2013-11-06 20:00:08
Φωτογραφία για Η Μέρκελ και η ονομασία των Σκοπίων.
Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να μην έχει ακόμη σχηματίσει κυβέρνηση στη Γερμανία και οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες να συνεχίζονται, το γεγονός όμως δεν την εμπόδισε να βρει χρόνο προκειμένου να συναντήσει τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στο Βερολίνο.

Μια συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούσε εδώ και καιρό και έλαβε χώρα ενώ ο τελευταίος -άκαρπος- γύρος των διαπραγματεύσεων του Έλληνα και Σκοπιανού διαπραγματευτή υπό τον Μ. Νίμιτς, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Μια συνάντηση για την οποία δεν ήταν ενημερωμένη ούτε η Ελληνική πλευρά, ούτε η πλευρά των Σκοπίων.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα και έχει προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη FYROM σημειώνοντας –ωστόσο- ότι τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης συμβιβασμού.


Παρά τις προσπάθειες Νίμιτς και Φούλε η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι η θέση της είναι απολύτως σαφής -σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων- και η οποία έχει εκφραστεί και με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Γκρούεφσκι.

Μετά τη συνάντηση Μέρκελ -Νίμιτς που πυροδότησε νέα σενάρια η καγκελαρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν με την ανάλογη πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ «ευχαρίστησε τον κ. Νίμιτς για την πολυετή διαμεσολαβητική δράση του και συζήτησε μαζί του την παρούσα κατάσταση των προσπαθειών του». Οι δύο αξιωματούχοι «συμφώνησαν ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με την ανάλογη πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες Αθήνα και Σκόπια». Η καγκελάριος, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «διαβεβαίωσε τον κ. Νίμιτς για τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στις περαιτέρω εργασίες του».

Σε σημείωση, η οποία συνοδεύει την ανακοίνωση, η Καγκελαρία αναφέρεται στο ζήτημα της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής χώρας και διευκρινίζει ότι η Γερμανία τηρεί τη διατύπωση που προέκυψε από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Προσθέτει δε ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν, επανειλημμένα, ομόφωνα αποφασίσει ότι η αμοιβαία διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ».Γ.Χ.
geopolitics.com.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ