2013-11-10 09:32:17
Φωτογραφία για Θύελλα αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη
Συνεχίζουν να συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, τόσο από την αμερικανική NSA όσο και από τις υπηρεσίες πληροφοριών ευρωπαϊκών χωρών.

Αφού οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας πέρασαν και ακόμα περνούν δύσκολες στιγμές, μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελας Μέρκελ, αυτήν την εβδομάδα νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "The Independent" έκανε λόγο για σταθμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης στη στέγη της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου και την καγκελαρία, και τον οποίο χρησιμοποιούσε η υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που περιέχονται στα αρχεία του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κτήριο της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο υπάρχει μια εγκατάσταση σε σχήμα κυλίνδρου που θυμίζει σημείο παρακολούθησης. Έγγραφα του Σνόουντεν, αεροφωτογραφίες αλλά και άλλες πληροφορίες, δείχνουν, όπως γράφει η Independent, ότι πιθανότατα χρησιμοποιείται εκεί ένας υπερσύγχρονος εξοπλισμός.


Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ φέρεται να διατηρεί σημεία παρακολουθήσεων και σε άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες του πλανήτη και συνεργάζεται μάλιστα σε αυτό το πεδίο με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος στην πρεσβεία μπορούν να παρακολουθούνται κλήσεις κινητών τηλεφώνων, η ανταλλαγή δεδομένων μέσω ασύρματου δικτύου αλλά και η επικοινωνία στα κυβερνητικά κτήρια που βρίσκονται γύρω από την πύλη του Βρανδεμβούργου, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου και της καγκελαρίας.

Με τις επιχειρήσεις παρακολούθησης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ασχολείται ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων της πρεσβείας. Είναι διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες, ωστόσο οι περισσότεροι συνάδελφοί τους δεν γνωρίζουν την πραγματική τους αποστολή.

Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα, για πρώτη φορά οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας, παραδέχθηκαν ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, ότι οι διαρροές του Σνόουντεν προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ΜΙ6.

«Οι διαρροές που έγιναν από τον Σνόουντεν, είναι πολύ επιζήμιες και θέτουν σε κίνδυνο το έργο μας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αντίπαλοι μας τρίβουν τα χέρια τους. Το ίδιο και η Αλ Κάιντα», δήλωσε ο επικεφαλής της MI6 Τζον Σάουερς.

Η συνεδρίαση έγινε με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει την εποπτεία των τριών φορέων μυστικών υπηρεσιών, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν. Πολλοί βουλευτές μάλιστα, ακόμα και από το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον, άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους περίεργους διαύλους επικοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας και ΗΠΑ, λέγοντας ανοιχτά ότι έθεσαν την εθνική ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο.

Guardian: Και οι Ευρωπαίοι συνέδραμαν τις ΗΠΑ στις παρακολουθήσεις

Eυρωπαϊκές χώρες που καταγγέλλουν τους Αμερικανούς για κατασκοπεία, συνεργάζονταν μεταξύ τους για να παρακολουθούν τους πολίτες τους τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκαλύπτει η εφημερίδα "Guardian" που κάνει λόγο για χαλαρή, αλλά διαρκώς ενισχυόμενη συμμαχία παρακολουθήσεων, με την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Σουηδίας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα μαζικής παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών και αυτών στο Ίντερνετ, σε "στενή συνεργασία" με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αφορά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Guardian, η οποία στηρίζεται σε έγγραφα που εξασφάλισε από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην Ρωσία.

Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ευρώπη και η Ασία αντιδρούν έντονα προς τις ΗΠΑ για την μαζική συλλογή δεδομένων από την Ουάσινγκτον και μετά την αποκάλυψη από τον Σνόουντεν της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην βρετανική GCHQ και την αμερικανική αντίστοιχή της NSA.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αντέδρασαν στις πληροφορίες της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι είναι "ανακριβές να λέγεται ότι η BND προσπαθούσε να παρακάμψει την νομοθεσία για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει βρετανικές τεχνικές συλλογής πληροφοριών".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες, να μην επιτρέψουν, στην αντιπαράθεσή τους με την Ουάσινγκτον για το θέμα των παρακολουθήσεων, να εμποδίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου.

Παράλληλα, Γερμανία και Βραζιλία υπέβαλαν σχέδιο απόφασης κατά της παρακολούθησης των ψηφιακών επικοινωνιών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ