2013-11-06 17:52:14
Φωτογραφία για Πάτρα: Μάντης... Calchas (Κάλχας) για τις επαφές στο κινητό σας τηλέφωνο!
Η εφαρμογή Calchas (Κάλχας) έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο γενικότερος στόχος της έρευνας είναι η παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών στους χρήστες κινητών συσκευών εκμεταλλευόμενοι το κινητό κοινωνικό πλαισίου του χρήστη (user’s mobile social context).

Η εφαρμογή

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν πλέον στις συσκευές τους αποθηκευμένες αρκετές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, επαφές. Πόσες από αυτές όμως χρησιμοποιούνε και κάθε πότε;

Σκοπός της εφαρμογής είναι η διευκόλυνση του χρήστη στην ανάκτηση των επαφών που θέλει να καλέσει κάθε στιγμή. Η εφαρμογή Calchas, σαν άλλος μάντης, «μαντεύει» κάθε φορά τις πιθανότερες επαφές με τις οποίες θα ήθελε να επικοινωνήσει ο χρήστης.

Για την παρουσίαση των προτάσεων υπάρχουν τα παρακάτω interfaces διαθέσιμα:

Παρουσίαση μόνο των προτάσεωνΠαρουσίαση προτάσεων και πρόσφατων κλήσεων
. Από τις πρόσφατες κλήσεις εξαιρούνται προφανώς οι επαφές που περιλαμβάνονται ήδη στις προτάσεις.Παρουσίαση προτάσεων και λίστας επαφών. Από τη λίστα επαφών εξαιρούνται οι επαφές που περιλαμβάνονται ήδη στις προτάσεις.Μπορείτε να επιλέξετε την ταξινόμηση των προτάσεων είτε αλφαβητικά είτε με βάση το σκορ πρόβλεψης που έχει υπολογίσει η εφαρμογή Calchas για την κάθε επαφή. Επίσης, ο χρήστης, αν δε βρει την επαφή που θέλει με τη βοήθεια της εφαρμογής, μπορεί να ανοίξει την εφαρμογή των επαφών ή την εφαρμογή τηλεφώνου κάνοντας χρήση των αντίστοιχων εικονιδίων στο πάνω μέρος της οθόνης της εφαρμογής. Τέλος, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το Android Quick Contact badge που βρίσκεται στα αριστερά της κάθε επαφής.

H εφαρμογή Calchas είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play και απαιτεί συσκευή με λειτουργικό Android 2.2 ή νεότερο.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.upatras.ceid.calchasapp

Η εφαρμογή, στην παρούσα έκδοση, για τον υπολογισμό της πιθανότητας κλήσης μίας επαφής, συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά από το context του χρήστη. Την προσφατότητα (recency) της επικοινωνίας και τη συχνότητα (frequency) της επικοινωνίας του χρήστη με κάθε επαφή.

Η προσφατότητα υπολογίζεται με βάση τις επικοινωνίες των τελευταίων 12 ωρών ενώ η συχνότητα με βάση τις επικοινωνίες των τελευταίων 15 ημερών. Οι τιμές αυτές δεν έχουν επιλεγεί αυθαίρετα αλλά μετά από ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων χρήσης τα οποία μας παραχωρήθηκαν από τη NOKIA και συγκεκριμένα από το ΝΟΚΙΑ Lausanne Data Collection Campaign (https://research.nokia.com/page/11367) καθώς και από ένα πρωταρχικό dataset το οποίο συγκεντρώσαμε εμείς. Τέλος, οι τιμές αυτές μπορούν να αλλάξουν εύκολα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του αλγορίθμου μπορείτε να βρείτε στη δημοσίευση: «Frequency and recency context for the management and retrieval of personal information on mobile devices», Pervasive and Mobile Computing, Elsevier

http://dx.doi.org/10.1016/j.pmcj.2013.08.002

Σε επόμενες εκδόσεις της εφαρμογής θέλουμε να ενσωματώσουμε στον αλγόριθμό μας επιπλέον πληροφορίες από το mobile context του χρήστη όπως η τοποθεσία του, υπενθυμίσεις ημερολογίου κ.α.

Η ερευνητική ομάδα,

Βασίλης Στεφανής

Υποψήφιος Διδάκτορας

Πλέσσας Αθανάσιος

Υποψήφιος Διδάκτορας

Δρ. Ανδρέας Κομνηνός

Διδάσκων 407/80
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΓΡΑΨΕ... ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΛΕ ΜΠΡΟΝ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΓΡΑΨΕ... ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΛΕ ΜΠΡΟΝ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ