνει ουσιαστικά ζητήματα, όπως π.χ. το προβληματικό προηγούμενο καθεστώς των διετών συμβάσεων, που οδηγούσε σε διακοπή επιτυχημένων εκπομπών, ή συνεργασιών με επιτυχημένους δημοσιογράφους, με τη λήξη της διετίας. "Είμαι ανοικτός σε οιαδήποτε κριτική και σε όλα τα κόμματα - αλλά όσο εξαρτάται από μένα, η ΕΡΤ των κομματικών παρεμβάσεων και της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, δεν πρόκειται να υπάρξει" κατέληξε ο κος Καψής.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ