2013-11-03 07:00:11
Φωτογραφία για Επίσκεψη Λαβρόφ: Εφερε άνεμο αλλαγής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις
Πηγή: AP

 Αλέξανδρος Δημητρίου

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με πολύ σημαντική «ατζέντα», κινήθηκαν οι επαφές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Αθήνα. Απαντες επισήμαναν την ανάγκη ακόμα στενότερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λαών με τις τόσο βαθιές ιστορικές σχέσεις.

Πλαίσιο εγγυήσεων για την ασφάλεια πιθανών επενδύσεων, έβαλε –εμμέσως πλήν σαφώς- ως βασική προϋπόθεση για την κάθοδο Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Ο πιο γνωστός –ίσως- σήμερα διπλωμάτης στον κόσμο, ήλθε στην ελληνική πρωτεύουσα, με ιδιαιτέρως σημαντική ατζέντα, και με πολύ θερμές διαθέσεις για «επανεκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις.

Η Ατζέντα

Στην ατζέντα του περιλαμβάνονταν τα εξής σοβαρά ζητήματα:

Ωρα για γενναία "επανεκκίνηση" στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις


1.Ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

2.Το μεγάλο θέμα της Συριακής κρίσης, στην εγγύς «γειτονιά» της Ελλάδας. Ο κ.Λαβρόφ τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα κάποιες δυνάμεις ναρκοθετούν τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης. Ως γνωστόν, επανειλημμένως διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι στη Μόσχα έχουν κατηγορήσει χώρες της Μέσης Ανατολής, Μοναρχίες του Κόλπου, και την Τουρκία για «σαμποτάρισμα» της εξομάλυνσης της κατάστασης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, για μια ακόμη φορά επισήμανε ότι η Δαμασκός εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο θέμα του χημικού οπλοστασίου της, και ετάχθη σθεναρά υπέρ της ρωσο-αμερικανικής πρωτοβουλίας για τη σύγκλιση της ειρηνευτικής διάσκεψης, «Γενεύη 2».

3.Το «αγκάθι» του αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού σχεδίου της ονομαζόμενης αντιπυραυλικής «άμυνας». Ο κ.Λαβρόφ υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δυστυχώς «το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει». Ως γνωστόν, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει επέκταση των συστημάτων προς την Βαλκανική και ειδικότερα στη Ρουμανία.

4.Η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ξεκινάει στην αρχή του νέου έτους και θα διαρκέσει για ένα εξάμηνο. Επιθυμία της Μόσχας είναι να συμβάλλει και η Αθήνα, ώστε σταδιακά, όπως είπε ο κ.Λαβρόφ, να «υπάρξει φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία», και σιγά-σιγά να καταργηθεί η βίζα.

Το Κυπριακό

Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του κ.Λαβρόφ, όσο και του Ελληνα ομολόγου του, κ.Ε.Βενιζέλου, στη διάρκεια των συζητήσεων ετέθη επί τάπητος και το Κυπριακό. Γι’ αυτό μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα «κουμπωμένος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πάρα πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται σημαντική κινητικότητα στη Μεγαλόνησο, προς την κατεύθυνση της έναρξης της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος. Ως γνωστόν, και παλαιότερα είχε επιχειρηθεί να «περάσει» το Σχέδιο Ανάν, αλλά δεν καρποφόρησε, λόγω της αντίδρασης του Κυπριακού λαού.

Οι αμερικανικές υποκλοπές

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου Λαβρόφ-Βενιζέλου, ετέθη ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις γύρω από τις υποκλοπές που φαίνεται πως έκαναν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και βέβαια στην Ευρώπη. Πρόσφατα μάλιστα, δημοσιεύματα Βρετανού δημοσιογράφου και γερμανικού περιοδικού, έφεραν την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως ένα από τα κέντρα παρακολουθήσεων και υποκλοπών. Ο κ.Λαβρόφ ήταν ιδιαίτερα καυστικός και ειρωνικός σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «βαρετό ακόμα και να το συζητάμε». Και επισήμανε: «Ολοι τα ήξεραν όλα. Και τώρα βγαίνουν δημόσια όλα όσα συστηματικά έκρυβαν για πολύ καιρό». Ως γνωστόν, το νήμα των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται, αφότου έφυγε από τις ΗΠΑ ο πρώην πράκτορας της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος σήμερα έχει βρεί άσυλο στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο κ.Βενιζέλος περιορίστηκε να πει ότι για αυτό το θέμα, ήδη έχει ανοίξει διάλογος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και ότι μεταξύ συμμάχων, δηλαδή Βρυξελών και Ουάσιγκτον, γίνεται «ανοικτή και καλόπιστη συζήτηση».

Θερμό κλίμα

Στη ζεστή -σε καιρό- Αθήνα, ακόμα πιο θερμό ήταν το κλίμα των συναντήσεων που είχε ο κ.Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Παπούλια, τον πρωθυπουργό, κ.Σαμαρά, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ.Τσίπρα, και τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, κ.Βενιζέλο. Ο κ.Λαβρόφ βρέθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να παραστεί, μεταξύ των άλλων, σε εκδήλωση για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της απελευθερωμένης Ελλάδας, και άλλοτε υπουργό Εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας. Για τον «μεγάλο Ελλήνα και τον μεγάλο Ρώσο», όπως τον χαρακτήρισε ο κ.Λαβφρόφ, θυμίζοντας, με την ευκαιρία αυτή, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Καίριο ρόλο βοήθειας, όπως είπε, που θέλει να παίξει και σήμερα η Ρωσία, για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την δοκιμασία της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικό μήνυμα Πούτιν στον Σαμαρά: Στηρίζουμε τις επενδύσεις

Νέα "επίθεση φιλίας" της Μόσχας προς την Ελλάδα

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και τις προθέσεις της Μόσχας για οικονομική συνεργασία με την Αθήνα, ο κ.Λαβρόφ, αφού επισήμανε ότι πέρυσι οι σχέσεις των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα σημείωσαν ρεκόρ, τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση και «θετική δυναμική» για το μέλλον. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επίσης, δήλωσε ότι η Ρωσία «υποστηρίζει της προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση», αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει και θα συνεχίσει να παίζει ο ρωσικός τουρισμός για την ενίσχυση της Ελλάδας, και σημείωσε ότι η Ελλάδα «είναι βασικός πυλώνας στα Βαλκάνια».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα πιθανών ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, επέμεινε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο που θα παρέχει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των επενδύσεων. Επενδύσεων, που όπως είπε, θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι προ μηνών, όταν η Ρωσία εξέφρασε ενδιαφέρον για την εξαγορά της μεγάλης δημόσιας εταιρείας αερίου (ΔΕΠΑ), κατά πληροφορίες, οι Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ έβαλαν «βέτο» και «μπλόκαραν» την εξαγορά. Τώρα, και πάλι ρωσικές εταιρείες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.   

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ