2013-11-07 23:28:15
Φωτογραφία για Ολοκλήρωση επίσημης επίσκεψης ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλγαρία
Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας   Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλγαρία. Ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mihail Mikov, ενώ είχε συνομιλίες και με τον ομόλογό του Angel Naydenov.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Σόφια

Μετά την συνάντηση των κ.κ. Αβραμόπουλου και Naydenov στο Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας στη Σόφια, ακολούθησαν δηλώσεις:

Α. NAYDENOV: Αρχίζουμε αυτή την ενημέρωση για τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο  αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους  δύο υπουργούς Άμυνας και θέλω να υπογραμμίσω ρητά ότι σε αυτές τις συνομιλίες συμμετείχαν πέρα από τους υπουργούς, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Άμυνας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και εκπρόσωποι των στρατιωτικών διοικήσεων των υπουργείων Άμυνας.


Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Σόφια

       Θέλω αμέσως να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός της πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και να υπογραμμίσω ότι πέρα από κάθε αμφιβολία αυτή η επίσκεψη θα προωθήσει  την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και της στρατιωτικής και στρατηγικής τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων.

            Αυτή η επίσκεψη χωρίς αμφιβολία εντάσσεται στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων μεταξύ μας, σε πνεύμα φιλίας, καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες μας. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μέρος του εντατικού πολιτικού διαλόγου, των δραστήριων σχέσεων όχι μόνο στον τομέα της Άμυνας, αλλά και της Ασφάλειας.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Σόφια

            Σε ποιες κατευθύνσεις θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε τις πρακτικές διαστάσεις των συνομιλιών.

          Σε πρώτη θέση βρίσκονται οι κοινές μας πρωτοβουλίες ως σύμμαχοι και εταίροι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω την συναίνεσή μας να στηρίζουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την πολιτική ανοιχτών θυρών, την πολιτική ενσωμάτωσης, ευρωπαϊκής και νατοϊκής, των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Σόφια

          Εκφράστηκε η ανησυχία μας σχετικά με το προσφυγικό κύμα και από την άποψη αυτή η ανάγκη, ακόμα και με κοινές πρωτοβουλίες, να θέσουμε το θέμα στις ευρωπαϊκές δομές με γνώμονα τη δραστήρια συμμετοχή και της ΕΕ στο πρόβλημα και ταυτόχρονα την υποβοήθηση των χωρών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα από οικονομικής και τεχνικής άποψης.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Σόφια

            Σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία, κοινές πρωτοβουλίες τόσο σε ό,τι αφορά την συνέχιση των συναντήσεων των υπουργών Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης, όσο και σε ό,τι αφορά την πρακτική υλοποίηση της συμμετοχής μας στις πολυεθνικές ειρηνευτικές δυνάμεις και στην ταξιαρχία SEEBRIG ως βασικό στοιχείο αυτών των δυνάμεων, την διαπραγμάτευση, την υπογραφή και την επικύρωση του πίνακα ανταλλαγών μεταξύ των στρατηγείων.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Υπουργό Άμυνας της  Βουλγαρίας Angel Naydenov.

          Σε ότι αφορά τη διμερή συνεργασία, είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και να χαράξουμε τους τομείς συνεργασίας που θα αποτελέσουν αντικείμενο επιπρόσθετων συνομιλιών, όσον αφορά την εκπαίδευση αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χώρων, τη συμμετοχή αξιωματικών στις διάφορες διοικήσεις διεθνών θεσμών, στους οποίους συμμετέχουμε,  πρωτοβουλίες που συνδέονται με την κυβερνοασφάλεια. Παρόμοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλγαρία και θα αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με προϊόντα software για τις αεροπορικές δυνάμεις και φυσικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής και επικύρωσης τεχνικού πρωτοκόλλου που συνοδεύει τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας σχετικά με κοινές επιχειρήσεις άμυνας και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου και τις διασυνοριακές επιχειρήσεις.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Υπουργό Άμυνας της  Βουλγαρίας Angel Naydenov.

            Πρόκειται για ένα μικρό μέρος των θεμάτων της σημερινής συνομιλίας και της δυναμικότητας της ανάπτυξης των σχέσεών μας. Θέλω να τελειώσω τονίζοντας άλλη μία φορά την ικανοποίησή μου για την επίσκεψη αυτή του κ. Αβραμόπουλου και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει και η οποία έχει ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα. Επίκειται συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της χώρας και διμερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Υπουργό Άμυνας της  Βουλγαρίας Angel Naydenov.

 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα  θα ήθελα να ευχαριστήσω  τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κύριο Angel Naydenov για τη φιλοξενία του. Οι συζητήσεις που προηγήθηκαν ήταν ειλικρινείς, εγκάρδιες, φιλικές και επαναβεβαίωσαν την ισχυρή βούληση και των δύο κυβερνήσεων να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας στον τομέα της άμυνας, προέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους άλλους τομείς.

            Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι δύο εκ των βασικών πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η σημερινή μας συνάντηση είναι ένα μήνυμα ειρήνης, φιλίας και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή μας.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος  με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mihail Mikov

            Το πλέγμα των σχέσεών μας και η θεματολογία της συνάντησής μας περιγράφηκε με πληρότητα πριν λίγο από τον κύριο Υπουργό και δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτε παραπάνω. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι κάτι που δείχνει πως αυτή η ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης, τόσο φορτισμένη από το ιστορικό παρελθόν, έχει περάσει το κατώφλι μιας καινούργιας εποχής.

      Τα κράτη μας συνεργαζόμενα αγαστά στους κόλπους τόσο της ευρωπαϊκής οικογένειας, όσο και της ατλαντικής συμμαχίας έχουν εγκαινιάσει μια καινούργια περίοδο ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας και, το κυριότερο, υπηρετούν πλέον τους ίδιους σκοπούς.

            Η πολιτική μας στον τομέα της άμυνας είναι ίδια.  Και έρχεται να δέσει, με όλες τις πολιτικές συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια και που ερμηνεύουν με τον πιο αυθεντικό τρόπο τις επιθυμίες των λαών μας.

           Σήμερα στην Ελλάδα ζουν και προκόβουν δεκάδες χιλιάδες Βουλγάρων πολιτών, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδος, έχοντας βρει ένα πολύ φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος  με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mihail Mikov

          Αντιμετωπίζουμε όμως και τα ίδια προβλήματα. Τα συζητήσαμε πριν από λίγο με τον κύριο Υπουργό και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η λαθρομετανάστευση, που μπορεί να μην είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των Υπουργείων Αμύνης, έχουμε όμως και εμείς λόγο εκεί, αλλά και σε άλλους τομείς.

        Θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ότι μπορεί να διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην ευρύτερη γειτονιά μας, με φαινόμενα έξαρσης εθνικισμού και λαϊκισμού και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να περνάει ζώνη αναταράξεων, αλλά εμείς εκπέμπουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας. Με τα αμυντικά μας συστήματα σε ανοιχτή σχέση συνεργασίας και με την προσήλωσή μας στις βασικές αρχές που κατευθύνουν την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής μας, αλλά και την αμυντική μας συνεργασίας μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

            Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια χρονίζουσα οικονομική κρίση, εξακολουθεί να διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη. Η εμπειρία, η γνώση μας, οι υποδομές μας έχουν τεθεί στην υπηρεσία της διμερούς μας συνεργασίας.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev

            Και αν σήμερα θέλουμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς τους λαούς μας, είναι ότι η συνεργασία, η φιλία, η συνεννόηση είναι πλέον εμπεδωμένες ως αρχές και αξίες στις διμερείς μας σχέσεις.

            Οι αρχηγοί των επιτελείων μας που ήδη ξεκίνησαν εδώ και καιρό τη συνεργασία τους, είναι αλήθεια ότι έχουν πολλή δουλειά ακόμα για να καταστήσουν πιο αισθητά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας που έχουμε αποφασίσει.

Είπα στον κύριο Naydenov, ότι τον επόμενο χρόνο πρέπει να προωθήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και σε επίπεδο κυβερνήσεων τη συνεργασία μας, ώστε να προετοιμάσουμε το δεύτερο Συμβούλιο Κορυφής σε συνέχεια αυτού που διοργανώθηκε πριν από ένα χρόνο στην Αθήνα. Κάτι που είμαι βέβαιος ότι εκφράζει αμοιβαία τις επιθυμίες μας στον ανώτερο δυνατό βαθμό.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev

Προσκάλεσα τον κύριο Υπουργό σύντομα να επισκεφθεί την Αθήνα, έτσι ώστε και ο ίδιος να διαπιστώσει επιτόπου όλες αυτές τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία. Αλλά και εγώ προσωπικά να έχω τη χαρά να ανταποκριθώ σε αυτό το εξαίρετο πνεύμα φιλίας και φιλοξενίας, που τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου και τα μέλη της συνοδείας μου απολαμβάνουν στο σύντομο χρονικό διάστημα που είμαστε στη Σόφια.

            Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε βέβαιος ότι αυτό που σήμερα ξεκινάμε θα έχει συνέχεια, διάρκεια και το κυριότερο θα ανοίξει ακόμα μεγαλύτερους δρόμους συνεργασίας για το μέλλον, πάντοτε επ΄ ωφελεία των δύο εθνών μας, των λαών μας, αλλά και των πολιτικών που από κοινού πλέον έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε στο όνομα της κοινής ευρωπαϊκής μας προοπτικής.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφές πλέον ότι μαζί με την Ιταλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν αναδειχθεί σε κύριους φύλακες των συνόρων της Ε.Ε. Αναφέρομαι σε ένα πρόβλημα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η Βουλγαρία το ανακάλυψε με δραματικό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια: τη λαθρομετανάστευση. Ανταλλάξατε απόψεις και εμπειρίες για το θέμα αυτό υπό το πρίσμα της πρόθεσης της Βουλγαρίας να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, όπως το έχει κάνει ως γνωστόν ήδη η Ελλάδα;

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev

 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι  συζητήσαμε το θέμα αυτό.  Όπως είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα από τη ροή μεγάλου ρεύματος λαθρομεταναστών.

              Το πώς έχει προκύψει αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό με τα γεγονότα στη Συρία η κατάσταση έχει ακόμη περισσότερο επιδεινωθεί. Εμείς έπρεπε να πάρουμε μέτρα. Ένα μέρος αυτών των μέτρων έχει ήδη αποδώσει. Το τείχος στο βόρειο τμήμα του Έβρου έχει αποδώσει. Σχεδόν έχει εκμηδενιστεί η είσοδος λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από την πλευρά αυτή. Αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Διότι όπως ξέρετε η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα που όμως είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Και για αυτό εκεί ανεπτύχθη η δύναμη Frontex.

            Παρόλα αυτά το πρόβλημα υπάρχει, διότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί σε όλο το εύρος η θαλάσσια συνοριακή μας γραμμή. Με τον Υπουργό αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και, χωρίς να θέλω βεβαίως να παρέμβω στα εσωτερικά της Βουλγαρίας, νομίζω ότι τα μέτρα που παίρνει η Βουλγαρία είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 Εδώ θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev

Το πρώτο έχει να κάνει με την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Έχουμε ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες και στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου θα συζητήσουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας και αυτό το ζήτημα και θα συνεργαστούμε με τη Βουλγαρία για αυτό.

     Το δεύτερο έχει να κάνει με την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής σταθερότητας μέσα στις χώρες μας. Κυρίως ως προς το κομμάτι που η λαθρομετανάστευση προκάλεσε προβλήματα σαν και αυτά που σας περιέγραψα πριν.

            Το τρίτο έχει να κάνει με μια πιο πρακτική και αποτελεσματική πολιτική αναχαίτισης αυτού του ρεύματος. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρέπει να είναι πιο συνεργάσιμες μαζί μας και οι γειτονικές χώρες μέσω των οποίων διέρχονται αυτά τα ρεύματα.

    Κατανοούμε και την ανθρώπινη και την κοινωνική πλευρά του προβλήματος, αλλά οφείλουμε να προστατεύουμε τις κοινωνίες και τα σύνορά μας. Δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, συνεργαζόμαστε με τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά το θέμα μας έχει απασχολήσει διότι μια προέκτασή του είναι αυτή που έχει να κάνει και με την εθνική μας ασφάλεια.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Υπουργό Άμυνας της  Βουλγαρίας Angel Naydenov.

    Γιατί πίσω από όλα αυτά τα ρεύματα μπορεί να κρύβονται και να εκδηλώνονται εστίες που να αναπαραγάγουν τη βία και, δεν διστάζω να σας πω, σε κάποιες περιπτώσεις και την τρομοκρατία.

Α. NAYDENOV: Έχετε δίκιο ότι το πρόβλημα των προσφύγων και τα μέτρα που υιοθετούν οι δύο χώρες ήταν ένα από τα θέματα που εξετάσαμε και εγώ το τόνισα αυτό στην εισαγωγή μου.

            Ας διευκρινίσω όμως ότι η Βουλγαρία δεν ανακάλυψε τώρα αυτό το πρόβλημα. Τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της αύξησης του προσφυγικού κύματος προς τη Βουλγαρία. Κάθε μέρα στη χώρα εισέρχονται 100 έως 200 πρόσφυγες. Τον τελευταίο μήνα έχουν εισέλθει 3.500.

            Συνειδητοποιούμε και συμφωνήσαμε σε αυτό με τον κ. Αβραμόπουλο τα καθαρά ανθρωπιστικά προβλήματα που συνδέονται με το θέμα των προσφύγων. Συνειδητοποιούμε τις ευθύνες μας ως μέρη σε διάφορες διεθνείς συμβάσεις και ως χώρες – μέλη σε οργανισμούς, με υποχρεώσεις να παρέχουμε άσυλο και κατάλληλες συνθήκες εγκατάστασης σε κέντρα υποδοχής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα κράτη τους.

          Παράλληλα, συνειδητοποιούμε την ευθύνη μας όσον αφορά τους πολίτες μας και σχετικά με την ασφάλεια της χώρας μας γενικά. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και τα τελευταία μέτρα που υιοθετήσαμε, ως μέρος ενός σχεδίου με 7 στόχους και 33 πρωτοβουλίες.

            Η βασική ιδέα αυτού του σχεδίου είναι να μειωθεί το κύμα των παράνομων μεταναστών να εισέρχεται προς τη χώρα. Δεν είμαστε ευτυχείς από το γεγονός ότι πρέπει να κατασκευάσουμε φράχτη στα σύνορά μας που να παρεμποδίσει τη διέλευση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πω ότι δεν είμαστε ενθουσιασμένοι από την ιδέα αυτό να ανατεθεί στον βουλγαρικό στρατό. Αλλά πρόκειται για εγκαταστάσεις που θα παρεμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση και αντιστοίχως θα την κατευθύνουν στα επίσημα συνοριακά σημεία διέλευσης.

            Επίσης, παράλληλα με τις προσπάθειες των βουλγαρικών Αρχών για την επιτάχυνση των διαδικασιών επεξεργασίας των εγγράφων και εγκατάστασης των προσφύγων, υιοθετούμε και μέτρα επαναπροώθησης εκείνων των πολιτών που δεν πληρούν τους όρους παραχώρησης καθεστώτος για ανθρωπιστικούς λόγους και  καθεστώτος πρόσφυγα και αυτό αποτελεί μέρος των ευθυνών μας: από τη μία  η Ελλάδα ως μέλος του χώρου Σέγκεν, στο έδαφος της οποίας δραστηριοποιείται η δύναμη Frontex και από την άλλη η Βουλγαρία που δεν είναι μέλος του χώρου Σέγκεν, παρότι πληροί όλα τα κριτήρια, καταβάλλει όλες τις προσπάθειες να συμπεριφέρεται ως χώρα που ωστόσο συνειδητοποιεί τις ευθύνες της.
 
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ