2013-11-05 01:46:14
Φωτογραφία για Η επαγγελματική κινητικότητα των νέων στην ΕΕ καλά κρατεί
«Οι νέοι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τη νοοτροπία του τοπικού και αρχίζουν να στρέφονται προς τα έξω, να σκέφτονται... έξω από κουτί είτε αυτό αφορά την επαγγελματική τους κινητικότητα είτε τη δημιουργία μιας εξωστρεφούς επιχείρησης εντός των συνόρων». Αυτό σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), Ανδρέας Στεφανίδης, ενόψει της εκδήλωσης με τίτλο «Mobility and Employability in Europe», που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα (της οποίας οικοδεσπότης φορέας είναι η ΟΕΣΥΝΕ) και του ευρωπαϊκού έργου «InterJob4Youth».

Την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της 21ης Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνει η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας της ΟΕΣΥΝΕ.

Κατά τον κ.Στεφανίδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων με επιχειρηματικές φιλοδοξίες σήμερα, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, συνίσταται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια υψηλού ρίσκου για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών κι ότι, ακόμη και όταν υπάρχουν, η πρόσβαση των νέων σε αυτά είναι περιορισμένη.


Επίσης, στην περίπτωση της Ελλάδας, ισχυρίζεται, προσκόμματα δημιουργεί το «μη φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον» και η μεγάλη γραφειοκρατία, παρά την ύπαρξη πολλών φορέων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. «Σήμερα τείνουν να υπάρξουν στην Ελλάδα πιο πολλοί φορείς που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, από ό,τι επιχειρηματίες», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Στεφανίδης, ενώ προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευση είναι το μέλλον, αρκεί οι νέοι να την αξιοποιήσουν σωστά.

Καίρια η «ανεπίσημη» γνώση

«Όταν ένας νέος βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, πχ, μέσω των προγραμμάτων Leonardo και Erasmus ή όταν βρεθεί να δουλεύει σε μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση, είτε στη χώρα του είτε σε άλλο κράτος, πρέπει να επωφελείται πάνω από όλα από την 'ανεπίσημη' γνώση που αποκτά στη διάρκεια αυτής της μαθητείας, δηλαδή από τα μυστικά που μαθαίνει για τη λειτουργία μιας εταιρείας στην καθημερινότητά της, από τη σχέση που αναπτύσσει με τον επιχειρηματία», λέει.

Η επαγγελματική κινητικότητα σε αριθμούς

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση, περίπου 400.000 Έλληνες σκέφτονται να μεταναστεύσουν το επόμενο 12μηνο, αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, ένας στους τέσσερις (24%) εξετάζει να μεταναστεύσει μόνιμα και πάνω από έξι στους δέκα (63%) να κινηθεί μέσα στην ΕΕ.

Με βάση παλαιότερη (2009) έκθεση της ΕΕ, οι νέοι (σε ηλικία) πολίτες της ενωμένης Ευρώπης τείνουν να μεταναστεύουν κυρίως (και μεταξύ άλλων) προς τις χώρες Βέλγιο, Γερμανία, και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Λουξεμβούργο, το 40% των νέων προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, σε έξι κοινοτικές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), ποσοστό άνω του 10% του σπουδαστικού πληθυσμού αφορούσε σε ξένους φοιτητές και σπουδαστές (στοιχεία 2009). Παράλληλα, μεταξύ του ακαδημαϊκού έτους 1987/1988 και του 2009, πάνω από 2 εκατ. φοιτητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus και υποστηρίχθηκαν από αυτό.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ