2013-10-29 19:14:10
Φωτογραφία για Απομάκρυνση παλαιών τεφρών του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων
Λύση σε ένα χρονίζον περιβαλλοντικό πρόβλημα δίνει η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αφού  ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς στο εξωτερικό των παλαιών τεφρών του Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση μετά την ολοκλήρωση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 700.000 €, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ.

Οι ποσότητες των τεφρών που ανέρχονται σε 1.350 τόνους, ήδη ανασυσκευάζονται από την ανάδοχο εταιρεία και φορτώνονται σε containers με τελικό προορισμό αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού (βλ. συνημμένες φωτογραφίες). Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα ασφαλείας.

Η πρώτη αποστολή φορτίων στο εξωτερικό – περί τους 160 τόνους- θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.


Οι συγκεκριμένες ποσότητες τεφρών είχαν παραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2007 και έκτοτε παρέμεναν αποθηκευμένες στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Φυλή. Ο βασικός λόγος, για τον οποίο είχαν παραμείνει αποθηκευμένες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε η ανυπαρξία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Ελλάδα, καθιστώντας αντιοικονομική και ιδιαίτερα ακριβή τη λύση της διασυνοριακής μεταφοράς τους στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες μονάδες.

Ωστόσο μπροστά στο αδιέξοδο, τον Ιούλιο του 2012, ελήφθη απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου για τη διενέργεια διαγωνισμού, για τη διασυνοριακή μεταφορά της τέφρας. ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα μετά τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σημείωσε ότι «Για τη διαχείριση των αποθηκευμένων από το 2002 τεφρών κατηγορηθήκαμε και στοχοποιηθήκαμε από πολλούς κι ας ήξεραν ότι αναλάβαμε τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ το 2012, δηλαδή 10 χρόνια από τότε που άρχισε να δημιουργείται το πρόβλημα. Όσο όμως εκείνοι αναλώνονταν σε εφήμερες κατηγορίες, εμείς δρομολογούσαμε λύσεις με απόλυτα διαφανή και σύννομο τρόπο. Και τα καταφέραμε. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ένα ένα λύνουμε όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να γίνεται με σύγχρονα και ασφαλή μέσα και κυρίως με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι σήμερα την ευθύνη διαχείρισης και απομάκρυνσης των παραγόμενων τεφρών έχει η ανάδοχος Κοινοπραξία που φέρει την ευθύνη λειτουργίας της Μονάδας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΔΣΝΑ από 1-1-2013 έχουν εξαχθεί σε αδειοδοτημένες μονάδες του εξωτερικού περισσότεροι από 2.000 τόνοι τέφρας.

Πληροφοριακά Στοιχεία για τον Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων

Ο ΕΔΣΝΑ λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα αποτέφρωσης, δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως, η οποία είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, καθώς η αποτελεσματική λειτουργία της επιτυγχάνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Με τη λειτουργία της ο ΕΔΣΝΑ συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμόρφωση της χώρας μας με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδωσε συνολική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των ΕΙΑ της Αττικής και στη διακοπή της λειτουργίας των απαρχαιωμένων κλιβάνων των υγειονομικών μονάδων, οι οποίοι αποτελούσαν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα που επεξεργάζεται προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, δημόσιες και ιδιωτικές, και η διαχείρισή τους γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της 146163/8.5.2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’1537) ‘’Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων’’.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης γίνεται σε ειδικούς κλιβάνους στους 1.100 βαθμούς κελσίου. Από τη διαδικασία της αποτέφρωσης προκύπτουν δύο ειδών τέφρες.

Η τέφρα κλιβάνου (‘’υγρή’’ τέφρα ή ‘’καθιζάνουσα ‘’τέφρα) με κωδικό 19.01.12 στον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.) και η ιπτάμενη τέφρα που προέρχεται από την επεξεργασία των απαερίων της μονάδας με κωδικό Ε.Κ.Α. 19.01.13.

Οι ποσότητες που προέρχονται από την καθημερινή παραγωγική διαδικασία συσκευάζονται και αποθηκεύονται προσωρινά σύμφωνα με τα αυστηρά μέτρα και τους όρους της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της εγκατάστασης. Η μεταφορά τους στο εξωτερικό γίνεται σε μηνιαία βάση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Αποτεφρωτήρα ΕΙΑ στην ιστοσελίδα www.edsna.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ντροπή μας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ντροπή μας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ