2013-11-01 17:52:06
Φωτογραφία για Γ. Κοτρωνιάς: Το βιοκλιματικό κτίριο της ΔΕΥΑ Λαμίας θα φέρνει έσοδα 95 χιλ. ευρώ ετησίως
Ένα νέο βιοκλιματικό κτίριο αναμένεται να κατασκευαστεί από την ΔΕΥΑ Λαμίας συνολικής έκτασης 4.110 τ.μ. Το νέο κτίριο που θα στεγάσει τη ΔΕΥΑ Λαμίας θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα επιφέρει έσοδα... 20.000 ευρώ ετησίως από την εξοικονόμηση σε πετρέλαιο και ρεύμα και επιπλέον 75.000 ευρώ από την καταβολή ενοικίων που δίνει μέχρι τώρα η ΔΕΥΑ.

Το έργο της ολοκλήρωσης, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, δημοπρατήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 και βρίσκεται ήδη στην διαδικασία συμβασιοποίησης, ενώ αναμένεται μέχρι τέλους του έτους η έναρξη ολοκλήρωσής του.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του δημάρχου Λαμίας έχει ως εξής:

«Το νέο Βιοκλιματικό κτίριο της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας κατασκευάζεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Δήμου Λαμιέων σε εφαρμογή όλων εκείνων των προτάσεων της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του Άνθρακα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα εξολοκλήρου Βιοκλιματικό δημόσιο κτίριο, που θα αξιοποιεί τις φυσικές Πηγές Ενέργειας (αβαθή Γεωθερμία και Ήλιος), και θα είναι Ενεργειακά Αυτόνομο.


Το νέο κτίριο έχει προβλεφθεί να καλύπτει τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας τόσο με την διεύρυνση των ορίων αρμοδιότητάς της καθώς και το ενδεχόμενο επαύξησης του αντικείμενου της όπως άρδευση, διαχείριση στερεών αποβλήτων, παραγωγή ενέργειας, εμφιάλωση κ.τ.λ. και αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο . Ήτοι 1620m2 γραφείων και 2120m2 αποθηκών , Χημείο 220 m2 και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 150m2 σύνολο 4.110 m2 .

Στον όγκο που φαίνεται, περιλαμβάνεται και ο κενός εσωτερικός χώρος αιθρίου ο οποίος δημιουργήθηκε για Βιοκλιματικούς λόγους μιας και το κτίριο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.

Το Γεωθερμικό Σύστημα του νέου κτιρίου θα συμβάλλει στην κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος του φορτίου:

-Θέρμανσης

-Ψύξης

-Παραγωγής θερμού νερού χρήσης του νέου κτιρίου της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., και για το λόγο αυτό αξιοποιήθηκε επιφάνεια οικοπέδου 8.100 m2, για την κατασκευή οριζόντιου Γεωθερμικού εναλλάκτη, σε βάθος περί το 1,5 m από την τελική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το σύστημα, στηρίζεται στην εκμετάλλευση του σταθερού θερμικού πεδίου του υπεδάφους. Η άντληση ενέργειας από το υπέδαφος επιτυγχάνεται με την χρήση σωλήνων ακτινοδικτυωμένου πολυαιθυλενίου. Η ενέργεια που θα συλλέγεται από το υπέδαφος θα οδηγείται σε κατάλληλη διάταξη δύο Αντλιών Θερμότητας εντός του Μηχανοστασίου.

Το συνολικό μήκος του γεωθερμικού εναλλακτή ανέρχεται σε 16 km μήκους και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα οριζόντιας γεωθερμίας στην Ελλάδα.Το σύστημα θα έχει την δυνατότητα παραγωγής 145 MWh (μεγαβατώρες) ψύξης ετησίως και 195 MWh (μεγαβατώρες) θέρμανσης ετησίως.Από την συγκεκριμένη εφαρμογή αναμένεται να εξοικονομούνται περίπου 25 τόνοι πετρέλαιο με αντίστοιχη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 28 τόνους ανά έτος. Θα εξοικονομούνται επιπλέον και 22.000 περίπου ηλεκτρικές ΚWH (κιλοβατώρες) με αντίστοιχη μείωση του άνθρακα κατά 5-6 τόνους ανά έτος.

Το παρόν σύστημα θα συνδυασθεί και με κεντρικό ηλιακό σύστημα που θα τοποθετηθεί στην οροφή του κτιρίου, ενώ επίσης θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες σε πρωτοποριακή εφαρμογή στις όψεις του κτιρίου. Ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω συστημάτων αναμένεται να μειώσει την ετήσια λειτουργική δαπάνη θέρμανσης-ψύξης, σε σύγκριση με τα συνήθη συμβατικά συστήματα, σε ποσοστό άνω των 50% για την ψύξη και σχεδόν 100% για τη θέρμανση.

Για να γίνει κατανοητή η καινοτομία του έργου, πρέπει να τονιστεί, ότι σε οποιοδήποτε συμβατικό κτίριο με οποιαδήποτε άριστης ποιότητας συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης καθ΄όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου δεν παύει κανείς ποτέ να πληρώνει για θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Αντίθετα, στο παρόν κτίριο το κόστος αυτό σχεδόν μηδενίζεται γεγονός που δείχνει, ότι είναι το μόνο σύστημα που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει οικονομικά αλλά αντίθετα σε 5 χρόνια θα έχει αποσβεσθεί.

Το ετήσιο οικονομικό όφελος αναμένεται να ανέλθει σε 20.000€ από την οικονομία σε πετρέλαιο και ρεύμα. Πήραμε την απόφαση το 2005 για στέγαση της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. σε ιδιόκτητο κτίριο ώστε και λειτουργικά να έχουμε ένα συγκρότημα φτιαγμένο ανάλογα με τις ανάγκες της για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των δημοτών, αλλά και οικονομικά για να σταματήσει η εκταμίευση 75.000 € το χρόνο για ενοίκια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ολοκλήρωση του έργου έχει ενταχθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας «01 – Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με επιλέξιμη δαπάνη 5,2 εκατομμύρια Ευρώ.

Το έργο της ολοκλήρωσης, δημοπρατήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 και βρίσκεται ήδη στην διαδικασία Συμβασιοποίησης, ενώ αναμένεται μέχρι τέλους του έτους η έναρξη ολοκλήρωσης του έργου.

Το έργο του νέου Βιοκλιματικού κτιρίου της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας σηματοδοτεί ουσιαστικά μια νέα εποχή ανάπτυξης του Δήμου μας και δείχνει τον δρόμο στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται με το ίδιο το μέλλον μας και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει πρώτοι να δώσουν το μήνυμα με νέα αυτόνομα ενεργειακά κτίρια».

aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ