2013-10-31 09:38:59
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών τον αγαπητό φίλο, Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, μια μεγάλη προσωπικότητα της διεθνούς διπλωματικής ζωής.
Είχαμε την ευκαιρία, νωρίς σήμερα το πρωί να κηρύξουμε, από κοινού, την έναρξη συνεδρίου αφιερωμένου στον πρώτο Κυβερνήτη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια, συνεδρίου αφιερωμένου, επίσης, στην επέτειο των 185 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.
Η επίσκεψη του κ. Lavrov έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη της κας Matvienko, Προέδρου του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, στην Αθήνα και επίσης, λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση που είχαμε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Επιβεβαιώσαμε σήμερα με τον πιο πανηγυρικό και αυθεντικό τρόπο τους στενούς ιστορικούς, πνευματικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς, αλλά, βεβαίως, και πολιτικούς, αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πόσο κρίσιμος είναι ο διεθνής ρόλος της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως ενός παράγοντα που επηρεάζει το σύνολο των μικτών θεμάτων της διεθνούς πολιτικής.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πολύ στενή συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο όλων των Διεθνών Οργανισμών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και, την τελευταία περίοδο, και στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.
Η σχέση μας είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση. Η Ελλάδα, όπως είχα την ευκαιρία να πω κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας με τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Sergey Lavrov, είναι βεβαίως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει όμως έντονη τη συνείδηση της ιστορικής της συμμετοχής στη μεγάλη οικογένεια των ορθοδόξων λαών. Οι δεσμοί της με την Ανατολή είναι όσο σημαντικοί είναι και οι δεσμοί της με τη Δύση.
Η Ελλάδα έχει πλήρη συνείδηση όλων των περιφερειακών ταυτοτήτων της και αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στις διμερείς της σχέσεις. Η συνάντησή μας πραγματοποιείται σήμερα λίγους μήνες μετά την επιτυχημένη συνάντηση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Ελλάδας–Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Σήμερα, επιβεβαιώσαμε τα συμπεράσματα της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής σε πάρα πολλούς τομείς, κυρίως σε τομείς που έχουν σχέση με κρίσιμες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
Οι Κοινές Δηλώσεις που υπογράψαμε σήμερα δεν είναι τυπικά κείμενα, αλλά είναι μια στέρεη, πρόσθετη νομική βάση για την ώθηση που θέλουμε να δώσουμε στις διμερείς σχέσεις μας. Θα έχουμε την ευκαιρία και κατά τη διάρκεια του γεύματος να συζητήσουμε και για τα μεγάλα, ανοιχτά διεθνή θέματα, στα οποία οι απόψεις μας συγκλίνουν.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μας στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας. Θέλουμε να είναι έντονη η ρωσική παρουσία στην Ελλάδα μέσω άμεσων επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά από ανοιχτές διαδικασίες και κρίσιμα προγράμματα, τα οποία θα ενισχύσουν την ελληνική πραγματική οικονομία μετά από 6 χρόνια ύφεσης, μετά από τη σκληρή εμπειρία της κρίσης που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός.
Ο τομέας του τουρισμού και ο τομέας της ενέργειας είναι πάντα για μας δυο προνομιακοί τομείς στους οποίους έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε από κοινού.
Υπάρχει, βεβαίως, πάντα και η αμυντική διάσταση της συνεργασίας μας, στην οποία είμαστε αποφασισμένοι, επίσης, να δώσουμε την αναγκαία έμφαση και ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν μέσα από την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου Υπουργού Αμύνης.
Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο πολιτιστικής συνεργασίας για τα επόμενα έτη και θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υπογράψαμε την Κοινή Διακήρυξη για το έτος 2016 ως Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για μια κίνηση αμιγώς συμβολική, για μια κίνηση μόνο πολιτιστική. Το έτος 2016 αναδεικνύεται σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να καταστήσουμε απολύτως ορατή αυτή τη στρατηγική συνεργασία, στην οποία αναφέρθηκα.
Με τον αγαπητό φίλο Sergey Lavrov συζητήσαμε επίσης για την επικείμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στην προώθηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ρωσίας.
Θέλουμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Η δε Κοινή μας Δήλωση για θέματα κινητικότητας είναι, σε διμερές επίπεδο, ένα βήμα που στοχεύει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων, έκδοσης βίζας. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι για μας ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η ρωσική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Ρώσο συνάδελφό μου για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, των Δυτικών Βαλκανίων, γενικότερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ειδικότερα για το Κυπριακό και για το γνωστό πρόβλημα του ονόματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Το επίπεδο των σχέσεών μας είναι ιστορικά εξαιρετικό. Αυτό δεν είναι μια ρητορική διαπίστωση, είναι ένα πρακτικό συμπέρασμα, το οποίο επιβεβαιώσαμε σήμερα και θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον Sergey Lavrov για την προσωπική συμβολή του στη διαμόρφωση αυτού του νέου momentum στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Αγαπητέ Sergey, σε καλωσορίζω στην Αθήνα και εύχομαι τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στην αποστολή σου, στην αποστολή της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και βεβαίως στην προώθηση των διμερών σχέσεών μας.
(Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας)
S. LAVROV: Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, πρωτίστως θα επιθυμούσα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και σε όλους τους Έλληνες που μας φιλοξενούν εδώ, για τη φιλοξενία που επιδεικνύουν στην αντιπροσωπεία μας.
Τη Ρωσία και την Ελλάδα τις συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού, εμπιστοσύνης και αυτό είναι μια ελπιδοφόρα βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της εποικοδομητικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο σε όλους τους τομείς επικοινωνίας των δυο κρατών, όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Το πόρισμα αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως σήμερα, για άλλη μια φορά, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχε η αντιπροσωπεία μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παπούλια, με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά και, στην πορεία των διαπραγματεύσεων τις οποίες μόλις τώρα ολοκληρώσαμε, με το συνάδελφό μου επί όλων των ζητημάτων της ημερησίας διατάξεως.
Είμεθα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις, σε όλες τις κατευθύνσεις, αποκτούν μια θετική δυναμική. Ενεργοποιείται ο πολιτικός διάλογος. Ενισχύονται οι επαφές μεταξύ των Υπουργείων και των λοιπών Υπηρεσιών και φορέων, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πρόγραμμα διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς επίσης για το διάστημα 2014-2016. Με τους Έλληνες συναδέλφους μας έχουμε μια προοπτική τριετούς διάρκειας, γεγονός το οποίο μαρτυρά το βάθος της σχέσης εμπιστοσύνης, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
Αναπτύσσεται σε καλό επίπεδο η εμπορική και η οικονομική συνεργασία μας. Πέρυσι, πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών με κύκλο εμπορικών συναλλαγών περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά το τρέχον έτος, συνεχίζει η αύξουσα τάση αυτών των συναλλαγών και αυτό είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς εργασίας της μεικτής Ρωσο-ελληνικής Επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικής-τεχνολογικής συνεργασίας.
Η Επιτροπή αυτή συνεδρίασε τον Απρίλιο κι έλαβε σειρά σημαντικών αποφάσεων. Σήμερα, με τις διαπραγματεύσεις που είχαμε με την ελληνική ηγεσία, συζητήσαμε τα σχέδια της περαιτέρω κλιμάκωσης της συνεργασίας μας -ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε αυτό- λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που εκπονεί και προωθεί η Κυβέρνηση της Ελλάδος και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων.
Ευελπιστώ ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής μας εταιρικής σχέσης θα συνεισφέρει πραγματικά στη διευθέτηση των υποχρεώσεων, τις οποίες έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την υπέρβαση των φαινομένων της κρίσης. Επίσης, υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της σταθερής ανάπτυξης της χώρας. Αυτό είναι προς το κοινό μας συμφέρον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη ως σύνολο.
Εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα των δεσμών μας είναι οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών, η συνεργασία και οι επαφές μεταξύ των παραγόντων του πολιτισμού, της παιδείας. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες της Ρωσίας επισκέφθηκαν την Ελλάδα και η τάση κατά τα φαινόμενα θα είναι ανοδική. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το Πρόγραμμα τριετούς διάρκειας περί συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των δεικτών.
Σήμερα, υπογράψαμε μία Κοινή Δήλωση για την ανακήρυξη του 2016 ως Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος Ελλάδας στη Ρωσία, όπου προωθούμε συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων στα πλαίσια αυτού του εξαιρετικά σημαντικού γεγονότος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα κινήσουν το ζωντανό και ευρύ ενδιαφέρον των πολιτών μας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα.
Συζητήσαμε διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της συγκυρίας στις χώρες της λεγομένης «αραβικής ανοίξεως». Αναφερθήκαμε στη Συρία, εξετάσαμε τις προοπτικές της διευθετήσεως του μεσανατολικού προβλήματος, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος βάσει των τελευταίων εξελίξεων, που θα ήταν ευχής έργο να προωθηθούν περαιτέρω. Εξετάσαμε, επίσης, το κυπριακό ζήτημα όπου υπάρχουν επιφυλάξεις μεν, πλην όμως επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας.
Η Νοτιοδυτική Ευρώπη ως περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για τις εξελίξεις στο σύνολο της ηπείρου μας. Με τους Έλληνες συνομιλητές μας εκδηλώσαμε το αμοιβαίο μας ενδιαφέρον, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα, η ασφάλεια, να αναπτύσσονται αμοιβαίως επωφελείς και εποικοδομητικές σχέσεις καλής γειτονίας, μεταξύ όλων των κρατών των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα θα είναι επικεφαλής, ως προεδρεύουσα χώρα το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους, ως εκ τούτου τα ζητήματα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενώσεως εξετάστηκαν, λαμβάνοντας υπόψιν αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα.
Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα των Ελλήνων φίλων μας να προωθήσουν το επικείμενο διάστημα την ημερήσια διάταξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Aυτό αφορά, πρωτίστως, το πρόβλημα της χορήγησης αδειών εισόδου-βίζας, με προοπτική την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και με ιδεώδες την άρση του καθεστώτος χορήγησης αδείας εισόδου.
Όπως επίσης και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων επί της νέας συμφωνίας που σταμάτησε, όχι με δική μας ευθύνη, για τη συμφωνία συνεργασίας Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να πληρωθεί από ένα νέο ανανεωμένο πρακτικό περιεχόμενο εταιρικών σχέσεων για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνεπής στάση της Ελλάδος, για την προοπτική της άρσης του καθεστώτος χορήγησης αδείας εισόδου, μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζεται στην κοινή δήλωση που έχουμε για το πρόγραμμα σε θέματα κινητικότητας. Ευελπιστούμε αυτό να βρει ανταπόκριση και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εκφράσαμε τη θέση μας για τη συνέχεια της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας–ΝΑΤΟ.
Πολλά γίνονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της πειρατείας. Εχει εξαιρετική σημασία όμως να προσδώσουμε στρατηγικό βάθος σε αυτή τη συνεργασία, ιδιαιτέρως και στο πρόβλημα της αντιβαλλιστικής άμυνας που δυστυχώς δεν έχει εκπέσει ως πρόβλημα επί του παρόντος, αλλά εν συνόλω η βάση των σχέσεών μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου αυτού.
Μια τέτοια ισότιμη σχέση, για τη οργάνωση των σχέσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκδηλώθηκε από τον μεγάλο Έλληνα και Ρώσο Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου την ανάληψη των καθηκόντων του ως Κυβερνήτου της Ελλάδας τιμούμε σήμερα. Το συζητήσαμε σήμερα το πρωί, στο συνέδριο που είναι αφιερωμένο στα 180 χρόνια από συνάψεως των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας.
Όσοι παρευρέθηκαν σε αυτό το συνέδριο, προφανώς αισθάνθηκαν την ειλικρινή και αμοιβαία διάθεση Ρώσων και Ελλήνων, ώστε αυτές οι ανεκτίμητες παραδόσεις πνευματικής εγγύτητα και κοινού αγώνα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία να πολλαπλασιαστούν, να ενισχυθούν και να διαβιβαστούν στις επικείμενες γενεές.
Είμαι πεπεισμένος, ότι έτσι θα έχουν τα πράγματα και θέλω να εκφράσω, βεβαίως, τις ευχαριστίες μου στους Έλληνες συναδέλφους μας για τη φιλοξενία που επέδειξαν και για τη συνεργασία.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Υπάρχουν δύο ερωτήματα από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και δύο από τα ρώσικα. Η πρώτη ερώτηση στον κ. Παπαθανασίου.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ («Δ.Τ.»): Κύριε Lavrov, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία 4 χρόνια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Πούτιν, ότι η Ελλάδα είναι προβληματική χώρα για επενδύσεις.
Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε λοιπόν, πώς βλέπει η Μόσχα την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Θέλω να μου πείτε, τί περιμένετε, εκτός από την παρουσία σας φυσικά, που ασφαλώς σηματοδοτεί την αναθέρμανση σε επίπεδο κλίματος, σε απτά αποτελέσματα που θα σημάνει τη βελτίωση πραγματικά των διμερών σχέσεων.
S. LAVROV: Να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των οικονομικών δρώντων, μεταξύ των επιχειρήσεων, ελληνικών και ρωσικών, με τη συμμετοχή των επίσημων Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας με συμφωνίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ακριβώς την ασφάλεια των επενδύσεων. Αυτή είναι η απόλυτα φυσική απάντηση.
Οι επαφές ποτέ δεν έπαψαν. Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον εκατέρωθεν να συμφωνήσουμε στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων. Το πώς θα προωθηθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Η πρόθεση για αποτελεσματική συνεργασία έχει εκφραστεί εκατέρωθεν, χρειάζεται να υπάρχουν αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες που θα εκφράζουν τα συμφέροντα και της ελληνικής πλευράς και των επενδυτών.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε συνέχεια ακριβώς των όσων είπε ο Sergey Lavrov, δική μας αποστολή είναι να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και καθαρό πολιτικό πλαίσιο. Να διατυπώσουμε την πολιτική βούληση των δυο κυβερνήσεων, προκειμένου ν’ αναληφθούν σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ρωσικές στην Ελλάδα και ελληνικές στη Ρωσία τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό θέλουμε, αυτό προσδοκούμε. Είναι ανοιχτή η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά όχι μόνον αυτή. Η Ελλάδα προσφέρεται για άμεσες ξένες επενδύσεις, υπάρχουν ρωσικές εταιρείες, οι οποίες είναι ήδη παρούσες εδώ και θέλουμε να είναι, τις καλωσορίζουμε και τις στηρίζουμε. Καλωσορίζουμε τον Ρώσο τουρίστα, ο οποίος τιμά τη χώρα μας και βεβαίως θέλουμε ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και κατασκευαστικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά.
Αυτό είναι το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε σήμερα και αυτό πράγματι στέλνουμε, ως μια κοινή πολιτική θέση των δυο κυβερνήσεων.
A. AMELYUSHKIN («RUSSIA TODAY»): Έχω ένα ερώτημα προς τους δυο Υπουργούς : Αναφέρετε ότι συζητήθηκε το συριακό θέμα, κατά πόσον είναι κοντά οι θέσεις της Ρωσίας και της Ελλάδος για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Lavrov θα γνωρίζει ότι ο συριακός ελεύθερος στρατός ενοχοποιεί τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες ότι αυτοί φέρουν την ευθύνη για την υπονόμευση στη Συρία. Σας ευχαριστώ.
S. LAVROV: Όσον αφορά το θέμα Ελλάδος και Ρωσίας, βλέπω ότι κατ’ αρχήν συμπίπτουν οι θέσεις μας. Αμφότερες οι χώρες, ενδιαφέρονται, ούτως ώστε αυτή και οποιαδήποτε άλλη κρίση να διευθετηθεί δια της ειρηνικής οδού χωρίς τη χρήση βίας, χωρίς την παραβίασή του Καταστατικού του ΟΗΕ, μέσω της ενισχύσεως και της πραγματώσεως του κεντρικού ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, μόνο αν όλοι ειλικρινώς εκπληρώσουν τις επιτευχθείσες συμφωνίες, συμφωνίες που αφορούν το χημικό αφοπλισμό της Συρίας -η συμφωνία αυτή προωθείται εξαιρετικά αποτελεσματικά, όλοι το παραδέχονται αυτό– μπορεί να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή. Ευελπιστούμε ότι δε θα υπάρξουν προβοκάτσιες, προκλήσεις και προσπάθειες ν’ ανακοπεί αυτή η διαδικασία.
Για άλλη μια φορά, καλούμε όλους όσοι μπορούν να λάβουν μέρος σε τέτοια εγχειρήματα και ιδιαίτερα αυτοί, οι οποίοι μπορούν να επιδράσουν στους ανθρώπους, να μην επιτρέψουν τη διακοπή αυτής της σχέσης, αυτής της διαδικασίας καταστροφής όλου αυτού του οπλοστασίου.
Όσον αφορά τη Γενεύη ΙΙ, η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη. Εμφανίστηκαν πλέον ανοιχτές αντιρρήσεις κατά της υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας Ρωσίας– ΗΠΑ και μάλιστα όχι μόνο εκ μέρους διαφόρων συριακών πλευρών, αλλά και εκ μέρους μερικών πρωτευουσών γειτονικών και όχι μόνο, κρατών.
Πρακτικώς, δεν συγκαλύπτεται το γεγονός, ότι αυτή η αρνητική στάση προς τη ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία εδράζεται στην άρνηση των ΗΠΑ να καταφέρουν πλήγμα στη Συρία. Μ’ άλλα λόγια, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τα συναισθήματά τους, όσοι επεδίωκαν την ανατροπή του καθεστώτος, μέσω πολεμικής επεμβάσεων, ούτως ώστε ακουσίως ή εκουσίως να δημιουργηθεί ένα εξτρεμιστικό κράτος εκεί.
Καμία άλλη έκβαση δε μπορεί να λάβει χώρα εν τοιαύτη περιπτώσει, γεγονός το οποίο συνεπιφέρει τεράστιες απειλές, για όσους διαβιούν στην ίδια τη Συρία και στην περιοχή εν συνόλω.
Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν να συγκαλύψουν τα συναισθήματά τους. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι έναντι παρόμοιων διακηρύξεων υπάρχει μια χαλαρή, θα έλεγα, αντίδραση εκ μέρους των δυτικών πρωτευουσών, πλην όμως η δική μας γραμμή παραμένει αμετάβλητη.
Το κοινό ανακοινωθέν της Γενεύης, από τον Ιούλιο του παρελθόντος έτους μέχρι την τελευταία στιγμή, αναφέρεται, ως η μοναδική ρεαλιστική υφιστάμενη βάση διευθετήσεως. Τώρα που η ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης που αφορά την πρακτική υλοποίηση αυτού του κοινού ανακοινωθέντος περνά στο πρακτικό επίπεδο, αρχίζουν να εκδηλώνονται οι ειλικρινείς, αληθινές θέσεις ακόμα και εκείνων, οι οποίοι λεκτικώς αναφέρθηκαν θετικά, ως δήθεν ευνοϊκά διακείμενοι.
Δε θα πρέπει ν’ αφήσουμε αυτή την πρωτοβουλία να εκτονωθεί. Υπάρχουν ρωσοαμερικανικές επαφές που αφορούν την προετοιμασία της εν λόγω διασκέψεως. Στις διαβουλεύσεις αυτές θα είναι ο κ. Μπραχίμι και θα πρέπει να δούμε τις διαγραφόμενες παραμέτρους αυτών των διαβουλεύσεων και αυτής της διασκέψεως διαφόρων ενδιαφερομένων χωρών.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι μια ευκαιρία σήμερα, να επαναλάβω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου για την πρόσφατη κοινή πρωτοβουλία Ρωσίας και ΗΠΑ. Τα συγχαρητήρια αυτά απευθύνονται και προσωπικά στον Sergey Lavrov, προκειμένου να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, διότι μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διαδικασία αυτή προχωράει ικανοποιητικά.
Λύση στο συριακό πρόβλημα, που είναι και μία ανθρωπιστική τραγωδία, μπορεί να δοθεί μόνο πολιτικά, μόνο μέσα από μία διαδικασία τύπου Γενεύη ΙΙ. Έχουμε όλες οι χώρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποχρέωση να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία αυτή κι έχουν όλοι οι παράγοντες της Συρίας υποχρέωση να αποδεχθούν τη διαδικασία αυτή και να συμπράξουν. Αυτό αφορά και την Κυβέρνηση Άσαντ, αφορά και την Αντιπολίτευση. Καμία ομάδα που μετέχει στη συριακή Αντιπολίτευση δεν δικαιούται να αντιδρά, να αρνείται ή να υπονομεύει πρακτικά τη Γενεύη ΙΙ.
Η δική μας θέση, που εναρμονίζεται και με την ευρωπαϊκή θέση, είναι πάρα πολύ καθαρή. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαδικασία, πιστεύουμε ότι όλοι έχουν υποχρέωση να μετάσχουν καλόπιστα σε αυτήν και να τη στηρίξουν.
Α. ΠΕΛΩΝΗ («ΤΑ ΝΕΑ»): Μια ερώτηση για τον κ. Lavrov.
Αναφερθήκατε κ. Υπουργέ νωρίτερα, αν δεν κάνω λάθος, στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, που είναι στενές, αλλά σημειώσατε ότι "δεν πρέπει να επηρεάζονται από την πολιτική συγκυρία".
Ήταν αυτή μια αιχμή ότι η θέση των Ελληνικών Κυβερνήσεων ή η στάση απέναντι στα ελληνορωσικά δεν ήταν σταθερή όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και αν ισχύει αυτό, ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που δεν έχετε επισκεφθεί την Αθήνα μέχρι σήμερα;
Πάνω σε αυτό, θα ήθελα να μας πείτε και δύο λόγια για το ναυάγιο της GASPROM με τη ΔΕΠΑ, αν θεωρείτε ότι αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης κι αν ρίχνει σκιά στις διμερείς σχέσεις. Ευχαριστώ.
S. LAVROV: Ειλικρινά εύχομαι σταθερότητα σε κάθε λαό, όχι μόνο στον ελληνικό. Φρονώ, ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, η οποία θα επιθυμούσε να αναπτύσσεται σε καθεστώς αστάθειας και οι διεργασίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια της κρίσης της Ευρωζώνης δεν μας χαροποιούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός μας εταίρος, όπου κατευθύνεται το ήμισυ ακριβώς των εμπορικών μας συναλλαγών. Τα φαινόμενα της κρίσης, επομένως, στις χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι προς το συμφέρον μας, γι΄αυτό επιθυμούμε και ευχόμεθα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ίδια την Ελλάδα και σε μας τους ίδιους να έχουμε περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη. Αυτό ως προς το πρώτο σκέλος.
Όσον αφορά την κατάσταση με τις επιχειρηματικές ενέργειες στην ιδιωτικοποίηση , δεν επιθυμώ και δεν μπορώ να σχολιάσω ζητήματα, τα οποία αφορούν την Ελληνική Κυβέρνηση και τις αντίστοιχες εταιρείες ρωσικές και ελληνικές. Όταν θα επιτύχουν μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαίως επωφελής, αυτό θα ανακοινωθεί. Εάν δεν υφίσταται επί του παρόντος, σημαίνει ότι είναι μία διαδικασία εν εξελίξει.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κάτι σε συνέχεια των όσων είπε ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Lavrov.
Οι ελληνορωσικές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις ήταν, είναι και θα είναι εξαιρετικές. Για μας συνιστά στρατηγική προτεραιότητα και επιλογή η καλή σχέση μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κρίσιμο ρόλο της, το μέγεθός της, έχουμε μια τόσο βαθειά σχέση που δεν μπορεί να επηρεαστεί από καμία συγκυρία, αυτή είναι μία εθνική στρατηγική για εμάς και αυτό το επιβεβαιώσαμε σήμερα.
Τώρα, ως προς τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στο ζήτημα της ΔΕΠΑ, είναι προφανές ότι οι διαδικασίες αυτές διέπονται από ένα καθεστώς που είναι όχι μόνον εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό-κοινοτικό.
Εμείς θέλουμε οι διαδικασίες αυτές να είναι ανοιχτές, αξιόπιστες, γρήγορες και βεβαίως η συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων κρατικών ή ιδιωτικών στις διαδικασίες αυτές είναι για μας κάτι πολύ σημαντικό, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης της Ρωσίας και της ρωσικής οικονομίας προς την Ελλάδα και προς την ελληνορωσική οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο μάλλον, για να είμαι ακριβέστερος, που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να εξειδικευθούν και δεν είναι αρμοδιότητα δική μας, των Κυβερνήσεων, να εξειδικεύουμε τα θέματα αυτά, αυτά πρέπει να εξειδικεύονται μέσα από την αγορά, αλλά με διαφανή και θεσμικά οργανωμένο τρόπο. Σε αυτό πιστεύω ότι είμαστε απολύτως σύμφωνοι με τη Ρωσική Κυβέρνηση και με τον Ρώσο ομόλογό μου.
Y. CHERNENKO («Коммерсантъ»): Στον Τύπο παρουσιάζεται όλο και πιο πολύ η πληροφορία που αφορά τα έγγραφα του Σνόουντεν, για την παρακολούθηση από τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες διαφόρων ανθρώπων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ηγετών κρατών.
Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ισχύει το γεγονός ότι υπήρξε υποκλοπή συνδιαλέξεων και παρακολούθηση Ελλήνων Ηγετών και αυτό αφορά φυσικά τους συμμάχους σας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς αντιμετωπίζετε τη δήλωση ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν κάτι, το οποίο δεν κάνουν άλλες χώρες». Πώς αντιμετωπίζει τέτοια δραστηριότητα η Ρωσία; Έχετε υπόψη σας η Ρωσία να κάνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση; Ευχαριστώ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρακολουθούμε τι αναφέρεται στον Διεθνή Τύπο, αλλά και στο διαδίκτυο γύρω από το ζήτημα αυτό.
Το έχουμε θέσει στην Αμερικανική Κυβέρνηση, ευθύς εξ αρχής και η συζήτησή μας με την Αμερικανική Κυβέρνηση είναι ανοιχτή, καλόπιστη, με στόχο να διαμορφωθεί ένα διεθνές πλαίσιο, που είναι διαφανές και διέπεται από κανόνες νομιμότητας. Βεβαίως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Έχει συγκροτηθεί εδώ και μήνες μία κοινή ομάδα εργασίας, στην οποία μετέχει και Έλληνας εκπρόσωπος λόγω της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας, η οποία βρίσκεται σε επαφή με την αντίστοιχη αμερικανική ομάδα.
Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι μεταξύ φίλων και συμμάχων, αλλά και μεταξύ όλων των κρατών-μελών της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να υπάρχουν απλοί πρακτικοί κανόνες. Nα γίνεται σεβαστή η διπλωματική δεοντολογία και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει μεταξύ φίλων και συμμάχων.
S. LAVROV: Φρονώ ότι πλέον δεν προκαλεί έκπληξη ο σχολιασμός αυτού του θέματος. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι γνώριζαν τα πάντα ή μπορούσαν να εικάσουν για τα πάντα. Τώρα απλώς υπάρχει τέτοιος φόβος, διότι γίνεται δημόσια αναφορά περί ενός γεγονότος, το οποίο δεν είθισται να συζητείται.
Υπάρχουν προφανώς άλλα ζητήματα, τα οποία τίθενται υπό αυτή την έννοια, γι΄ αυτό έχουμε αρκούντως φιλοσοφική στάση και καταλαβαίνω όλη την υποκρισία της φρασεολογίας ότι "δεν κάνουμε τίποτα, το οποίο δεν κάνουν οι άλλοι". Ευχαριστώ.
InfoGnomon
Είχαμε την ευκαιρία, νωρίς σήμερα το πρωί να κηρύξουμε, από κοινού, την έναρξη συνεδρίου αφιερωμένου στον πρώτο Κυβερνήτη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια, συνεδρίου αφιερωμένου, επίσης, στην επέτειο των 185 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.
Η επίσκεψη του κ. Lavrov έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη της κας Matvienko, Προέδρου του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, στην Αθήνα και επίσης, λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση που είχαμε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Επιβεβαιώσαμε σήμερα με τον πιο πανηγυρικό και αυθεντικό τρόπο τους στενούς ιστορικούς, πνευματικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς, αλλά, βεβαίως, και πολιτικούς, αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πόσο κρίσιμος είναι ο διεθνής ρόλος της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως ενός παράγοντα που επηρεάζει το σύνολο των μικτών θεμάτων της διεθνούς πολιτικής.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πολύ στενή συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο όλων των Διεθνών Οργανισμών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και, την τελευταία περίοδο, και στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.
Η σχέση μας είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση. Η Ελλάδα, όπως είχα την ευκαιρία να πω κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας με τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Sergey Lavrov, είναι βεβαίως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει όμως έντονη τη συνείδηση της ιστορικής της συμμετοχής στη μεγάλη οικογένεια των ορθοδόξων λαών. Οι δεσμοί της με την Ανατολή είναι όσο σημαντικοί είναι και οι δεσμοί της με τη Δύση.
Η Ελλάδα έχει πλήρη συνείδηση όλων των περιφερειακών ταυτοτήτων της και αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στις διμερείς της σχέσεις. Η συνάντησή μας πραγματοποιείται σήμερα λίγους μήνες μετά την επιτυχημένη συνάντηση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Ελλάδας–Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Σήμερα, επιβεβαιώσαμε τα συμπεράσματα της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής σε πάρα πολλούς τομείς, κυρίως σε τομείς που έχουν σχέση με κρίσιμες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
Οι Κοινές Δηλώσεις που υπογράψαμε σήμερα δεν είναι τυπικά κείμενα, αλλά είναι μια στέρεη, πρόσθετη νομική βάση για την ώθηση που θέλουμε να δώσουμε στις διμερείς σχέσεις μας. Θα έχουμε την ευκαιρία και κατά τη διάρκεια του γεύματος να συζητήσουμε και για τα μεγάλα, ανοιχτά διεθνή θέματα, στα οποία οι απόψεις μας συγκλίνουν.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μας στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας. Θέλουμε να είναι έντονη η ρωσική παρουσία στην Ελλάδα μέσω άμεσων επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά από ανοιχτές διαδικασίες και κρίσιμα προγράμματα, τα οποία θα ενισχύσουν την ελληνική πραγματική οικονομία μετά από 6 χρόνια ύφεσης, μετά από τη σκληρή εμπειρία της κρίσης που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός.
Ο τομέας του τουρισμού και ο τομέας της ενέργειας είναι πάντα για μας δυο προνομιακοί τομείς στους οποίους έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε από κοινού.
Υπάρχει, βεβαίως, πάντα και η αμυντική διάσταση της συνεργασίας μας, στην οποία είμαστε αποφασισμένοι, επίσης, να δώσουμε την αναγκαία έμφαση και ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν μέσα από την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου Υπουργού Αμύνης.
Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο πολιτιστικής συνεργασίας για τα επόμενα έτη και θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υπογράψαμε την Κοινή Διακήρυξη για το έτος 2016 ως Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για μια κίνηση αμιγώς συμβολική, για μια κίνηση μόνο πολιτιστική. Το έτος 2016 αναδεικνύεται σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να καταστήσουμε απολύτως ορατή αυτή τη στρατηγική συνεργασία, στην οποία αναφέρθηκα.
Με τον αγαπητό φίλο Sergey Lavrov συζητήσαμε επίσης για την επικείμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στην προώθηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ρωσίας.
Θέλουμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Η δε Κοινή μας Δήλωση για θέματα κινητικότητας είναι, σε διμερές επίπεδο, ένα βήμα που στοχεύει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων, έκδοσης βίζας. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι για μας ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η ρωσική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Ρώσο συνάδελφό μου για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, των Δυτικών Βαλκανίων, γενικότερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ειδικότερα για το Κυπριακό και για το γνωστό πρόβλημα του ονόματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Το επίπεδο των σχέσεών μας είναι ιστορικά εξαιρετικό. Αυτό δεν είναι μια ρητορική διαπίστωση, είναι ένα πρακτικό συμπέρασμα, το οποίο επιβεβαιώσαμε σήμερα και θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον Sergey Lavrov για την προσωπική συμβολή του στη διαμόρφωση αυτού του νέου momentum στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Αγαπητέ Sergey, σε καλωσορίζω στην Αθήνα και εύχομαι τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στην αποστολή σου, στην αποστολή της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και βεβαίως στην προώθηση των διμερών σχέσεών μας.
(Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας)
S. LAVROV: Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, πρωτίστως θα επιθυμούσα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και σε όλους τους Έλληνες που μας φιλοξενούν εδώ, για τη φιλοξενία που επιδεικνύουν στην αντιπροσωπεία μας.
Τη Ρωσία και την Ελλάδα τις συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού, εμπιστοσύνης και αυτό είναι μια ελπιδοφόρα βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της εποικοδομητικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο σε όλους τους τομείς επικοινωνίας των δυο κρατών, όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Το πόρισμα αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως σήμερα, για άλλη μια φορά, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχε η αντιπροσωπεία μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παπούλια, με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά και, στην πορεία των διαπραγματεύσεων τις οποίες μόλις τώρα ολοκληρώσαμε, με το συνάδελφό μου επί όλων των ζητημάτων της ημερησίας διατάξεως.
Είμεθα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις, σε όλες τις κατευθύνσεις, αποκτούν μια θετική δυναμική. Ενεργοποιείται ο πολιτικός διάλογος. Ενισχύονται οι επαφές μεταξύ των Υπουργείων και των λοιπών Υπηρεσιών και φορέων, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πρόγραμμα διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς επίσης για το διάστημα 2014-2016. Με τους Έλληνες συναδέλφους μας έχουμε μια προοπτική τριετούς διάρκειας, γεγονός το οποίο μαρτυρά το βάθος της σχέσης εμπιστοσύνης, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
Αναπτύσσεται σε καλό επίπεδο η εμπορική και η οικονομική συνεργασία μας. Πέρυσι, πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών με κύκλο εμπορικών συναλλαγών περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά το τρέχον έτος, συνεχίζει η αύξουσα τάση αυτών των συναλλαγών και αυτό είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς εργασίας της μεικτής Ρωσο-ελληνικής Επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικής-τεχνολογικής συνεργασίας.
Η Επιτροπή αυτή συνεδρίασε τον Απρίλιο κι έλαβε σειρά σημαντικών αποφάσεων. Σήμερα, με τις διαπραγματεύσεις που είχαμε με την ελληνική ηγεσία, συζητήσαμε τα σχέδια της περαιτέρω κλιμάκωσης της συνεργασίας μας -ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε αυτό- λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που εκπονεί και προωθεί η Κυβέρνηση της Ελλάδος και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων.
Ευελπιστώ ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής μας εταιρικής σχέσης θα συνεισφέρει πραγματικά στη διευθέτηση των υποχρεώσεων, τις οποίες έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την υπέρβαση των φαινομένων της κρίσης. Επίσης, υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της σταθερής ανάπτυξης της χώρας. Αυτό είναι προς το κοινό μας συμφέρον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη ως σύνολο.
Εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα των δεσμών μας είναι οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών, η συνεργασία και οι επαφές μεταξύ των παραγόντων του πολιτισμού, της παιδείας. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες της Ρωσίας επισκέφθηκαν την Ελλάδα και η τάση κατά τα φαινόμενα θα είναι ανοδική. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το Πρόγραμμα τριετούς διάρκειας περί συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των δεικτών.
Σήμερα, υπογράψαμε μία Κοινή Δήλωση για την ανακήρυξη του 2016 ως Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος Ελλάδας στη Ρωσία, όπου προωθούμε συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων στα πλαίσια αυτού του εξαιρετικά σημαντικού γεγονότος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα κινήσουν το ζωντανό και ευρύ ενδιαφέρον των πολιτών μας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα.
Συζητήσαμε διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της συγκυρίας στις χώρες της λεγομένης «αραβικής ανοίξεως». Αναφερθήκαμε στη Συρία, εξετάσαμε τις προοπτικές της διευθετήσεως του μεσανατολικού προβλήματος, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος βάσει των τελευταίων εξελίξεων, που θα ήταν ευχής έργο να προωθηθούν περαιτέρω. Εξετάσαμε, επίσης, το κυπριακό ζήτημα όπου υπάρχουν επιφυλάξεις μεν, πλην όμως επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας.
Η Νοτιοδυτική Ευρώπη ως περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για τις εξελίξεις στο σύνολο της ηπείρου μας. Με τους Έλληνες συνομιλητές μας εκδηλώσαμε το αμοιβαίο μας ενδιαφέρον, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα, η ασφάλεια, να αναπτύσσονται αμοιβαίως επωφελείς και εποικοδομητικές σχέσεις καλής γειτονίας, μεταξύ όλων των κρατών των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα θα είναι επικεφαλής, ως προεδρεύουσα χώρα το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους, ως εκ τούτου τα ζητήματα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενώσεως εξετάστηκαν, λαμβάνοντας υπόψιν αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα.
Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα των Ελλήνων φίλων μας να προωθήσουν το επικείμενο διάστημα την ημερήσια διάταξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Aυτό αφορά, πρωτίστως, το πρόβλημα της χορήγησης αδειών εισόδου-βίζας, με προοπτική την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και με ιδεώδες την άρση του καθεστώτος χορήγησης αδείας εισόδου.
Όπως επίσης και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων επί της νέας συμφωνίας που σταμάτησε, όχι με δική μας ευθύνη, για τη συμφωνία συνεργασίας Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να πληρωθεί από ένα νέο ανανεωμένο πρακτικό περιεχόμενο εταιρικών σχέσεων για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνεπής στάση της Ελλάδος, για την προοπτική της άρσης του καθεστώτος χορήγησης αδείας εισόδου, μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζεται στην κοινή δήλωση που έχουμε για το πρόγραμμα σε θέματα κινητικότητας. Ευελπιστούμε αυτό να βρει ανταπόκριση και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εκφράσαμε τη θέση μας για τη συνέχεια της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας–ΝΑΤΟ.
Πολλά γίνονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της πειρατείας. Εχει εξαιρετική σημασία όμως να προσδώσουμε στρατηγικό βάθος σε αυτή τη συνεργασία, ιδιαιτέρως και στο πρόβλημα της αντιβαλλιστικής άμυνας που δυστυχώς δεν έχει εκπέσει ως πρόβλημα επί του παρόντος, αλλά εν συνόλω η βάση των σχέσεών μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου αυτού.
Μια τέτοια ισότιμη σχέση, για τη οργάνωση των σχέσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκδηλώθηκε από τον μεγάλο Έλληνα και Ρώσο Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου την ανάληψη των καθηκόντων του ως Κυβερνήτου της Ελλάδας τιμούμε σήμερα. Το συζητήσαμε σήμερα το πρωί, στο συνέδριο που είναι αφιερωμένο στα 180 χρόνια από συνάψεως των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας.
Όσοι παρευρέθηκαν σε αυτό το συνέδριο, προφανώς αισθάνθηκαν την ειλικρινή και αμοιβαία διάθεση Ρώσων και Ελλήνων, ώστε αυτές οι ανεκτίμητες παραδόσεις πνευματικής εγγύτητα και κοινού αγώνα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία να πολλαπλασιαστούν, να ενισχυθούν και να διαβιβαστούν στις επικείμενες γενεές.
Είμαι πεπεισμένος, ότι έτσι θα έχουν τα πράγματα και θέλω να εκφράσω, βεβαίως, τις ευχαριστίες μου στους Έλληνες συναδέλφους μας για τη φιλοξενία που επέδειξαν και για τη συνεργασία.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Υπάρχουν δύο ερωτήματα από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και δύο από τα ρώσικα. Η πρώτη ερώτηση στον κ. Παπαθανασίου.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ («Δ.Τ.»): Κύριε Lavrov, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία 4 χρόνια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Πούτιν, ότι η Ελλάδα είναι προβληματική χώρα για επενδύσεις.
Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε λοιπόν, πώς βλέπει η Μόσχα την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Θέλω να μου πείτε, τί περιμένετε, εκτός από την παρουσία σας φυσικά, που ασφαλώς σηματοδοτεί την αναθέρμανση σε επίπεδο κλίματος, σε απτά αποτελέσματα που θα σημάνει τη βελτίωση πραγματικά των διμερών σχέσεων.
S. LAVROV: Να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των οικονομικών δρώντων, μεταξύ των επιχειρήσεων, ελληνικών και ρωσικών, με τη συμμετοχή των επίσημων Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας με συμφωνίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ακριβώς την ασφάλεια των επενδύσεων. Αυτή είναι η απόλυτα φυσική απάντηση.
Οι επαφές ποτέ δεν έπαψαν. Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον εκατέρωθεν να συμφωνήσουμε στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων. Το πώς θα προωθηθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Η πρόθεση για αποτελεσματική συνεργασία έχει εκφραστεί εκατέρωθεν, χρειάζεται να υπάρχουν αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες που θα εκφράζουν τα συμφέροντα και της ελληνικής πλευράς και των επενδυτών.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε συνέχεια ακριβώς των όσων είπε ο Sergey Lavrov, δική μας αποστολή είναι να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και καθαρό πολιτικό πλαίσιο. Να διατυπώσουμε την πολιτική βούληση των δυο κυβερνήσεων, προκειμένου ν’ αναληφθούν σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ρωσικές στην Ελλάδα και ελληνικές στη Ρωσία τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό θέλουμε, αυτό προσδοκούμε. Είναι ανοιχτή η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά όχι μόνον αυτή. Η Ελλάδα προσφέρεται για άμεσες ξένες επενδύσεις, υπάρχουν ρωσικές εταιρείες, οι οποίες είναι ήδη παρούσες εδώ και θέλουμε να είναι, τις καλωσορίζουμε και τις στηρίζουμε. Καλωσορίζουμε τον Ρώσο τουρίστα, ο οποίος τιμά τη χώρα μας και βεβαίως θέλουμε ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και κατασκευαστικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά.
Αυτό είναι το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε σήμερα και αυτό πράγματι στέλνουμε, ως μια κοινή πολιτική θέση των δυο κυβερνήσεων.
A. AMELYUSHKIN («RUSSIA TODAY»): Έχω ένα ερώτημα προς τους δυο Υπουργούς : Αναφέρετε ότι συζητήθηκε το συριακό θέμα, κατά πόσον είναι κοντά οι θέσεις της Ρωσίας και της Ελλάδος για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Lavrov θα γνωρίζει ότι ο συριακός ελεύθερος στρατός ενοχοποιεί τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες ότι αυτοί φέρουν την ευθύνη για την υπονόμευση στη Συρία. Σας ευχαριστώ.
S. LAVROV: Όσον αφορά το θέμα Ελλάδος και Ρωσίας, βλέπω ότι κατ’ αρχήν συμπίπτουν οι θέσεις μας. Αμφότερες οι χώρες, ενδιαφέρονται, ούτως ώστε αυτή και οποιαδήποτε άλλη κρίση να διευθετηθεί δια της ειρηνικής οδού χωρίς τη χρήση βίας, χωρίς την παραβίασή του Καταστατικού του ΟΗΕ, μέσω της ενισχύσεως και της πραγματώσεως του κεντρικού ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, μόνο αν όλοι ειλικρινώς εκπληρώσουν τις επιτευχθείσες συμφωνίες, συμφωνίες που αφορούν το χημικό αφοπλισμό της Συρίας -η συμφωνία αυτή προωθείται εξαιρετικά αποτελεσματικά, όλοι το παραδέχονται αυτό– μπορεί να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή. Ευελπιστούμε ότι δε θα υπάρξουν προβοκάτσιες, προκλήσεις και προσπάθειες ν’ ανακοπεί αυτή η διαδικασία.
Για άλλη μια φορά, καλούμε όλους όσοι μπορούν να λάβουν μέρος σε τέτοια εγχειρήματα και ιδιαίτερα αυτοί, οι οποίοι μπορούν να επιδράσουν στους ανθρώπους, να μην επιτρέψουν τη διακοπή αυτής της σχέσης, αυτής της διαδικασίας καταστροφής όλου αυτού του οπλοστασίου.
Όσον αφορά τη Γενεύη ΙΙ, η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη. Εμφανίστηκαν πλέον ανοιχτές αντιρρήσεις κατά της υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας Ρωσίας– ΗΠΑ και μάλιστα όχι μόνο εκ μέρους διαφόρων συριακών πλευρών, αλλά και εκ μέρους μερικών πρωτευουσών γειτονικών και όχι μόνο, κρατών.
Πρακτικώς, δεν συγκαλύπτεται το γεγονός, ότι αυτή η αρνητική στάση προς τη ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία εδράζεται στην άρνηση των ΗΠΑ να καταφέρουν πλήγμα στη Συρία. Μ’ άλλα λόγια, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τα συναισθήματά τους, όσοι επεδίωκαν την ανατροπή του καθεστώτος, μέσω πολεμικής επεμβάσεων, ούτως ώστε ακουσίως ή εκουσίως να δημιουργηθεί ένα εξτρεμιστικό κράτος εκεί.
Καμία άλλη έκβαση δε μπορεί να λάβει χώρα εν τοιαύτη περιπτώσει, γεγονός το οποίο συνεπιφέρει τεράστιες απειλές, για όσους διαβιούν στην ίδια τη Συρία και στην περιοχή εν συνόλω.
Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν να συγκαλύψουν τα συναισθήματά τους. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι έναντι παρόμοιων διακηρύξεων υπάρχει μια χαλαρή, θα έλεγα, αντίδραση εκ μέρους των δυτικών πρωτευουσών, πλην όμως η δική μας γραμμή παραμένει αμετάβλητη.
Το κοινό ανακοινωθέν της Γενεύης, από τον Ιούλιο του παρελθόντος έτους μέχρι την τελευταία στιγμή, αναφέρεται, ως η μοναδική ρεαλιστική υφιστάμενη βάση διευθετήσεως. Τώρα που η ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης που αφορά την πρακτική υλοποίηση αυτού του κοινού ανακοινωθέντος περνά στο πρακτικό επίπεδο, αρχίζουν να εκδηλώνονται οι ειλικρινείς, αληθινές θέσεις ακόμα και εκείνων, οι οποίοι λεκτικώς αναφέρθηκαν θετικά, ως δήθεν ευνοϊκά διακείμενοι.
Δε θα πρέπει ν’ αφήσουμε αυτή την πρωτοβουλία να εκτονωθεί. Υπάρχουν ρωσοαμερικανικές επαφές που αφορούν την προετοιμασία της εν λόγω διασκέψεως. Στις διαβουλεύσεις αυτές θα είναι ο κ. Μπραχίμι και θα πρέπει να δούμε τις διαγραφόμενες παραμέτρους αυτών των διαβουλεύσεων και αυτής της διασκέψεως διαφόρων ενδιαφερομένων χωρών.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι μια ευκαιρία σήμερα, να επαναλάβω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου για την πρόσφατη κοινή πρωτοβουλία Ρωσίας και ΗΠΑ. Τα συγχαρητήρια αυτά απευθύνονται και προσωπικά στον Sergey Lavrov, προκειμένου να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, διότι μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διαδικασία αυτή προχωράει ικανοποιητικά.
Λύση στο συριακό πρόβλημα, που είναι και μία ανθρωπιστική τραγωδία, μπορεί να δοθεί μόνο πολιτικά, μόνο μέσα από μία διαδικασία τύπου Γενεύη ΙΙ. Έχουμε όλες οι χώρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποχρέωση να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία αυτή κι έχουν όλοι οι παράγοντες της Συρίας υποχρέωση να αποδεχθούν τη διαδικασία αυτή και να συμπράξουν. Αυτό αφορά και την Κυβέρνηση Άσαντ, αφορά και την Αντιπολίτευση. Καμία ομάδα που μετέχει στη συριακή Αντιπολίτευση δεν δικαιούται να αντιδρά, να αρνείται ή να υπονομεύει πρακτικά τη Γενεύη ΙΙ.
Η δική μας θέση, που εναρμονίζεται και με την ευρωπαϊκή θέση, είναι πάρα πολύ καθαρή. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαδικασία, πιστεύουμε ότι όλοι έχουν υποχρέωση να μετάσχουν καλόπιστα σε αυτήν και να τη στηρίξουν.
Α. ΠΕΛΩΝΗ («ΤΑ ΝΕΑ»): Μια ερώτηση για τον κ. Lavrov.
Αναφερθήκατε κ. Υπουργέ νωρίτερα, αν δεν κάνω λάθος, στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, που είναι στενές, αλλά σημειώσατε ότι "δεν πρέπει να επηρεάζονται από την πολιτική συγκυρία".
Ήταν αυτή μια αιχμή ότι η θέση των Ελληνικών Κυβερνήσεων ή η στάση απέναντι στα ελληνορωσικά δεν ήταν σταθερή όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και αν ισχύει αυτό, ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που δεν έχετε επισκεφθεί την Αθήνα μέχρι σήμερα;
Πάνω σε αυτό, θα ήθελα να μας πείτε και δύο λόγια για το ναυάγιο της GASPROM με τη ΔΕΠΑ, αν θεωρείτε ότι αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης κι αν ρίχνει σκιά στις διμερείς σχέσεις. Ευχαριστώ.
S. LAVROV: Ειλικρινά εύχομαι σταθερότητα σε κάθε λαό, όχι μόνο στον ελληνικό. Φρονώ, ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, η οποία θα επιθυμούσε να αναπτύσσεται σε καθεστώς αστάθειας και οι διεργασίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια της κρίσης της Ευρωζώνης δεν μας χαροποιούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός μας εταίρος, όπου κατευθύνεται το ήμισυ ακριβώς των εμπορικών μας συναλλαγών. Τα φαινόμενα της κρίσης, επομένως, στις χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι προς το συμφέρον μας, γι΄αυτό επιθυμούμε και ευχόμεθα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ίδια την Ελλάδα και σε μας τους ίδιους να έχουμε περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη. Αυτό ως προς το πρώτο σκέλος.
Όσον αφορά την κατάσταση με τις επιχειρηματικές ενέργειες στην ιδιωτικοποίηση , δεν επιθυμώ και δεν μπορώ να σχολιάσω ζητήματα, τα οποία αφορούν την Ελληνική Κυβέρνηση και τις αντίστοιχες εταιρείες ρωσικές και ελληνικές. Όταν θα επιτύχουν μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαίως επωφελής, αυτό θα ανακοινωθεί. Εάν δεν υφίσταται επί του παρόντος, σημαίνει ότι είναι μία διαδικασία εν εξελίξει.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κάτι σε συνέχεια των όσων είπε ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Lavrov.
Οι ελληνορωσικές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις ήταν, είναι και θα είναι εξαιρετικές. Για μας συνιστά στρατηγική προτεραιότητα και επιλογή η καλή σχέση μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κρίσιμο ρόλο της, το μέγεθός της, έχουμε μια τόσο βαθειά σχέση που δεν μπορεί να επηρεαστεί από καμία συγκυρία, αυτή είναι μία εθνική στρατηγική για εμάς και αυτό το επιβεβαιώσαμε σήμερα.
Τώρα, ως προς τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στο ζήτημα της ΔΕΠΑ, είναι προφανές ότι οι διαδικασίες αυτές διέπονται από ένα καθεστώς που είναι όχι μόνον εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό-κοινοτικό.
Εμείς θέλουμε οι διαδικασίες αυτές να είναι ανοιχτές, αξιόπιστες, γρήγορες και βεβαίως η συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων κρατικών ή ιδιωτικών στις διαδικασίες αυτές είναι για μας κάτι πολύ σημαντικό, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης της Ρωσίας και της ρωσικής οικονομίας προς την Ελλάδα και προς την ελληνορωσική οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο μάλλον, για να είμαι ακριβέστερος, που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να εξειδικευθούν και δεν είναι αρμοδιότητα δική μας, των Κυβερνήσεων, να εξειδικεύουμε τα θέματα αυτά, αυτά πρέπει να εξειδικεύονται μέσα από την αγορά, αλλά με διαφανή και θεσμικά οργανωμένο τρόπο. Σε αυτό πιστεύω ότι είμαστε απολύτως σύμφωνοι με τη Ρωσική Κυβέρνηση και με τον Ρώσο ομόλογό μου.
Y. CHERNENKO («Коммерсантъ»): Στον Τύπο παρουσιάζεται όλο και πιο πολύ η πληροφορία που αφορά τα έγγραφα του Σνόουντεν, για την παρακολούθηση από τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες διαφόρων ανθρώπων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ηγετών κρατών.
Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ισχύει το γεγονός ότι υπήρξε υποκλοπή συνδιαλέξεων και παρακολούθηση Ελλήνων Ηγετών και αυτό αφορά φυσικά τους συμμάχους σας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς αντιμετωπίζετε τη δήλωση ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν κάτι, το οποίο δεν κάνουν άλλες χώρες». Πώς αντιμετωπίζει τέτοια δραστηριότητα η Ρωσία; Έχετε υπόψη σας η Ρωσία να κάνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση; Ευχαριστώ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρακολουθούμε τι αναφέρεται στον Διεθνή Τύπο, αλλά και στο διαδίκτυο γύρω από το ζήτημα αυτό.
Το έχουμε θέσει στην Αμερικανική Κυβέρνηση, ευθύς εξ αρχής και η συζήτησή μας με την Αμερικανική Κυβέρνηση είναι ανοιχτή, καλόπιστη, με στόχο να διαμορφωθεί ένα διεθνές πλαίσιο, που είναι διαφανές και διέπεται από κανόνες νομιμότητας. Βεβαίως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Έχει συγκροτηθεί εδώ και μήνες μία κοινή ομάδα εργασίας, στην οποία μετέχει και Έλληνας εκπρόσωπος λόγω της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας, η οποία βρίσκεται σε επαφή με την αντίστοιχη αμερικανική ομάδα.
Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι μεταξύ φίλων και συμμάχων, αλλά και μεταξύ όλων των κρατών-μελών της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να υπάρχουν απλοί πρακτικοί κανόνες. Nα γίνεται σεβαστή η διπλωματική δεοντολογία και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει μεταξύ φίλων και συμμάχων.
S. LAVROV: Φρονώ ότι πλέον δεν προκαλεί έκπληξη ο σχολιασμός αυτού του θέματος. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι γνώριζαν τα πάντα ή μπορούσαν να εικάσουν για τα πάντα. Τώρα απλώς υπάρχει τέτοιος φόβος, διότι γίνεται δημόσια αναφορά περί ενός γεγονότος, το οποίο δεν είθισται να συζητείται.
Υπάρχουν προφανώς άλλα ζητήματα, τα οποία τίθενται υπό αυτή την έννοια, γι΄ αυτό έχουμε αρκούντως φιλοσοφική στάση και καταλαβαίνω όλη την υποκρισία της φρασεολογίας ότι "δεν κάνουμε τίποτα, το οποίο δεν κάνουν οι άλλοι". Ευχαριστώ.
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ