2013-11-04 13:37:40
Ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως αν η τουρκική πλευρά δεν έχει διάθεση να επιλύσει τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν με τη βάση της λύσης, σημαίνει ότι δεν έχει ούτε διάθεση να λύσει το Κυπριακό.
Θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις ν’ αποκτήσουν κάποια συμπληρωματικά βοηθήματα, σε σχέση με τις πρακτικές του παρελθόντος, επισημαίνει ο Γιαννάκης Κασουλίδης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης εξηγεί στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση επιδιώκει ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαπραγματευτική διαδικασία. Θεωρεί η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει ρόλο υποβοηθητικό και συμπληρωματικό, προσφέροντας στις συνομιλίες εργαλεία που δεν είχαν μέχρι σήμερα και τις καθιστούσαν λιγότερο αποτελεσματικές.
Τονίζει, ταυτόχρονα, πως δεν προκύπτει κίνδυνος τετραμερούς διάσκεψης από τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, ενώ αναφέρεται εκτενώς στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, η βάση των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορέσει ο διάλογος να κυλήσει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.
Η Κύπρος μετρά γεωπολιτικά
- Είμαστε πλέον επιβεβαιωμένα μια χώρα με δυνατότητες ενεργειακής παραγωγής. Πώς αλλάζει το προφίλ της Κύπρου αυτό το δεδομένο;
- Η Κύπρος, πλέον, μετρά γεωπολιτικά. Μετρά σε σημασία, διότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει το όχημα, με το οποίο χώρες στην περιοχή μας, που βρίσκονται μεταξύ τους σε διαφορά, μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους ή να το αξιοποιήσουν σαν κίνητρο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Κύπρος σε αυτό το σημείο βρίσκεται σαν κοινός παρανομαστής για όλες αυτές τις χώρες, καθώς έχουμε εφαπτόμενη μέση γραμμή με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Υπάρχει και η προοπτική, στην περίπτωση μιας σωστής λύσης του Κυπριακού, να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο και για την Τουρκία. Σίγουρα, όμως, όχι πριν από τη λύση. Δεν είναι από μόνο του το φυσικό αέριο που μπορεί να αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της Κύπρου, όμως. Πρέπει να συνοδεύεται και από μια εξωτερική πολιτική, η οποία να εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι η Κύπρος είναι χώρος σταθερότητας και ειρήνης και μπορεί να συμβάλει στη γενικότερη σταθερότητα αυτής της περιοχής. Αυτή η πολιτική έχει δοκιμαστεί και έχει αποδείξει τις δυνατότητές της στις σχέσεις και με μεγάλες δυνάμεις και με τις χώρες της περιοχής.
Είναι προσπάθεια αυτού του Υπουργείου να επικεντρωθεί στην περιφερειακή πολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, στις σχέσεις της με όλες τις τρίτες χώρες και οι σημαντικές καινοτομίες μπορούν να βρεθούν και στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και με την παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα αλλά και στις σχέσεις με την Αίγυπτο, όπου η Κύπρος δεν δίστασε να πάρει ξεκάθαρη θέση, έγκαιρα, και να σταθεί στο πλευρό του φίλου αιγυπτιακού λαού, που ήταν ξεκάθαρη ποια η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του.
- Σε ποιο επίπεδο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε ενεργειακή βάση με το Ισραήλ αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής;
- Υπάρχει αρκετό υλικό για να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος μπορεί να βρίσκεται πίσω στον διαχωρισμό των δικών της οικοπέδων, αλλά αυτό θα ακολουθήσει. Γεννιούνται και θέματα συνεργασίας εταιρειών, που θα είναι γειτονικές στα οικόπεδα που εφάπτονται. Βλέπετε ήδη το παράδειγμα της συνεργασίας της Noble Energy και της Delek με τα αντίστοιχα του Ισραήλ.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με την ΕΝΙ ή την Total, για παράδειγμα. Η ΕΝΙ ενδιαφέρεται για την οικονομική ζώνη του Λιβάνου. Η Total έχει δύο οικόπεδα που εφάπτονται της μέσης γραμμής με την Αίγυπτο. Το τερματικό της Κύπρου, το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαν την πρώτη επιλογή της για εξαγωγή φυσικού αερίου, λόγω των πλεονεκτημάτων του LNG, που δίνει πρόσβαση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην νοτιοανατολική Ασία, είναι ένα κλασικό παράδειγμα, που προσφέρεται για να το χρησιμοποιήσουν και οι γειτονικές χώρες, αν θέματα χωρητικότητας, περιβάλλοντος και ασφάλειας δεν βοηθούν για τη δημιουργία αντίστοιχου τερματικού στις δικές τους χώρες.
Υπάρχει και η διαφορά Λιβάνου-Ισραήλ για το τριπλό σημείο, η λύση του οποίου εξαρτάται και από τη συμβολή της Κύπρου και αυτό παρακολουθείται και ευχόμαστε σε μια λύση του, όταν ο Λίβανος θα αποκτήσει τη νέα του Κυβέρνηση.
Ο φόβος περί τετραμερούς αναιρείται αυτόματα «Εμείς θέλουμε διαπραγματεύσεις ουσίας, όχι διαπραγματεύσεις χάριν διαπραγματεύσεων»
- Παρατηρείται μια στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου τους τελευταίους μήνες, π.χ. με τη δεδηλωμένη πρόθεσή μας για υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Γιατί πιστεύετε ότι αυτή είναι η ορθή κατεύθυνση;
- Η Κύπρος από την εποχή της Γιάλτας τοποθετήθηκε είτε με επιλογή μας είτε όχι στο δυτικό σύστημα ασφάλειας. Αυτός ο ρόλος, κατά τη διάρκεια της αδέσμευτης πολιτικής της Κύπρου, στηριζόταν στις βρετανικές Βάσεις. Με την αλλαγή αυτής της πολιτικής η Κύπρος η ίδια θα έχει και θέση και λόγο σε αυτό το σύστημα. Εγείρεται το θέμα τη γίνεται με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι φίλη χώρα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ αυτή η στροφή της πολιτικής της Κύπρου να είναι εναντίον της Ρωσίας. Δεν θεωρούμε ότι είναι η Ρωσία σήμερα το αντίπαλο δέος του δυτικού συστήματος ασφάλειας.
Το αντίπαλο δέος του δυτικού συστήματος ασφάλειας είναι ο εξτρεμισμός σε κάποιες χώρες της περιοχής μας και οι ασύμμετρες απειλές από την τρομοκρατία, τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και του διεθνούς εγκλήματος, είτε λέγεται εμπορία προσώπων, ενθάρρυνση λαθρομεταναστών κτλ. Η Ρωσία έχει κι αυτή τα ίδια προβλήματα με τον εξτρεμισμό και τις ασύμμετρες απειλές.
Εμείς επιθυμούμε να αποκτήσουμε κάποια διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, για τους λόγους που ανέφερα. Αυτή η διασύνδεση επιλέξαμε να είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Ευελπιστούμε και προωθούμε, με τους κατάλληλους τρόπους, να βρεθεί τμηματικά αυτή η διασύνδεση. Γίνονται αυτήν τη στιγμή κάποιες σκέψεις και διεργασίες, που θα έχουν ως τελική κατάληξη την ένταξη στον Συνεταιρισμό αλλά, εν τω μεταξύ, θα γίνονται τα απαραίτητα βήματα είτε σε επίπεδο σχέσεων με το ΝΑΤΟ είτε σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ.
- Λόγω αυτής της πολιτικής και του γεγονότος πως η Κύπρος απέδειξε ότι αποτελεί πηγή σταθερότητας στην περιοχή είναι που βλέπουμε και κάποιαν αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ;
- Διαπιστώνουμε ότι έχει επέλθει μια σημαντική αλλαγή. Συνάγεται από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, από τη στάση του αμερικανικού Κογκρέσου, την οποία διαπίστωσα και προσωπικά, κατά τις δικές μου επαφές, αλλά και μέσα από την ομογένεια και τη συνεργασία της με το εβραϊκό λόμπι. Πολλές δημοσιεύσεις αναλυτών σε διάφορες διεθνούς φήμης δεξαμενές σκέψεις μιλούν από μόνες τους. Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία, με τη δική της πολιτική, έχει δημιουργήσει κάποιες απορίες -για να μιλήσω πολύ επιεικώς- στις δικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει απόφαση παγώματος
- Γίνεται αντιληπτό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Γιατί το κάνουμε αυτό, δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν εκπλήρωσε ποτέ τις υποχρεώσεις της απέναντί μας;
- Δεν λήφθηκε ποτέ απόφαση, είτε από Κυβέρνηση είτε από το Εθνικό Συμβούλιο, ότι εμείς θα παγώσουμε όλα τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. Εμείς έχουμε παγώσει έξι κεφάλαια μονομερώς και η Ε.Ε. ομόφωνα οκτώ. Αυτά τα 14 κεφάλαια είναι παγωμένα, διότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και την Αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005. Το 22 δεν ήταν μέσα σε αυτά τα κεφάλαια και δεν θεωρούμε ότι αυτήν τη στιγμή θα ήταν προς όφελός μας η αντίρρηση στο άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου. Στέλνει το μήνυμα ότι εάν η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκρίνεται ανάλογα.
Υποβοηθητικές δράσεις
- Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική η ενεργότερος συμμετοχή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, δεδομένου πως είμαστε ήδη κράτος-μέλος και ήδη υπάρχει το κεκτημένο;
- Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Όταν μιλούμε για αναβάθμιση, εννοούμε συμβολή στη διαμόρφωση της επικείμενης λύσης, όχι απλώς από πλευράς συμβατότητας με το κεκτημένο αλλά και από πλευράς εισαγωγής των βέλτιστων πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε., για να μπορέσουν να χρησιμεύσουν και για τη διατύπωση της λύσης του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι η αρχή της επικουρικότητας, η αρχή της αναλογικότητας, οι επιλογές opt-in και opt-out, τα safeguard clauses, και άλλου είδους πρακτικές που υπάρχουν στην Ε.Ε. και μπορούν να χρησιμεύσουν στην περίπτωσή μας. Θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις να αποκτήσουν κάποια συμπληρωματικά βοηθήματα, σε σχέση με τις πρακτικές του παρελθόντος, που ήταν απλώς συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, στην παρουσία των Η.Ε.
Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα παραμείνει ως έχει, σύμφωνα με τους όρους εντολής της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. Πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές και υποβοηθητικές δράσεις, για να μπορέσει αυτήν τη φορά να αποδώσει αυτή η διαπραγμάτευση. Μια από αυτές είναι η ενίσχυση της συνδρομής της Ε.Ε. Μια δεύτερη ήταν ο διορισμός διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας και η συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου για τις απευθείας συνομιλίες.
Επίσης είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία έχουμε προτείνει και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι απλώς μια συμπλήρωση του χάσματος εμπιστοσύνης, που είναι συνεπακόλουθο του γεγονότος πως το Κυπριακό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά θα δώσουν επιπρόσθετα αρκετή αυτοπεποίθηση στους ηγέτες, για να μπορέσουν να πάρουν τις γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται για να σπάσει το αδιέξοδο. Για τα δημοψηφίσματα θα είναι καίρια η συμβολή αυτών των ΜΟΕ, αν προηγηθούν.
- Αυτές οι μεθοδολογικές αλλαγές που επιδιώκονται, δεν ενέχουν κάποιους κινδύνους; Τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών…
- Δεν στέκουν αυτές οι αμφιβολίες. Ο φόβος περί τετραμερούς αναιρείται αυτόματα, με τη σαφή θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε τετραμερή διάσκεψη. Ποια μεγαλύτερη εγγύηση χρειάζεται;
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
- Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση ενόψει της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τη βάση της λύσης. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές τις πλευράς μας;
- Αυτές οι βασικές αρχές, που διέπουν τη βάση της λύσης, οφείλονται σε κάποιες διαφορές που υπάρχουν και που επειδή δεν αντιμετωπίστηκαν και δεν λύθηκαν, ταλανίζουν συνεχώς τη διαπραγμάτευση. Όταν παρέλαβε ο κ. Έρογλου από τον κ. Ταλάτ, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην αναγνώριση αυτών των βασικών διαφορών, επί των αρχών της βάσης της λύσης, γι’ αυτό και παράχθηκαν πολύ λίγα και τεχνικής φύσεως αποτελέσματα, αφού οι αρχηγοί των κοινοτήτων αντίκριζαν διαφορετικά τη λύση και τις αρχές της.
Ο ένας έβλεπε στην ανατολή και ο άλλος στη δύση. Εμείς θέλουμε αυτά τα θέματα να λυθούν τώρα. Είναι δύσκολα θέματα. Δεν είναι απλώς η ενιαία κυριαρχία, η διεθνής προσωπικότητα και η υπηκοότητα. Είναι και διάφορες άλλες απαιτήσεις, που δεν ηγέρθησαν μεν αλλά ξέρουμε ότι είναι εκεί. Της χωριστής κυριαρχίας των κρατιδίων, της χωριστής υπηκοότητας, του καταλοίπου κτλ. Οι διαπραγματεύσεις κατ’ εμένα έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.
Οι διαπραγματευτές συναντώνται. Πρώτος στόχος τους είναι η διοργάνωση μιας συνάντησης των δύο ηγετών, που δεν πρέπει να έχει τελετουργικό χαρακτήρα αλλά πρέπει να είναι συνάντηση ουσίας. Γι’ αυτό ζητούμε σε μια κοινή διακήρυξη -και για μένα είναι λάθος η χρήση του όρου «κοινό ανακοινωθέν», καθότι σε κοινή διακήρυξη στοχεύουμε- που θα λύσει αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Αν δεν λυθούν από τώρα αυτά τα προβλήματα, θα μας ταλανίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Εμείς θέλουμε διαπραγματεύσεις ουσίας, όχι διαπραγματεύσεις χάριν διαπραγματεύσεων.
- Εάν η τουρκική πλευρά δεν έχει καμιά πολιτική βούληση να εγκύψει σε αυτά τα θέματα και εκ των προτέρων να τα επιλύσει, δεν είμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο;
- Επί της ουσίας, αν δεν έχει διάθεση αυτά τα σοβαρά θέματα να τα επιλύσει, σημαίνει ότι δεν έχει ούτε διάθεση να επιλύσει το Κυπριακό. Πώς θα λυθεί το Κυπριακό αν δεν υπερπηδηθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα; Γιατί να αιωρούνται όλα αυτά; Γιατί να φυλάγονται για να σερβιριστούν σε κάποιο άλλο στάδιο της διαπραγμάτευσης και να μην επιλυθούν τώρα; Τόση σημασία έχει το πότε θα γίνει η συνάντηση και όχι ποιο θα είναι το περιεχόμενό της;
Σημερινή
InfoGnomon
Θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις ν’ αποκτήσουν κάποια συμπληρωματικά βοηθήματα, σε σχέση με τις πρακτικές του παρελθόντος, επισημαίνει ο Γιαννάκης Κασουλίδης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης εξηγεί στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση επιδιώκει ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαπραγματευτική διαδικασία. Θεωρεί η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει ρόλο υποβοηθητικό και συμπληρωματικό, προσφέροντας στις συνομιλίες εργαλεία που δεν είχαν μέχρι σήμερα και τις καθιστούσαν λιγότερο αποτελεσματικές.
Τονίζει, ταυτόχρονα, πως δεν προκύπτει κίνδυνος τετραμερούς διάσκεψης από τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, ενώ αναφέρεται εκτενώς στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, η βάση των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορέσει ο διάλογος να κυλήσει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.
Η Κύπρος μετρά γεωπολιτικά
- Είμαστε πλέον επιβεβαιωμένα μια χώρα με δυνατότητες ενεργειακής παραγωγής. Πώς αλλάζει το προφίλ της Κύπρου αυτό το δεδομένο;
- Η Κύπρος, πλέον, μετρά γεωπολιτικά. Μετρά σε σημασία, διότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει το όχημα, με το οποίο χώρες στην περιοχή μας, που βρίσκονται μεταξύ τους σε διαφορά, μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους ή να το αξιοποιήσουν σαν κίνητρο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Κύπρος σε αυτό το σημείο βρίσκεται σαν κοινός παρανομαστής για όλες αυτές τις χώρες, καθώς έχουμε εφαπτόμενη μέση γραμμή με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Υπάρχει και η προοπτική, στην περίπτωση μιας σωστής λύσης του Κυπριακού, να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο και για την Τουρκία. Σίγουρα, όμως, όχι πριν από τη λύση. Δεν είναι από μόνο του το φυσικό αέριο που μπορεί να αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της Κύπρου, όμως. Πρέπει να συνοδεύεται και από μια εξωτερική πολιτική, η οποία να εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι η Κύπρος είναι χώρος σταθερότητας και ειρήνης και μπορεί να συμβάλει στη γενικότερη σταθερότητα αυτής της περιοχής. Αυτή η πολιτική έχει δοκιμαστεί και έχει αποδείξει τις δυνατότητές της στις σχέσεις και με μεγάλες δυνάμεις και με τις χώρες της περιοχής.
Είναι προσπάθεια αυτού του Υπουργείου να επικεντρωθεί στην περιφερειακή πολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, στις σχέσεις της με όλες τις τρίτες χώρες και οι σημαντικές καινοτομίες μπορούν να βρεθούν και στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και με την παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα αλλά και στις σχέσεις με την Αίγυπτο, όπου η Κύπρος δεν δίστασε να πάρει ξεκάθαρη θέση, έγκαιρα, και να σταθεί στο πλευρό του φίλου αιγυπτιακού λαού, που ήταν ξεκάθαρη ποια η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του.
- Σε ποιο επίπεδο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε ενεργειακή βάση με το Ισραήλ αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής;
- Υπάρχει αρκετό υλικό για να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος μπορεί να βρίσκεται πίσω στον διαχωρισμό των δικών της οικοπέδων, αλλά αυτό θα ακολουθήσει. Γεννιούνται και θέματα συνεργασίας εταιρειών, που θα είναι γειτονικές στα οικόπεδα που εφάπτονται. Βλέπετε ήδη το παράδειγμα της συνεργασίας της Noble Energy και της Delek με τα αντίστοιχα του Ισραήλ.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με την ΕΝΙ ή την Total, για παράδειγμα. Η ΕΝΙ ενδιαφέρεται για την οικονομική ζώνη του Λιβάνου. Η Total έχει δύο οικόπεδα που εφάπτονται της μέσης γραμμής με την Αίγυπτο. Το τερματικό της Κύπρου, το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαν την πρώτη επιλογή της για εξαγωγή φυσικού αερίου, λόγω των πλεονεκτημάτων του LNG, που δίνει πρόσβαση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην νοτιοανατολική Ασία, είναι ένα κλασικό παράδειγμα, που προσφέρεται για να το χρησιμοποιήσουν και οι γειτονικές χώρες, αν θέματα χωρητικότητας, περιβάλλοντος και ασφάλειας δεν βοηθούν για τη δημιουργία αντίστοιχου τερματικού στις δικές τους χώρες.
Υπάρχει και η διαφορά Λιβάνου-Ισραήλ για το τριπλό σημείο, η λύση του οποίου εξαρτάται και από τη συμβολή της Κύπρου και αυτό παρακολουθείται και ευχόμαστε σε μια λύση του, όταν ο Λίβανος θα αποκτήσει τη νέα του Κυβέρνηση.
Ο φόβος περί τετραμερούς αναιρείται αυτόματα «Εμείς θέλουμε διαπραγματεύσεις ουσίας, όχι διαπραγματεύσεις χάριν διαπραγματεύσεων»
- Παρατηρείται μια στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου τους τελευταίους μήνες, π.χ. με τη δεδηλωμένη πρόθεσή μας για υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Γιατί πιστεύετε ότι αυτή είναι η ορθή κατεύθυνση;
- Η Κύπρος από την εποχή της Γιάλτας τοποθετήθηκε είτε με επιλογή μας είτε όχι στο δυτικό σύστημα ασφάλειας. Αυτός ο ρόλος, κατά τη διάρκεια της αδέσμευτης πολιτικής της Κύπρου, στηριζόταν στις βρετανικές Βάσεις. Με την αλλαγή αυτής της πολιτικής η Κύπρος η ίδια θα έχει και θέση και λόγο σε αυτό το σύστημα. Εγείρεται το θέμα τη γίνεται με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι φίλη χώρα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ αυτή η στροφή της πολιτικής της Κύπρου να είναι εναντίον της Ρωσίας. Δεν θεωρούμε ότι είναι η Ρωσία σήμερα το αντίπαλο δέος του δυτικού συστήματος ασφάλειας.
Το αντίπαλο δέος του δυτικού συστήματος ασφάλειας είναι ο εξτρεμισμός σε κάποιες χώρες της περιοχής μας και οι ασύμμετρες απειλές από την τρομοκρατία, τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και του διεθνούς εγκλήματος, είτε λέγεται εμπορία προσώπων, ενθάρρυνση λαθρομεταναστών κτλ. Η Ρωσία έχει κι αυτή τα ίδια προβλήματα με τον εξτρεμισμό και τις ασύμμετρες απειλές.
Εμείς επιθυμούμε να αποκτήσουμε κάποια διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, για τους λόγους που ανέφερα. Αυτή η διασύνδεση επιλέξαμε να είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Ευελπιστούμε και προωθούμε, με τους κατάλληλους τρόπους, να βρεθεί τμηματικά αυτή η διασύνδεση. Γίνονται αυτήν τη στιγμή κάποιες σκέψεις και διεργασίες, που θα έχουν ως τελική κατάληξη την ένταξη στον Συνεταιρισμό αλλά, εν τω μεταξύ, θα γίνονται τα απαραίτητα βήματα είτε σε επίπεδο σχέσεων με το ΝΑΤΟ είτε σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ.
- Λόγω αυτής της πολιτικής και του γεγονότος πως η Κύπρος απέδειξε ότι αποτελεί πηγή σταθερότητας στην περιοχή είναι που βλέπουμε και κάποιαν αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ;
- Διαπιστώνουμε ότι έχει επέλθει μια σημαντική αλλαγή. Συνάγεται από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, από τη στάση του αμερικανικού Κογκρέσου, την οποία διαπίστωσα και προσωπικά, κατά τις δικές μου επαφές, αλλά και μέσα από την ομογένεια και τη συνεργασία της με το εβραϊκό λόμπι. Πολλές δημοσιεύσεις αναλυτών σε διάφορες διεθνούς φήμης δεξαμενές σκέψεις μιλούν από μόνες τους. Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία, με τη δική της πολιτική, έχει δημιουργήσει κάποιες απορίες -για να μιλήσω πολύ επιεικώς- στις δικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει απόφαση παγώματος
- Γίνεται αντιληπτό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Γιατί το κάνουμε αυτό, δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν εκπλήρωσε ποτέ τις υποχρεώσεις της απέναντί μας;
- Δεν λήφθηκε ποτέ απόφαση, είτε από Κυβέρνηση είτε από το Εθνικό Συμβούλιο, ότι εμείς θα παγώσουμε όλα τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. Εμείς έχουμε παγώσει έξι κεφάλαια μονομερώς και η Ε.Ε. ομόφωνα οκτώ. Αυτά τα 14 κεφάλαια είναι παγωμένα, διότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και την Αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005. Το 22 δεν ήταν μέσα σε αυτά τα κεφάλαια και δεν θεωρούμε ότι αυτήν τη στιγμή θα ήταν προς όφελός μας η αντίρρηση στο άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου. Στέλνει το μήνυμα ότι εάν η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκρίνεται ανάλογα.
Υποβοηθητικές δράσεις
- Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική η ενεργότερος συμμετοχή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, δεδομένου πως είμαστε ήδη κράτος-μέλος και ήδη υπάρχει το κεκτημένο;
- Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Όταν μιλούμε για αναβάθμιση, εννοούμε συμβολή στη διαμόρφωση της επικείμενης λύσης, όχι απλώς από πλευράς συμβατότητας με το κεκτημένο αλλά και από πλευράς εισαγωγής των βέλτιστων πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε., για να μπορέσουν να χρησιμεύσουν και για τη διατύπωση της λύσης του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι η αρχή της επικουρικότητας, η αρχή της αναλογικότητας, οι επιλογές opt-in και opt-out, τα safeguard clauses, και άλλου είδους πρακτικές που υπάρχουν στην Ε.Ε. και μπορούν να χρησιμεύσουν στην περίπτωσή μας. Θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις να αποκτήσουν κάποια συμπληρωματικά βοηθήματα, σε σχέση με τις πρακτικές του παρελθόντος, που ήταν απλώς συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, στην παρουσία των Η.Ε.
Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα παραμείνει ως έχει, σύμφωνα με τους όρους εντολής της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. Πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές και υποβοηθητικές δράσεις, για να μπορέσει αυτήν τη φορά να αποδώσει αυτή η διαπραγμάτευση. Μια από αυτές είναι η ενίσχυση της συνδρομής της Ε.Ε. Μια δεύτερη ήταν ο διορισμός διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας και η συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου για τις απευθείας συνομιλίες.
Επίσης είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία έχουμε προτείνει και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι απλώς μια συμπλήρωση του χάσματος εμπιστοσύνης, που είναι συνεπακόλουθο του γεγονότος πως το Κυπριακό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά θα δώσουν επιπρόσθετα αρκετή αυτοπεποίθηση στους ηγέτες, για να μπορέσουν να πάρουν τις γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται για να σπάσει το αδιέξοδο. Για τα δημοψηφίσματα θα είναι καίρια η συμβολή αυτών των ΜΟΕ, αν προηγηθούν.
- Αυτές οι μεθοδολογικές αλλαγές που επιδιώκονται, δεν ενέχουν κάποιους κινδύνους; Τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών…
- Δεν στέκουν αυτές οι αμφιβολίες. Ο φόβος περί τετραμερούς αναιρείται αυτόματα, με τη σαφή θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε τετραμερή διάσκεψη. Ποια μεγαλύτερη εγγύηση χρειάζεται;
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
- Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση ενόψει της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τη βάση της λύσης. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές τις πλευράς μας;
- Αυτές οι βασικές αρχές, που διέπουν τη βάση της λύσης, οφείλονται σε κάποιες διαφορές που υπάρχουν και που επειδή δεν αντιμετωπίστηκαν και δεν λύθηκαν, ταλανίζουν συνεχώς τη διαπραγμάτευση. Όταν παρέλαβε ο κ. Έρογλου από τον κ. Ταλάτ, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην αναγνώριση αυτών των βασικών διαφορών, επί των αρχών της βάσης της λύσης, γι’ αυτό και παράχθηκαν πολύ λίγα και τεχνικής φύσεως αποτελέσματα, αφού οι αρχηγοί των κοινοτήτων αντίκριζαν διαφορετικά τη λύση και τις αρχές της.
Ο ένας έβλεπε στην ανατολή και ο άλλος στη δύση. Εμείς θέλουμε αυτά τα θέματα να λυθούν τώρα. Είναι δύσκολα θέματα. Δεν είναι απλώς η ενιαία κυριαρχία, η διεθνής προσωπικότητα και η υπηκοότητα. Είναι και διάφορες άλλες απαιτήσεις, που δεν ηγέρθησαν μεν αλλά ξέρουμε ότι είναι εκεί. Της χωριστής κυριαρχίας των κρατιδίων, της χωριστής υπηκοότητας, του καταλοίπου κτλ. Οι διαπραγματεύσεις κατ’ εμένα έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.
Οι διαπραγματευτές συναντώνται. Πρώτος στόχος τους είναι η διοργάνωση μιας συνάντησης των δύο ηγετών, που δεν πρέπει να έχει τελετουργικό χαρακτήρα αλλά πρέπει να είναι συνάντηση ουσίας. Γι’ αυτό ζητούμε σε μια κοινή διακήρυξη -και για μένα είναι λάθος η χρήση του όρου «κοινό ανακοινωθέν», καθότι σε κοινή διακήρυξη στοχεύουμε- που θα λύσει αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Αν δεν λυθούν από τώρα αυτά τα προβλήματα, θα μας ταλανίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Εμείς θέλουμε διαπραγματεύσεις ουσίας, όχι διαπραγματεύσεις χάριν διαπραγματεύσεων.
- Εάν η τουρκική πλευρά δεν έχει καμιά πολιτική βούληση να εγκύψει σε αυτά τα θέματα και εκ των προτέρων να τα επιλύσει, δεν είμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο;
- Επί της ουσίας, αν δεν έχει διάθεση αυτά τα σοβαρά θέματα να τα επιλύσει, σημαίνει ότι δεν έχει ούτε διάθεση να επιλύσει το Κυπριακό. Πώς θα λυθεί το Κυπριακό αν δεν υπερπηδηθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα; Γιατί να αιωρούνται όλα αυτά; Γιατί να φυλάγονται για να σερβιριστούν σε κάποιο άλλο στάδιο της διαπραγμάτευσης και να μην επιλυθούν τώρα; Τόση σημασία έχει το πότε θα γίνει η συνάντηση και όχι ποιο θα είναι το περιεχόμενό της;
Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κρήτη: Απόπειρα ληστείας σε βάρος 33χρονου από 19χρονο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ