2013-11-02 08:33:05
Φωτογραφία για Στράτος Σιμόπουλος: Επιλέγουμε πράξεις και όχι λόγια
Ο Γενικός Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος πραγματοποίησε ομιλία σε... εκδήλωση με θέμα: «Οι Υποδομές στη Δυτική Θεσσαλονίκη», που διοργανώνει σήμερα ο Δήμος Κορδελιού –Ευόσμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Η διάσταση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις αποτυπώνεται καθαρά στην έλλειψη υποδομών, η οποία εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το πολεοδομικό συγκρότημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική των έργων δεν είναι δημοφιλής, απαιτεί κόπο, συγκέντρωση, αντικειμενική θεώρηση και δεν εγγυάται πάντα ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον αντίποδα, η πολιτική των λόγων εξαντλείται σε ανέξοδες υποσχέσεις, πρακτικές life style, δημοσιότητα και φώτα, κερδίζοντας για τους παραπάνω λόγους μεγάλο μερίδιο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τα έργα όμως μένουν, όταν τα φώτα σβήνουν.


Επιλέγουμε τις πράξεις!

Οι υποδομές αποτελούν τις βάσεις, πάνω στις οποίες πρέπει να οικοδομήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Το μοντέλο αυτό προϋποθέτει την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των περιοχών σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.

Κατασκευάζοντας, λοιπόν υποδομές στη Δυτική Θεσσαλονίκη, δίνουμε ουσιαστικά σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα της επιτρέψουν να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το αναπτυξιακό της χάσμα, από το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Οι καλές προθέσεις υπήρχαν και στο παρελθόν, μόνο που η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων υπερίσχυσε της ανάγκης για παραγωγή έργου. Οι διεκδικήσεις των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης για το οδικό δίκτυο, τη διπλοβάρδια, τις σιδηροδρομικές διαβάσεις επανέρχονταν με την πρώτη ευκαιρία, αλλά δεν γινόταν εύκολα πράξη.

Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας ενημερώσω για την πορεία υλοποίησης σειράς έργων.

Θα ξεκινήσω από την αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής Περιφερειακής, ένα έργο πνοής για τη δυτική Θεσσαλονίκη με κατασκευή 6 ανισόπεδων κόμβων, το οποίο σήμερα υλοποιείται με 2 εργολαβίες.

Στον κόμβο του Ευόσμου έχει εγκατασταθεί ήδη ο εργολάβος και εντός των ημερών εγκαθίσταται ο ανάδοχος στα διοικητικά όρια του δήμου Σταυρούπολης.

Με σημαντικούς ρυθμούς κατασκευάζεται και ο κόμβος της Λαχαναγοράς από την Περιφέρεια. Πρόκειται για έργο που «ξεμπλοκάραμε», μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης.

Παράλληλα, προχωρά η σύνδεση της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας Οδού με τον έκτο προβλήτα του λιμανιού, προσφέροντας νέες προοπτικές για την εμπορική εκμετάλλευση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Λέω συχνά ότι δεν αρκεί να κατασκευάζουμε υποδομές, αλλά να σχεδιάζουμε την κατασκευή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδέονται τα δίκτυα οδικά, σιδηροδρομικά και λιμενικά μεταξύ τους, δημιουργώντας πρόσθετη υπεραξία στις περιοχές, από τις οποίες διέρχονται.

Ταυτόχρονα, δίνουμε προτεραιότητα και θα δώσουμε στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη σεσιδηροδρομικές υποδομές. Στην κατεύθυνση αυτή, η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Μενεμένη, εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών όχι μόνο της Μενεμένης, αλλά και συνολικά της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Γίνεται, επίσης πραγματικότητα η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την εμπορική δραστηριότητα στην πόλη, αφού προσφέρεται η ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε δυναμικό κέντρο logistics. Για πρώτη φορά οι σιδηροδρομικές γραμμές καταλήγουν στον 6ο προβλήτα του λιμανιού με έργα ανισοπεδοποίησης σε 2 πύλες/θέσεις (ανατολική – 26ης Οκτωβρίου και δυτική), δίνοντας στο σιδηρόδρομο άμεση εμπορική πρόσβαση στο λιμάνι.

Διαχωρίζεται, παράλληλα η οδική από τη σιδηροδρομική κυκλοφορία και με έργα διασταύρωσης που περιέχουν ανισόπεδους κόμβους/ ανισοπεδοποιήσεις σε 9 θέσεις συνολικά στη δυτική Θεσσαλονίκη (λιμάνι, θέση Μυτιληνάκια, Λεωφόρος Καραμανλή, Διαβατά, Νέα Μαγνησία, Ίωνος Δραγούμη-Γαλλικός, Λαχανόκηποι-Ωραιόκαστρο) και καταργούνται έτσι οι ισόπεδες διαβάσεις του τρένου με το κατά τόπους οδικό δίκτυο. Ήδη, πραγματοποιούνται από την ΕΡΓΟΣΕ οι μελέτες πρώτης φάσης για το έργο αυτό, καθώς έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ως τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων εργαζόμαστε με επιμονή, υπομονή, ώστε να μην στερήσουμε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης κάθε δυνατή ευκαιρία. Συνεπώς, το μετρό της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη, θα επεκταθεί και στα δυτικά.

Έχουμε επανεκκινήσει ένα σχεδόν «πεθαμένο» έργο, λύνοντας συνεχώς προβλήματα. Σήμερα, μάλιστα, απασχολούνται στο έργο περίπου 800 άτομα. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα οι ρυθμοί κατασκευής του έργου να διπλασιασθούν.

Όσον αφορά στις αρχαιότητες της οδού Βενιζέλου, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν αμφισβητώ την αξία των ευρημάτων, ούτε και την πρόθεση των επιστημόνων να τα προστατεύσουν. Υπάρχει, όμως, τεχνική λύση, η οποία λύνει το πρόβλημα. Την υπέδειξαν, άλλωστε οι πλέον αρμόδιοι φορείς . Από εκεί και πέρα, ένα έργο με τέτοια υπεραξία για την πόλη και την τοπική οικονομία είναι άδικο να γίνεται δημοτικό προεκλογικό πυροτέχνημα και να επιλύεται στα δικαστήρια.

Προσωπικά, έχω δηλώσει εδώ και μήνες, ότι οι λύσεις που έχουν προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος– Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και οι οποίες προϋποθέτουν απόσπαση και επανατοποθέτηση κατά 70-80%, είναι βιώσιμες και αυτές πρέπει να υλοποιηθούν.

Παρά τις αντιξοότητες αυτές, το έργο επέκτασης του μετρό προς Σταυρούπολη, μήκους περίπου 5 χλμ. με 5 σταθμούς (Νεάπολη, Π.Μελά, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία) βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της Προμελέτης.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές και οι γεωτεχνικές έρευνες, καθώς και η προκαταρκτική μελέτη, με την οποία καθορίστηκε η χάραξη του έργου και η χωροθέτηση των σταθμών και των λοιπών εγκαταστάσεων. Προϋπολογισμός έργου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε η εκπόνηση της Προμελέτης του έργου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η Οριστική Μελέτη.

Εκτιμάται ότι η μελετητική ωρίμανση του έργου θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου 2-2,5 ετών για την ολοκλήρωση και της Οριστικής Μελέτης και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αλλά η δημοπράτησή του μπορεί να ξεκινήσει περίπου 8 μήνες νωρίτερα, εφόσον φυσικά διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η επέκταση του μετρό προς Εύοσμο, μήκους περίπου 4,4 χλμ. με 4 σταθμούς (Επτάλοφος, Μενεμένη, Εύοσμος-Πλατεία, Κορδελιό), με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο εκπνόνησης των προκαταρκτικών μελετών. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τοπογραφικές εργασίες και ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για τις γεωλογικές μελέτες.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες για την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης,κάποιοι σχεδιάζουν την κατασκευή τραμ, επαναφέροντας στην επιφάνεια μια συζήτηση από το παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη θέματα αμιγώς τεχνοκρατικά, αποκτούν και πολιτική διάσταση. Αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει να παραγνωρίζουμε δύο κρίσιμους παράγοντες. Αφενός ότι το τραμ δεν πρέπει να είναι μέσο ανταγωνιστικό του μετρό και αφετέρου ότι πρέπει να έχει δυνατότητα χρηματοδότησής του. Δεδομένων, λοιπόν, των οικονομικών συνθηκών, είμαι αναγκασμένος να τονίσω ότι σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, η προτεραιότητα όλων μας στην πόλη πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό, η προώθηση των μελετών για τις επεκτάσεις του και η εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή τους.

Το τραμ θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά, φέρνοντας ακτινωτά επιβάτες στους σταθμούς του μετρό και να συνδυασθεί με την αναβάθμιση της περιφερειακής και με τη θαλάσσια συγκοινωνία.

Η διέλευση του μετρό από τη δυτική Θεσσαλονίκη συνδυάζεται θαυμάσια με τηναξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ακόμη όμως και του Καρατάσου, όπου μπορούμε να ζητήσουμε και την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Από τις νέες υποδομές, δεν μπορούν να απουσιάζουν οι σχολικές υποδομές, ένα πεδίο στο οποίο η δυτική Θεσσαλονίκη κατέγραφε σημαντική υστέρηση. Γνωρίζουμε το πρόβλημα και εποπτεύοντας τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων εργαζόμαστε ώστε να εξαφανιστεί η διπλοβάρδια.

Ήδη, δρομολογήσαμε 14 νέα σχολικά συγκροτήματα για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Εξασφαλίζοντας εθνικούς και κοινοτικούς πόρους δημοπρατούμε, συμβασιοποιούμε και μελετάμε τα διδακτήρια αυτά, με στόχο να εξασφαλίσουμε σύγχρονες σχολικές υποδομές για τα παιδιά του νομού Θεσσαλονίκης, μειώνοντας ταυτόχρονα τη διπλοβάρδια.

Επιπλέον, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είχε ολοκληρωθεί η αποστολή 6.500 ειδών εξοπλισμού σε 60 σχολικές μονάδες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά τη μαθησιακή διαδικασία.

Αναλυτικά, αυτή τη στιγμή στο δήμο Ευόσμου – Κορδελιού έχουν δημοπρατηθεί το 7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Ευόσμου, το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και το 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου. Μελετάται η κατασκευή του 24ου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση γης για το 3ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κατασκευάζεται το 11ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, έχουν δημοπρατηθεί το 8ο 2/θέσιο ολοήμερο και το 2ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Θεσσαλονίκης, το 9ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων Μενεμένης και μελετάται η κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Θεσσαλονίκης .

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την απόκτηση γης με σκοπό την επέκταση χώρου του 1ου-2ου-6ου Δημοτικού Σχολείου & 1ου-6ου Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Στο δήμο Παύλου Μελά, κατασκευάζονται το10ο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και το 13ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, όπως και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων και πτέρυγα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης Δ. Παύλου Μελά.

Έχει ήδη δημοπρατηθεί το 24ο 2/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης και μελετάται η ανέγερση του 12ου 12/θέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και του 11ου 2/θέσιου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πολίχνης.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι και με τη συνδρομή φυσικά της τοπικής αυτοδιοίκησηςεπιλύουμε προβλήματα και υλοποιούμε έργα.

Οι υποδομές στη δυτική Θεσσαλονίκη αποτελούν ένα εισιτήριό της για την μελλοντική της ανάπτυξη. Το στοίχημα για τις τοπικές κοινωνίες είναι να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες υποδομές.

Από την πλευρά μου, στόχος είναι να θεραπεύσουμε τις αδικίες του παρελθόντος και να συνεισφέρουμε και εμείς στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής.

Σας ευχαριστώ

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ