2013-11-14 12:14:35
Φωτογραφία για Αποκαλύψτε τα Αόρατα,
Φαφούτη Λαλίνα

Το μυστικό του αόρατου μανδύα αποκαλύπτεται,

Οι επιστήμονες που κυκλοφόρησαν το διάσημο βίντεο με την εξαφάνιση του χρυσόψαρου και της γάτας εξήγησαν πώς λειτουργεί η μέθοδός τους,

Στις αρχές του χρόνου το βίντεο αυτό, στο οποίο ένα χρυσόψαρο και μια γάτα «εξαφανίζονται» μερικώς ή ολικώς ως διά μαγείας, είχε παρουσιαστεί στο συνέδριο TED Conferences 2013 κάνοντας τον γύρο του κόσμου. Οι επιστήμονες από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη που το είχαν δώσει στη δημοσιότητα είχαν κάνει τότε περιορισμένες ανακοινώσεις, λέγοντας απλώς ότι στηρίζεται στα «παιχνίδια» του φωτός, καθώς αυτό σκεδάζεται μέσα από γυαλί. Τώρα η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε με λεπτομέρειες πώς ακριβώς λειτουργεί ο μανδύας αορατότητας που ανέπτυξε.

Αν εξαιρέσουμε τις «μαγικές» αφηγήσεις τύπου Χάρι Πότερ, όπου «δρουν» με χαρακτηριστική ευκολία και αποτελεσματικότητα, στην πραγματική ζωή οι μανδύες αορατότητας βρίσκονται κυριολεκτικά στα σπάργανα, με τις προσπάθειες ανάπτυξης μεθόδων του είδους να περιορίζονται σε ορισμένα επιστημονικά εργαστήρια στον κόσμο.


Η φιλοσοφία πάντως επάνω στην οποία «χτίζουν» τα εγχειρήματά τους οι ερευνητές του τομέα είναι η ιδιότητα των αντικειμένων να ανακλούν το φως - που αποτελεί και την αιτία για την οποία τα βλέπουμε. Ορισμένες προσεγγίσεις προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανάκλαση του φωτός επάνω στο ίδιο το αντικείμενο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζεζιάνγκ στην Κίνα και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανγιάνγκ στη Σιγκαπούρη επέλεξαν να παρέμβουν κάπου...  στη διαδρομή.

Ελεγχος της πορείας του φωτός

Οπως εξήγησε ο δρ Τζενγκ Μπιν, ένας από τους ερευνητές που μετείχαν στη μελέτη, το φως ανακλάται σε ένα αντικείμενο αλλά πρέπει να ακολουθήσει μια πορεία ώσπου να φθάσει στο ανθρώπινο μάτι και έτσι ένας άνθρωπος να μπορέσει να το δει. «Ανακαλύψαμε ότι ελέγχοντας την πορεία που θα ακολουθήσει το φως μπορούμε να κάνουμε το αντικείμενο αόρατο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κινέζος επιστήμονας. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όπως πρόσθεσε, ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο ώστε να κάνουν το φως να «προσπερνά» το αντικείμενο που θέλουν να κρύψουν αλλά ταυτόχρονα και να φθάνει τελικά στο ανθρώπινο μάτι.

Ο μανδύας αορατότητας που ανέπτυξαν είναι ως σύλληψη απλούστατος - δεν απαιτεί τη χρήση εξελιγμένων υλικών νανοτεχνολογίας ούτε πανάκριβου εξοπλισμού. Στην ουσία πρόκειται για μια εξαγωνική διάταξη από κρύσταλλα τα οποία «κατευθύνουν» την πορεία του φωτός.

«Οταν το φως περνάει μέσα από αυτή τη διάταξη, σκεδάζεται πλαγίως και ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία, φθάνοντας στο ίδιο σημείο αλλά σαν να μην έχει συναντήσει κανένα αντικείμενο, οπότε φαίνεται σαν το αντικείμενο να έχει εξαφανιστεί» εξήγησε ο δρ Μπιν. Ο Τσεν Χονγκσένγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Τζεζιάνγκ, έσπευσε πάντως από την πλευρά του να προσθέσει ότι προς το παρόν το φαινόμενο της «εξαφάνισης» επιτυγχάνεται μόνο όταν κάποιος κοιτάζει το αντικείμενο από συγκεκριμένη «θέση». «Οι γωνίες υπό τις οποίες τα αντικείμενα μπορούν να κρυφτούν είναι έξι» διευκρίνισε.

Οι επιστήμονες από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη εργάζονται αυτή τη στιγμή με στόχο να βελτιώσουν τον μανδύα αορατότητάς τους αυξάνοντας τις γωνίες της «εξαφάνισης» του αντικειμένου και κάνοντας τη διάταξη πιο ελαφριά. Αρκετοί πάντως θεωρούν τη μέθοδό τους πολύ πιο εκλεπτυσμένη από προηγούμενες προσπάθειες οι οποίες βασίζονται στην πόλωση του φωτός ή στα μικροκύματα, που είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ