2013-10-29 10:16:15
Φωτογραφία για Μέσω Καΐρου λύση για την ελληνική ΑΟΖ
Προσπάθεια για μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε διμερές επίπεδο με τους γείτονές μας -εκτός Τουρκίας- έχει ξεκινήσει η Αθήνα.

Απώτερος στόχος να διαμορφωθεί μια κρίσιμη διπλωματική μάζα στην οποία θα κυριαρχεί ο σεβασμός και η αποδοχή «επί χάρτου» των διατάξεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», τις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες προκαταρκτικές επαφές και συνομιλίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο. Είναι κρίσιμες,  καθώς και με τις δυο χώρες έχουν προκύψει εμπόδια πίσω από τα οποία βρίσκεται η Τουρκία.

Η συζήτηση με τους Αιγύπτιους για το θέμα των θαλασσίων ζωνών έχει ξεκινήσει πριν από σχεδόν επτά χρόνια. Η προσπάθεια της Αθήνας έγκειται στην επανάληψη της προσήλωσης των δύο χωρών στις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας και, στην απόσυρση εκ μέρους του Καΐρου, θέσεων που υιοθέτησαν οι δυο προηγούμενες κυβερνήσεις και αντανακλούσαν τουρκικές θέσεις: τόσο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όσο και την ακύρωση της επήρειας του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων του.


Θέμα με Καστελόριζο

Το Κάιρο στη διάρκεια των συνομιλιών ήδη από το 2007, αν και είχε αποδεχθεί την αρχή της μέσης γραμμής, εξέφρασε προς την ελληνική αντιπροσωπεία την εκτίμηση ότι μπορεί να μην οδηγεί σε δίκαιο αποτέλεσμα, όπως επιτάσσει το Δίκαιο της Θάλασσας. Και έθεσε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ένα νησί μικρό όσο το Καστελόριζο να έχει πλήρη επήρεια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου του 2007, η ελληνική πλευρά επέδωσε χάρτη στον πρέσβη της Αιγύπτου, που καθόριζε την προς οριοθέτηση περιοχή, μεταξύ του τριεθνούς ορίου με τη Λιβύη από Δυτικά μέχρι του τριεθνούς ορίου με την Κύπρο προς Ανατολάς, ώστε να περιλαμβάνεται και όλη η ζώνη επήρειας του Καστελόριζου.

Στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων -το 2009- η αιγυπτιακή πλευρά απάντησε με άλλη πρόταση: Υιοθετούσε τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή. Στις αλλαγές που παρουσίασε επί του ελληνικού χάρτη η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία περιόριζε την προς οριοθέτηση ζώνη κατά το 1/3, επιδιώκοντας «την εξαίρεση από την οριοθέτηση περιοχών για τις οποίες προβάλλει δικαιώματα η Τουρκία».

Η αιγυπτιακή αυτή θέση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Αθήνα και ουσιαστικά από τότε πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις. Στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων που έγινε τον Μάρτιο του 2012, απλώς συμφωνήθηκε να υπάρχει στο πλαίσιο μιας Συμφωνίας Κυρίων ο σεβασμός της μέσης γραμμής ως προσωρινού θαλάσσιου ορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η αρνητική στάση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας συνεχίστηκε. Στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της προηγούμενης αιγυπτιακής κυβέρνησης Καμελ Αμρ τον Ιούνιο (2013) στην Αθήνα, όταν στη διάρκεια της κατ΄ ιδίαν συνάντησής του με τον Δ. Αβραμόπουλο, πρότεινε να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Αιγύπτου και Τουρκίας.

Μετά την ανατροπή Μόρσι

Η ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι και η χείρα βοηθείας που έτεινε η Αθήνα και η Λευκωσία στη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου δημιούργησε αισιοδοξία για διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος από το Κάιρο.

Ωστόστο, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος εποφθαλμιά μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης.

Είναι το μοναδικό τμήμα ολόκληρης της περιοχής που έχουν πραγματοποιηθεί δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την εταιρεία TGS (Σεπτέμβριος του 2001 - Απρίλιος του 2002) με το σκάφος TGS NOPEC. Στην περιοχή αυτή η Αίγυπτος από το 2012 έχει προκηρύξει διαγωνισμό παραχώρησης αδειών για πετρελαϊκές έρευνες.

Η Αθήνα αναμένει την ανταπόκριση του Καΐρου στο αίτημα για σύγκληση τεχνικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων ώστε να λυθεί και το ζήτημα που έχει προκύψει με την επικάλυψη που επιχειρήθηκε από την Αίγυπτο επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1896904
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ