2013-10-25 11:23:37
Φωτογραφία για Νοσ. Κέρκυρας: Διαψεύδονται οι κατηγορίες Άδωνι
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS

Ένα ποταμό στοιχείων, που δείχνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Κέρκυρας, παρουσίασε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νησιού, ο οποίος κατέρριψε και τις κατηγορίες του Υπουργού Υγείας για το περιστατικό της έντασης με τους Επιθεωρητές Υγείας.

Η εικόνα που περιέγραψε ο πρόεδρος των γιατρών της Κέρκυρας, Αντώνης Γεωργόπουλος εμφανίζει ένα νοσοκομείο με εγκληματικές ελλείψεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως 10 χιλιάδες Κερκυραίοι αναγκάζονται να νοσηλευτούν εκτός νησιού, καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα αδυνατεί να τους περιθάλψει. 5 χιλιάδες μεταφέρονται στα Ιωάννινα και άλλες 5 χιλιάδες στην Αθήνα.

Η κατάσταση του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Οι αμαρτίες του νοσοκομείου ξεκίνησαν πριν ακόμα λειτουργήσει, αφού χρειάστηκε 14 χρόνια για να ανοίξει στους ασθενείς, με αποτέλεσμα το αρχικό κόστος των 15 εκατομμυρίων να εκτοξευθεί στα 87. 


Αν και ο οργανισμός προβλέπει 830 θέσεις για 300 κλίνες, εργάζονται 310 άτομα και 70 ιατροί. Βάση της αναλογίας 1/3 θα έπρεπε να λειτουργούν 130 κρεββάτια αλλά λειτουργούν 230.

Τα προβλήματα, όμως, είναι ατελείωτα∙ ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 45 ημέρες, καθώς δεν εγκρίνεται το ποσό των 85 χιλιάδων ευρώ για την αντικατάσταση του εξαρτήματος. 

Ο μαγνητικός τομογράφος είναι ανενεργός εδώ και 3 χρόνια. Κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ και ξοδεύονται 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει με τηλεϊατρική. Έξι χρόνια παραμένει κλειστό το ανοσοπαθολογικό τμήμα, 4 χρόνια το νοσοκομείο δεν διαθέτει δερματολόγο, ενώ απουσιάζει ενδοκρινολόγος, θωρακοχειρουργός, ρευματολόγος, φυσίατρος κοκ. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών λειτουργεί με μία νοσηλεύτρια, την ώρα που διαχειρίζεται 30 χιλιάδες ασθενείς το χρόνο. 

Την ίδια ώρα, οφείλονται σε άδειες 3,5 χιλιάδες ημέρες και χίλιες ημέρες σε ρεπό. Υπάρχουν νοσηλεύτριες που έχουν να λάβουν άδεια εδώ και δύο χρόνια. 

Σοκ, όμως, προκάλεσε η αποκάλυψη από τον κ Γεωργόπουλο, ότι το μαιευτήριο του νοσοκμείου είναι κλειστό, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε αίθουσα τοκετού ένας απλός θάλαμος, ενώ οι καισαρικές πηγαίνουν σε μια από τις δύο αίθουσες τακτικών χειρουργείων (από τις έξι που θα έπρεπε να λειτουργούν). 

Αντίστοιχα, από τα ραντεβού για τα ουρολογικά περιστατικά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από Ιανουάριο έως Μάρτιο, ενώ το χειμώνα πριν από 5 χρόνια χάθηκαν τρία παιδάκια γιατί το νοσοκομείο δεν διαθέτει νεογνολογική μονάδα και η μεταφορά τους ήταν αδύνατη.

Στο νοσοκομείο 18 ειδικότητες είναι σε εφημερία ετοιμότητας, ενώ η μονάδα εμφραγμάτων εν διαθέτει μόνιτορ και νοσηλεύτρια. Ακόμη χειρότερα η νοσοκόμα που φροντίζει τα παιδιά, χρειάζεται να παρέχει υπηρεσίες και σε περιστατικά με μηνιγγίτιδες.

Το περιστατικό της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου

Μέσα σε αυτό την κατάσταση ήρθε και ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές Υγείας, με τον κ. Γεωργόπουλο να περιγράφει πολύ διαφορετικά από τον Υπουργό Υγείας, τα όσα συνέβησαν την ημέρα του ελέγχου στο νοσοκομείο. Όπως υποστήριξε, μάλιστα, τα αληθινά γεγονότα που μαρτυρά επιβεβαιώνονται από το πόρισμα της αστυνομίας. 

«Δεν υπήρξε προπηλακισμός στο νοσοκομείο, δεν εμποδίστηκαν οι επιθεωρητές και δεν εγκλωβίστηκαν σε κάνενα δωμάτιο», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος υποστήριξε, ως αυτόπτης μάρτυρας, ότι η επιθεωρητής έκλαιγε όχι γιατί προπηλακίστηκε αλλά γιατί απειλήθηκε με απόλυση από τον προϊστάμενο της και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Μάλιστα, όταν η εισαγγελέας της Κέρκυρας ρώτησε την επιθεωρητή αν χρειάζεται να παρέμβει η αστυνομία, η γυναίκα της αρνήθηκε. «Δεν φέραμε αντίρρηση στον έλεγχο, τον επιδιώκουμε αρκεί να είναι προς όλες τις κατευθύνσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργόπουλος, αναφέροντας πως το περιστατικό προκλήθηκε αφού είχαν ελεγχθει δέκα κλινικές και οι επιθεωρητές ήταν ήδη τρία τέταρτα στο νοσοκομείο και κάνοντας λόγο για εντεταλμένη υπηρεσία του κλιμακίου του ΣΕΥΥΠ

Ο επικεφαλής των γιατρών της Κέρκυρας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ενοχλήθηκαν όταν οι επιθεωρητές χαρακτήρισαν απόντες γιατρούς που είτε βρίσκονταν σε επισκέψεις σε άλλες κλινικές, είτε ήταν σε διάλλειμα και οι οποίοι εμφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Αντίστοιχα, αγανάκτηση εξέφρασαν και οι συγγενείς των ασθενών που αντέδρασαν για τη γενικότερη κατάσταση στο νοσοκομείο.

«Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα πήγαμε στο γραφείο του αναπληρωτή διοικητή και συζητούσαμε, ζητώντας από τους επιθεωρητές να καταγράψουν τα προβλήματα και να επιστρέψουν όποτε θέλουν, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα». «Εκεί ήταν που οι επιθεωρητές κάλεσαν τον προϊστάμενο τους και τα πράγματα πήραν τη γνωστή τροπή», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού ανέφερε ότι το ΣΕΥΥΠ έχει επισκεφθεί το νοσοκομείο δύο φορές, σε νοσηλευτικά τμήματα την ώρα της αλλαγής, κάνοντας λόγο για πρόστυχη πρακτική, ενώ ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας σημείωσε ότι γενικά «κανένα πόρισμα του ΣΕΥΠ δεν στάθηκε στα δικαστήρια ή στο ανώτατο πειθαρχικό».

Το σχόλιο του Α. Γεωργιάδη

Αναφερόμενος στο πόρισμα της αστυνομίας, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζουν οι γιατροί, ο Υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως «αναφέρεται στα γεγονότα από τις 6 και μετά, δηλαδή από τη στιγμή που υπήρξε η επέμβαση της αστυνομίας μαζί με την εισαγγελέα κατόπιν της δικής μου παρεμβάσεως. Δεν ασχολείται καθόλου με τα προ».

«Η κυρία επιθεωρήτρια έχει πει ότι προπηλακιστήκε ότι απειλήθηκε κι ότι εμποδίστηκε στο να κάνει έλεγχο», είπε αλλά πρόσθεσε «εάν αυτά που είπε στα κανάλια τα πει και στην ΕΔΕ θα ακολουθηθούν τα νόμιμα».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ