2013-11-12 22:00:16
Φωτογραφία για Πωλητήριο στο σπίτι του Παλαμά
Η μακρόχρονη εγκατάλειψη έχει «πληγώσει» το νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής.

Στον αριθμό 241 της οδού Κορίνθου, σε ένα νεοκλασικό σπίτι της Πάτρας, γεννήθηκε το 1859 ο Κωστής Παλαμάς. Σήμερα οι ιδιοκτήτες του κτηρίου, μακρινοί απόγονοι του ποιητή, πωλούν το οίκημα έναντι 1,6 εκατομμυρίου ευρώ.

Η απόφασή τους έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της Πάτρας, οι οποίοι διερεύνησαν τη δυνατότητα αγοράς του κτιρίου από κρατικό φορέα και μετατροπής του σε μουσείο. Επειδή οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, ο Δήμος Πατρέων -προκειμένου να διατηρηθεί η ιστορική και πολιτιστική μνήμη- θα καταθέσει εντός του Νοεμβρίου πρόταση για ανταλλαγή του κτιρίου με άλλο ακίνητο του δήμου.

Παρ’ όλα αυτά, οι προθέσεις των ιδιοκτητών, ορισμένοι εκ των οποίων ζουν πλέον στην Ελβετία, διαφαίνονται αρνητικές, καθώς ζητούν μετρητά, και μάλιστα ποσό τριπλάσιο από την αξία που αποδίδουν οι εκτιμητές στο κτίριο… Οι ίδιοι έχουν αναθέσει την αναζήτηση αγοραστή σε μεσιτικό γραφείο της πόλης.


Στο νεοκλασικό της οδού Κορίνθου ο στιχουργός του Ολυμπιακού Υμνου έζησε μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Τρία χρόνια πριν από τη γέννησή του, το 1856, στο ίδιο κτίριο είχε γεννηθεί η Ιταλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Ματίλντε Σεράο. Σήμερα, το μόνο που θυμίζει το ιστορικό παρελθόν του είναι δύο αναμνηστικές πλάκες που ενημερώνουν τους περαστικούς για τη συμβολική αξία του κτιρίου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες αποκατάστασης και αξιοποίησης του οικήματος έχει διαδραματίσει ο Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών, ο οποίος ανέλαβε ενεργό ρόλο προκειμένου να γλιτώσει το σπίτι από την κατάρρευση.

Το νεοκλασικό είχε περιέλθει σε δεινή κατάσταση λόγω της μακρόχρονης εγκατάλειψης. Οι σοβάδες έπεφταν από την οροφή του χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται, παρότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Ο Σύλλογος απευθύνθηκε στους δημότες της Πάτρας και κατόρθωσε να συγκεντρώσει 55.000 ευρώ για να επισκευαστεί η στέγη.

Οι βασικές εργασίες απέτρεψαν τα χειρότερα, όμως ζητούμενο πλέον είναι η ανάδειξη του σπιτιού. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη συναυλία μέσα στο σπίτι του ποιητή.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Πατρέων, Παναγιώτης Βαφέας, «όταν οι προσπάθειες κάποιων πολιτών να λειτουργήσει το κτίριο ως μουσείο δεν βρήκαν ανταπόκριση από την κεντρική εξουσία απευθύνθηκαν στον Δήμο. Ο Δήμος πριν από οκτώ μήνες ξεκίνησε τις διαδικασίες ανεύρεσης 500.000 ευρώ -όσο δηλαδή έχει εκτιμηθεί η αξία του κτιρίου- μέσω του Πράσινου Ταμείου για την αγορά του οικήματος. Περί από το τέλος Σεπτεμβρίου το Πράσινο Ταμείο αποφάνθηκε αρνητικά».

Πρόταση

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Διάσωσης και Αξιοποίησης του οικήματος που συγκροτήθηκε από πολίτες με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Καλλιτεχνών είχε ήδη αποσπάσει έγγραφη δέσμευση των ιδιοκτητών ότι δέχονται να ανταλλάξουν το κτίριο με ισάξιο ακίνητο στην περιοχή. «Εξετάσαμε ως εναλλακτική λύση την ανταλλαγή»,συνεχίζει ο κ. Βαφέας, «και έχουμε ήδη συγκεκριμένη πρόταση για δύο οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από την τράπεζα γης του Δήμου, εκτιμημένα από ορκωτό εκτιμητή».

Από την πλευρά της η Επιτροπή, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών, Θεόδωρος Μάλλιας, προκρίνει την επιλογή κάποιου κτιρίου ως ισχυρότερο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες. «Θεωρούμε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Εχει περάσει ήδη ένας χρόνος. Ο Δήμος διαθέτει δεκάδες ακίνητα και κληροδοτήματα και θα πρέπει να διαλέξει κάποιο ή κάποια από αυτά ώστε η πρόταση να γίνει άμεσα δεκτή», λέει στο «Εθνος».

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ

«Το σπίτι που γεννήθηκα, στοιχειό και με προσμένει»

«Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη», έγραφε ο Κωστής Παλαμάς. «Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι/ Στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει/ Το σπίτι που γεννήθηκα, ίδιο στην ίδια στράτα /Στα μάτια μου όλο υψώνεται όλα και μ’ του τα νιάτα/ Το σπίτι ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα/ Κι ανόθευτο κι αχάλαστο και με προσμένει ακόμα/ Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι/ Στοιχειό και σαν απάτητο με ζει και με προσμένει…».

Σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια αναβλήθηκε ο πλειστηριασμός του διατηρητέου νεοκλασικού της οδού Περιάνδρου στην Πλάκα, στο οποίο ο ποιητής έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του.

Κατερίνα Ροββά, ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ