2013-10-28 08:00:14
Μιχάλης Παπαδόπουλος/Σημερινή
Βάσει του προσχεδίου της συμφωνίας, θα συγκροτηθούν τεχνικές ομάδες από τα δύο υπουργεία, οι οποίες θα μελετήσουν θέματα που αφορούν την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών
ΤΟ ΝΕΟ γεωστρατηγικό περιβάλλον και η αναβάθμιση του ρόλου μας στην περιοχή επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων
Οι επιχειρούμενες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις στοχεύουν στη ριζική αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό τους, ώστε να καταστούν επιχειρησιακά ικανές να ανταποκριθούν στον νέο τους ρόλο, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, τονίζει ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με διάφορες χώρες αυξάνουν την τελεστική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή αλλά και προάσπισης των ενεργειακών συμφερόντων της Κύπρου. Προς τούτο, καθιστά σαφές ότι, σε περίπτωση που κριθεί πως υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, το Υπουργείο Άμυνας θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στη Βουλή.
Εξαγγείλατε την περασμένη εβδομάδα σειρά αλλαγών στην ΕΦ. Τι αλλάζει επί της ουσίας στους αμυντικούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς, ενόψει και του μείζονος θέματος της ενεργειακής ασφάλειας;
Μέχρι πρότινος, προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε την άμυνα της πατρίδας μας με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεχόμενη απόκρουση εχθρικής απειλής στην ξηρά. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Ακριβώς, όπως πολύ σωστά το εντοπίσατε, το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον και η αναβάθμιση του ρόλου μας στην περιοχή μετά τον εντοπισμό και των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό των αποστολών και του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Η ενεργειακή ασφάλεια, και όχι μόνον, αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις και, κατά συνέπειαν, επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των σχεδιασμών μας, έτσι που να συμπεριλάβουν την επιτήρηση και την εξασφάλιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της ΑΟΖ και του FIR μας.
Διεύρυνση σχέσεων με Ισραήλ
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια;
Ο αναβαθμισμένος πλέον ρόλος της Κύπρου στην περιοχή και ο υποθαλάσσιος πλούτος στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ με την πιθανή ύπαρξη κοινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, επιβάλλουν την ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας για επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας.
Το Ισραήλ, είναι μια φίλη χώρα και τα πεδία κοινής δράσης σε πολλούς τομείς, αποτελούν πλέον γεγονός. Έχουμε ήδη μια σειρά συμφωνιών, οι οποίες και υλοποιούνται μέσα στο πλαίσιο ενός ετήσιου προγράμματος συνεργασίας. Με βάση αυτό υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, ασκήσεις στρατιωτικές και έρευνας - διάσωσης, ανταλλαγές στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
Η πρόθεση και των δύο κρατών, είναι η διεύρυνση αυτών των σχέσεων και η προετοιμασία συνομολόγησης μιας σειράς συμφωνιών, οι οποίες, μεταξύ των πολλών θεμάτων, θα άπτονται και του τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Οι αρμόδιες επιτροπές βρίσκονται στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων.
Συμφωνίες οι οποίες ευελπιστούμε να υπογραφούν πριν από το τέλος του χρόνου.
Η συμφωνία που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια επιχειρεί να ενδυναμώσει ανεξάρτητα τις δυνατότητες των κρατών σε θέματα αντιμετώπισης απειλών εναντίον των ενεργειακών τους πόρων και κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Βάσει του προσχεδίου της, θα συγκροτηθούν τεχνικές ομάδες από τα δύο υπουργεία, οι οποίες θα μελετήσουν εις βάθος θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο. Επιτρέψτε μου, όμως, να μείνω μέχρις εδώ.
Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας
Πώς θα μπορέσει η Κύπρος με τα μέσα που διαθέτει να διασφαλίσει τις ενεργειακές της υποδομές;
Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ασφάλειας της ΑΟΖ μας. Το φυσικό αέριο και ο εθνικός μας πλούτος είναι το μέλλον του τόπου μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο την επίτευξη θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.
Μέσα ακριβώς από τον σχεδιασμό αυτό, με γνώμονα τον συντονισμό και τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κράτους αλλά και άλλων χωρών, εταίρων μας στον τομέα αυτό, θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Επιδιώκουμε, ουσιαστικά, να αναπτύξουμε ένα επαρκές και αποδοτικό δίκτυο ενεργειακής υποδομής, το οποίο να διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό όλων των δικαιούχων.
Κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργείου μας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση μιας Υπουργικής Επιτροπής με στόχο τη μελέτη του όλου θέματος και την υποβολή σχετικής πρότασης για λήψη τελικών αποφάσεων. Στην παρούσα φάση, προωθούμε τη θεσμοθέτηση των τομέων ευθύνης των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως έχω προαναφέρει, σε αυτήν τη διαδικασία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συνεργασία με τις χώρες εταίρους μας. Έχουμε αναπτύξει έναν διάλογο με τις χώρες αυτές, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.
Στόχος η αντιμετώπιση των απειλών
Και τι επιδιώκουμε μέσα από τη συνεργασία με άλλες χώρες;
Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός παίκτης στον ενεργειακό χάρτη, ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή μας. Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε άψογα με τους στρατηγικούς μας εταίρους και επενδυτές, για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Η προοπτική αυτή, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ενεργειακή ασφάλεια και μόνον έτσι μπορούν να διασφαλιστούν οι τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες, παράλληλα, ενισχύουν την οικονομία μας και αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την πατρίδα μας. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η διαδικασία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί ακριβώς άπτεται του μέλλοντος και της ευημερίας του λαού μας και συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα.
Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας που θα ενισχύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε, λοιπόν, ζωτικής σημασίας την προώθηση μιας έντονης ενεργειακής διπλωματίας.
Συμφωνίες συνεργασίας και με άλλες χώρες
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εν όψει της σύναψης μιας σειράς συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με διάφορες χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία κ.λπ. Πόσο σημαντικές τις θεωρείτε και πότε θα υπάρχουν αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο;
Αποτελέσματα υπάρχουν, δεδομένου ότι κάποιες συμφωνίες, όπως με τη Γαλλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, προϋπήρχαν και εμείς τις επικαιροποιούμε.
Σίγουρα, όμως, αυτά δεν μπορεί και δεν αναμένεται να είναι διακριτά στους πολίτες. Εύκολα, ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι, η άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας, είναι τομείς που απαιτούν την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με φίλες χώρες. Χωρίς αυτές, είναι πολύ δύσκολο να προωθήσουμε τις θέσεις μας και να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε διεθνές επίπεδο.
Με γνώμονα τη διατήρηση των καλών σχέσεων, την εποικοδομητική συνεργασία και την προώθηση κοινών συμφερόντων με τις χώρες αυτές, οι συνεργασίες είναι χρήσιμες και απαραίτητες. Καθεμιά από αυτές, έχει τη δική της δυναμική και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός συνολικού αμυντικού πλαισίου.
Να υπενθυμίσω ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ιταλία. Επίσης, βρισκόμαστε σε στάδιο ολοκλήρωσης της συνομολόγησης Συμφωνιών Συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, με χώρες όπως την Κίνα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Δεν θ΄ αφήσουμε την ΕΦ ν΄ αποδυναμωθεί
Εφόσον η τουρκική απειλή κατά της Κύπρου δεν μειώθηκε ούτε κατά έναν στρατιώτη, μάλλον, λόγω των υδρογονανθράκων, ίσως και να μεγιστοποιείται, γιατί η ΕΦ αποδυναμώνεται όσον αφορά την επάνδρωση, την εφεδρεία και τα οπλικά συστήματα;
Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτό το κομμάτι, διότι τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε επικρίσεις από μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, οι οποίοι, θα έλεγα, βλέπουν μονόπλευρα το ζήτημα και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.
Η Εθνική Φρουρά αποδυναμώνεται τα τελευταία χρόνια και σας διαβεβαιώ ότι σύντομα, με μαθηματική ακρίβεια, εάν δεν πατήσουμε φρένο, θα οδηγηθούμε σε κατάσταση απλής επιβίωσης. Αυτό θέλουμε;
Εξετάζεται ο χρόνος υποβολής αιτήματος για ένταξη στον ΣγΕ
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της υποβολής αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;
Η όλη διαδικασία εξετάζεται σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας. Στις 8 Μαρτίου 2013, ορίσαμε από κοινού μια Επιτελική Ομάδα Στόχου, η οποία απαρτίζεται από λειτουργούς και στελέχη και από τα δύο υπουργεία. Αυτή η Επιτελική Ομάδα έχει μελετήσει όλες τις παραμέτρους σχετικά με την πολιτική απόφαση για ένταξη στο Πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», έχει πραγματοποιήσει διπλωματικές επαφές με αξιωματούχους υπουργείων άλλων χωρών και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις.
Πέραν τούτου, έχει μελετηθεί το Μενού Εταιρικής Συνεργασίας και έχουν προσδιορισθεί εκείνες οι θεματικές ενότητες, οι οποίες μας ενδιαφέρουν και συμβαδίζουν με το δικό μας επίπεδο φιλοδοξίας και δυνατότητες.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να συνεχισθεί η ορθή και συντονισμένη προετοιμασία της διαδικασίας υποβολής του αιτήματος μας στη Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της χώρας μας να συμβάλει στην ενδυνάμωση του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας, καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Συνεπώς, ο χρόνος υποβολής του αιτήματός μας, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και για τη λήψη αυτής της απόφασης συνεκτιμώνται διάφορες παράμετροι.
Ριζική αναδιοργάνωση των Δυνάμεων
Και πώς θεωρείτε ότι αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα;
Μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και των ριζικών τομών σε όλα τα επίπεδα, επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες πολλαπλές απαιτήσεις. Είναι μονόδρομος η αναδιάρθρωση. Και σε αυτό ευτυχώς έχουμε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων, διότι, όπως έχω ξαναπεί, η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας μας είναι κοινή πορεία για όλους μας, και μόνον ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε τα καλύτερα για την πατρίδα μας.
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο και αξιόμαχο στρατό, ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή του. Και όταν μιλάμε για μικρό και ευέλικτο στρατό, εννοούμε ακριβώς ότι σημασία δεν έχουν τα μεγάλα μεγέθη, αλλά η ποιότητα. Εξάλλου, τα μεγάλα μεγέθη, είναι δύσκολο να υποστηριχθούν οικονομικά και πρακτικά από την πολιτεία. Και το οικονομικό, γνωρίζετε πολύ καλά, δεν είναι κάτι που μπορεί να παραγνωριστεί. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς -εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας- να προβαίνουμε σε τομές και καινοτομίες.
Επενδύουμε στις αυξημένες δυνατότητες μέσα από ένα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, ικανό να αφομοιώνει τις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις. Στηριζόμαστε πάνω στη σωστή οργάνωση, δομή, λειτουργία και σε σύγχρονα οπλικά συστήματα - πολλαπλασιαστές ισχύος, για επίτευξη ικανού αποτελέσματος με υποφερτό κόστος. Υπολογίζουμε στην ταχυκινησία και την ευελιξία μέσων και διαδικασιών για αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων.
Θα στηριχθεί η εφεδρεία
Και με την εφεδρεία;
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι, μέσα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, κορυφαία θέση καταλαμβάνει και η εξαιρετικής ποιότητας εφεδρεία μας.
Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για κατάργηση και παραγκωνισμό των εφέδρων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ο επιτυχημένος αυτός θεσμός που προσέφερε αποφασιστικά στην αποτροπή και στην ασφάλεια της πατρίδας μας για δεκαετίες, θα συνεχίσει να υφίσταται και να διαδραματίζει ένα σημαντικότατο δυναμικό ρόλο.
Μιλάτε, ωστόσο, για ριζική μείωση μονάδων, εγκαταστάσεων και εφεδρείας όταν την ίδια στιγμή εξαγγέλλετε ότι θα δημιουργήσετε μιαν αξιόμαχη και τεχνολογικά και οπλικά σύγχρονη ΕΦ. Δεν αποτελεί αντίφαση;
Στη νέα οργάνωση και σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς επιβάλλεται η συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων, για την καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Προτεραιότητά μας είναι να αποκτήσουν οι μονάδες, το μέγιστο δυνατό ποσοστό επάνδρωσης και, κατ’ επέκταση, τον μέγιστο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας.
Και επαναλαμβάνω ότι μόνο με τέτοιες σημαντικές τομές και αλλαγές θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής μας Φρουράς.
Θέλω να τονίσω, παράλληλα, ότι, ακριβώς μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση, εξοικονομούμε πόρους. Μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια εξορθολογισμού των αμυντικών προϋπολογισμών, οργανώνουμε τον τομέα ασφάλειας και άμυνας, ώστε αυτός να καθίσταται και αποδοτικός και αποτελεσματικός. Και θέλω να σημειώσω ότι σε περίπτωση που κρίνουμε ότι υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, θα καταθέσουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό στη Βουλή.
Γνώμονα για τη θητεία αποτελούν οι ανάγκες
Έχετε αναφερθεί επανειλημμένως σε μείωση της στρατιωτικής θητείας, η οποία προϋποθέτει την πρόσληψη χιλιάδων επαγγελματιών. Πώς θα το πετύχετε χωρίς τα απαιτούμενα διαθέσιμα κονδύλια;
Η μείωση της θητείας θα είναι απόρροια της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, μέσα από την οποία θα επέλθουν σημαντικές, όπως έχω πει πολλές φορές, εξοικονομήσεις.
Εξοικονομήσεις θα επέλθουν ασφαλώς και από τη μείωση της ίδιας της θητείας. Αυτούς, λοιπόν, τους πόρους θα «επενδύσουμε» σε άλλους τομείς, όπως είναι η πρόσληψη επαγγελματιών. Παράλληλα, θα στοχεύσουμε σε μιαν αποτελεσματική, ρεαλιστική και σύγχρονη εκπαίδευση, διασφαλίζοντας στους οπλίτες μια πιο παραγωγική και χρήσιμη για τους ίδιους θητεία.
Είναι κοινά παραδεκτό ότι η θητεία είναι μεγάλη και συχνά γινόμαστε μάρτυρες της κοινωνικής δυσφορίας, σημαντικότερη απόδειξη της οποίας αποτελεί και η φυγοστρατία. Γνώμονα, βέβαια, για το μέγεθος της θητείας αποτελούν αποκλειστικά οι επιχειρησιακές ανάγκες· όμως, εφόσον αυτές καλυφθούν επαρκώς, δεν υφίσταται λόγος να μην προχωρήσουμε και σε ανάλογη μείωση
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/72380#sthash.5zbrC8Dv.dpuf
Βάσει του προσχεδίου της συμφωνίας, θα συγκροτηθούν τεχνικές ομάδες από τα δύο υπουργεία, οι οποίες θα μελετήσουν θέματα που αφορούν την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών
ΤΟ ΝΕΟ γεωστρατηγικό περιβάλλον και η αναβάθμιση του ρόλου μας στην περιοχή επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων
Οι επιχειρούμενες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις στοχεύουν στη ριζική αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό τους, ώστε να καταστούν επιχειρησιακά ικανές να ανταποκριθούν στον νέο τους ρόλο, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, τονίζει ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με διάφορες χώρες αυξάνουν την τελεστική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή αλλά και προάσπισης των ενεργειακών συμφερόντων της Κύπρου. Προς τούτο, καθιστά σαφές ότι, σε περίπτωση που κριθεί πως υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, το Υπουργείο Άμυνας θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στη Βουλή.
Εξαγγείλατε την περασμένη εβδομάδα σειρά αλλαγών στην ΕΦ. Τι αλλάζει επί της ουσίας στους αμυντικούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς, ενόψει και του μείζονος θέματος της ενεργειακής ασφάλειας;
Μέχρι πρότινος, προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε την άμυνα της πατρίδας μας με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεχόμενη απόκρουση εχθρικής απειλής στην ξηρά. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Ακριβώς, όπως πολύ σωστά το εντοπίσατε, το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον και η αναβάθμιση του ρόλου μας στην περιοχή μετά τον εντοπισμό και των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό των αποστολών και του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Η ενεργειακή ασφάλεια, και όχι μόνον, αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις και, κατά συνέπειαν, επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των σχεδιασμών μας, έτσι που να συμπεριλάβουν την επιτήρηση και την εξασφάλιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της ΑΟΖ και του FIR μας.
Διεύρυνση σχέσεων με Ισραήλ
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια;
Ο αναβαθμισμένος πλέον ρόλος της Κύπρου στην περιοχή και ο υποθαλάσσιος πλούτος στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ με την πιθανή ύπαρξη κοινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, επιβάλλουν την ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας για επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας.
Το Ισραήλ, είναι μια φίλη χώρα και τα πεδία κοινής δράσης σε πολλούς τομείς, αποτελούν πλέον γεγονός. Έχουμε ήδη μια σειρά συμφωνιών, οι οποίες και υλοποιούνται μέσα στο πλαίσιο ενός ετήσιου προγράμματος συνεργασίας. Με βάση αυτό υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, ασκήσεις στρατιωτικές και έρευνας - διάσωσης, ανταλλαγές στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
Η πρόθεση και των δύο κρατών, είναι η διεύρυνση αυτών των σχέσεων και η προετοιμασία συνομολόγησης μιας σειράς συμφωνιών, οι οποίες, μεταξύ των πολλών θεμάτων, θα άπτονται και του τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Οι αρμόδιες επιτροπές βρίσκονται στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων.
Συμφωνίες οι οποίες ευελπιστούμε να υπογραφούν πριν από το τέλος του χρόνου.
Η συμφωνία που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια επιχειρεί να ενδυναμώσει ανεξάρτητα τις δυνατότητες των κρατών σε θέματα αντιμετώπισης απειλών εναντίον των ενεργειακών τους πόρων και κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Βάσει του προσχεδίου της, θα συγκροτηθούν τεχνικές ομάδες από τα δύο υπουργεία, οι οποίες θα μελετήσουν εις βάθος θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο. Επιτρέψτε μου, όμως, να μείνω μέχρις εδώ.
Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας
Πώς θα μπορέσει η Κύπρος με τα μέσα που διαθέτει να διασφαλίσει τις ενεργειακές της υποδομές;
Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ασφάλειας της ΑΟΖ μας. Το φυσικό αέριο και ο εθνικός μας πλούτος είναι το μέλλον του τόπου μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο την επίτευξη θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.
Μέσα ακριβώς από τον σχεδιασμό αυτό, με γνώμονα τον συντονισμό και τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κράτους αλλά και άλλων χωρών, εταίρων μας στον τομέα αυτό, θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Επιδιώκουμε, ουσιαστικά, να αναπτύξουμε ένα επαρκές και αποδοτικό δίκτυο ενεργειακής υποδομής, το οποίο να διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό όλων των δικαιούχων.
Κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργείου μας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση μιας Υπουργικής Επιτροπής με στόχο τη μελέτη του όλου θέματος και την υποβολή σχετικής πρότασης για λήψη τελικών αποφάσεων. Στην παρούσα φάση, προωθούμε τη θεσμοθέτηση των τομέων ευθύνης των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως έχω προαναφέρει, σε αυτήν τη διαδικασία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συνεργασία με τις χώρες εταίρους μας. Έχουμε αναπτύξει έναν διάλογο με τις χώρες αυτές, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.
Στόχος η αντιμετώπιση των απειλών
Και τι επιδιώκουμε μέσα από τη συνεργασία με άλλες χώρες;
Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός παίκτης στον ενεργειακό χάρτη, ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή μας. Για τον σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε άψογα με τους στρατηγικούς μας εταίρους και επενδυτές, για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Η προοπτική αυτή, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ενεργειακή ασφάλεια και μόνον έτσι μπορούν να διασφαλιστούν οι τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες, παράλληλα, ενισχύουν την οικονομία μας και αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την πατρίδα μας. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η διαδικασία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί ακριβώς άπτεται του μέλλοντος και της ευημερίας του λαού μας και συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα.
Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας που θα ενισχύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε, λοιπόν, ζωτικής σημασίας την προώθηση μιας έντονης ενεργειακής διπλωματίας.
Συμφωνίες συνεργασίας και με άλλες χώρες
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εν όψει της σύναψης μιας σειράς συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με διάφορες χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία κ.λπ. Πόσο σημαντικές τις θεωρείτε και πότε θα υπάρχουν αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο;
Αποτελέσματα υπάρχουν, δεδομένου ότι κάποιες συμφωνίες, όπως με τη Γαλλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, προϋπήρχαν και εμείς τις επικαιροποιούμε.
Σίγουρα, όμως, αυτά δεν μπορεί και δεν αναμένεται να είναι διακριτά στους πολίτες. Εύκολα, ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι, η άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας, είναι τομείς που απαιτούν την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με φίλες χώρες. Χωρίς αυτές, είναι πολύ δύσκολο να προωθήσουμε τις θέσεις μας και να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε διεθνές επίπεδο.
Με γνώμονα τη διατήρηση των καλών σχέσεων, την εποικοδομητική συνεργασία και την προώθηση κοινών συμφερόντων με τις χώρες αυτές, οι συνεργασίες είναι χρήσιμες και απαραίτητες. Καθεμιά από αυτές, έχει τη δική της δυναμική και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός συνολικού αμυντικού πλαισίου.
Να υπενθυμίσω ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ιταλία. Επίσης, βρισκόμαστε σε στάδιο ολοκλήρωσης της συνομολόγησης Συμφωνιών Συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, με χώρες όπως την Κίνα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Δεν θ΄ αφήσουμε την ΕΦ ν΄ αποδυναμωθεί
Εφόσον η τουρκική απειλή κατά της Κύπρου δεν μειώθηκε ούτε κατά έναν στρατιώτη, μάλλον, λόγω των υδρογονανθράκων, ίσως και να μεγιστοποιείται, γιατί η ΕΦ αποδυναμώνεται όσον αφορά την επάνδρωση, την εφεδρεία και τα οπλικά συστήματα;
Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτό το κομμάτι, διότι τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε επικρίσεις από μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, οι οποίοι, θα έλεγα, βλέπουν μονόπλευρα το ζήτημα και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.
Η Εθνική Φρουρά αποδυναμώνεται τα τελευταία χρόνια και σας διαβεβαιώ ότι σύντομα, με μαθηματική ακρίβεια, εάν δεν πατήσουμε φρένο, θα οδηγηθούμε σε κατάσταση απλής επιβίωσης. Αυτό θέλουμε;
Εξετάζεται ο χρόνος υποβολής αιτήματος για ένταξη στον ΣγΕ
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της υποβολής αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;
Η όλη διαδικασία εξετάζεται σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας. Στις 8 Μαρτίου 2013, ορίσαμε από κοινού μια Επιτελική Ομάδα Στόχου, η οποία απαρτίζεται από λειτουργούς και στελέχη και από τα δύο υπουργεία. Αυτή η Επιτελική Ομάδα έχει μελετήσει όλες τις παραμέτρους σχετικά με την πολιτική απόφαση για ένταξη στο Πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», έχει πραγματοποιήσει διπλωματικές επαφές με αξιωματούχους υπουργείων άλλων χωρών και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις.
Πέραν τούτου, έχει μελετηθεί το Μενού Εταιρικής Συνεργασίας και έχουν προσδιορισθεί εκείνες οι θεματικές ενότητες, οι οποίες μας ενδιαφέρουν και συμβαδίζουν με το δικό μας επίπεδο φιλοδοξίας και δυνατότητες.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να συνεχισθεί η ορθή και συντονισμένη προετοιμασία της διαδικασίας υποβολής του αιτήματος μας στη Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της χώρας μας να συμβάλει στην ενδυνάμωση του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας, καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Συνεπώς, ο χρόνος υποβολής του αιτήματός μας, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και για τη λήψη αυτής της απόφασης συνεκτιμώνται διάφορες παράμετροι.
Ριζική αναδιοργάνωση των Δυνάμεων
Και πώς θεωρείτε ότι αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα;
Μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και των ριζικών τομών σε όλα τα επίπεδα, επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες πολλαπλές απαιτήσεις. Είναι μονόδρομος η αναδιάρθρωση. Και σε αυτό ευτυχώς έχουμε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων, διότι, όπως έχω ξαναπεί, η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας μας είναι κοινή πορεία για όλους μας, και μόνον ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε τα καλύτερα για την πατρίδα μας.
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο και αξιόμαχο στρατό, ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή του. Και όταν μιλάμε για μικρό και ευέλικτο στρατό, εννοούμε ακριβώς ότι σημασία δεν έχουν τα μεγάλα μεγέθη, αλλά η ποιότητα. Εξάλλου, τα μεγάλα μεγέθη, είναι δύσκολο να υποστηριχθούν οικονομικά και πρακτικά από την πολιτεία. Και το οικονομικό, γνωρίζετε πολύ καλά, δεν είναι κάτι που μπορεί να παραγνωριστεί. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς -εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας- να προβαίνουμε σε τομές και καινοτομίες.
Επενδύουμε στις αυξημένες δυνατότητες μέσα από ένα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, ικανό να αφομοιώνει τις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις. Στηριζόμαστε πάνω στη σωστή οργάνωση, δομή, λειτουργία και σε σύγχρονα οπλικά συστήματα - πολλαπλασιαστές ισχύος, για επίτευξη ικανού αποτελέσματος με υποφερτό κόστος. Υπολογίζουμε στην ταχυκινησία και την ευελιξία μέσων και διαδικασιών για αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων.
Θα στηριχθεί η εφεδρεία
Και με την εφεδρεία;
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι, μέσα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, κορυφαία θέση καταλαμβάνει και η εξαιρετικής ποιότητας εφεδρεία μας.
Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για κατάργηση και παραγκωνισμό των εφέδρων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ο επιτυχημένος αυτός θεσμός που προσέφερε αποφασιστικά στην αποτροπή και στην ασφάλεια της πατρίδας μας για δεκαετίες, θα συνεχίσει να υφίσταται και να διαδραματίζει ένα σημαντικότατο δυναμικό ρόλο.
Μιλάτε, ωστόσο, για ριζική μείωση μονάδων, εγκαταστάσεων και εφεδρείας όταν την ίδια στιγμή εξαγγέλλετε ότι θα δημιουργήσετε μιαν αξιόμαχη και τεχνολογικά και οπλικά σύγχρονη ΕΦ. Δεν αποτελεί αντίφαση;
Στη νέα οργάνωση και σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς επιβάλλεται η συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων, για την καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Προτεραιότητά μας είναι να αποκτήσουν οι μονάδες, το μέγιστο δυνατό ποσοστό επάνδρωσης και, κατ’ επέκταση, τον μέγιστο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας.
Και επαναλαμβάνω ότι μόνο με τέτοιες σημαντικές τομές και αλλαγές θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής μας Φρουράς.
Θέλω να τονίσω, παράλληλα, ότι, ακριβώς μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση, εξοικονομούμε πόρους. Μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια εξορθολογισμού των αμυντικών προϋπολογισμών, οργανώνουμε τον τομέα ασφάλειας και άμυνας, ώστε αυτός να καθίσταται και αποδοτικός και αποτελεσματικός. Και θέλω να σημειώσω ότι σε περίπτωση που κρίνουμε ότι υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, θα καταθέσουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό στη Βουλή.
Γνώμονα για τη θητεία αποτελούν οι ανάγκες
Έχετε αναφερθεί επανειλημμένως σε μείωση της στρατιωτικής θητείας, η οποία προϋποθέτει την πρόσληψη χιλιάδων επαγγελματιών. Πώς θα το πετύχετε χωρίς τα απαιτούμενα διαθέσιμα κονδύλια;
Η μείωση της θητείας θα είναι απόρροια της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, μέσα από την οποία θα επέλθουν σημαντικές, όπως έχω πει πολλές φορές, εξοικονομήσεις.
Εξοικονομήσεις θα επέλθουν ασφαλώς και από τη μείωση της ίδιας της θητείας. Αυτούς, λοιπόν, τους πόρους θα «επενδύσουμε» σε άλλους τομείς, όπως είναι η πρόσληψη επαγγελματιών. Παράλληλα, θα στοχεύσουμε σε μιαν αποτελεσματική, ρεαλιστική και σύγχρονη εκπαίδευση, διασφαλίζοντας στους οπλίτες μια πιο παραγωγική και χρήσιμη για τους ίδιους θητεία.
Είναι κοινά παραδεκτό ότι η θητεία είναι μεγάλη και συχνά γινόμαστε μάρτυρες της κοινωνικής δυσφορίας, σημαντικότερη απόδειξη της οποίας αποτελεί και η φυγοστρατία. Γνώμονα, βέβαια, για το μέγεθος της θητείας αποτελούν αποκλειστικά οι επιχειρησιακές ανάγκες· όμως, εφόσον αυτές καλυφθούν επαρκώς, δεν υφίσταται λόγος να μην προχωρήσουμε και σε ανάλογη μείωση
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/72380#sthash.5zbrC8Dv.dpuf
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η αξία του bitcoin....
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ