2013-11-16 18:22:07
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση μεταξύ τρόικας και... ΠΑΣΟΚ
Εν μέσω «συμπληγάδων» ο πρωθυπουργός προσπαθεί να υλοποιήσει τα συμφωνημένα με την τρόικα και να «φύγει μπροστά», μειώνοντας την απόσταση που χωρίζει... τη χώρα από την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.

Ωστόσο, σε αυτήν τη δύσκολη πορεία έχει να αντιμετωπίσει από τη μια πλευρά τις απαιτήσεις της τρόικας, που αρχίζει και γίνεται ακόμη πιο πιεστική ως προς την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων, και από την άλλη το ασταθές πολιτικό περιβάλλον που προκαλείται κυρίως από την εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που θυμίζει έντονα «κινούμενη άμμο».

Ο κ. Σαμαράς έχει μπροστά του τρία κρίσιμα νομοσχέδια (φορολογία ακινήτων, πλειστηριασμοί και προϋπολογισμός) και ζητεί ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, προκειμένου να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα.

Η τρόικα, όμως, δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκεί σε σειρά θεμάτων, γεγονός που προκαλεί με τη σειρά του εντάσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.


Οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα σε σειρά θεμάτων προκαλούν εντάσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η γραμμή της κυβέρνησης ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης είναι: «όχι σε νέα μέτρα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή της κυβέρνησης εν όψει των νέων διαβουλεύσεων, που ξεκινούν σήμερα κιόλας, με την τρόικα, είναι πως νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Θα τεθεί μάλιστα από τους ίδιους υπουργούς κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη θέμα διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας, καθώς, όπως θα εξηγήσουν, ούτε τα νέα μέτρα πρόκειται να «περάσουν» ούτε η πλήρης άρση της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα συναντηθεί με την τρόικα αυτή τη φορά, δηλώνει ότι θα υλοποιήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά αυτό που ζητεί είναι να σταματήσει κάθε συζήτηση περί νέων μέτρων, καθώς αυτή ακριβώς η συζήτηση προκαλεί πολιτική ένταση και αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές και επιχειρηματίες που θέλουν να εμπλακούν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Πρωτοβουλίες

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Μέγαρο Μαξίμου που ανησυχούν για τις εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό καταβλήθηκε και κάθε δυνατή προσπάθεια από τον Χρ. Λαζαρίδη προκειμένου να βρεθεί «χρυσή τομή» στο θέμα των ακινήτων και να μην κλιμακωθεί η εσωκομματική ένταση.

Ο πρωθυπουργός σε όλες τις παρεμβάσεις του τονίζει ότι πρόκειται για τα τελευταία «δύσκολα νομοσχέδια» και, απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας, επιχειρεί να τους πείσει ότι με την έναρξη της νέας χρονιάς θα φανούν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης. Θεωρεί ότι εάν ξεπεραστεί ο κάβος του '13, η πολιτική νηνεμία θα επιστρέψει και λόγω της ανάληψης από τη χώρα μας της προεδρίας της ΕΕ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος, από τη στάση που θα επιδείξει απέναντι σε αυτά που θα ακούσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό, θα δώσει το σήμα για το εάν η τρόικα θα μειώσει την πίεση και θα περιμένει πρώτα να δει τα αποτελέσματα (κάτι που ζητεί η Αθήνα) ή θα εμφανιστεί αμετάπειστη στην επιλογή της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που δεν θα δεχθεί ο κ. Σαμαράς και μοιραία θα υπάρξει μια ουσιαστική σύγκρουση.

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Εφ' όλης της ύλης συνάντηση πρόκειται να έχουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, προκειμένου να κάνουν ανασκόπηση των μέχρι τώρα εξελίξεων στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον κυβερνητικό του εταίρο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους στόχους που έχει θέσει εν όψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τη Γερμανίδα καγκελάριο και θα χαράξει τις «κόκκινες γραμμές» που θα βάλει η Αθήνα.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την απόφασή τους ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα και πως από αυτήν την απόφαση διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι, εφόσον κλείσει οριστικά το θέμα των νέων μέτρων, δεν τίθεται θέμα καταψήφισης νομοσχεδίων και θα τονίσει πως όλα τα στελέχη του κόμματός του έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι και δύσκολη και επίπονη πολιτικά.

Πλειστηριασμοί

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στο ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου και εκεί οι δύο ηγέτες θα έχουν κοινή θέση έναντι της τρόικας, ότι δεν αποδέχονται δηλαδή την πλήρη άρση της απαγόρευσης που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να αποφασιστεί και η ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να γίνει εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του προϋπολογισμού.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ