2012-04-12 13:30:13
Φωτογραφία για Νόθευαν πετρέλαιο ναυτιλίας και το μετέτρεπαν σε θέρμανσης και κίνησης
Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στο Αιγάλεω - Εντοπίστηκε το παράνομο εργαστήριο τους

Κύκλωμα νόθευσης και λαθρεμπορίας καυσίμων εξάρθρωσε η Ασφάλεια δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες νόθευαν πετρέλαιο ναυτιλίας με ειδικά φίλτρα και χημικά πρόσθετα και το μετέτρεπαν σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Κατά την έρευνα βρέθηκαν δεξαμενές με διάφορες ποσότητες καυσίμων, μηχανισμοί και φίλτρα διήθησης, χημικές ουσίες ανάμειξης και φορτηγά οχήματα μεταφοράς.

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας 37, 50, 27 και 21 ετών ενώ αναζητείται ένα ακόμη. Η οικονομική ζημιά για το Δημόσιο από την παράνομη δραστηριότητα κατά το τελευταίο τετράμηνο, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα φαίνεται να είχαν διακινήσει ποσότητες λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων, μεταξύ 18.000 - 30.000 λίτρα ημερησίως.


Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και τον τελωνειακό κώδικα για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ειδικότερα μετά από πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί ο 37χρονος που ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας και μεταπώλησης υγρών καυσίμων με έδρα το Πέραμα, μαζί με τον 50χρονο, πριν από τέσσερις μήνες δημιούργησαν στο Αιγάλεω, οργανωμένη μονάδα παραγωγής - επεξεργασίας και νόθευσης πετρελαιοειδών καυσίμων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «προέβαιναν σε ανάμειξη ποσοτήτων πετρελαίου, όπως αργού, κίνησης ναυτιλίας, καθώς και άλλων υγρών χημικών πρόσθετων, ενώ στη συνέχεια υπέβαλλαν σε διήθηση μέσω ειδικών μηχανημάτων και φίλτρων, μετατρέποντας τα σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, το οποίο διέθεταν στη συνέχεια στο ελεύθερο εμπόριο».

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας και νόθευσης των καυσίμων αποτελούνταν από δύο κλειστούς χώρους - αποθήκες, ένας από τους οποίους χρησιμοποιούνταν ως εργαστήριο νόθευσης και επεξεργασίας, ενώ ο δεύτερος ως χώρος στάθμευσης των βυτιοφόρων.

Κοντά σε αυτούς, βρέθηκε και άλλος χώρος, αποτελούμενος από δύο αποθήκες, στις οποίες οι δράστες είχαν τοποθετήσει ειδική επένδυση, προκειμένου να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των ερευνών βρήκαν στο εργαστήριο νόθευσης και επεξεργασίας 10 δεξαμενές διαφορετικής χωρητικότητας η καθεμία και με διάφορες ποσότητες καυσίμων, πολλά φίλτρα διήθησης και καθαρισμού καυσίμων, τρία δοχεία με χημικής σύνθεσης υγρό και ένα βυτιοφόρο έμφορτο με 5.000 λίτρα καυσίμων χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά.

Στο χώρο στάθμευσης εντοπίστηκαν δυο βυτιοφόρα, το ένα από τα οποία περιείχε ποσότητα 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά, ένα βυτιοφόρο με ρυμουλκό βυτίο, ένα ΙΧ αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, τιμολόγια, σφραγίδες και άλλα έγγραφα.

Επίσης στις δυο παρακείμενες αποθήκες βρέθηκαν 40 δεξαμενές (πλαστικές και μεταλλικές) χωρητικότητας έως και 12.000 λίτρων η καθεμία, πολλές αντλίες, κιβώτια με ανταλλακτικά φίλτρα, διάφορα μηχανήματα επεξεργασίας καυσίμων και πολλά πλαστικά δοχεία των 20 λίτρων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο 37χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον ανακριτή.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ