2013-11-13 08:16:02
Φωτογραφία για Απάντηση ΥΦΕΘΑ Αθανάσιου Δαβάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με θέμα: «Ερωτηματικά για την ασφάλεια των συνόρων μας»
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Ερωτηματικά για την ασφάλεια των συνόρων μας», σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπ’ όψη μου, καθ’ ό μέρος αφορά το ΥΠ.ΕΘ.Α.  σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς η πάταξη του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αποτελεί έργο των Δασικών Υπηρεσιών.

Για τα ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠ.ΕΘ.Α που θέτετε στην ερώτησή σας πρέπει πάντοτε να έχετε υπ’ όψιν σας ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (Ε.Θ.Σ..Σ), οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της Χώρας έχουν ως κύρια αποστολή την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό και για τη διασφάλιση των χερσαίων συνόρων, αλλά και των αμυντικών περιοχών σε ολόκληρη την επικράτεια, το ΓΕΣ έχει αναθέσει σε συγκεκριμένους Σχηματισμούς αποστολή Προκαλύψεως, με σαφείς και προσδιορισμένες αρμοδιότητες.


Πλέον των παραπάνω, για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και της λαθροϋλοτομίας ο Σ.Ξ. συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ  και των λοιπών συναρμόδιων Υπηρεσιών στο πλαίσιο συγκεκριμένου Σχεδίου Ελέγχου και Αντιμετώπισης Παρανόμως Εισερχομένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην εν γένει παρουσία των Ε.Δ. στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, πιο συγκεκριμένα δε στην επάνδρωση των στρατιωτικών φυλακίων στην περιοχή ευθύνης  της 1ης  Στρατιάς, αυτή επιβάλλεται από τη νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας και την ενσωμάτωση της Αλβανίας στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, σε συνδυασμό με την επιτελούμενη αναδιοργάνωση του Σ.Ξ, την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης και την αποδοτικότητα των διαφορετικών μορφών προκάλυψης που εφαρμόζονται (ενεργητική, περιοδική, κλπ.). Σε κάθε περίπτωση στην περιοχή υφίσταται ενεργός Σχηματισμός και στρατιωτική Μονάδα.

Επιπλέον, οι Ε.Δ διατηρούν σε ετοιμότητα δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας και μέγιστης ευκινησίας που είναι δυνατόν, αν παραστεί ανάγκη, να επέμβουν στην περιοχή σε ελάχιστο χρόνο όπως απεδείχθη άλλωστε σε πρόσφατη άσκηση που διενεργήθηκε, απροειδοποίητα, στην ευρύτερη περιοχή.

Περαιτέρω, προγραμματίζεται η διεξαγωγή κύριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων στην υπόψη περιοχή, καθώς και πτήσεις ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που θα συμβάλλουν στην από αέρος επιτήρηση της περιοχής και στην αύξηση του αισθήματος ασφαλείας.

Tέλος, η Στρατιωτική Υπηρεσία ενεργεί πάντοτε έχοντας ως κύριο μέλημα της τη διασφάλιση των συνόρων της Πατρίδας και η δημιουργία αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες των παραμεθορίων περιοχών.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ερώτηση 3080/24-10-2013 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της ερώτησης μας με Θέμα «αποψίλωση στο Γράμμο» με αρ.πρωτ.: 2084 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Γεν.Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Δ/νση Δασών Καστοριάς με αρ.πρωτ.: 50288/7533 την 4-10-2013 μας γνωρίζει ότι η παραμεθόριο περιοχή του Γράμμου σε απόσταση 500 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία, η οποία λαθροϋλοτομείται από Αλβανούς, ’ ’δεν είναι προσπελάσιμη με δρόμο από την Ελληνική πλευρά καθώς το ανάγλυφο του εδάφους είναι έντονο με ισχυρές κλίσεις και μεγάλες χαράδρες και μπορούμε να πάμε εκεί μόνο από τον κοντινότερο δασικό δρόμο μετά από αρκετή ώρα πεζοπορία’’, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη την άμεση επέμβαση όχι μόνο των δασικών υπαλλήλων αλλά και του Στρατού και της Αστυνομίας στην περιοχή των συνόρων. ’ ’ Από την πλευρά της Αλβανίας όμως το έδαφος είναι ομαλό και οι Αλβανοί έκαναν προχείρους δρόμους και εκτός από τα ζώα, χρησιμοποιούν τρακτέρ και μικρά φορτηγά με τα οποία κουβαλούν τα δασικά προϊόντα

Στην εν λόγω περιοχή παρατηρούνται οι σοβαρότερες λαθροϋλοτομίες και έχουν αποψιλωθεί μεγάλες εκτάσεις από δάση οξυάς, ελάτης και πεύκης.

Οι δασικοί υπάλληλοι των συνεργείων επιφυλακής δεν μπορούν να πλησιάσουν την παραμεθόριο περιοχή χωρίς τη συνοδεία στρατού ή της αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν τους παράνομους Αλβανούς διότι δεν διαθέτουν όπλα και είναι επικίνδυνο.

Ερωτάστε :

1. Γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα για την κατασκευή δρόμων από την Ελληνική πλευρά ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην εν λόγω περιοχή καθώς θα εξασφαλιζόταν εκτός από την πάταξη της λαθροϋλοτομίας και η εθνική ασφάλεια ρε την άμεση και γρήγορη πρόσβαση του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας στα σύνορα;

2. Γιατί δεν υπάρχει μόνιμη στρατιωτική μονάδα στην περιοχή η οποία θα διασφαλίζει τα σύνορα της Πατρίδας και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες των παραμεθόριων περιοχών καθώς λόγω του εδάφους δεν είναι δυνατή η άμεση μετάβαση του στρατού;

3. Τι  σκέφτεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνε! ώστε να εμποδίσει την εύκολη πρόσβαση από τη μεριά της Αλβανίας;

Οι βουλευτές

Γιάννης Δημαράς

Γαβριήλ Αβραμίδης
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ