2013-11-07 14:42:07
Φωτογραφία για Με ανεπαρκές σχέδιο το ΥΠΕΚΑ εναντίον της αιθαλομίχλης
Δεν θα περιλαμβάνεται το... κυνήγι αναμμένων τζακιών στα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης. Αντίθετα, θα δίνεται η δυνατότητα για περιορισμό των εκπομπών ρύπων από τη βιομηχανία και την κίνηση κάποιων κατηγοριών οχημάτων. Και φυσικά θα επιχειρηθεί η «ευαισθητοποίηση του κοινού», μέσω εκστρατειών ενημέρωσης.

Αυτά προκύπτουν και από τη χθεσινή, δεύτερη κατά σειρά ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την αντιμετώπιση επεισοδίων αιθαλομίχλης. Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, όμως, παραμένει... ομιχλώδες, καθώς το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της απόφασης που απεστάλη για υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία (για παράδειγμα, δεν διευκρινίζεται αν οι οριακές τιμές που αναφέρονται αφορούν στα PM10 ή τα ΡΜ2,5). Αυτό που προκύπτει, πάντως, είναι ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως πρόβλημα έλλειψης ενημέρωσης του κοινού και όχι ως συνέπεια της αδυναμίας του να έχει πλέον πρόσβαση σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές θέρμανσης μετά την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.


Η φιλοσοφία του σχεδίου φαίνεται να είναι η εξής:

• Θα τεθούν τέσσερα διαδοχικά όρια τιμών των μικροσωματιδίων (50, 75, 100, 150 και άνω μg/m3).

• Στην περίπτωση που οι τιμές των μικροσωματιδίων ξεπεράσουν τα 50 μg/m3, θα εκδίδονται συστάσεις για τα άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή παιδιά, ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα κ.λπ. (όπως ισχύει σήμερα με τα όρια ενημέρωσης και συναγερμού σε άλλους ρύπους).

• Ανάλογα με την κλιμάκωση της ρύπανσης θα κλιμακώνονται και οι συστάσεις. Για παράδειγμα, θα εκδίδονται συστάσεις και για τη χρήση των τζακιών. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε χθες, το ΥΠΕΚΑ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών (σ.σ.: δεν θα μπορούσαν, άλλωστε).

• Επίσης, ανάλογα με την κλιμάκωση της ρύπανσης θα κλιμακώνονται και τα μέτρα. Για παράδειγμα, προβλέπεται πως όταν οι τιμές των μικροσωματιδίων ξεπερνούν τα 100 μg/m3 θα δίνεται η δυνατότητα περιορισμού των βιομηχανικών εκπομπών (άγνωστο ποιος θα επιβάλει το μέτρο αυτό και πώς θα ελέγχεται η εφαρμογή του), αλλά και περιορισμού κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων (πιθανότατα τα παλαιά, βαρέα οχήματα). Επίσης, όταν οι τιμές των μικροσωματιδίων ξεπερνούν τα 150μg/m3, προβλέπεται η δυνατότητα διακοπής λειτουργίας όλων των κτιρίων δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τα πανεπιστήμια).

Σήμερα, για τα μικροσωματίδια ΡΜ10 βάσει κοινοτικής νομοθεσίας ισχύει ότι το όριο των 50 μg/m3 δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές ετησίως. Η μέτρηση των μικροσωματιδίων γίνεται ουσιαστικά μόνο στην Αθήνα (7 σταθμοί) και τη Θεσσαλονίκη (4 σταθμοί). Στην υπόλοιπη Ελλάδα μετριούνται μόνο στην Κόρινθο, τον Βόλο και τη Λάρισα (και μάλιστα στην τελευταία, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΥΠΕΚΑ για την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2012, οι μετρήσεις δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί είναι λίγες και ανομοιόμορφα κατανεμημένες).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι προχθές το ΥΠΕΚΑ πραγματοποίησε διαγωνισμό, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, για την πραγματοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την αιθαλομίχλη.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ