2013-11-15 12:16:27
Φωτογραφία για Τα ασφαλιστικά ταμεία θα σηκώσουν το βάρος των μέτρων
Της Δήμητρας Καδδά

Τα ασφαλιστικά ταμεία «φωτογραφίζονται» ως η βασική πηγή των «διαρθρωτικών» μέτρων ύψους 1,3 δισ. ευρώ του 2014 που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, καθώς η εξοικονόμηση δαπανών από όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που παρέθεσε χθες στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Το στοίχημα πλέον είναι να πείσουμε ότι θα πατάξουμε εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή» στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά με την τρόικα στην Αθήνα, αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε το πρώτο ραντεβού στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ να οριστεί για την Κυριακή 17 Νοέμβρη (σημ. στελέχη στην Αθήνα επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου). Πρώτος στόχος ο προϋπολογισμός του 2014 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την Πέμπτη.


Τα μέτρα προσδιορίζονται από ελληνικής πλευράς στο 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ποσό δεν είναι αποδεκτό από τους δανειστές που συνεχίζουν και μετά την χθεσινή συνάντηση να βλέπουν το «κενό»... υψηλότερα, αλλά πάντως κάτω από 2 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο υπουργός περιέγραψε ως τομείς των διαρθρωτικών -όπως είπε- μέτρων, παρεμβάσεις στα ταμεία για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, συγχωνεύσεις σε υγεία και παιδεία και ενιαίο μισθολόγιο για όλους. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όλα τα παραπάνω μέτρα, αν αφαιρεθεί το σκέλος των ταμείων, δεν μπορούν να καλύψουν παρά ένα μικρό μέρος από το πακέτο του 1,3 δισ. ευρώ. Και έτσι, λένε, το μεγάλο βάρος, φωτογραφίζει παρεμβάσεις που θα επωμισθούν τα ασφαλιστικά ταμεία για να αυξήσουν τα έσοδά τους ή άλλα μέτρα ακόμη «αφανή» Δέχονται πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στην συζήτηση που έγινε στο Eurogroup για την Ελλάδα έγινε αποδεκτό ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Η απόφαση θα επικυρωθεί, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, αναφέρουν, η εκτίμηση ότι θεωρείται αποδεκτό βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων (πχ πορεία εσόδων, συγκράτηση δαπανών κλπ) θεωρείται μία καλή βάση επανεκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Τα μέτρα του 1,3 δισ. ευρώ

Ο κ. Στουρνάρας παρέθεσε χθες τα μέτρα που θα κλείσουν το κενό του 1,3 δισ. ευρώ για το2013:

* Παρεμβάσεις για να κλείσουν οι τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για την εισφοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

* Μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν υπερβεί τα όρια που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΕΚΟ και ΟΤΑ είναι τα πεδία με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στο πεδίο των δαπανών και στελέχη των δανειστών έχουν ζητήσει πρόσθετες παρεμβάσεις.

* Συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας. Συγχωνεύσεις εξετάζονται και σε ΔΕΚΟ ΝΠΙΔ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

* Αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν. Το μέτρο έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο». Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» και ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Σκληρή στάση δανειστών στα διαρθρωτικά

Ο υπουργός ανέφερε σειρά από «αντιστάσεις» της Ελλάδας σε πιέσεις των δανειστών στο διαρθρωτικό πεδίο:

* Στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών δεν δέχεται η ΕΑΣ να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό αλλά και γιατί είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό.

* Στους πλειστηριασμούς δεν δέχεται να αρθούν από τον νέο χρόνο όλες οι απαγορεύσεις...

Επίσης δεν έχει ανοίξει η κουβέντα για τα μέτρα μετά το 2014 (Μεσοπρόθεσμο) και δεν έχει κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο.

Εύσημα από Σόιμπλε

Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο χθεσινό Eurogroup. Μάλιστα σε ερώτηση για την αντιπαράθεση μεταξύ κορυφαίου στελέχους του EuroWorkingGroup και του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ήξερε πως υπήρχαν πάντα φωνές να λένε πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα όμως έχει σημειωθεί πρόοδος. Είχε να ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες. Είναι αρμόζων να εκφράζουμε σεβασμό για την πρόοδο που έχει γίνει. Στο τέλος θα στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τροχάδην σε 4 τομείς

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα»,δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Κατέγραψε την ανάγκη για πρόοδο σε τέσσερις τομείς:

- στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση

- στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού το 2014,2015

- στις δομικές μεταρρυθμίσεις και

- στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Μάλιστα ανέφερε πως τυχόν καθυστέρηση στην αξιολόγηση της τρόικας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.. ευρώ για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ