2013-11-03 14:52:07
Φωτογραφία για Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη
Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα Real News και στο δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουρή Εκτιμάτε ότι πράγματι η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με την τρόικα, εάν απαιτηθούν νέα μέτρα;

Η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική απαρέγκλιτης υλοποίησης δράσεων, όπως αυτές ορίζονται από την Τρόικα και μάλιστα σε πεδία όπου επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής.

Η κυβέρνηση καλλιέργησε μια τεχνητή αισιοδοξία για ταχύτατη ανάκαμψη. Αυτό όμως οδήγησε στην αυτοπαγίδευση με αποτέλεσμα οι εταίροι να επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων.

Σήμερα η κυβέρνηση, υπό το βάρος της αφόρητης για την κοινωνία κατάστασης, έχει διακηρύξει, σε κάθε τόνο, πως δεν θα πάρει άλλα μέτρα και πως αυτή είναι η θέση με την οποία προσέρχεται στη διαπραγμάτευση. Όμως παρά τις δεσμεύσεις , ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μια τέτοια θέση είναι ουτοπική. Δεν απέκλεισε δηλαδή το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, έστω και αν προσδιόρισε χαμηλά το ύψος αυτών.


Νέα επιβαρυντικά μέτρα δεν πρέπει να υπάρξουν . Αν υπάρξουν η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση ακόμα περισσότερο. Οι όποιες παρεμβάσεις απαιτηθούν μπορούν και πρέπει να αφορούν τον εξορθολογισμό των δαπανών με καταπολέμηση της διαφθοράς, με την αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ευνοϊκό τρόπο ρύθμισης των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών .

Θεωρείτε ότι τελικά θα απαιτηθεί νέο Μνημόνιο ή η χώρα θα κατορθώσει να βγει στις αγορές;

Οι προσπάθειες εξόδου στις αγορές θα είναι αναγνωριστικές και το πιθανότερο είναι πως θα αφορούν μικρά ποσά. Το ύψος των επιτοκίων είναι μία κρίσιμη παράμετρος που θα φανερώσει το «κλίμα» σε σχέση με τη χώρα μας.

Οι ανάγκες όμως που θα έχει η χώρα μας στη συνέχεια , εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η ελάφρυνση του χρέους και η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με μέτρα που θα αναζωογονούν την πραγματική οικονομία και την αγορά, αυξάνοντας τα έσοδα του κράτους.

Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο μνημόνιο. Δεν χρειάζεται νέα δάνεια, νέους φόρους και νέα αφαίμαξη και της ήδη ελάχιστης ρευστότητας της αγοράς. Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Πώς, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση; Και υπό ποίες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα νέο εθνικό μέτωπο;

Κύριοι στόχοι αυτής της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι :

Κανένα νέο επιβαρυντικό μέτρο. Αντιθέτως λήψη μέτρων που υποβοηθούν την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάκαμψη. Ουσιαστική μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεων του , πράξη που θα συμβάλει και στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού και στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης. Ενίσχυση με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας

Παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις εκτιμώ πως θα ήταν θετικό να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο με στόχο να μη ληφθούν νέα μέτρα και για να προωθηθούν θετικές αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά δεν επενδύουμε στην επιδείνωση της κρίσης με την ελπίδα ότι έτσι θα έχουμε πολιτικά οφέλη. Στόχος μας είναι η επίτευξη στόχων που μεταφράζονται σε ελάφρυνση / ανακούφιση του πληθυσμού και σε ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Την τρόικα να τη διώξει ο Αντώνης Σαμαράς;

Η «εκδίωξη» της τρόικα στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης συνιστά λανθασμένο χειρισμό, τα αποτελέσματα του οποίου τα έχουμε δει στο παρελθόν - προ διετίας- με άσχημη τελικά κατάληξη. Ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι μία ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι ένας με αμιγώς επικοινωνιακές στοχεύσεις, που μεταπίπτει στη συνέχεια σε μια απαρέγκλιτη εφαρμογή των εντολών της τρόικα. Η αλλαγή στη σχέση της χώρας με την τρόικα ώστε η συγκεκριμένη πολιτική να καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των εταίρων.

Καταθέσατε πρόταση νόμου για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα. Από ποια κόμματα αναμένετε ανταπόκριση;

Η βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή διαμορφώνεται από το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αποτυπώνεται στο κοινοβούλιο με γνησιότητα. Η πρότασή μας επικεντρώνεται στο κύριο που είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Οι εποχές αυτοδυναμιών και μονοκομματικών κυβερνήσεων έχουν παρέλθει και απαιτούνται ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, ούτε σε τελευταία ανάλυση ενός νέου δικομματισμού.

Μετά τις εκλογές, η ΔΗΜΑΡ, ως κυβερνώσα Αριστερά, θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά; Και τι προϋποθέσεις θέτει για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δείξαμε ως υπεύθυνη αριστερά ότι δεν έχουμε κανένα ταμπού συνεργασίας προκειμένου να υπηρετήσουμε τη χώρα. Βασικός πυλώνας των συνεργασιών μας είναι πάντα οι προγραμματικές συμφωνίες, που πρέπει όμως να τηρούνται. Ο λόγος της αποχώρησης μας από την κυβέρνηση ήταν η μετατροπή της σε μονοκομματική και η μετακίνηση στη συντηρητική ατζέντα της Ν.Δ.

Η συγκρότηση της ευρείας προοδευτικής, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης είναι το πολιτικό μας σχέδιο. Επιδίωξη μας είναι αυτή η πολιτική συμπαράταξη να διεκδικήσει λύσεις των προβλημάτων της κοινωνίας και ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Ο τρίτος πόλος δεν θα περιοριστεί σε έναν απλά συμπληρωματικό ρόλο των άλλων δύο δυνάμεων. Δεν θα μείνει βεβαίως εκτός λύσεων αναμένοντας να γίνει πλειοψηφία. Αποκτώντας ισχυρή εκλογική δύναμη θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας ανατρέποντας διλημματικές επιλογές ενός νέου διπολισμού. Θα είναι ταυτόχρονα όμως σε θέση να επηρεάσει ουσιαστικά και αποφασιστικά τις κυβερνητικές λύσεις που θα δοθούν και τις πολιτικές που θα ασκηθούν .

Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει στην παρούσα κρίσιμη φάση της χώρας στις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις και αυτό θα κάνει και μετά τις επόμενες εκλογές , με βάση τα δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας . Άξονας μας πάντα θα είναι η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

Εσείς σε ποιους απευθύνεστε για την ανασύσταση του χώρου; Και τη συνεργασία σας με τον Α. Λοβέρδο θα την ολοκληρώσετε;

Η πρόταση μας απευθύνεται στις δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να προωθήσουν μια εναλλακτική πρόταση.

Σε αυτό το προσκλητήριο, θέση έχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας . Η πρόταση δεν αφορά μόνο όσους αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να αντιπαρατεθούν στη συρρίκνωση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας με τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι παράμετροι αυτής θα καθοριστούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, επιμένει σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, υπό το πρίσμα της «Ελιάς».

Οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Το πολιτικό πλαίσιο που θα κρίνει και την τοποθέτηση των εκλογέων δεν θα είναι μόνο τα γενικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το με ποιες πολιτικές εντάσσεται η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ποιες δηλαδή είναι οι ασκούμενες πολιτικές στη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει παγιδευτεί σε συντηρητικές πολιτικές, γεγονός που εμποδίζει μια ουσιαστική και προωθητική συμπαράταξη μαζί του.

Τα πρώτα δείγματα της «Κίνησης των 58» πώς τα κρίνετε; Ωστόσο, μέλη της Γραμματείας σας είναι στη Γραμματεία των «58». Κάνουν λάθος, θα πρέπει να διαλέξουν εκεί ή στη ΔΗΜΑΡ;

Εκτιμώ το σύνολο των ανθρώπων που υπογράφουν αυτό το κάλεσμα. Υπάρχουν όμως διαφορές σε σχέση με το θέμα της συγκρότησης του προοδευτικού τρίτου πόλου.

Το δικό μας σχέδιο αφορά στη συγκρότηση ενός πόλου με σαφή χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούνται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα από την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή μελών-στελεχών των πολιτικών οργάνων της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο μιας άλλης οργανωμένης πολιτικής κίνησης, θεωρώ ότι δεν είναι συμβατή με τις ηγετικές τους ευθύνες στη ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ είναι κόμμα ανοιχτό, με πλουραλισμό, αλλά ταυτόχρονα με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Προχωρούμε στο συνέδριο μας που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, το οποίο θα λάβει με δημοκρατικό τρόπο αποφάσεις για την πολιτική και τις συμμαχίες του κόμματος μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα τον στηρίξετε; Ή θα προτιμήσετε τον μ. Σουλτς;

Το ζήτημα είναι αποσυνδεδεμένο από πρόσωπα και από την εθνική προέλευση των υποψηφίων προέδρων. Είναι πρωτίστως πολιτικό. Η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο είναι αναγκαία πολύ περισσότερο σήμερα που , βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας, η επιλογή του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αντανακλά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Το συνέδριο μας θα αποφασίσει την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία θα ενταχθεί η ΔΗΜΑΡ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ