2013-11-03 13:50:57
Φωτογραφία για Ο γάμος στην Ελλάδα...!!!
Κάθε τόπος και μια άλλη παράδοση, κάθε χωριό κι ένα άλλο έθιμο.

 

 Όπου κι αν μένετε, από όποιο σημείο κι αν κατάγεστε, ξέρετε ότι ο τόπος σας έχει τις ιδιαιτερότητες του H ένωση δύο ανθρώπων ενώπιον Θεού κι ανθρώπων συνοδεύεται από δεκάδες συµβολισµούς κι ευχές για υγεία, ευηµερία κι αγάπη. Γνωρίζετε ποια είναι τα πιο διαδεδοµένα έθιµα και τι συµβολίζουν;

Η προίκα: Όχι πολύ παλιά, µόλις µερικά χρόνια πριν, η προίκα ήταν αναπόσπαστο κοµµάτι του γάµου. Η νύφη ήταν κατάλληλη ή όχι για τον γιο της οικογένειας ανάλογα µε την προίκα που διέθετε. Και µε τη λέξη «προίκα» δεν εννοούσαν πάντα τα σπίτια και τα ακίνητα αλλά αυτά που ονοµάζουµε «ασπρόρουχα» και είδη οικιακής χρήσης. Η νύφη και η µητέρα της έπρεπε να έχουν φροντίσει γι αυτά. Η λίστα περιλάµβανε λευκά είδη, ρούχα, εσώρουχα, σκεύη κουζίνας και διακοσµητικά αλλά και χειροποίητα κεντήµατα που έδειχναν την αξιοσύνη της νύφης. Πριν µεταφερθούν όλα αυτά στο νέο σπίτι που θα φιλοξενούσε το ζευγάρι, η νύφη τα άπλωνε στο πατρικό της σπίτι και περνούσαν οι συγχωριανοί να τα καµαρώσουν και να παινέσουν τη νύφη. Το έθιµο τηρείται ακόµα σε κάποια ορεινά χωριά.


Το νυφικό κρεβάτι: Την Πέµπτη πριν το γάµο στρώνεται το «νυφικό κρεβάτι». Οι ανύπαντρες φίλες της νύφης αναλαµβάνουν να το στρώσουν συνήθως µε άσπρα σεντόνια και λευκό χειροποίητο κουβερλί. Επάνω πετούν κουφέτα και ρύζι για να γλυκάνει και να ριζώσει η κοινή ζωή του ζευγαριού. Αφού φίλοι, γνωστοί και συγγενείς περάσουν να το δουν, ρίχνουν στο κρεβάτι τα µωρά τους, πρώτα ένα αγόρι ή ένα κορίτσι, ανάλογα µε το τι φύλο θέλουν να είναι το πρώτο τους παιδί. Το στρώσιµο του νυφικού κρεβατιού και η όλη διαδικασία συµβολίζει τη γονιµότητα, την ευηµερία, την καλοζωία και την οικονοµική άνθηση.

Το νυφικό γοβάκι: Καθώς η νύφη ετοιµάζεται για το γάµο, µια φίλη αναλαµβάνει να γράψει στις σόλες των παπουτσιών της τα ονόµατα των ανύπαντρων φιλενάδων της. Όποιας το όνοµα σβηστεί θα παντρευτεί, όσο για τις υπόλοιπες… καλύτερα να µην πάρουν το έθιµο στα σοβαρά! Αυτό το «χαριτωµένο» έθιµο συνεχίζεται έως και σήµερα. Πριν φορέσει η νύφη το γοβάκι της, οι γονείς και οι στενοί συγγενείς κρύβουν στα παπούτσια της χρήµατα για να την βοηθήσουν στο νέο της ξεκίνηµα.

Ο πατέρας της νύφης έχει την τιµή να της φορέσει το δεξί παπούτσι ενώ ο γαµπρός δεν πρέπει να είναι παρόν γιατί θεωρείται γρουσουζιά. Έτσι κι αλλιώς υποτίθεται ότι ο γαµπρός πρέπει να πρωτοαντικρίσει τη νύφη ντυµένη µόνο στην εκκλησία.

Μικρές καθυστερήσεις: Καµιά νύφη που σέβεται τον εαυτό της δεν φθάνει έγκαιρα στην εκκλησία. Αφού θα παραδοθεί έτσι κι αλλιώς, ας το καθυστερήσει λίγο. Το επιβάλλει το έθιµο. Ενώ ο γαµπρός περιµένει στα σκαλιά, µια µικρή καθυστέρηση από τη νύφη επιβάλλεται. Το στολισµένο αυτοκίνητο τελικά φθάνει αλλά κάνει µερικούς κύκλους στο τετράγωνο πριν σταµατήσει µπροστά από την εκκλησία.

Οι συνοδοί: Ο πατέρας και ο µεγαλύτερος αδερφός συνοδεύουν τη νύφη καθώς κατεβαίνει από το αυτοκίνητο ή την άµαξα. Αυτοί θα την παραδώσουν στο γαµπρό. Αν ο πατέρας δεν ζει, ένας στενός οικογενειακός φίλος ή συγγενής αναλαµβάνει το ρόλο του που είναι ιδιαίτερα τιµητικός. Οι υπόλοιποι οικογένεια ακολουθούν πίσω τους.

Η τελετή: Τα στέφανα ενώνονται µε µια λευκή κορδέλα που συµβολίζει την ενότητα του ανδρόγυνου και  σταυρώνονται  τρεις φορές πάνω από το κεφάλι των νεόνυµφων.

Όταν φθάσει η στιγµή που ο ιερέας λέει «η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», η νύφη πρέπει να πατήσει το πόδι του γαµπρού για να του δείξει ότι δεν πρόκειται να τον φοβηθεί. Η σκηνή προκαλεί τα γέλια και τα σχόλια των καλεσµένων. Σήµερα οι περισσότερες νύφες δεν τηρούν το έθιµο αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ο γαµπρός προσβάλλεται και νευριάζει. Ο ριζοπόλεµος που τόσα χρόνια είχε ριζώσει για τα καλά στα έθιµα του γάµου στη διάρκεια του χορού του Ησαΐα τείνει να εξαλειφθεί. Αιτία η άρνηση των ιερέων που θέλουν να διατηρήσουν τον χώρο καθαρό για τον επόµενο γάµο ή φοβούνται ατυχήµατα. Παρόλ’ αυτά αποτελεί ένα από τα αγαπηµένα έθιµα και οι καλεσµένοι επιµένουν σε αυτό. Οι καλεσµένοι πετούν στο ζευγάρι ρύζι για να ριζώσει.

Μετά το µυστήριο: Η νύφη καλεί τις ανύπαντρες καλεσµένες να σταθούν πίσω της ώστε να τους πετάξει την ανθοδέσµη. Εκεί, χωρίς να βλέπει, θα τους πετάξει την ανθοδέσµη. Αυτή που θα την πιάσει πρόκειται στο µέλλον να παντρευτεί. Το έθιµο είναι ξενόφερτο. Τενεκεδάκια στο πίσω µέρος του νυφικού αυτοκινήτου, κορναρίσµατα και φασαρία συνοδεύουν το ζευγάρι καθώς αποµακρύνεται από την εκκλησία. Στη δεξίωση τα ζευγάρι θα ανοίξει το χορό. Γονείς, συγγενείς και φίλοι κρεµούν κοσµήµατα στο ζευγάρι ή τους δίνουν χρήµατα για να είναι καλότυχοι και να έχουν ευηµερία. Όταν το ζευγάρι φθάσει επιτέλους στο νέο του σπίτι,  οι δυο µητέρες πρέπει να τους υποδεχτούν δίνοντας τους να φάνε µέλι µε καρύδια που θα τους το προσφέρουν σε ασηµένια κουτάλια. Τα καρύδια επειδή σπάνε σε τέσσερα µέρη συµβολίζουν τη νύφη, το γαµπρό και τις δυο οικογένειες. Ακόµα είναι ένας τρόπος να …δυναµώσουν τον γαµπρό για όσα θα ακολουθήσουν!

Πηγή : whitewedding.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ