2013-11-02 23:36:38
Φωτογραφία για Στ. Ξουλίδου: Ο διαχωρισμός από το κράτος θα βοηθήσει και την Εκκλησία
"Ο Χριστιανισμός ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ψυχής", αναφέρει μεταξύ άλλων σε... συνέντευξή της στο "Αγιορείτικο βήμα" η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", βουλευτής Θεσσαλονίκης κα Σταυρούλα Ξουλίδου.Σημειώνει ακόμη πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν είχε προσφέρει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της στο κράτος, σχολιάζει το θέμα του τεμένους, αλλά και τις απόψεις Ρεπούση Τέλος μιλώντας για το Άγιον Όρος εξηγεί γιατί δε θεωρεί πως παραβιάζονται τα δικαιώματά της ως γυναίκας από το άβατο...

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Κυρία Ξουλίδου, ως υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" αλλά και ως θεολόγος θεωρείτε πως η ορθόδοξη πίστη μας ως λαού απειλείται από ενδογενείς, αλλά και εξωγενείς παράγοντες το τελευταίο διάστημα;


Όλες οι παραλλαγές των σύγχρονων παραθρησκειών αναπτύσσουν έντονη προσηλυτιστική δραστηριότητα μεταξύ τών Ορθοδόξων. Ακόμη καί ο κίνδυνος τού Ισλάμ, συνιστά απειλή τόσο για τους Δυτικούς όσο και για τους Ορθοδόξους της Ανατολής. Εξάλλου, ιδέες καί θρησκευτικές αντιλήψεις ξένες προς την Ορθοδοξία απειλούν με αλλοίωση την Ορθόδοξη πίστη καί με διάβρωση το Ορθόδοξο φρόνημα.

Η ρητορική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ένα μείγμα από κατασκευασμένα επιχειρήματα, απειλές, ανιστόρητες αναφορές και στρεψοδικίες, που έχει σαν στόχο να υποδαυλίσει την κοινωνική οργή και να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της εκκλησίας.

Το προϊόν αυτό της κρίσης και της πνευματικής πτώχευσης που κατάφερε να συνενώσει αριστερούς ριζοσπάστες και επιθετικούς νεοφιλελεύθερους φαίνεται πως έχει παλιώσει και περνάμε πια από τη θεωρία στην πράξη.

Η επιθετική ρητορική και η διαδικασία της εκκοσμίκευσης στη Δύση έχουν εξορίσει την «πίστη» στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής ως ιδιωτική υπόθεση ενώ ενδυναμώνεται η «θρησκευτική αδιαφορία» και η «ουδετερότητα».

-Ποια η θέση σας για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία; Πως κρίνετε τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και απόψεις τύπου Ρεπούση που ζητούν κατάργηση του μαθήματος υπό την παρούσα μορφή;

Η γνωστή ανθελληνίδα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε πει κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο ότι «όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στην θρησκευτική κατήχηση, παρά στην επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν στην πορεία της ανθρωπότητας».

«Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο», έχει δηλώσει, επισημαίνοντας ότι: «Εσείς όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα που δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριό τους. Εξάλλου δεν νομίζω ότι όσο περισσότερη ορθόδοξη κατήχηση κάνουν τα παιδιά στα σχολεία τόσο καλύτεροι χριστιανοί θα γίνουν. Αντίθετα υποβαθμίζονται οι φυσικές επιστήμες και η βιολογία που είναι βασική επιστήμη και δεν ξέρω πως μπορούν σε μια σειρά από ειδικότητες να απουσιάζει η βιολογία ή να υποβαθμίζονται οι φυσικές επιστήμες».

Επίσης, είχε πει σχετικά και τα εξής: «Στην Β’ και Γ’ τάξεις των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει η Ιστορία. Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους. Και διδάσκονται ιστορία μόνο στην Α’ Λυκείου. Αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επι της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου;».

Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις μου και της άσκησα σφοδρή κριτική για τις απόψεις της. Την ρώτησα αν είναι αυτή η επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ, κάτι που επιβεβαίωσε η κυρία Ρεπούση.

Τα όσα τραγελαφικά υποστήριξε η κ. Ρεπούση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή για κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β’ και Γ’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, μόνο θυμηδίες προκαλούν.

Προφανώς, δεν έχει ιδέα από την ύλη των βιβλίων των Θρησκευτικών, που διδάσκονται στο Λύκειο και ξεστομίζει ασυναρτησίες περί «θρησκευτικής κατήχησης», που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Φαίνεται ότι μετά την προσπάθεια επιβολής ιστορικής πλάνης και λήθης, με το νέο ανθελληνικό κρεσέντο της, η κ. Ρεπούση θέλει να προκαλέσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων, βάλλοντας κατά των αξιών, των ηθών και των παραδόσεων, που αποτελούν τους συνεκτικούς δεσμούς της κοινωνίας και της ταυτότητας των Ελλήνων, σε καιρούς δύσκολους και επικίνδυνους.

Γιατί, ακόμα και αν δεν αρέσει στην κ. Ρεπούση, ο Χριστιανισμός ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ψυχής».

-Υπάρχει χώρος στην ελληνική ορθόδοξη πραγματικότητα για ένα τέμενος όπως αυτό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Βοτανικό; Πως κρίνετε τις δηλώσεις Ερντογάν που συνδέει το θέμα με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;

Σας παραθέτω την ερώτηση που κατέθεσα προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών σχετικά με τη χρηματοδότηση ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Ελλάδα.

Θέμα: Σχετικά με τη χρηματοδότηση ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Ελλάδα

Κύριοι υπουργοί,

Πρόσφατα έχει επανέλθει το ζήτημα της κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο καθώς ενέχει διάφορες συνιστώσες εκπαιδευτικής, οικονομικής αλλά και εθνικής σημασίας, οι οποίες μάλιστα εντείνονται μετά από τις προ μηνών δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δείχνει πρόθυμη να αναλάβει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Ν. 3512/2006 ιδρύθηκε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που εδρεύει στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Οι τακτικοί πόροι του Ν.Π.Ι.Δ. προέρχονται από επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία και συντήρηση του Τεμένους. Στη συνέχεια, με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που κατατέθηκε το 2011 προβλέφθηκαν οι όροι της κατασκευής του τεμένους, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό με δαπάνες οι οποίες θα βαρύνουν το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.

Ακόμα και οι προσφυγές κατοίκων της περιοχής δεν στάθηκαν ικανές να ευαισθητοποιήσουν ή ακόμα και να αφυπνίσουν τους κυβερνώντες όσον αφορά στην προαποφασισμένη υλοποίηση της κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Οι προσφυγές επεσήμαναν τόσο την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία συγκυρία, όσο και την παραβίαση του Γενικού Οικοδομικού Σχεδιασμού, καθώς επίσης και την διατάραξη της καθημερινότητας, της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης στην εν λόγω περιοχή.

Προφανώς η κυβέρνηση κωφεύει στα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού και αδυνατεί όχι μόνο να ιεραρχήσει τις ανάγκες του αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Κατ’ αρχάς, η χρηματοδότηση της κατασκευής του μουσουλμανικού τεμένους και η σχετική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 1 εκατ. ευρώ) είναι προκλητική και απαράδεκτη, όταν την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο ελληνικών σχολείων (μέσα σε αυτά προτάθηκε το κλείσιμο εκκλησιαστικών γυμνασίων, ιερατικών σχολείων δεύτερης ευκαιρίας καθώς και εκκλησιαστικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης με το χαρακτηρισμό «περιττά»), την υπο-λειτουργία του συστήματος υγείας και τις χιλιάδες απολύσεις.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στη χώρα μας καθιστά παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος. Σύμφωνα με το άρθρο 3 «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», ωστόσο η Πολιτεία ποτέ δεν ίδρυσε ή χρηματοδότησε την ανέγερση Ορθόδοξου Ναού ή οποιουδήποτε λατρευτικού χώρου άλλης θρησκείας.Βεβαίως, η ελληνική Δημοκρατία έχει ως βασική αρχή της την ανεξιθρησκεία, σύμφωνα από την οποία απορρέει ο σεβασμός και η αποδοχή οποιασδήποτε θρησκευτικής πίστης. Συνέπεια αυτού είναι οι εκατοντάδες λατρευτικοί χώροι που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και επιτρέπουν στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να τελούν τις λατρευτικές τους συνήθειες απρόσκοπτα. Ωστόσο, με τη δημιουργία Μουσουλμανικού Τεμένους και μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό τίθεται σε προνομιακή θέση η μουσουλμανική θρησκεία καθώς εκχωρείται μόνο σε αυτήν ένα προνόμιο που δεν έχει καμία άλλη θρησκευτική ομάδα στην Ελλάδα, ούτε καν η Ορθόδοξη, που εκ του Συντάγματος θεωρείται επικρατούσα.

Ερωτάσθε, ως εκ τούτου, κύριοι υπουργοί:

-Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ενδεχόμενες αιτήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άλλων θρησκευτικών ομάδων πολιτών της χώρας μας για δημιουργία χώρου λατρείας; Θα προβείτε σε σχετικές επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί στην περίπτωση της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας ή μήπως αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση ισχύει μόνο για τη Μουσουλμανική θρησκεία και επομένως οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης παραμείνουν ανεφάρμοστες σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα;

-Πώς απαντάτε στις εύλογες απορίες που γεννά η πολιτική σας, όταν εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, περιορισμού των δημοσίων δαπανών, οριζόντιες απολύσεις στο δημόσιο, συγχωνεύσεις σχολείων και κατάργηση μέρους της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αξιολογείτε ως σημαντική και προκρίνετε τη χρηματοδότηση της κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους, με χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος;

-Αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η συστηματική (λαθρο)μετανάστευση ανθρώπων από χώρες όπου επικρατεί το Ισλάμ σε συνδυασμό με την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους λειτουργεί προσχηματικά υπέρ της ισλαμοποίησης της χώρας μας και γενικότερα της αλλοίωσης της εθνικής σύνθεσης και συνείδησης;

Φυσικά απάντηση δεν έλαβα έως σήμερα...

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ζητά ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και φαίνεται πως στο ζήτημα αυτό δεν το θεωρεί μόνο ως θέμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας αλλά ως θέμα παζαρέματος με την Ελλάδα και θέτει τους όρους του. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης για την Άγκυρα θεωρείται ένα ισχυρό χαρτί στο παζάρι που θέλει να κάνει με την Ελλάδα σε διάφορα θέματα.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την τροπολογία που αφορά τους ιμάμηδες της Θράκης κι έθεσε το θέμα στον Πρωθυπουργό.

Ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, η οποία ορίζει ότι οι ιεροδιδάσκαλοι στη Θράκη θα είναι υπάλληλοι της ελληνικής Πολιτείας (και όχι λάθρα αμειβόμενοι από το τουρκικό προξενείο)

Και ο Αχμέτ Νταβούτογλου απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο έθεσε το θέμα της καθυστέρησης στην λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα, θέμα το οποίο έχει περάσει από τη Βουλή αλλά έχει μείνει στα χαρτιά. Δήλωσε ότι “δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας”. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση, όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτιδα του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ελλάδα και μάλιστα εκτός των περιοχών επιρροής της (Θράκη, Ρόδος). Σημειώνεται ότι το θέμα είχε θέσει για πρώτη φορά δημόσια ο Τ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάιο του 2010.

Η απάντηση μου λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς εμπεριέχεται στο τελευταίο ερώτημα που έθεσα στους υπουργούς κι απάντηση δεν έλαβα.

-Συμφωνείτε πως η Εκκλησία με την κοινωνική της δράση αποτελεί ίσως το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα και πως καλύπτει τα κενά που θα έπρεπε να συμπληρώνει η Πολιτεία;

Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα από το ευρύ δίκτυο των Ιερών Μητροπόλεων όλης της χώρας και των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, καθώς και μέσα από ειδικά εκπονημένα προγράμματα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει πολλούς συνανθρώπους μας, περιλαμβάνει τα εξής:

-Παροχή δωρεάν γευμάτων

-Διανομή δωρεάν καινούριων ειδών ένδυσης, υπόδησης και ιματισμού

-Βρεφονηπιακοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης μητέρας

-Δωρεάν ιατρική βοήθεια για όλη την οικογένεια

-Ξενώνες απόρων και αστέγων

-Δωρεάν κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους

-Φοιτητικές Στέγες και οικονομικά βοηθήματα σε φοιτητές – σπουδαστές

Κανένας οργανισμός και καμία άλλη οργάνωση δεν επιτελεί τόσο μεγάλο έργο, όπως η Εκκλησία. Πιστεύω πως θα ήταν μεγαλύτερο, αν δεν είχε ήδη προσφέρει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της στο κράτος και αν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα απ΄ αυτό ακίνητά της.

Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας γίνεται μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης ανθρωπολογίας. Δεν πρόκειται για προσφορά μόνον υλικών αγαθών για τη συντήρηση του σώματος, αλλά για ποιμαντική διακονία προς τον όλο άνθρωπο.

Η Εκκλησία αποδοκιμάζει τις νοοτροπίες και τις πρακτικές, που οδήγησαν στη σημερινή πολύπλευρη κρίση, για την οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, στην επιλογή των Κυβερνώντων, αλλά και εκείνες τις φωνές, απ΄ όπου κι αν προέρχονται, που καταφέρονται κατά του Ελληνικού Λαού.

Προσεύχεται και λειτουργεί με μόνο γνώμονα να βοηθεί πνευματικά και υλικά τον άνθρωπο. Η Πολιτεία, που έχει υποχρέωση να συμβάλλει στην ανακούφιση των προβλημάτων του λαού δεν μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της και στον αντίποδα βρίσκεται η Εκκλησία που λειτουργεί σαν μάνα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της.

-Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος άνοιξε θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας με αφορμή και την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. "Δε θέλουμε το διαχωρισμό, αλλά δεν τον φοβόμαστε κι όλας" είπε ο κ. Ιερώνυμος. Η δική σας άποψη περί του θέματος είναι ποια;

Το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας άνοιξε για τα καλά από τα λεγόμενα του ιδίου του Αρχιεπισκόπου. Το θέμα έρχεται προς συζήτηση με την αναμενόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια πιθανή στήριξη από έναν κομματικό σχηματισμό του διαχωρισμού θα σήμαινε αυτομάτως την απομάκρυνση από την Εκκλησία.

Άρα έτσι που το έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος συμπεραίνει κανείς πως ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας θα μετατρεπόταν σε διαχωρισμό Κομμάτων-Εκκλησίας.

Επομένως η κίνηση του Αρχιεπισκόπου να θέσει ευθέως το θέμα της ετοιμότητας της Εκκλησίας απέναντι στο ενδεχόμενο του διαχωρισμού θέτει ξεκάθαρα προς των ευθυνών της την Πολιτεία και ιδίως του εκφραστές της, δηλαδή τα κόμματα.

Θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, θα ωφελήσει όχι μόνο το κράτος αλλά και την εκκλησία, που χωρίς κρατικές παρεμβάσεις θα μπορέσει να ασκήσει απερίσπαστα το πολυδιάστατο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της που το προσφέρει χωρίς διακρίσεις σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Και σε αυτή την αποστολή της, που είναι για το καλό του λαού, στεκόμαστε πάντοτε κοντά της.

-Πως βλέπει μια γυναίκα το πνευματικό καταφύγιο της αθωνικής πολιτείας; Τι σκέψεις δημιουργούνται σε εσάς για το Άγιον Όρος;

...Κατά την αγιορείτικη παράδοση, βρέθηκε στη χερσόνησο του Άθω το πλοίο που μετέφερε την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Το καράβι ταξίδευε από την Παλαιστίνη στη Κύπρο και η τρικυμία το έριξε στις ακτές της μετέπειτα Μονής Ιβήρων.

Η Παναγία ενθουσιάστηκε με το μοναδικό τοπίο του Άθω και ζήτησε από τον Γιο της να της δωρίσει τη χερσόνησο. Τότε η παράδοση αναφέρει ότι ακούστηκε η φωνή του Χριστού, που αφιέρωνε αιώνια τον Άθω στην Παναγία: «Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σος και περιβόλαιον σον και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι». Από τότε αφιερώθηκε το Όρος ως «κλήρος και περιβόλι της Παναγίας».

Η παράδοση αυτή, αιτιολογεί και την καθιέρωση του «Άβατου» του Αγίου Όρους.

Η απαγόρευση εισόδου στις γυναίκες, αποτελεί τον ύψιστο φόρο τιμής στην Παναγία, η οποία παραμένει η μοναδική Κυρία της μοναστικής πολιτείας. Το Άβατο κατοχυρώθηκε με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγγίλια, με σουλτανικά φιρμάνια, με άρθρα διεθνών κανονισμών, με όλα τα ελληνικά Συντάγματα και με νομοθετικό διάταγμα.

Οι μοναχοί και οι μοναχές ζουν απομονωμένοι και ασκούνται πνευματικά με απώτερο σκοπό την απάθεια, δηλαδή τη μη συμμετοχή σε οτιδήποτε τους αποσπά από την επικοινωνία τους με το Θεό μέσω της προσευχής.

Δεν θεωρώ πως παραβιάζονται τα δικαιώματα μου ως γυναίκας, λόγω διάκρισης του φύλου και ως πολίτη, επειδή δεν έχω πρόσβαση εκεί όπου έχουν οι άρρενες συμπολίτες μου, έτσι όπως σωστά θα ίσχυε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που θα αφορούσε κοινά διακυβευόμενα, σε επίπεδο κοινωνικό ή πολιτειακό.

Την πολιτισμική διαφορά όμως δεν μπορεί να την αλλάξει κανένα νομικό πλαίσιο Μερικές φορές θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη θυσία της δικής μας βούλησης σαν καθήκον, από ευαισθησία και επίγνωση ότι αυτό θα φέρει ισορροπία.

Για μένα προσωπικά, ως γυναίκα και θεολόγος το “άβατον” του Αγίου Όρους είναι ένα καθαρά θρησκευτικής συνειδήσεως ζήτημα, πο δεν πρέπει να υποβιβάζεται στο επίπεδο των οπαδών του λαϊκισμού, οι οποίοι πιστεύουν ότι όσο περισσότερο και συχνότερα κτυπούν την Ορθοδοξία, άρα και την Εκκλησία, τόσο περισσότερο δημοκράτες αποδεικνύονται και έτσι κάτι μπορεί να ωφεληθούν.

Σ’ αυτόν τον αγιασμένο τόπο, στο Περιβόλι της Παναγιάς, που όμοιός του δεν υπάρχει άλλος στην οικουμένη, αντηχούν μέρα και νύχτα ύμνοι και δοξαστικά για την Προστάτιδα του Όρους, την Υπεραγία Θεοτόκο, την Αειπαρθένο Μητέρα του Σωτήρος. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχει γίνει σε γυναίκα και όλες οι γυναίκες πρέπει να νιώθουμε περήφανες για την ιδιαίτερη αυτή τιμή.

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και μετά τον Άκη ο Γιάννος;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και μετά τον Άκη ο Γιάννος;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ