2013-11-16 14:23:06
Το νέο σύστημα φορολογίας ακινήτων περιέχει ιδιαιτερότητες και παγίδες ευνοώντας κάποιους και αδικώντας κάποιους άλλους. Σύμφωνα με το νέο φόρο ακινήτων προκύπτουν ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων κατοικιών, αλλά και για όσους έχουν... ακίνητη περιουσία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας αποτελούμενη από κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, όμως αδικούνται όσοι κατέχουν καλλιεργούμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου και μονοκατοικίες μεσαίας και μεγάλης αξίας οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει το νέο σχέδιο θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Το ίδιο και για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων.
Πληρώνουν δυο φορές οι οικοπεδούχοι
Για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 300.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις θα είναι αυξημένες, εφόσον στην περιουσία περιλαμβάνονται και αδόμητα οικόπεδα εντός σχεδίου. Κι αυτό διότι, με το νέο σύστημα φορολόγησης τα οικόπεδα αυτά θα επιβαρύνονται δύο φορές: Θα πληρώσουν μια φορά τον κύριο φόρο, και δεύτερη τον "συμπληρωματικό" Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβαρύνονται άπαξ, μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Αντίθετα, οι μεγαλοϊδιοκτήτες, με περιουσία που ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 300.000 ευρώ αλλά αποτελείται από κτίσματα (κατοικίες, εμπορικά ακίνητα), το νέο σύστημα επιφυλάσσει ελαφρύνσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο νέος συμπληρωματικός φόρος είναι μικρότερος από τον ΦΑΠ που πληρώνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας, ενώ και ο νέος "κύριος" φόρος είναι χαμηλότερος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (που επιβάλλεται σήμερα στα κτίσματα μέσω ΔΕΗ).
Αυξημένους φόρους θα πληρώσουν, τέλος, και οι φορολογούμενοι που κατέχουν μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, εφόσον σ' αυτήν περιλαμβάνονται μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα σπίτια, μαγαζιά και γραφεία).
Ας δούμε όμως, αναλυτικά, ποιοι γλιτώνουν φόρους και ποιοι θα πληρώνουν περισσότερα με το νέο σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι:
Λιγότερος φόρος για διαμερίσματα
1) Οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και δεν έχουν άλλα ακίνητα θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από αυτόν που κατέβαλλαν μέχρι τώρα.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι μειωμένες κατά 4,4% έως και 21,6% σε σύγκριση με τις επιβαρύνσεις που προκαλεί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται αυτή τη στιγμή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Μικρότερος από τον ΦΑΠ ο νέος φόρος
Όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς πληρώνουν σήμερα και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας επειδή η αξία των κτισμάτων που κατέχουν είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ θα καταβάλλουν επίσης πολύ λιγότερα με το νέο σύστημα καθώς ο "συμπληρωματικός" Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που αντικαθιστά τον ΦΑΠ θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης από τον ΦΑΠ.
2) Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων αδόμητων οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 300.000 ευρώ θα πληρώνουν επίσης λιγότερο φόρο, για 2 λόγους:
α) Η φορολογική επιβάρυνση στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα η οποία προκύπτει από την επιβολή του νέου (βασικού) Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που προκαλεί το ισχύον σήμερα ΕΕΤΑ.
β) Τα οικόπεδα τα οποία κατέχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό φόρο, μειωμένο κατά 70%-90% σε σύγκριση με αυτόν που θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν το αρχικό σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.).
Ειδικά οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερα και για έναν ακόμη λόγο. Σήμερα, οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν, εκτός από το ΕΕΤΑ, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, επειδή η αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (ο σημερινός ΦΑΠ επιβαρύνει κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ).
Ο συμπληρωματικός φόρος
Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι στη θέση του ΦΑΠ θα επιβάλλεται πλέον ο συμπληρωματικός Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Δηλαδή καθιερώνεται ένας νέος «ΦΑΠ» με αφορολόγητο όριο αυξημένο από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να γλιτώσουν από το νέο «ΦΑΠ» όσοι κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας 200.000-3000.000 ευρώ.
Μικρή επιβάρυνση στα αγροτεμάχια
Ακόμη κι αν οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν στην κατοχή τους και μικρομεσαίας έκτασης αγροτεμάχια μη καλλιεργούμενα για τα οποία θα καταβάλουν φόρο για πρώτη φορά, η συνολική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία τους θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουν σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος στα συγκεκριμένα αγροτεμάχια θα είναι πάρα πολύ μικρός, της τάξεως των μερικών δεκάδων ευρώ.
"Διπλός" φόρος και για μονοκατοικίες
3) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο καθεστώς φορολόγησης προβλέπει μεν μειωμένο κατά 4,4%-21,6% Ενιαίο Φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο καί στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες καθώς επίσης καί στα αγροτεμάχια, τα οποία, με το ισχύον σήμερα σύστημα, φοροαπαλλάσσονται. Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου.
Άτυχοι οι καλλιεργητές
Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα υπερδιπλασιάζεται καθώς θα προσαυξάνεται με την εφαρμογή συντελεστή 2 για τη μονοετή καλλιέργεια και συντελεστή άρδευσης 1,1.
4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας πολύ μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από συνδυασμό κτισμάτων, αδόμητων οικοπέδων και καλλιεργούμενων αγροτεμάχια θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους.
Οι επιβαρύνσεις στα κτίσματα μειώνονται μεν κατά 4,4%-21,6%, όμως:
- τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν καιμε τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
- τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ειδικά δε οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα έχουν υπερδιπλάσια φορολογική επιβάρυνση από τις υπόλοιπες.
5) Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ θα καταβάλουν, αντιθέτως, μειωμένους φόρους, καθώς:
α) Η φορολογική επιβάρυνση στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα η οποία προκύπτει από την επιβολή του νέου "κύριου" Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι χαμηλότερη κατά 4,4% έως 21,6% από αυτήν που προκαλεί το ισχύον σήμερα ΕΕΤΑ.
β) Η επιβάρυνση που προκαλεί ο "συμπληρωματικός" Ενιαίος Φόρος, δηλαδή ο "νέος ΦΑΠ", θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που προκύπτει σήμερα με τον ισχύοντα ΦΑΠ. Κι αυτό διότι ο συμπληρωτικός Ενιαίος Φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο κατά 100.000 ευρώ και συντελεστές φορολόγησης μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα σήμερα ΦΑΠ. Ειδικότερα, το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου θα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο του ισχύοντος ΦΑΠ είναι 200.000 ευρώ. Επιπλέον οι συντελεστές του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου ξεκινάνε από 0,1% και φθάνουν μέχρι 1%, ενώ του ισχύοντος σήμερα ΦΑΠ κυμαίνονται από 0,2% έως 2%.
6) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα - ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (σήμερα απαλλάσσονται για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ). Όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ πληρώνουν σήμερα μόνο ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα κτίσματα. Με το νέο σύστημα θα πληρώνουν πλέον για τα ακίνητα αυτά τον κύριο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων όχι όμως και τον συμπληρωματικό. Επίσης, όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ πληρώνουν σήμερα μόνο ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα κτίσματα. Με το νέο σύστημα θα πληρώνουν πλέον για τα ακίνητα αυτά τον κύριο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά καί τον συμπληρωματικό, ο οποίος όμως θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με τον ΦΑΠ.
newmoney.gr
Πληρώνουν δυο φορές οι οικοπεδούχοι
Για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 300.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις θα είναι αυξημένες, εφόσον στην περιουσία περιλαμβάνονται και αδόμητα οικόπεδα εντός σχεδίου. Κι αυτό διότι, με το νέο σύστημα φορολόγησης τα οικόπεδα αυτά θα επιβαρύνονται δύο φορές: Θα πληρώσουν μια φορά τον κύριο φόρο, και δεύτερη τον "συμπληρωματικό" Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβαρύνονται άπαξ, μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Αντίθετα, οι μεγαλοϊδιοκτήτες, με περιουσία που ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 300.000 ευρώ αλλά αποτελείται από κτίσματα (κατοικίες, εμπορικά ακίνητα), το νέο σύστημα επιφυλάσσει ελαφρύνσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο νέος συμπληρωματικός φόρος είναι μικρότερος από τον ΦΑΠ που πληρώνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας, ενώ και ο νέος "κύριος" φόρος είναι χαμηλότερος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (που επιβάλλεται σήμερα στα κτίσματα μέσω ΔΕΗ).
Αυξημένους φόρους θα πληρώσουν, τέλος, και οι φορολογούμενοι που κατέχουν μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, εφόσον σ' αυτήν περιλαμβάνονται μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα σπίτια, μαγαζιά και γραφεία).
Ας δούμε όμως, αναλυτικά, ποιοι γλιτώνουν φόρους και ποιοι θα πληρώνουν περισσότερα με το νέο σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι:
Λιγότερος φόρος για διαμερίσματα
1) Οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και δεν έχουν άλλα ακίνητα θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από αυτόν που κατέβαλλαν μέχρι τώρα.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι μειωμένες κατά 4,4% έως και 21,6% σε σύγκριση με τις επιβαρύνσεις που προκαλεί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται αυτή τη στιγμή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Μικρότερος από τον ΦΑΠ ο νέος φόρος
Όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς πληρώνουν σήμερα και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας επειδή η αξία των κτισμάτων που κατέχουν είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ θα καταβάλλουν επίσης πολύ λιγότερα με το νέο σύστημα καθώς ο "συμπληρωματικός" Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που αντικαθιστά τον ΦΑΠ θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης από τον ΦΑΠ.
2) Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων αδόμητων οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 300.000 ευρώ θα πληρώνουν επίσης λιγότερο φόρο, για 2 λόγους:
α) Η φορολογική επιβάρυνση στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα η οποία προκύπτει από την επιβολή του νέου (βασικού) Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που προκαλεί το ισχύον σήμερα ΕΕΤΑ.
β) Τα οικόπεδα τα οποία κατέχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό φόρο, μειωμένο κατά 70%-90% σε σύγκριση με αυτόν που θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν το αρχικό σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.).
Ειδικά οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερα και για έναν ακόμη λόγο. Σήμερα, οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν, εκτός από το ΕΕΤΑ, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, επειδή η αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (ο σημερινός ΦΑΠ επιβαρύνει κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ).
Ο συμπληρωματικός φόρος
Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι στη θέση του ΦΑΠ θα επιβάλλεται πλέον ο συμπληρωματικός Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Δηλαδή καθιερώνεται ένας νέος «ΦΑΠ» με αφορολόγητο όριο αυξημένο από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να γλιτώσουν από το νέο «ΦΑΠ» όσοι κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας 200.000-3000.000 ευρώ.
Μικρή επιβάρυνση στα αγροτεμάχια
Ακόμη κι αν οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν στην κατοχή τους και μικρομεσαίας έκτασης αγροτεμάχια μη καλλιεργούμενα για τα οποία θα καταβάλουν φόρο για πρώτη φορά, η συνολική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία τους θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουν σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος στα συγκεκριμένα αγροτεμάχια θα είναι πάρα πολύ μικρός, της τάξεως των μερικών δεκάδων ευρώ.
"Διπλός" φόρος και για μονοκατοικίες
3) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο καθεστώς φορολόγησης προβλέπει μεν μειωμένο κατά 4,4%-21,6% Ενιαίο Φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο καί στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες καθώς επίσης καί στα αγροτεμάχια, τα οποία, με το ισχύον σήμερα σύστημα, φοροαπαλλάσσονται. Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου.
Άτυχοι οι καλλιεργητές
Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα υπερδιπλασιάζεται καθώς θα προσαυξάνεται με την εφαρμογή συντελεστή 2 για τη μονοετή καλλιέργεια και συντελεστή άρδευσης 1,1.
4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας πολύ μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από συνδυασμό κτισμάτων, αδόμητων οικοπέδων και καλλιεργούμενων αγροτεμάχια θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους.
Οι επιβαρύνσεις στα κτίσματα μειώνονται μεν κατά 4,4%-21,6%, όμως:
- τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν καιμε τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
- τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ειδικά δε οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα έχουν υπερδιπλάσια φορολογική επιβάρυνση από τις υπόλοιπες.
5) Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ θα καταβάλουν, αντιθέτως, μειωμένους φόρους, καθώς:
α) Η φορολογική επιβάρυνση στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα η οποία προκύπτει από την επιβολή του νέου "κύριου" Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι χαμηλότερη κατά 4,4% έως 21,6% από αυτήν που προκαλεί το ισχύον σήμερα ΕΕΤΑ.
β) Η επιβάρυνση που προκαλεί ο "συμπληρωματικός" Ενιαίος Φόρος, δηλαδή ο "νέος ΦΑΠ", θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που προκύπτει σήμερα με τον ισχύοντα ΦΑΠ. Κι αυτό διότι ο συμπληρωτικός Ενιαίος Φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο κατά 100.000 ευρώ και συντελεστές φορολόγησης μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα σήμερα ΦΑΠ. Ειδικότερα, το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου θα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο του ισχύοντος ΦΑΠ είναι 200.000 ευρώ. Επιπλέον οι συντελεστές του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου ξεκινάνε από 0,1% και φθάνουν μέχρι 1%, ενώ του ισχύοντος σήμερα ΦΑΠ κυμαίνονται από 0,2% έως 2%.
6) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα - ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (σήμερα απαλλάσσονται για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ). Όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ πληρώνουν σήμερα μόνο ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα κτίσματα. Με το νέο σύστημα θα πληρώνουν πλέον για τα ακίνητα αυτά τον κύριο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων όχι όμως και τον συμπληρωματικό. Επίσης, όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ πληρώνουν σήμερα μόνο ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα κτίσματα. Με το νέο σύστημα θα πληρώνουν πλέον για τα ακίνητα αυτά τον κύριο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά καί τον συμπληρωματικό, ο οποίος όμως θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με τον ΦΑΠ.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το 2015 αναμένεται το νέο μίνι μοντέλο της Audi
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ