2013-11-04 18:02:07
Επιμέλεια: Ελένη Ζουμαδάκη
Στο Flashnews.gr ο Δρ. Γεώργιος Φίλης.
Δέκα δευτερόλεπτα, 13 πυροβολισμοί και δύο νεκροί έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο ήταν αρκετά για να ξυπνήσουν τον εφιάλτη της τρομοκρατίας στη χώρα, σε μια... μάλιστα «τρομοκρατικά» δύσκολη περίοδο για τους πολίτες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.
Το ίδιο το χτύπημα σε συνδυασμό με το timing που αποφασίστηκε να γίνει, είναι αυτό που σύμφωνα με τον *Δρ. Γεώργιο Φίλη, γεωπολιτικό αναλυτή, διδάσκοντα στο Αμερικάνικο Κολέγιο, δημιουργεί ένα ακόμα πιο βεβαρυμμένο κλίμα.
Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός με στόχο την αποσταθεροποίηση, σε μια χώρα που βιώνει συνθήκες Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, με ένα τεράστιο όμως γεωπολιτικό πλεόνασμα το οποίο ξένα συμφέροντα εποφθαλμιούν και ενδεχομένως, με την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν.
Αναλύοντας, με τη βοήθεια του κ. Φίλη, την τρομοκρατική επίθεση ως προς τον χρόνο και τον χώρο (οικονομικοκοινωνικό και γεωπολιτικό), είδαμε τα χαρακτηριστικά της επίθεσης, την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει με βάση και την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τελέστηκε αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτές.
Επίσης ο κ. Φιλης εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει, στο αίμα των τριών νεκρών ανθρώπων, του 27χρονου Γιώργου Φουντούλη του 22χρονου Μανώλη Καπελώνη αλλά και του 31χρονου Παύλου Φύσσα, να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους δανειστές και να τους δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στη Χώρα.
Χαρακτηριστικά επίθεσης
Αδίστακτοί δράστες - Εκπαιδευμένοι σε τρόπους εκτέλεσης μυστικών υπηρεσιών
Τα χαρακτηριστικά του χτυπήματος της 1η Νοεμβρίου, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, έδειξαν, όπως λέει ο κ. Φίλης, ότι πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική επίθεση από δολοφόνους οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να σκοτώσουν εν ψυχρώ.
Ο τρόπος της εκτέλεσης, αυτό που ονομάζουμε double dot, δηλαδή χτυπάς στο κεφάλι στο θώρακα και μετά ρίχνεις την χαριστική βολή στο κεφάλι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα εκτέλεσης των ανατολικών μυστικών υπηρεσιών. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να έχεις εκπαιδευθεί για να το κάνεις.
Η τακτική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική και χρησιμοποιήθηκε κατά τον Ψυχρό πόλεμο από τους ανατολικούς. Είναι σίγουρο πλέον ότι μιλάμε για επαγγελματίες εκτελεστές, αδίστακτους, εκπαιδευμένους σε τρόπους εκτέλεσης μυστικών υπηρεσιών.
Αυτό είναι πασιφανές και για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η αντιτρομοκρατική εξετάζει τη σύνδεσή τους ίσως και με το έγκλημα στην Κύπρο στην Αγ. Νάπα που είχαν εκτελεστεί πέντε άνθρωποι μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, ενώ εκτιμούν ότι πρόκειται είτε για εκπαιδευμένους Έλληνες ή και για μισθοφόρους.
Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν Ζastava, γιουγκοσλαβικού τύπου και η αντιτρομοκρατική γνωρίζει ότι διακινούνται γιουγκοσλαβικού τύπου όπλα από συγκεκριμένα δίκτυα και κανάλια στη χώρα μας. Οπότε αυτό ίσως να μας λέει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα.
Το χτύπημα προσομοιάζει και στον τρόπο δράσης της Σέχτας Επαναστατών, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει όπλο Zastava και Scorpion, επίσης γιουγκοσλαβικής προέλευσης. Χτυπάνε στο ψαχνό και μάλιστα στο παρελθόν σε διάφορες προκηρύξεις τους έχουν εκφράσει και τη λύπη τους ότι δεν έχουν σκοτωθεί οι άνθρωποι και κατάφεραν να επιζήσουν.
Γενικά σε τέτοιου τύπου τρομοκρατικές οργανώσεις, επισημαίνει ο κ. Φίλης ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον εξωτερικό παράγοντα. Υπάρχει περίπτωση να χειραγωγούνται από ξένες υπηρεσίες, αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σε ένα τέτοιο περίπλοκο δίκτυο το οποίο έχει να κάνει με τρομοκρατία.
Παραδοσιακά άλλωστε η Ελλάδα είναι «άντρο» διακίνησης και αλισβερισίων μυστικών υπηρεσιών τα οποία στο παρελθόν είχαν να κάνουν κυρίως με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά πλέον μετά την τρόικα έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Προβοκάτσια με στόχο την αποσταθεροποίηση; – Η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα
Κάθε τρομοκρατική επίθεση είναι στην ουσία μια προβοκάτσια, προς την κοινωνία, προς μια συγκεκριμένη ιδεολογική ομάδα ούτως ή αλλιώς μιλάμε για προβοκατόρικη ενέργεια. Είναι μια προβοκάτσια κατά ενός συγκεκριμένου συστήματος, χώρου, κόμματος, κοινωνικής ομάδας.
Είναι σίγουρο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ Φίλη ότι οι ηθικοί αυτουργοί της τρομοκρατικής επίθεσης στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση.
Ο κόσμος είναι ευαίσθητος, δεν ξέρει από πού του έρχεται το ένα μετά το άλλο στον οικονομικό τομέα, αρχίζει να φοβάται για την ίδια του τη ζωή, ίσως για τις ίδιες του τις ιδέες και για την ίδια του την οργάνωση σε πολιτικά κόμματα.
Είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις φόβο. Αυτός ο φόβος μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρη την αποσταθεροποίηση και επειδή τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της ιδεολογικής αυτής στείρας αντιπαράθεσης, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έχει μια στρατιωτική οργάνωση, όμως επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί θερμόαιμοι, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτήν την ψύχραιμη πρώτη αντίδραση θα την ακολουθήσουν όλοι .
Ίσως και σε αυτό να υπολογίζουν αυτοί που το έκαναν. H ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων ευνοεί την αποσταθεροποίηση.
Όσοι σχεδιάζουν τέτοιες ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση, έχουν πάρα πολύ μορφωμένους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία των λαών στους οποίους θέλουν να δημιουργήσουν κάποια κατάσταση προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.
Ο Έλληνας είναι και οξύθυμος έχει το μικρόβιο της διχόνοιας. Στους Περσικούς πολέμους χρειαστήκαμε ένα χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη στρατιά που υπήρχε στον παγκόσμιο γίγνεσθαι μέχρι τότε, του Ξέρξη, και μετά από λίγα χρόνια χρειάστηκαν 27 χρόνια να σκοτωθούν 50.000 Σπαρτιάτες με 100.000 Αθηναίους.
Όσον αφορά τη θεωρία ότι το timing που έγινε τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής μπορεί να είναι και έργο παρακρατικών ώστε να αλλάξει η ατζέντα σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την κυβέρνηση ο κ. Φίλης σημειώνει ότι:
Όσο κυνικό και να είναι έχει μια βάση λογικής. Αυτή την περίοδο συμφέρει να μιλάμε για άκρα και για δημοκρατία και να μην μιλάμε για φόρο ακινήτων και για απολύσεις. Να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να το γυρίσει σε ένα δίλημμα Σαμαράς ή τανκς.
Δεν υιοθετώ την άποψη ότι αυτό μπορεί να έγινε παρακρατικά υπό την έννοια αυτή, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, αυτό όμως που λέω είναι ότι εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατάσταση.
Η Ελλάδα βιώνει συνθήκες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
Το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο στο οποίο έγινε η τρομοκρατική επίθεση, έτσι όπως περιγράφεται από τον κ. Φίλη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα, λίγο πολύ αυτή την στιγμή ,είναι σαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ζούμε καταστάσεις που ζούσαν οι Γερμανοί τη δεκαετία του 20.
Είναι μάλλον μια κατάσταση μεταξύ πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης και δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Το μόνο που δεν έχουμε είναι ένα εδαφικό ακρωτηριασμό ή μείωση. Αυτό είναι η μόνη διαφορά που έχουμε. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι σα να έχει χάσει πόλεμο, δεν είναι να έχει μπει σε πόλεμο. Έχει χάσει 27% του ΑΕΠ της, έχει 30% ανεργία είναι σαν να έχει αποστρατευτεί όλος ο πληθυσμός από πόλεμο και να μην έχει δουλειά τώρα.
Είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση και θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη ψυχραιμία γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε και άλλες εξελίξεις μετά από αυτό.
Με αυτό ο κ. Φίλης δεν εννοεί επ ουδενί εμφύλιο πόλεμο καθώς όπως εξηγεί δεν υπάρχουν συνθήκες για μια τέτοια κατάσταση αλλά έχει να κάνει όμως με ένα ιδιότυπο αστικό ανταρτοπόλεμο μεταξύ διαφόρων ομάδων και σεχτών. Προσομοιάζεται περισσότερο με καταστάσεις τύπου Τουρκία στη δεκαετία του 70 και 80, το οποίο βέβαια ήταν απότοκο της οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής κατάρρευσης.
Η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στο αίμα των νεκρών αυτών ανθρώπων
Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι η αναγνώριση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα θα πρέπει να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Τουλάχιστον η κυβέρνησή μας, αυτήν την στιγμή στο αίμα των τριών αυτών ανθρώπων , και του Παύλου Φύσσα, και των δύο που χάσαμε την Παρασκευή, να μπορέσει να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους δανειστές και να τους δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση υπό αυτές τις συνθήκες να λειτουργήσει κράτος σοβαρό και να προσφέρει τις εγγυήσεις ασφαλείας στους πολίτες του.
Τέτοιες συνθήκες αν οδηγήσουν σε ένα νέο ξέσπασμα βίας, τότε αυτό θα ακυρώσει κάθε σοβαρή αναπτυξιακή προσπάθεια
«Ένας κύκλος βίας θα πλήξει τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αυτές που έχουν μακροπρόθεσμο προσανατολισμό. Αυτό που βλέπουμε τώρα στο χρηματιστήριο είναι οργανισμοί «γύπες» που μπαίνουν για να βγάλουν χρήματα πάρα πολύ γρήγορα.
Άμεση ξένη επένδυση για εμάς είναι να έρθουν άνθρωποι να φτιάξουν εργοστάσια, να κάνουν εγκαταστάσεις για τα ενεργειακά μας, που σημαίνει να εμπλακούν με το γίγνεσθαι της χώρας για 15 -20 χρόνια όχι 15-20 μήνες.
Αν δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, οικονομική και πολιτική δεν πρόκειται να έρθει κανένας».
Προδιαγεγραμμένο χτύπημα
Το χτύπημα σύμφωνα με τον κ. Φίλη ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο για όσους παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, ειδικά μετά και τη δολοφονία Φύσσα.
Η βία φέρνει βία και είμαστε όπως είπαμε σε μια κατάσταση μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης του 90, στην πτώση της, και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Επιστημονικά αν το κοιτάξεις δεν είναι κάτι παράλογο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας . Έτσι θα συνέβαινε από τη στιγμή που οδηγηθήκαμε σε τέτοια κατάσταση.
Θα πρέπει να πειστεί η Γερμανία να κανονίσουμε το χρέος μας πριν το Μάιο ή να δώσουμε εμείς οι Έλληνες μια λύση η οποία θα είναι σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα και όχι με τα Γερμανικά.
Αναλύοντας το χρόνο και το χώρο (γεωπολιτικό) της επίθεσης
Το χτύπημα σε συνδυασμό με το timing, όπως σημειώνει ο κ. Φιλης, που αποφασίστηκε να γίνει, κατά τη διάρκεια ή στο πιο κρίσιμο σημείο στο οποίο η χώρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ή να θέσει το θέμα μετ’ επιτάσεως για το πρόγραμμα της Τρόικα που δεν βγαίνει, είναι αυτό που δημιουργεί ένα ακόμα πιο βεβαρυμμένο κλίμα.
Ζούμε σε ένα κυκεώνα εξελίξεων σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο το οποίο δυστυχώς για τη χώρα μας ή ευτυχώς λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης το τι θα γίνει στην Ελλάδα ίσως και να καθορίσει και τη μοίρα της Ευρωζώνης και του δυτικού κόσμου, και μάλιστα τη σχέση Γερμανών – Αμερικάνων. Είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ ξένοι παράγοντες για το τι θα συμβεί στη χώρα μας. Είναι καθαρά γεωπολιτικό το ζήτημα, είμαστε «άκρα γωνία μαγαζί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Η χώρα μας έχει γεωπολιτική υπεραξία. Ότι οικονομικό συμβαίνει στη χώρα, καλό ή κακό έχει άμεσο αντίκτυπο και στις γεωπολιτικές ισορροπίες κάτι το οποίο δεν συμβαίνει πχ με άλλες χώρες που έχουν οικονομικό πρόβλημα πχ την Πορτογαλία.
Παρόλο που η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε δυνητικά να είναι το 30% μαζί με την Κύπρο, της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Για αυτό είναι πιο σημαντικό το τι θα γίνει στην Ελλάδα παρά πχ στην Ιταλία.
Ποιός "θέλει" τη γεωπολιτική υπεραξία της χώρας – Πιθανή η εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών;
Από το 2010, εξηγεί ο κ. Φίλης, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας.
Οι μεγάλες δυνάμεις συγκρούονται για το πού θα κινηθεί η χώρα μας στα επόμενα δέκα χρόνια. Και αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια του Ισραήλ, τα ενεργειακά, έχει να κάνει με την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων όπως αυτή εκφράζεται στην Αν. Μεσόγειο.
Εκτίμηση του κ. Φίλη είναι ότι στο χτύπημα της Παρασκευής είναι πολύ πιθανή η εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών. Ενδιαφέρονται πάρα πολλοί για το τι θα συμβεί στη χώρα μας τους επόμενους μήνες κιόλας, όχι τα επόμενα έτη. Και έχει να κάνει από τα ενεργειακά μέχρι και το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη. Αν κάποιος θέλει να χτυπήσει την Ευρωζώνη είναι σίγουρο ότι το μαλακό της υπογάστριο είναι η Ελλάδα. Είναι σαφές αυτό.
Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση για το ποιος θα ήθελε να χτυπήσει την Ευρωζώνη.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Γερμανών αυτή τη στιγμή στο θέμα της οικονομικής κρίσης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα.
Είναι πολύ ευρύτερο το θέμα. Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα γιατί στην ουσία ήταν ο αδύναμος κρίκος της συγκεκριμένης κατάστασης.
Δεν είναι τυχαίο που δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο πχ στην Πορτογαλία.
Ο πολιτικός αντίκτυπος της δολοφονίας
Όσον αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή, ο κ. Φίλης σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον χειρισμό που θα κάνουν τα ίδια τα κόμματα.
Πρόκειται για ένα γεγονός πρώτης γραμμής το οποίο όλα τα κόμματα θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν με όποιο τρόπο μπορούνε.
Η Χρυσή Αυγή ενδεχομένως δει τα ποσοστά της να ανεβαίνουν καθώς θα φανεί ότι δεν είναι ο μόνος θύτης στο πολιτικό σύστημα αλλά ενίοτε, είναι και θύμα. Είναι σημαντικό αν η κυβέρνηση το χρησιμοποιήσει για να επιβεβαιώσει τη θεωρία των δύο άκρων ενώ σίγουρα θα δημιουργήσει αναταραχή μέσα στα κόμματα της αριστεράς,
Η θεωρία των δύο άκρων που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία Φύσσα, ουσιαστικά δεν μας λέει τίποτα άλλο παρά ψηφίστε κεντρώα κόμματα όχι ακραία γιατί δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε εμφύλιο η μικρή λεπτομέρεια όμως είναι ότι τα κεντρώα αυτά κόμματα είναι τα μνημονιακά. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το δίλημμα τίθεται ως Μνημόνιο ή Εμφύλιο.
Είναι σίγουρο ότι θα βγούνε κάποιοι και θα πούνε είδαμε σας τα λέγαμε τί θα γίνει.
Όλα αυτά είναι οι πόνοι μιας γέννας
Κλείνοντας ο κ. Φίλης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα δεν είναι παρά οι πόνοι μιας γέννας η οποία θα φέρει κάτι όμορφο.
«Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διαιρεμένοι, είμαστε σίγουρα ο γεωπολιτικός χώρος στον οποίο παίζονται τεράστια γεωπολιτικής ισχύος και αυτήν την στιγμή τα όπλα για αυτόν τον ανταγωνισμό είναι οικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση να αντιληφτούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος για το τι τελικά θα γίνει.
»Όλα αυτά είναι σαν οι πόνοι μιας γέννας και ελπίζω από αυτό να βγει ένα όμορφο παιδί και να μη μας προκύψει ένα τέρας. Είμαι υπέρ του ότι θα βγει κάτι καλύτερο. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν περισσεύει κανένας και σίγουρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί αν κάποιοι προσπαθήσουν να μας φέρουν Έλληνα εναντίον Έλληνα και να μας οδηγήσουν σε καταστάσεις οι οποίες νομίζω ότι τις έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».
*Ο Γεώργιος Κ. Φίλης είναι Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Διδάσκοντα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - DEREE, Κύριος Αναλυτής Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας
Tromaktiko
Στο Flashnews.gr ο Δρ. Γεώργιος Φίλης.
Δέκα δευτερόλεπτα, 13 πυροβολισμοί και δύο νεκροί έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο ήταν αρκετά για να ξυπνήσουν τον εφιάλτη της τρομοκρατίας στη χώρα, σε μια... μάλιστα «τρομοκρατικά» δύσκολη περίοδο για τους πολίτες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.
Το ίδιο το χτύπημα σε συνδυασμό με το timing που αποφασίστηκε να γίνει, είναι αυτό που σύμφωνα με τον *Δρ. Γεώργιο Φίλη, γεωπολιτικό αναλυτή, διδάσκοντα στο Αμερικάνικο Κολέγιο, δημιουργεί ένα ακόμα πιο βεβαρυμμένο κλίμα.
Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός με στόχο την αποσταθεροποίηση, σε μια χώρα που βιώνει συνθήκες Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, με ένα τεράστιο όμως γεωπολιτικό πλεόνασμα το οποίο ξένα συμφέροντα εποφθαλμιούν και ενδεχομένως, με την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν.
Αναλύοντας, με τη βοήθεια του κ. Φίλη, την τρομοκρατική επίθεση ως προς τον χρόνο και τον χώρο (οικονομικοκοινωνικό και γεωπολιτικό), είδαμε τα χαρακτηριστικά της επίθεσης, την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει με βάση και την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τελέστηκε αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτές.
Επίσης ο κ. Φιλης εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει, στο αίμα των τριών νεκρών ανθρώπων, του 27χρονου Γιώργου Φουντούλη του 22χρονου Μανώλη Καπελώνη αλλά και του 31χρονου Παύλου Φύσσα, να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους δανειστές και να τους δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στη Χώρα.
Χαρακτηριστικά επίθεσης
Αδίστακτοί δράστες - Εκπαιδευμένοι σε τρόπους εκτέλεσης μυστικών υπηρεσιών
Τα χαρακτηριστικά του χτυπήματος της 1η Νοεμβρίου, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, έδειξαν, όπως λέει ο κ. Φίλης, ότι πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική επίθεση από δολοφόνους οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να σκοτώσουν εν ψυχρώ.
Ο τρόπος της εκτέλεσης, αυτό που ονομάζουμε double dot, δηλαδή χτυπάς στο κεφάλι στο θώρακα και μετά ρίχνεις την χαριστική βολή στο κεφάλι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα εκτέλεσης των ανατολικών μυστικών υπηρεσιών. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να έχεις εκπαιδευθεί για να το κάνεις.
Η τακτική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική και χρησιμοποιήθηκε κατά τον Ψυχρό πόλεμο από τους ανατολικούς. Είναι σίγουρο πλέον ότι μιλάμε για επαγγελματίες εκτελεστές, αδίστακτους, εκπαιδευμένους σε τρόπους εκτέλεσης μυστικών υπηρεσιών.
Αυτό είναι πασιφανές και για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η αντιτρομοκρατική εξετάζει τη σύνδεσή τους ίσως και με το έγκλημα στην Κύπρο στην Αγ. Νάπα που είχαν εκτελεστεί πέντε άνθρωποι μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, ενώ εκτιμούν ότι πρόκειται είτε για εκπαιδευμένους Έλληνες ή και για μισθοφόρους.
Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν Ζastava, γιουγκοσλαβικού τύπου και η αντιτρομοκρατική γνωρίζει ότι διακινούνται γιουγκοσλαβικού τύπου όπλα από συγκεκριμένα δίκτυα και κανάλια στη χώρα μας. Οπότε αυτό ίσως να μας λέει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα.
Το χτύπημα προσομοιάζει και στον τρόπο δράσης της Σέχτας Επαναστατών, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει όπλο Zastava και Scorpion, επίσης γιουγκοσλαβικής προέλευσης. Χτυπάνε στο ψαχνό και μάλιστα στο παρελθόν σε διάφορες προκηρύξεις τους έχουν εκφράσει και τη λύπη τους ότι δεν έχουν σκοτωθεί οι άνθρωποι και κατάφεραν να επιζήσουν.
Γενικά σε τέτοιου τύπου τρομοκρατικές οργανώσεις, επισημαίνει ο κ. Φίλης ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον εξωτερικό παράγοντα. Υπάρχει περίπτωση να χειραγωγούνται από ξένες υπηρεσίες, αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σε ένα τέτοιο περίπλοκο δίκτυο το οποίο έχει να κάνει με τρομοκρατία.
Παραδοσιακά άλλωστε η Ελλάδα είναι «άντρο» διακίνησης και αλισβερισίων μυστικών υπηρεσιών τα οποία στο παρελθόν είχαν να κάνουν κυρίως με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά πλέον μετά την τρόικα έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Προβοκάτσια με στόχο την αποσταθεροποίηση; – Η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα
Κάθε τρομοκρατική επίθεση είναι στην ουσία μια προβοκάτσια, προς την κοινωνία, προς μια συγκεκριμένη ιδεολογική ομάδα ούτως ή αλλιώς μιλάμε για προβοκατόρικη ενέργεια. Είναι μια προβοκάτσια κατά ενός συγκεκριμένου συστήματος, χώρου, κόμματος, κοινωνικής ομάδας.
Είναι σίγουρο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ Φίλη ότι οι ηθικοί αυτουργοί της τρομοκρατικής επίθεσης στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση.
Ο κόσμος είναι ευαίσθητος, δεν ξέρει από πού του έρχεται το ένα μετά το άλλο στον οικονομικό τομέα, αρχίζει να φοβάται για την ίδια του τη ζωή, ίσως για τις ίδιες του τις ιδέες και για την ίδια του την οργάνωση σε πολιτικά κόμματα.
Είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσεις φόβο. Αυτός ο φόβος μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρη την αποσταθεροποίηση και επειδή τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της ιδεολογικής αυτής στείρας αντιπαράθεσης, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έχει μια στρατιωτική οργάνωση, όμως επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί θερμόαιμοι, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτήν την ψύχραιμη πρώτη αντίδραση θα την ακολουθήσουν όλοι .
Ίσως και σε αυτό να υπολογίζουν αυτοί που το έκαναν. H ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων ευνοεί την αποσταθεροποίηση.
Όσοι σχεδιάζουν τέτοιες ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση, έχουν πάρα πολύ μορφωμένους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία των λαών στους οποίους θέλουν να δημιουργήσουν κάποια κατάσταση προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.
Ο Έλληνας είναι και οξύθυμος έχει το μικρόβιο της διχόνοιας. Στους Περσικούς πολέμους χρειαστήκαμε ένα χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη στρατιά που υπήρχε στον παγκόσμιο γίγνεσθαι μέχρι τότε, του Ξέρξη, και μετά από λίγα χρόνια χρειάστηκαν 27 χρόνια να σκοτωθούν 50.000 Σπαρτιάτες με 100.000 Αθηναίους.
Όσον αφορά τη θεωρία ότι το timing που έγινε τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής μπορεί να είναι και έργο παρακρατικών ώστε να αλλάξει η ατζέντα σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την κυβέρνηση ο κ. Φίλης σημειώνει ότι:
Όσο κυνικό και να είναι έχει μια βάση λογικής. Αυτή την περίοδο συμφέρει να μιλάμε για άκρα και για δημοκρατία και να μην μιλάμε για φόρο ακινήτων και για απολύσεις. Να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να το γυρίσει σε ένα δίλημμα Σαμαράς ή τανκς.
Δεν υιοθετώ την άποψη ότι αυτό μπορεί να έγινε παρακρατικά υπό την έννοια αυτή, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, αυτό όμως που λέω είναι ότι εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατάσταση.
Η Ελλάδα βιώνει συνθήκες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
Το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο στο οποίο έγινε η τρομοκρατική επίθεση, έτσι όπως περιγράφεται από τον κ. Φίλη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα, λίγο πολύ αυτή την στιγμή ,είναι σαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ζούμε καταστάσεις που ζούσαν οι Γερμανοί τη δεκαετία του 20.
Είναι μάλλον μια κατάσταση μεταξύ πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης και δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Το μόνο που δεν έχουμε είναι ένα εδαφικό ακρωτηριασμό ή μείωση. Αυτό είναι η μόνη διαφορά που έχουμε. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι σα να έχει χάσει πόλεμο, δεν είναι να έχει μπει σε πόλεμο. Έχει χάσει 27% του ΑΕΠ της, έχει 30% ανεργία είναι σαν να έχει αποστρατευτεί όλος ο πληθυσμός από πόλεμο και να μην έχει δουλειά τώρα.
Είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση και θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη ψυχραιμία γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε και άλλες εξελίξεις μετά από αυτό.
Με αυτό ο κ. Φίλης δεν εννοεί επ ουδενί εμφύλιο πόλεμο καθώς όπως εξηγεί δεν υπάρχουν συνθήκες για μια τέτοια κατάσταση αλλά έχει να κάνει όμως με ένα ιδιότυπο αστικό ανταρτοπόλεμο μεταξύ διαφόρων ομάδων και σεχτών. Προσομοιάζεται περισσότερο με καταστάσεις τύπου Τουρκία στη δεκαετία του 70 και 80, το οποίο βέβαια ήταν απότοκο της οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής κατάρρευσης.
Η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στο αίμα των νεκρών αυτών ανθρώπων
Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι η αναγνώριση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα θα πρέπει να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Τουλάχιστον η κυβέρνησή μας, αυτήν την στιγμή στο αίμα των τριών αυτών ανθρώπων , και του Παύλου Φύσσα, και των δύο που χάσαμε την Παρασκευή, να μπορέσει να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους δανειστές και να τους δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση υπό αυτές τις συνθήκες να λειτουργήσει κράτος σοβαρό και να προσφέρει τις εγγυήσεις ασφαλείας στους πολίτες του.
Τέτοιες συνθήκες αν οδηγήσουν σε ένα νέο ξέσπασμα βίας, τότε αυτό θα ακυρώσει κάθε σοβαρή αναπτυξιακή προσπάθεια
«Ένας κύκλος βίας θα πλήξει τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αυτές που έχουν μακροπρόθεσμο προσανατολισμό. Αυτό που βλέπουμε τώρα στο χρηματιστήριο είναι οργανισμοί «γύπες» που μπαίνουν για να βγάλουν χρήματα πάρα πολύ γρήγορα.
Άμεση ξένη επένδυση για εμάς είναι να έρθουν άνθρωποι να φτιάξουν εργοστάσια, να κάνουν εγκαταστάσεις για τα ενεργειακά μας, που σημαίνει να εμπλακούν με το γίγνεσθαι της χώρας για 15 -20 χρόνια όχι 15-20 μήνες.
Αν δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, οικονομική και πολιτική δεν πρόκειται να έρθει κανένας».
Προδιαγεγραμμένο χτύπημα
Το χτύπημα σύμφωνα με τον κ. Φίλη ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο για όσους παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, ειδικά μετά και τη δολοφονία Φύσσα.
Η βία φέρνει βία και είμαστε όπως είπαμε σε μια κατάσταση μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης του 90, στην πτώση της, και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Επιστημονικά αν το κοιτάξεις δεν είναι κάτι παράλογο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας . Έτσι θα συνέβαινε από τη στιγμή που οδηγηθήκαμε σε τέτοια κατάσταση.
Θα πρέπει να πειστεί η Γερμανία να κανονίσουμε το χρέος μας πριν το Μάιο ή να δώσουμε εμείς οι Έλληνες μια λύση η οποία θα είναι σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα και όχι με τα Γερμανικά.
Αναλύοντας το χρόνο και το χώρο (γεωπολιτικό) της επίθεσης
Το χτύπημα σε συνδυασμό με το timing, όπως σημειώνει ο κ. Φιλης, που αποφασίστηκε να γίνει, κατά τη διάρκεια ή στο πιο κρίσιμο σημείο στο οποίο η χώρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ή να θέσει το θέμα μετ’ επιτάσεως για το πρόγραμμα της Τρόικα που δεν βγαίνει, είναι αυτό που δημιουργεί ένα ακόμα πιο βεβαρυμμένο κλίμα.
Ζούμε σε ένα κυκεώνα εξελίξεων σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο το οποίο δυστυχώς για τη χώρα μας ή ευτυχώς λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης το τι θα γίνει στην Ελλάδα ίσως και να καθορίσει και τη μοίρα της Ευρωζώνης και του δυτικού κόσμου, και μάλιστα τη σχέση Γερμανών – Αμερικάνων. Είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ ξένοι παράγοντες για το τι θα συμβεί στη χώρα μας. Είναι καθαρά γεωπολιτικό το ζήτημα, είμαστε «άκρα γωνία μαγαζί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Η χώρα μας έχει γεωπολιτική υπεραξία. Ότι οικονομικό συμβαίνει στη χώρα, καλό ή κακό έχει άμεσο αντίκτυπο και στις γεωπολιτικές ισορροπίες κάτι το οποίο δεν συμβαίνει πχ με άλλες χώρες που έχουν οικονομικό πρόβλημα πχ την Πορτογαλία.
Παρόλο που η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε δυνητικά να είναι το 30% μαζί με την Κύπρο, της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Για αυτό είναι πιο σημαντικό το τι θα γίνει στην Ελλάδα παρά πχ στην Ιταλία.
Ποιός "θέλει" τη γεωπολιτική υπεραξία της χώρας – Πιθανή η εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών;
Από το 2010, εξηγεί ο κ. Φίλης, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας.
Οι μεγάλες δυνάμεις συγκρούονται για το πού θα κινηθεί η χώρα μας στα επόμενα δέκα χρόνια. Και αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια του Ισραήλ, τα ενεργειακά, έχει να κάνει με την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων όπως αυτή εκφράζεται στην Αν. Μεσόγειο.
Εκτίμηση του κ. Φίλη είναι ότι στο χτύπημα της Παρασκευής είναι πολύ πιθανή η εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών. Ενδιαφέρονται πάρα πολλοί για το τι θα συμβεί στη χώρα μας τους επόμενους μήνες κιόλας, όχι τα επόμενα έτη. Και έχει να κάνει από τα ενεργειακά μέχρι και το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη. Αν κάποιος θέλει να χτυπήσει την Ευρωζώνη είναι σίγουρο ότι το μαλακό της υπογάστριο είναι η Ελλάδα. Είναι σαφές αυτό.
Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση για το ποιος θα ήθελε να χτυπήσει την Ευρωζώνη.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Γερμανών αυτή τη στιγμή στο θέμα της οικονομικής κρίσης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα.
Είναι πολύ ευρύτερο το θέμα. Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα γιατί στην ουσία ήταν ο αδύναμος κρίκος της συγκεκριμένης κατάστασης.
Δεν είναι τυχαίο που δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο πχ στην Πορτογαλία.
Ο πολιτικός αντίκτυπος της δολοφονίας
Όσον αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή, ο κ. Φίλης σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον χειρισμό που θα κάνουν τα ίδια τα κόμματα.
Πρόκειται για ένα γεγονός πρώτης γραμμής το οποίο όλα τα κόμματα θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν με όποιο τρόπο μπορούνε.
Η Χρυσή Αυγή ενδεχομένως δει τα ποσοστά της να ανεβαίνουν καθώς θα φανεί ότι δεν είναι ο μόνος θύτης στο πολιτικό σύστημα αλλά ενίοτε, είναι και θύμα. Είναι σημαντικό αν η κυβέρνηση το χρησιμοποιήσει για να επιβεβαιώσει τη θεωρία των δύο άκρων ενώ σίγουρα θα δημιουργήσει αναταραχή μέσα στα κόμματα της αριστεράς,
Η θεωρία των δύο άκρων που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία Φύσσα, ουσιαστικά δεν μας λέει τίποτα άλλο παρά ψηφίστε κεντρώα κόμματα όχι ακραία γιατί δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε εμφύλιο η μικρή λεπτομέρεια όμως είναι ότι τα κεντρώα αυτά κόμματα είναι τα μνημονιακά. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το δίλημμα τίθεται ως Μνημόνιο ή Εμφύλιο.
Είναι σίγουρο ότι θα βγούνε κάποιοι και θα πούνε είδαμε σας τα λέγαμε τί θα γίνει.
Όλα αυτά είναι οι πόνοι μιας γέννας
Κλείνοντας ο κ. Φίλης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα δεν είναι παρά οι πόνοι μιας γέννας η οποία θα φέρει κάτι όμορφο.
«Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διαιρεμένοι, είμαστε σίγουρα ο γεωπολιτικός χώρος στον οποίο παίζονται τεράστια γεωπολιτικής ισχύος και αυτήν την στιγμή τα όπλα για αυτόν τον ανταγωνισμό είναι οικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση να αντιληφτούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος για το τι τελικά θα γίνει.
»Όλα αυτά είναι σαν οι πόνοι μιας γέννας και ελπίζω από αυτό να βγει ένα όμορφο παιδί και να μη μας προκύψει ένα τέρας. Είμαι υπέρ του ότι θα βγει κάτι καλύτερο. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν περισσεύει κανένας και σίγουρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί αν κάποιοι προσπαθήσουν να μας φέρουν Έλληνα εναντίον Έλληνα και να μας οδηγήσουν σε καταστάσεις οι οποίες νομίζω ότι τις έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».
*Ο Γεώργιος Κ. Φίλης είναι Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Διδάσκοντα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - DEREE, Κύριος Αναλυτής Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΙΣΠειραιά: Να πληρωθούν οι οφειλές του Οίκου Ναύτου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ