2013-10-24 00:18:08
Φωτογραφία για Πίθηκος που γουργουρίζει και φυτοφάγα πιράνχας ανακαλύφθηκαν στον Αμαζόνιο
Ένας πίθηκος που γουργουρίζει σαν γάτα, ένα φυτοφάγο πιράνχα και μια ντροπαλή σαύρα συγκαταλέγονται στα 441 νέα είδη φυτών και ζώων που ανακαλύφθηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο πλαίσιο ερευνητικών αποστολών, το διάστημα 2010 – 2013.

Ο κατάλογος με τα νέα είδη συντάχθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF και περιλαμβάνει 258 φυτά, 84 ψάρια, 58 αμφίβια, 22 ερπετά, 18 πτηνά και ένα θηλαστικό.

Ο πίθηκος Callicebus caquetensis ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο, στο τμήμα της Κολομβίας, και τα μωρά του έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: γουργουρίζουν σαν γάτες. «Όταν είναι ευχαριστημένα γουργουρίζουν το ένα στο άλλο και αυτά που αναθρέψαμε εμείς γουργούριζαν σε εμάς», δήλωσε ο Δρ. Thomas Defler, που συμμετείχε στην ανακάλυψη του είδους.

Η σαύρα «παραλλαγή» (Gonatodes timidus)

Η σαύρα Gonatodes timidus ανακαλύφθηκε στο τμήμα του Αμαζονίου που εκτείνεται στη Γουιάνα . Παρά την εκκεντρική της εμφάνιση και τα έντονα χρώματα, η σαύρα είναι πολύ ντροπαλή και έχει την τάση να κρύβεται από τους ανθρώπους.


Το «φυτοφάγο» πιράνχα (Tometes camunani)

Το φυτοφάγο πιράνχα ζει σε καταρράκτες στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και τρέφεται με υδρόβια φυτά, ωστόσο η επιβίωσή του απειλείται από τα υδροηλεκτρικά έργα που εμποδίζουν τη ροή νερού στους οικοτόπους του.

Ο βάτραχος «δακτυλήθρα» (Allobates amissibilis)

Ο μικροσκοπικός βάτραχος έχει το μέγεθος νυχιού και το επιστημονικό όνομα που του δόθηκε υποδηλώνει ότι κινδυνεύει να χαθεί επειδή ζει σε μια περιοχή της Γουιάνα που σύντομα θα αναπτύξει τουριστική δραστηριότητα.

«Όσο περισσότερο ψάχνουν οι επιστήμονες, τόσα περισσότερα θα βρίσκουν. Με δυο νέα είδη να ανακαλύπτονται κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο εκπληκτικός Αμαζόνιος παραμένει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της παγκόσμιας βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Damian Fleming, από το γραφείο της WWF στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το οικοσύστημα του Αμαζονίου αποτελεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως, καλύπτοντας έκταση 6,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, η οποία μοιράζεται ανάμεσα στη Βραζιλία, το Περού, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι στον Αμαζόνιο υπάρχουν πάνω από 390 δισεκατομμύρια δέντρα, τα οποία ανήκουν σε 16.000 είδη.
econews
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ