2013-10-26 08:00:21
Φωτογραφία για Φωτίου: Στόχος η σύνδεση της Κύπρου με τον Συνεταιρισμό για Ειρήνη
Στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής παραμένει η σύνδεση της Κύπρου με το πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για Ειρήνη", δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΣγΕ θα αναδείξει τον γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού και θα βοηθήσει στην περαιτέρω εμπλοκή της Ευρώπης στα μεγάλα ζητήματα της ασφάλειας, ενώ ουδόλως διαταράσσονται οι άριστες παραδοσιακώς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαδικασία αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγΕ), έχει ορισθεί ειδική επιτελική ομάδα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανέλαβε καθήκοντα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, προκειμένου να μελετηθεί το όλο ζήτημα, να γίνουν οι αναγκαίες επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους άλλων κρατών και να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις.


" Είναι πρόωρο να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για τις επιλογές μας, διότι, αυτήν τη στιγμή, προέχει η σωστή προετοιμασία υποβολής του αιτήματός μας στη Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια η αποδοχή του από το Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο", πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

"Ο χρόνος υποβολής του αιτήματος αυτού", δήλωσε ο κ. Φωτίου στο ΚΥΠΕ, "είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά αυτήν τη στιγμή και, για τη λήψη απόφασης, συνεκτιμούνται διάφορες παράμετροι".

Το Υπουργείο Άμυνας, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζει να εργάζεται σε διπλωματικό επίπεδο και έχουν ήδη δρομολογηθεί και πραγματοποιηθεί επαφές με όλους του εταίρους μας στην ΕΕ, για να πεισθούν ως προς την ορθότητα των κυπριακών θέσεων, αλλά και για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τις ερωτήσεις του ΚΥΠΕ και τις απαντήσεις του Υπουργού Άμυνας, Φώτη Φωτίου:

Ερ. Κύριε Υπουργέ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και μετεκλογικές δηλώσεις μελών της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη και παρά το Ψήφισμα της Βουλής από τον Φεβρουάριο του 2011 για ένταξη στο πρόγραμμα ΣγΕ του Οργανισμού Βόρειο - Ατλαντικής Συνθήκης, τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει δρομολογηθεί. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, πού οφείλεται αυτή η αδράνεια;

Απ. Η εξέταση της όλης διαδικασίας, γίνεται με γνώμονα την προώθηση των εθνικών μας αλλά και των κοινοτικών συμφερόντων, τη διατήρηση της ασφάλειας, αλλά και με βάση την ανάγκη αναβάθμισης της θέσης της χώρας μας στους γεωστρατηγικούς περιφερειακούς συσχετισμούς.

Από την αρχή, έχουμε καθορίσει τη στρατηγική μας, έτσι ώστε ο στόχος μας, για σύνδεση με το πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", να γίνει πραγματικότητα και να υπερπηδηθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια. Να δημιουργήσουμε δηλαδή τις κατάλληλες συνθήκες.

Γνωρίζετε ότι η υποστήριξη των εταίρων μας είναι απαραίτητη και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας αυτής. Για αυτό και, σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, εργασθήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε διπλωματικό επίπεδο, για να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας, αλλά και για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί και πραγματοποιηθεί επαφές με όλους του εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές περιλαμβάνουν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις προθέσεις και τους σκοπούς μας. Ενημέρωσης έτυχαν και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Επαναλαμβάνω ότι η υπόθεση αυτή χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή προκειμένου να επιτύχουμε. Δεν είναι υπόθεση μιας απλής και τυπικής διαδικασίας. Η υποβολή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι εξετάζονται και, τη δέουσα χρονική στιγμή, θα ληφθεί η ανάλογη πολιτική απόφαση.

Ερ. Από τους αντιδρώντες στην προοπτική αυτή τίθεται, μεταξύ άλλων, το επιχείρημα της πιθανής διασάλευσης σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία ή γειτονικές αραβικές χώρες. Έχει μελετηθεί από την Κυβέρνηση η πιθανότητα αυτή και λαμβάνονται μέτρα πρόληψης ενδεχόμενων παρεξηγήσεων;

Απ. Η απόφαση μας για σύνδεση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" ουδόλως διαταράσσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σχέσεις οι οποίες παραδοσιακά είναι άριστες.

Εξ άλλου, διακηρυγμένη πρόθεση της Κυβέρνησής μας είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση αυτών των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία και απόδειξη τούτου είναι η στενή συνεργασία μας, αλλά και η επίσκεψή μου στη Μόσχα, τον περασμένο Μάιο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πρόθεσή μας για ένταξη στον ΣγΕ, την ίδια στιγμή κατά την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία συνδέεται θεσμικά με το ΝΑΤΟ διαμέσου του μεταξύ τους στρατηγικού διαλόγου, έχει σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.

Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε ζητήματα ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση ναρκωτικών, η κυβερνο-ασφάλεια και άλλα. Η πρόθεσή μας αυτή δεν διαφοροποιεί ούτε τις ήδη άριστες σχέσεις της Κύπρου με γειτονικά αραβικά κράτη.

Μάλιστα δε, με αυτές τις χώρες επιδιώκουμε την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα στα θέματα ενέργειας και ασφάλειας.

Ερ. Υπάρχει ενδεχόμενο τουρκικής παρέμβασης για άσκηση δικαιώματος αρνησικυρίας από κάποιες χώρες στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο ΣγΕ και πώς κινείται η Κυβέρνησή σας για αποτροπή αυτού του ενδεχομένου;

Απ. Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να υποβάλει αίτημα για σύνδεση με το Πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", προκειμένου να συντελέσει και στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και επί τούτω έχει προβεί και σε συγκεκριμένη πρόταση που αφορά στο πλέγμα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ-Τουρκίας, πρόταση την οποία ανέλαβε θεσμικά να μεταφέρει εκεί όπου πρέπει η ίδια η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποτελούμε την εξαίρεση μεταξύ των υπολοίπων 27 κρατών - μελών της ΕΕ, τα οποία είναι και μέλη του ΝΑΤΟ ή του ΣγΕ.

Προκειμένου να επιτύχουμε τη σύνδεσή μας αυτή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και ότι θα υπάρξουν εμπόδια, αλλά ευελπιστούμε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη σχέση των δυο θεσμών, θα αξιοποιήσουν δεόντως την ευκαιρία που τους παρέχει η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο ΣγΕ.

Η πρόθεσή μας αποβλέπει στην υποβοήθηση της επίλυσης, όπως σας έχω πει, των προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα υποστηριχθεί από τους εταίρους μας στην ΕΕ, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και από αυτούς τους ίδιους τους Οργανισμούς. Εμείς, ως κράτος - μέλος της ΕΕ η οποία αποτελεί στρατηγικό εταίρο του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αποτελούμε την εξαίρεση και κατ` αυτό τον τρόπο να αποκλειόμαστε από τη λήψη διαβαθμισμένων πληροφοριών, τη συμμετοχή μας σε κάποιες συναντήσεις, επιχειρήσεις κλπ.

Αυτή την πρόθεσή μας έχω την εντύπωση ότι την έχουν αντιληφθεί πολύ καλά οι εταίροι μας και θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η αίτησή μας θα γίνει αποδεκτή από όλους τους εμπλεκομένους.

Ερ. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εντασσόμενη στο ΣγΕ;

Απ. Η ένταξη στο Πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" θα αναδείξει τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδας μας και θα βοηθήσει στην περαιτέρω εμπλοκή της Ευρώπης στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας.

Πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει πλήρως στις δομές ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν δραστηριότητες που αναπτύσσονται από κοινού μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις οποίες δεν συμμετέχουμε.

Με την ένταξή μας στο Πρόγραμμα, καλύπτουμε ακριβώς αυτό το κενό και προσθέτουμε μια σειρά πλεονεκτημάτων στη χώρα μας.

Επιπλέον, κατόπιν μελέτης των προσφερομένων προγραμμάτων, θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν επιμόρφωση και εκπαίδευση σε θέματα συστημάτων πληροφοριών, στον τομέα Ελέγχου και Διοίκησης, στον υγειονομικό και ιατρικό τομέα, στην αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, στον έλεγχο και ασφάλεια των συνόρων, ανθρωπιστικής φύσης θέματα και διαχείριση προσφύγων, επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής, αντιαεροπορική άμυνα, κυβερνοάμυνα, θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, αντιμετώπιση τρομοκρατίας, διαχείριση κρίσεων, επιμόρφωση στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, ανάλυση διδαγμάτων από τις διάφορες επιχειρήσεις και εξαγωγή των βέλτιστων πρακτικών.

Το εν λόγω πρόγραμμα, περιλαμβάνει δραστηριότητες οι οποίες ακουμπούν όλες σχεδόν τις πτυχές της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας, με θέματα που αφορούν την άμυνα, τον τομέα των αμυντικών μεταρρυθμίσεων, την αμυντική πολιτική και σχεδιασμό, καθώς και τις πολιτικό-στρατιωτικές σχέσεις.

Επιπλέον, περιλαμβάνουν αντικείμενα επιμόρφωσης, στρατιωτικής συνεργασίας, ασκήσεων, κυβερνοάμυνας, ενέργειας, θαλάσσιας ασφάλειας, πολιτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ανταπόκρισης σε καταστροφές και συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και των περιβαλλοντικών θεμάτων.

Λαμβάνοντας υπ` όψη τις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, οι προαναφερθέντες τομείς κρίνονται ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας.

Ερ. Έχετε ως εμπλεκόμενο Υπουργείο στη διαδικασία αυτή ορίσει κάποια ομάδα εργασίας, και έχετε εσείς, ή το Υπ. Εξωτερικών, επεξεργασθεί κάποιο σχέδιο του Εγγράφου Πλαισίου που θα συμφωνηθεί με το ΝΑΤΟ ως προς τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Κύπρου ως χώρας - μέλους του ΣγΕ ή μήπως θεωρείτε πρόωρο κάτι τέτοιο; Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, σε ποιό ακριβώς στάδιο ευρίσκεται η όλη διαδικασία, ή μήπως έχετε αποφασίσει ως Κυβέρνηση Αναστασιάδη να αφήσετε το όλο θέμα να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως για μετά το 2020;

Απ. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, μελετήσαμε το όλο θέμα σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών. Στις 8 Μαρτίου 2013, ορίσαμε μιαν επιτελική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και από τα δύο Υπουργεία. Μελετήθηκαν σε βάθος τα αναγκαία κείμενα, έγιναν επαφές με αξιωματούχους Υπουργείων άλλων χωρών και υποβλήθηκαν προτάσεις.

Πέραν τούτου, η επιτελική ομάδα του Υπουργείου Άμυνας ασχολήθηκε με τη μελέτη των γενικών τομέων του Προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και εντόπισε τις θεματικές ενότητες που μας ενδιαφέρουν ως χώρα και οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Είναι πρόωρο να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για τις επιλογές μας, διότι, αυτήν τη στιγμή, προέχει η σωστή προετοιμασία υποβολής του αιτήματός μας στη Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ και, στη συνέχεια, η αποδοχή του από το Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο.

Ο χρόνος υποβολής του αιτήματος αυτού είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά αυτήν τη στιγμή και, για τη λήψη απόφασης, συνεκτιμούνται διάφορες παράμετροι. 

 

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/79933
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ