2013-11-04 14:49:38
Στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας από τον καρκίνο, αλλά και στην δυνατότητα που έχουμε, αν κινηθούμε από εδώ και στο εξής όπως πρέπει, να διατηρήσουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά έναντι άλλων δυτικών κοινωνιών, αναφέρθηκε ο Ηλείος Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, Παθολόγος - Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς». Διαχώρισε στο ρόλο των καλλιεργητικών μεθόδων, των φυτοφαρμάκων και της σωστής ή όχι χρήσης τους, σε σχέση με την εμφάνιση του καρκίνου, ενώ παρουσιάζει και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν στην θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα στην Ηλεία, το 1991 και το 2001. Επίσης, μιλά για το νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Προληπτικής Ογκολογίας - στο οποίο είναι πρόεδρος - με στόχο τη βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.
Τέλος, ο κ.Γκινόπουλος, γνωστοποιεί, μέσω της εφημ. «Πατρίς» την επιθυμία του να εμπλακεί στα κοινά και πιο συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συνέντευξη στη Νάνσυ Σπυροπούλου
Ποια είναι η κατάσταση-θέση του καρκίνου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;
«Αν και η πατρίδα μας είναι μέρος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κανείς θα περίμενε να υπάρχουν οι βασικές οργανωτικές δομές ελέγχου πληροφόρησης, εκ των οποίων θα προέλθουν οι κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, δεν υπάρχουν. Δηλαδή, καταγραφή της επίπτωσης και θνητότητας καρκίνου στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οργανωμένη για να μπορέσει να δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση.
Ευτυχώς, μεμονωμένες προσπάθειες ατόμων και εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προσέφεραν έργο, όπως και η Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Π.Ο), στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, η οποία ήταν από τις πρώτες που έκανε καταγραφή επίπτωσης και θνητότητας σε κάποιες περιφέρειες, η Ε.Ε.Π.Ο στην Δυτική Ελλάδα. Μοναδική δηλαδή πηγή πληροφόρησης που έχουμε μέχρι σήμερα, εδώ και 10 χρόνια περίπου, είναι αυτή η μελέτη.
Το παραπάνω γεγονός είναι και αυτό απότοκο της κακοδαιμονίας που διέπει το έθνος μας τις προηγούμενες δεκαετίες, δεδομένου ότι είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που δεν έχουμε Αρχείο Νεοπλασιών, ώστε εξ αυτής της γνώσεως, να ερευνάται το γιατί και να βρίσκονται οι αιτίες μετά από μελέτες, αλλά και να λαμβάνονται μέτρα πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας των νεοπλασιών με την δημιουργία των αναγκαίων δομών.
Κάνοντας χρήση της προαναφερόμενης μελέτης, την οποία επόπτευσα προσωπικώς μπορούμε να αναφέρουμε ότι μέσα σε μια δεκαετία 1992-2002, είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 3%, με προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης για την επόμενη δεκαετία, και σε επίπεδο ποσοστών μέσα στην δεκαετία αλλά και σε επίπεδο ρυθμού, δεδομένου ότι από γενικότερες μεγάλες μελέτες επιδημιολογικές της Ευρώπης το πλατό της αύξησης του καρκίνου θα το φτάσουμε περίπου το 2030, όπου θα σταματήσει και η προοδευτική του αύξηση, εφόσον βέβαια ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην δεκαετία 1992-2002, είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 3%, από 22,5% το 1992 σε 25,5 το 2002, η επόμενη δεκαετία με βάσει την δική μας μελέτη αλλά και τις μεγάλες πανευρωπαϊκές προβλεπόταν, μέχρι σήμερα, να ήταν άνω του 3%. Παρόλα αυτά 25,5% συν 3%, πάει 28,5%. Ο μέσος όρος επίπτωσης και θνητότητας στην Ευρώπη αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα είναι της τάξεως του 33%, ακόμα είμαστε χαμηλά, σε σχέση με τα άλλα βιομηχανικά ανεπτυγμένα δυτικά κράτη. Αυτό το γεγονός μας δίνει ελπίδες, διότι, αν κινηθούμε από εδώ και εμπρός όπως πρέπει, μπορούμε να διατηρήσουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά έναντι άλλων δυτικών κοινωνιών που ήδη αναλώνουν υψηλούς πόρους και διαθέτουν αρτιότερες δομές πρόληψης και θεραπείας των νεοπλασματικών νόσων.
Αυτά τα χαμηλά ακόμα ποσοστά, τα οφείλουμε περισσότερο στην Μεσογειακή Διατροφή που αν την «τυποποιήσουμε» σαν μοντέλο κατανάλωσης σε επίπεδο γευμάτων, θα μπορούσαμε ακόμα και να την εμπορευτούμε με απίστευτα οφέλη οικονομικά. Βλέπε μοντελοποίηση της Ιταλίας, που πουλά γεύματα. «Θρέφει» ένα μεγάλο κομμάτι του ανεπτυγμένου κόσμου, ακόμη και εμάς τους ίδιους που δεν την έχουμε ανάγκη. Παγκόσμια Ιταλική κουζίνα, η οποία αποφέρει δις ευρώ στην Ιταλία».
Έχετε εικόνα για τα ποσοστά θνησιμότητας, από τον καρκίνο, στην Ηλεία;
«Είναι γεγονός, βάσει της δικής μας μελέτης, ότι την πρωτιά από θνησιμότητα από καρκίνο στην Δυτική Ελλάδα, την έχει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, με αμέσως επόμενο το νομό Ηλείας, και τρίτον, κατά σειρά, το νομό Αχαΐας. Τα παραπάνω ποσοστά πρωτιάς της Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται να είναι συνδεδεμένα με την εκεί καλλιέργεια του καπνού και τη χρήση ανάλογων σκληρών ζιζανιοκτόνων τα οποία ήδη έχουν απαγορευθεί επισήμως από την ελληνική αγορά, αλλά δυστυχώς ακούγεται ότι ευρίσκονται ακόμα σε παράνομη χρήση. Τα ποσοστά της Ηλείας φαίνονται στον πίνακα».
Συνδέεται η εμφάνιση της νόσου με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων;
«Πρέπει να σταθούμε υπεύθυνα σε αυτή την ερώτηση και να αναλύσουμε επιμέρους προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, δηλαδή αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου, χωρίς όμως να οφείλονται σε αυτά καθεαυτά τα αγροτικά προϊόντα. Τα αγροτικά μας προϊόντα έχουν την τιμή να έχουν πρώτη και κυρίαρχη θέση στην λεγόμενη Μεσογειακή Διατροφή, την οποία όλοι τελευταία ευαγγελίζονται και προσπαθούν να μιμηθούν, στοχεύοντας όχι μόνο στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου και κατ’ επέκταση της θνητότητας αλλά και την μείωση της επίπτωσης καρδιαγγειακών νόσων, παχυσαρκίας, και των εξ’ αυτής παθολογιών. Όπως επίσης και της βελτίωσης και της ποιότητας της ζωής των ογκολογικών ασθενών, μετά από την διάγνωσή τους βάσει αποτελεσμάτων πρόσφατων επιδημιολογικών μελετών. Η καλή διατροφή Μεσογειακών πιάτων, αυξάνει την ζωή ακόμα και των μεταστατικών ογκολογικών ασθενών.
Γίνεται όμως η καλλιέργεια των αγροτικών μας προϊόντων με βάσει τα πρωτόκολλα ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων αλλά και θρεπτικών ουσιών και τέλος, οι σπόροι που χρησιμοποιούνται είναι οι γνήσιοι σπόροι όπως θέλει να υπεραφανεύεται η Ευρώπη ότι δεν έχει δώσει ακόμα επίσημη άδεια για εισαγωγή υβριδίων στην επίσημη καλλιέργεια και κατ’ επέκταση κατανάλωση;
Γίνεται σωστή διαχείριση των ίδιων των φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων από τους καλλιεργητές μας γεωργούς; Αυτοί οι παράγοντες που μόλις προαναφέρθησαν φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα που έδειξε και η δική μας μελέτη. Δηλαδή η παράλογη, πέραν του δέοντος, ποσότητα που τυχόν χρησιμοποιούν οι αγρότες μας, η παράλογη χρήση στο χρόνο που ραντίζονται ή όχι τα προϊόντα και πότε γίνεται η συγκομιδή από τους ίδιους είναι οι κύριοι παράγοντες που εμπλέκονται σε επιβάρυνση της επίπτωσης στην αύξηση των νεοπλασιών που έχουν σχέση με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων».
Τα προϊόντα που καταναλώνονται, πόσο σχέση έχουν με την εμφάνιση καρκίνων στις παιδικές ηλικίες;
«Την τελευταία δεκαετία συναντούμε ολοένα και περισσότερο εμφάνιση καρκίνου στις παιδικές ηλικίες, κάτω των 20 ετών. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών πράγματι οφείλονται στην επιμόλυνση με φυτοπροστατευτικά ή λιπάσματα των προϊόντων που καταναλώνονται δεδομένου ότι οι μικρές ηλικίες γενικότερα είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε μεταλλαξιογόνους παράγοντες όπως είναι τα φυτοπροστατευτικά αλλά και γενικότερα επιβάρυνση με λιπάσματα και παράγοντά τους στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Εδώ επίσης, θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να αναφέρουμε χωρίς όμως να είναι αποδεδειγμένο πλήρως από μελέτες, ότι η πιθανότητα αύξησης μορφών καρκίνου στις νεαρές ηλικίες είναι ευκολότερο να οφείλεται σε υβρίδια από δημιουργία δηλαδή νέων οργανισμών στο εργαστήριο, που δεν έχουν να κάνουν με φυσικούς οργανισμούς, και είναι οργανισμοί τεχνητοί, παραγόμενοι από τον ίδιο τον άνθρωπο. Σε τέτοια διατροφή λοιπόν τα νέα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο μεταλλαξιογόνο δυναμικό των τεχνητών νέων οργανισμών.
Ο άνθρωπος τοποθετήθηκε ή τοποθέτησε τον εαυτό του, χωρίς να τον τοποθετήσουν άλλες «εξουσίες» στην κορυφή της ζωικής και φυτικής πυραμίδας γιατί είναι ο μόνος που καταναλώνει τα πάντα υπέρ της δικής του ύπαρξης. Και προσπαθούμε πλέον να τον πάρουμε από αυτή την επίλεκτη και μοναδική θέση και να τον τοποθετήσουμε στην κορυφή ενός τεράστιου οικοδομήματος που αποτελείται από νεκρούς οργανισμούς. Γιατί νεκρούς οργανισμούς; Με το να του επιβάλουμε να καταναλώνει υβρίδια δηλαδή οργανισμούς ήδη πεθαμένους και εν τη ζωή τους, γιατί ένας ζωντανός οργανισμός, η πρώτη του υποχρέωση και κυρίαρχη ιδιότητα είναι η διαιώνισή του. Αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν αυτή την ιδιότητα, για λόγους οικονομικούς ή για λόγους μη δυνατότητας. Άρα, είναι πτώματα μη ικανά να αποτελέσουν τη σωστή διατροφή του ανθρώπου».
Πόσο ρόλο παίζουν οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται; Είναι θέμα φυτοφαρμάκων ή μη ορθής χρήσης τους; Υπάρχει τρόπος πρόληψης και προστασίας;
«Παίζουν λοιπόν ρόλο σοβαρό οι καλλιεργητικές μέθοδοι, δεδομένου, ότι γίνεται ουσιαστική αύξησης της δόσεως χορήγησης, ανά στρέμμα ή ανά μονάδα καλλιέργειας και αυτό γίνεται στο όνομα του φόβου από τον αγρότη μήπως η καλλιέργεια του δεν ευοδωθεί και μειωθεί το εισόδημά του. Πράγματι η ίδια η χρήση των πιθανώς αυξημένων δόσεων δεν γίνεται σωστά ούτε χορηγούνται με σωστό τρόπο ούτε τις σωστές στιγμές στους σωστούς χρόνους σε σχέση με την συγκομιδή ή την ανθοφορία. Το παραπάνω μοντέλο ενεργοποιεί ισχυρότερους μηχανισμούς προσαρμογής των παρασίτων και περαιτέρω ανάγκη για ισχυρότερα φυτοπροστατευτικά.
Τέλος, δεν λαμβάνεται καμία ατομική προστασία από τους καλλιεργητές – γεωργούς όταν χορηγούν φάρμακα φυτοπροστατευτικά στις όποιες καλλιέργειές τους. εδώ θα ήθελα να τονίσω και κάτι ξεχωριστό που πολλές φορές κάποιοι το έχουμε αντιληφθεί. Περνώντας μόνο με το αυτοκίνητο μέσα από καλλιεργούμενες εκτάσεις αισθανόμαστε έντονα την μυρωδιά φυτοπροστατευτικών χωρίς καν να βλέπουμε αν εκείνη τη στιγμή αν ραντίζουν ή όχι. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ραντιστικές μηχανές που προκαλούν θύσανο ραντίσεως μέχρι και 100 μέτρων. Μπορούμε λοιπόν να λάβουμε προσωπικά μέτρα προστασίας και πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες μας για τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν. Υπάρχουν τρόποι δηλαδή πρόληψης και προστασίας. Επίσης, εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι πολλές φορές τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα στην γεωργία όμως πιο απαραίτητα από όλα είναι η ορθολογική χρήση αυτών, μαζί με τη λήψη προστατευτικών μέτρων που θα επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα της πρόληψης και προστασίας, μέσα στα πλαίσια, μιας ολοκληρωμένης καλλιέργειας, όπως επίσης η διάδοση αλλά και η εμπέδωση στους καλλιεργητές ότι η τελειότερη μορφή είναι εκείνη της βιολογικής καλλιέργειας, η οποία όταν οργανωθεί πληρέστερα και ορθολογικά θα μπορέσει να κατεβάσει ακόμα και το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται σε σχέση με την κλασσική καλλιέργεια».
Πως κρίνετε το επίπεδο περίθαλψης, στο ΕΣΥ και στην Περιφέρειά μας, ειδικά σε νόσους όπως αυτή του καρκίνου;
«Στο νομό μας κυρίως πάσχουμε από κακή χρήση του ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού που είναι κατακερματισμένο σε όλη την επικράτεια του νομού χωρίς να είναι δυνατή η οργάνωση και ανάπτυξη σοβαρών ιατρικών τμημάτων που να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα του Ηλείου ασθενούς μέσα στο νομό του.
Περνώντας τώρα στην οργάνωση αντικαρκινικών μονάδων για την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, την θεραπεία, υποστήριξη του ογκολογικού ασθενούς στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος γενικότερα, δεν θα ήθελα να το σχολιάσω ιδιαίτερα γιατί ίσως κατηγορηθώ για αντικυβερνητική πολιτική. Ένα μόνο θα πω, το εξής, και ο καθένας από εμάς θα λάβει και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Σε όλη την Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κλίνες διαφόρων ειδικοτήτων ενώ δεν υπάρχει ούτε μία ογκολογική κλίνη πλήρους λειτουργίας και υποστήριξης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το επίπεδο στην Ογκολογία είναι ακόμα εμβρυικό. Ας αφήσουμε απέξω εκείνο της πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης. Δεν το συζητώ καθόλου. Εκτός από κάποιες προσπάθειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που έγιναν πριν πολλά χρόνια, κάποιοι θα το θυμούνται στο νομό, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας».
Προγραμματίζετε κάποια νέα έρευνα ή πρόγραμμα, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η Ηλεία;
«Την τελευταία δεκαετία, μετά τα αποτελέσματα της έρευνας που τόσο είχαν εντυπωσιάσει και την Ηλεία, και την Δυτική Ελλάδα αλλά και το Πανελλήνιο γενικότερα, διαμέσου της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας ξεκινήσαμε και υποβάλλαμε πρόγραμμα πρόληψης – πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Τη δε δεύτερη φορά ονοματίσαμε την Δυτική Ελλάδα αλλά περιοριστήκαμε τουλάχιστον για το νομό Ηλείας. Δυστυχώς κανένα δεν υλοποιήθηκε, για λόγους που δεν θα ήθελα να επεκταθώ στην παρούσα φάση και θα το αποδώσω μόνον στην κακή τύχη. Όμως δεν κουραζόμαστε, δεν απελπιζόμαστε, δεν πτοούμαστε και επανατολμούμε και ετοιμάζουμε νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις αρχές του νέου έτους, αυτή την φορά μαζί με την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας, ενεργοποιούμενοι και εμπνευσμένοι από τον ύψιστο στόχο της βελτίωσης της ποσότητας και ποιότητας ζωής των συνανθρώπων».
Υπάρχουν σκέψεις για τη συμμετοχή σας στην αυτοδιοίκηση, είτε σε Περιφερειακό είτε σε τοπικό επίπεδο;
«Όσον αφορά στην καθ’ οποιαδήποτε τρόπο συμμετοχή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού μας είτε γενικότερα της περιφέρειας, θα ήθελα να αναφέρω τα κάτωθι, εν πλήρη ειλικρίνεια.
Θα γνωστοποιήσω βασικές μου πεποιθήσεις που με χαρακτήρισαν από αρχής γενομένης της οικογένειας μου που διδάχτηκα και κατευθύνθηκα να πιστεύω μόνον στα αποτελέσματα του αγώνα και μόνον. Στην δε υπόλοιπη ζωή μου μέχρι τώρα, που βρίσκομαι σε προχωρημένη καριέρα στο αντικείμενο μου, έμαθα ότι για να έχει σωστά αποτελέσματα ο όποιος αγώνας πρέπει εκτός του να αγωνίζομαι να μπορώ και να συνθέτω ταυτόχρονα θέσεις – εμπειρίες – ενθουσιασμό – πιστεύω- όραμα, όχι μόνον τα δικά μου αλλά και όλων που θα συμμετέχουν στο κοινό στόχο.
Εάν θα έλεγα «όχι, δεν ενδιαφέρομαι» θα έπρεπε να απολογηθώ πρώτα στην οικογένεια μου, στην κοινωνία που μεγάλωσα, στους φίλους και γνωστούς που μαζί τους μεγάλωσα και τέλος στους ίδιους τους ασθενείς μου που με θέλουν – απαιτούν από εμένα να είμαι πάντα ετοιμοπόλεμος στις επάλξεις, για να δώσω ακόμα μια μάχη, κάνοντας χρήση μιας νέας γνώσης για να βελτιώσω ακόμα περισσότερο τον χρόνο και ποιότητα ζωής τους. Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους και για να μην απογοητεύσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που ελπίζουν σε μένα όπως οι ασθενείς μου λέω ναι.
Αλλά για να εμπλακώ και να φέρω πραγματικά από μικρό έως μεγάλο αποτέλεσμα πρέπει πρώτα να μπορώ να «συνθέσω» σκέψεις – θέσεις – γνώμες αλλά και ορισμένες αποφάσεις που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται και εντελώς αντίθετων κατευθύνσεων. Γιατί μόνο έτσι θα φέρουμε πραγματικό αποτέλεσμα, γιατί έτσι μόνο θα πετύχουμε. Και αυτό εξαρτάται από όλους εμάς. Γιατί δεν θα ενταχθούμε σε καμία παράταξη αλλά θα ανέβουμε όλοι μαζί σε ένα νέο κύμα που θα μας οδηγήσει με θέληση και ενθουσιασμό στο μέλλον. Αυτές είναι οι σκέψεις μου».
Πηγή: patrisnews
xespao
Τέλος, ο κ.Γκινόπουλος, γνωστοποιεί, μέσω της εφημ. «Πατρίς» την επιθυμία του να εμπλακεί στα κοινά και πιο συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συνέντευξη στη Νάνσυ Σπυροπούλου
Ποια είναι η κατάσταση-θέση του καρκίνου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;
«Αν και η πατρίδα μας είναι μέρος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κανείς θα περίμενε να υπάρχουν οι βασικές οργανωτικές δομές ελέγχου πληροφόρησης, εκ των οποίων θα προέλθουν οι κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, δεν υπάρχουν. Δηλαδή, καταγραφή της επίπτωσης και θνητότητας καρκίνου στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οργανωμένη για να μπορέσει να δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση.
Ευτυχώς, μεμονωμένες προσπάθειες ατόμων και εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προσέφεραν έργο, όπως και η Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Π.Ο), στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, η οποία ήταν από τις πρώτες που έκανε καταγραφή επίπτωσης και θνητότητας σε κάποιες περιφέρειες, η Ε.Ε.Π.Ο στην Δυτική Ελλάδα. Μοναδική δηλαδή πηγή πληροφόρησης που έχουμε μέχρι σήμερα, εδώ και 10 χρόνια περίπου, είναι αυτή η μελέτη.
Το παραπάνω γεγονός είναι και αυτό απότοκο της κακοδαιμονίας που διέπει το έθνος μας τις προηγούμενες δεκαετίες, δεδομένου ότι είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που δεν έχουμε Αρχείο Νεοπλασιών, ώστε εξ αυτής της γνώσεως, να ερευνάται το γιατί και να βρίσκονται οι αιτίες μετά από μελέτες, αλλά και να λαμβάνονται μέτρα πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας των νεοπλασιών με την δημιουργία των αναγκαίων δομών.
Κάνοντας χρήση της προαναφερόμενης μελέτης, την οποία επόπτευσα προσωπικώς μπορούμε να αναφέρουμε ότι μέσα σε μια δεκαετία 1992-2002, είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 3%, με προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης για την επόμενη δεκαετία, και σε επίπεδο ποσοστών μέσα στην δεκαετία αλλά και σε επίπεδο ρυθμού, δεδομένου ότι από γενικότερες μεγάλες μελέτες επιδημιολογικές της Ευρώπης το πλατό της αύξησης του καρκίνου θα το φτάσουμε περίπου το 2030, όπου θα σταματήσει και η προοδευτική του αύξηση, εφόσον βέβαια ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην δεκαετία 1992-2002, είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 3%, από 22,5% το 1992 σε 25,5 το 2002, η επόμενη δεκαετία με βάσει την δική μας μελέτη αλλά και τις μεγάλες πανευρωπαϊκές προβλεπόταν, μέχρι σήμερα, να ήταν άνω του 3%. Παρόλα αυτά 25,5% συν 3%, πάει 28,5%. Ο μέσος όρος επίπτωσης και θνητότητας στην Ευρώπη αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα είναι της τάξεως του 33%, ακόμα είμαστε χαμηλά, σε σχέση με τα άλλα βιομηχανικά ανεπτυγμένα δυτικά κράτη. Αυτό το γεγονός μας δίνει ελπίδες, διότι, αν κινηθούμε από εδώ και εμπρός όπως πρέπει, μπορούμε να διατηρήσουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά έναντι άλλων δυτικών κοινωνιών που ήδη αναλώνουν υψηλούς πόρους και διαθέτουν αρτιότερες δομές πρόληψης και θεραπείας των νεοπλασματικών νόσων.
Αυτά τα χαμηλά ακόμα ποσοστά, τα οφείλουμε περισσότερο στην Μεσογειακή Διατροφή που αν την «τυποποιήσουμε» σαν μοντέλο κατανάλωσης σε επίπεδο γευμάτων, θα μπορούσαμε ακόμα και να την εμπορευτούμε με απίστευτα οφέλη οικονομικά. Βλέπε μοντελοποίηση της Ιταλίας, που πουλά γεύματα. «Θρέφει» ένα μεγάλο κομμάτι του ανεπτυγμένου κόσμου, ακόμη και εμάς τους ίδιους που δεν την έχουμε ανάγκη. Παγκόσμια Ιταλική κουζίνα, η οποία αποφέρει δις ευρώ στην Ιταλία».
Έχετε εικόνα για τα ποσοστά θνησιμότητας, από τον καρκίνο, στην Ηλεία;
«Είναι γεγονός, βάσει της δικής μας μελέτης, ότι την πρωτιά από θνησιμότητα από καρκίνο στην Δυτική Ελλάδα, την έχει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, με αμέσως επόμενο το νομό Ηλείας, και τρίτον, κατά σειρά, το νομό Αχαΐας. Τα παραπάνω ποσοστά πρωτιάς της Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται να είναι συνδεδεμένα με την εκεί καλλιέργεια του καπνού και τη χρήση ανάλογων σκληρών ζιζανιοκτόνων τα οποία ήδη έχουν απαγορευθεί επισήμως από την ελληνική αγορά, αλλά δυστυχώς ακούγεται ότι ευρίσκονται ακόμα σε παράνομη χρήση. Τα ποσοστά της Ηλείας φαίνονται στον πίνακα».
Συνδέεται η εμφάνιση της νόσου με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων;
«Πρέπει να σταθούμε υπεύθυνα σε αυτή την ερώτηση και να αναλύσουμε επιμέρους προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, δηλαδή αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου, χωρίς όμως να οφείλονται σε αυτά καθεαυτά τα αγροτικά προϊόντα. Τα αγροτικά μας προϊόντα έχουν την τιμή να έχουν πρώτη και κυρίαρχη θέση στην λεγόμενη Μεσογειακή Διατροφή, την οποία όλοι τελευταία ευαγγελίζονται και προσπαθούν να μιμηθούν, στοχεύοντας όχι μόνο στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου και κατ’ επέκταση της θνητότητας αλλά και την μείωση της επίπτωσης καρδιαγγειακών νόσων, παχυσαρκίας, και των εξ’ αυτής παθολογιών. Όπως επίσης και της βελτίωσης και της ποιότητας της ζωής των ογκολογικών ασθενών, μετά από την διάγνωσή τους βάσει αποτελεσμάτων πρόσφατων επιδημιολογικών μελετών. Η καλή διατροφή Μεσογειακών πιάτων, αυξάνει την ζωή ακόμα και των μεταστατικών ογκολογικών ασθενών.
Γίνεται όμως η καλλιέργεια των αγροτικών μας προϊόντων με βάσει τα πρωτόκολλα ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων αλλά και θρεπτικών ουσιών και τέλος, οι σπόροι που χρησιμοποιούνται είναι οι γνήσιοι σπόροι όπως θέλει να υπεραφανεύεται η Ευρώπη ότι δεν έχει δώσει ακόμα επίσημη άδεια για εισαγωγή υβριδίων στην επίσημη καλλιέργεια και κατ’ επέκταση κατανάλωση;
Γίνεται σωστή διαχείριση των ίδιων των φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων από τους καλλιεργητές μας γεωργούς; Αυτοί οι παράγοντες που μόλις προαναφέρθησαν φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα που έδειξε και η δική μας μελέτη. Δηλαδή η παράλογη, πέραν του δέοντος, ποσότητα που τυχόν χρησιμοποιούν οι αγρότες μας, η παράλογη χρήση στο χρόνο που ραντίζονται ή όχι τα προϊόντα και πότε γίνεται η συγκομιδή από τους ίδιους είναι οι κύριοι παράγοντες που εμπλέκονται σε επιβάρυνση της επίπτωσης στην αύξηση των νεοπλασιών που έχουν σχέση με την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων».
Τα προϊόντα που καταναλώνονται, πόσο σχέση έχουν με την εμφάνιση καρκίνων στις παιδικές ηλικίες;
«Την τελευταία δεκαετία συναντούμε ολοένα και περισσότερο εμφάνιση καρκίνου στις παιδικές ηλικίες, κάτω των 20 ετών. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών πράγματι οφείλονται στην επιμόλυνση με φυτοπροστατευτικά ή λιπάσματα των προϊόντων που καταναλώνονται δεδομένου ότι οι μικρές ηλικίες γενικότερα είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε μεταλλαξιογόνους παράγοντες όπως είναι τα φυτοπροστατευτικά αλλά και γενικότερα επιβάρυνση με λιπάσματα και παράγοντά τους στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Εδώ επίσης, θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να αναφέρουμε χωρίς όμως να είναι αποδεδειγμένο πλήρως από μελέτες, ότι η πιθανότητα αύξησης μορφών καρκίνου στις νεαρές ηλικίες είναι ευκολότερο να οφείλεται σε υβρίδια από δημιουργία δηλαδή νέων οργανισμών στο εργαστήριο, που δεν έχουν να κάνουν με φυσικούς οργανισμούς, και είναι οργανισμοί τεχνητοί, παραγόμενοι από τον ίδιο τον άνθρωπο. Σε τέτοια διατροφή λοιπόν τα νέα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο μεταλλαξιογόνο δυναμικό των τεχνητών νέων οργανισμών.
Ο άνθρωπος τοποθετήθηκε ή τοποθέτησε τον εαυτό του, χωρίς να τον τοποθετήσουν άλλες «εξουσίες» στην κορυφή της ζωικής και φυτικής πυραμίδας γιατί είναι ο μόνος που καταναλώνει τα πάντα υπέρ της δικής του ύπαρξης. Και προσπαθούμε πλέον να τον πάρουμε από αυτή την επίλεκτη και μοναδική θέση και να τον τοποθετήσουμε στην κορυφή ενός τεράστιου οικοδομήματος που αποτελείται από νεκρούς οργανισμούς. Γιατί νεκρούς οργανισμούς; Με το να του επιβάλουμε να καταναλώνει υβρίδια δηλαδή οργανισμούς ήδη πεθαμένους και εν τη ζωή τους, γιατί ένας ζωντανός οργανισμός, η πρώτη του υποχρέωση και κυρίαρχη ιδιότητα είναι η διαιώνισή του. Αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν αυτή την ιδιότητα, για λόγους οικονομικούς ή για λόγους μη δυνατότητας. Άρα, είναι πτώματα μη ικανά να αποτελέσουν τη σωστή διατροφή του ανθρώπου».
Πόσο ρόλο παίζουν οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται; Είναι θέμα φυτοφαρμάκων ή μη ορθής χρήσης τους; Υπάρχει τρόπος πρόληψης και προστασίας;
«Παίζουν λοιπόν ρόλο σοβαρό οι καλλιεργητικές μέθοδοι, δεδομένου, ότι γίνεται ουσιαστική αύξησης της δόσεως χορήγησης, ανά στρέμμα ή ανά μονάδα καλλιέργειας και αυτό γίνεται στο όνομα του φόβου από τον αγρότη μήπως η καλλιέργεια του δεν ευοδωθεί και μειωθεί το εισόδημά του. Πράγματι η ίδια η χρήση των πιθανώς αυξημένων δόσεων δεν γίνεται σωστά ούτε χορηγούνται με σωστό τρόπο ούτε τις σωστές στιγμές στους σωστούς χρόνους σε σχέση με την συγκομιδή ή την ανθοφορία. Το παραπάνω μοντέλο ενεργοποιεί ισχυρότερους μηχανισμούς προσαρμογής των παρασίτων και περαιτέρω ανάγκη για ισχυρότερα φυτοπροστατευτικά.
Τέλος, δεν λαμβάνεται καμία ατομική προστασία από τους καλλιεργητές – γεωργούς όταν χορηγούν φάρμακα φυτοπροστατευτικά στις όποιες καλλιέργειές τους. εδώ θα ήθελα να τονίσω και κάτι ξεχωριστό που πολλές φορές κάποιοι το έχουμε αντιληφθεί. Περνώντας μόνο με το αυτοκίνητο μέσα από καλλιεργούμενες εκτάσεις αισθανόμαστε έντονα την μυρωδιά φυτοπροστατευτικών χωρίς καν να βλέπουμε αν εκείνη τη στιγμή αν ραντίζουν ή όχι. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ραντιστικές μηχανές που προκαλούν θύσανο ραντίσεως μέχρι και 100 μέτρων. Μπορούμε λοιπόν να λάβουμε προσωπικά μέτρα προστασίας και πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες μας για τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν. Υπάρχουν τρόποι δηλαδή πρόληψης και προστασίας. Επίσης, εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι πολλές φορές τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα στην γεωργία όμως πιο απαραίτητα από όλα είναι η ορθολογική χρήση αυτών, μαζί με τη λήψη προστατευτικών μέτρων που θα επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα της πρόληψης και προστασίας, μέσα στα πλαίσια, μιας ολοκληρωμένης καλλιέργειας, όπως επίσης η διάδοση αλλά και η εμπέδωση στους καλλιεργητές ότι η τελειότερη μορφή είναι εκείνη της βιολογικής καλλιέργειας, η οποία όταν οργανωθεί πληρέστερα και ορθολογικά θα μπορέσει να κατεβάσει ακόμα και το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται σε σχέση με την κλασσική καλλιέργεια».
Πως κρίνετε το επίπεδο περίθαλψης, στο ΕΣΥ και στην Περιφέρειά μας, ειδικά σε νόσους όπως αυτή του καρκίνου;
«Στο νομό μας κυρίως πάσχουμε από κακή χρήση του ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού που είναι κατακερματισμένο σε όλη την επικράτεια του νομού χωρίς να είναι δυνατή η οργάνωση και ανάπτυξη σοβαρών ιατρικών τμημάτων που να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα του Ηλείου ασθενούς μέσα στο νομό του.
Περνώντας τώρα στην οργάνωση αντικαρκινικών μονάδων για την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, την θεραπεία, υποστήριξη του ογκολογικού ασθενούς στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος γενικότερα, δεν θα ήθελα να το σχολιάσω ιδιαίτερα γιατί ίσως κατηγορηθώ για αντικυβερνητική πολιτική. Ένα μόνο θα πω, το εξής, και ο καθένας από εμάς θα λάβει και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Σε όλη την Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κλίνες διαφόρων ειδικοτήτων ενώ δεν υπάρχει ούτε μία ογκολογική κλίνη πλήρους λειτουργίας και υποστήριξης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το επίπεδο στην Ογκολογία είναι ακόμα εμβρυικό. Ας αφήσουμε απέξω εκείνο της πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης. Δεν το συζητώ καθόλου. Εκτός από κάποιες προσπάθειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που έγιναν πριν πολλά χρόνια, κάποιοι θα το θυμούνται στο νομό, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας».
Προγραμματίζετε κάποια νέα έρευνα ή πρόγραμμα, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η Ηλεία;
«Την τελευταία δεκαετία, μετά τα αποτελέσματα της έρευνας που τόσο είχαν εντυπωσιάσει και την Ηλεία, και την Δυτική Ελλάδα αλλά και το Πανελλήνιο γενικότερα, διαμέσου της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας ξεκινήσαμε και υποβάλλαμε πρόγραμμα πρόληψης – πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Τη δε δεύτερη φορά ονοματίσαμε την Δυτική Ελλάδα αλλά περιοριστήκαμε τουλάχιστον για το νομό Ηλείας. Δυστυχώς κανένα δεν υλοποιήθηκε, για λόγους που δεν θα ήθελα να επεκταθώ στην παρούσα φάση και θα το αποδώσω μόνον στην κακή τύχη. Όμως δεν κουραζόμαστε, δεν απελπιζόμαστε, δεν πτοούμαστε και επανατολμούμε και ετοιμάζουμε νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις αρχές του νέου έτους, αυτή την φορά μαζί με την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας, ενεργοποιούμενοι και εμπνευσμένοι από τον ύψιστο στόχο της βελτίωσης της ποσότητας και ποιότητας ζωής των συνανθρώπων».
Υπάρχουν σκέψεις για τη συμμετοχή σας στην αυτοδιοίκηση, είτε σε Περιφερειακό είτε σε τοπικό επίπεδο;
«Όσον αφορά στην καθ’ οποιαδήποτε τρόπο συμμετοχή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού μας είτε γενικότερα της περιφέρειας, θα ήθελα να αναφέρω τα κάτωθι, εν πλήρη ειλικρίνεια.
Θα γνωστοποιήσω βασικές μου πεποιθήσεις που με χαρακτήρισαν από αρχής γενομένης της οικογένειας μου που διδάχτηκα και κατευθύνθηκα να πιστεύω μόνον στα αποτελέσματα του αγώνα και μόνον. Στην δε υπόλοιπη ζωή μου μέχρι τώρα, που βρίσκομαι σε προχωρημένη καριέρα στο αντικείμενο μου, έμαθα ότι για να έχει σωστά αποτελέσματα ο όποιος αγώνας πρέπει εκτός του να αγωνίζομαι να μπορώ και να συνθέτω ταυτόχρονα θέσεις – εμπειρίες – ενθουσιασμό – πιστεύω- όραμα, όχι μόνον τα δικά μου αλλά και όλων που θα συμμετέχουν στο κοινό στόχο.
Εάν θα έλεγα «όχι, δεν ενδιαφέρομαι» θα έπρεπε να απολογηθώ πρώτα στην οικογένεια μου, στην κοινωνία που μεγάλωσα, στους φίλους και γνωστούς που μαζί τους μεγάλωσα και τέλος στους ίδιους τους ασθενείς μου που με θέλουν – απαιτούν από εμένα να είμαι πάντα ετοιμοπόλεμος στις επάλξεις, για να δώσω ακόμα μια μάχη, κάνοντας χρήση μιας νέας γνώσης για να βελτιώσω ακόμα περισσότερο τον χρόνο και ποιότητα ζωής τους. Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους και για να μην απογοητεύσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που ελπίζουν σε μένα όπως οι ασθενείς μου λέω ναι.
Αλλά για να εμπλακώ και να φέρω πραγματικά από μικρό έως μεγάλο αποτέλεσμα πρέπει πρώτα να μπορώ να «συνθέσω» σκέψεις – θέσεις – γνώμες αλλά και ορισμένες αποφάσεις που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται και εντελώς αντίθετων κατευθύνσεων. Γιατί μόνο έτσι θα φέρουμε πραγματικό αποτέλεσμα, γιατί έτσι μόνο θα πετύχουμε. Και αυτό εξαρτάται από όλους εμάς. Γιατί δεν θα ενταχθούμε σε καμία παράταξη αλλά θα ανέβουμε όλοι μαζί σε ένα νέο κύμα που θα μας οδηγήσει με θέληση και ενθουσιασμό στο μέλλον. Αυτές είναι οι σκέψεις μου».
Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ύποπτες προμήθειες στα ελληνικά νοσοκομεία»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ