2013-11-18 12:41:06
Φωτογραφία για Καλούν ιδιώτες να σώσουν ασφαλιστικό και υγεία - Οι σχεδιασμοί
Την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου από τη μια πλευρά να ελεγχθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες και από την άλλη να... μην καταρρεύσουν το ασφαλιστικό και το σύστημα της δημόσιας υγείας.

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πως «ο χώρος της κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να κερδίσει από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων» δένει απόλυτα με την αντίστοιχη του κ.Ροβέρτου Σπυρόπουλου (διοικητή του ΙΚΑ) για «δημιουργία εναλλακτικών εθελοντικών επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων».

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, η ουσία βρίσκεται στο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορείκάθε χρόνο να επιδοτεί με τόσο μεγάλα ποσά το ασφαλιστικό και πως οι σχετικές εκροές θα πρέπει να περιοριστούν. Και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανάπτυξη του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα(επαγγελματικά ταμεία), στον οποίο σημαντικό ρόλο διεκδικούν οι ασφαλιστικές.


Ενδεικτική είναι η θέση των παραγόντων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πως το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των απίστευτων παροχών και των πολύ χαμηλών ορίων ηλικίας που δίνονταν στο παρελθόν και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία) ώστε ο μέσος Έλληνας πολίτης να μπορεί να ασφαλίζεται. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίουδήλωσε πως «χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις από την πλευρά της Πολιτείας».

Περισσότερα νέα προβλέπεται να έχουμε κάπου στα μέσα του 2014 όταν αναμένεται σχετική επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος να παραθέσει τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που θα εκπονηθεί. Πάντως, ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης υποστηρίζει πως μετά τις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης διατήρησε τη βιωσιμότητά του και θα ήταν λάθος αν οι ασφαλιστικές περιμένουν κάτω από το δέντρο για να πέσει το ώριμο φρούτο. «Θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσπαθήσουν να ανεβούν και οι ίδιες στο δέντρο» συμπλήρωσε με χαρακτηριστικό τρόπο.

Επίσης, πολύ σημαντικές συνεργασίες φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να περιορίσει τις μεγάλες δημοσιονομικές τρύπες στη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε αποφασισμένος για τη σύντομη εύρεση ρεαλιστικών συνεργασιών μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών (π.χ. διαχείριση μέρους των κρατικών νοσοκομείων από ασφαλιστικές εταιρείες), θέτοντας μάλιστα ως ενδεικτικό προϊόν τη δυνατότητα προσφοράς ασφαλιστικών πακέτων για τη νοσοκομειακή κάλυψη των απογευματινών ιατρείων και των απογευματινών χειρουργείων στα κρατικά νοσοκομεία.

«Αναζητούμε συνεργασίες που θα αποφέρουν κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και θα ενισχύσουν τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων» ανέφερε ο υπουργός, καταλήγοντας πως λόγω των σημερινών συνθηκών, ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να θεωρούνται ανταγωνιστές, γιατί θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο. «Ο ΕΟΠΥΥ θα προσφέρει τα βασικά πακέτα και οι ασφαλιστικές το κάτι παραπάνω» σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης, η αλλαγή φιλοσοφίας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρόκειται να σταματήσει να είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας και θα περιοριστεί μόνο στην «αγορά» υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία και από τους παρόχους ιδιωτικής υγείας, αφήνει μεγάλο χώρο δράσης για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Στον τομέα αυτό, οι ιδιώτες πάροχοι υγείας έχουν εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία τους να ενταχθούν ισότιμα στο σύστημα, ανταγωνιζόμενοι επί ίσοις όροις τα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους κλινικάρχες, το κράτος επιβαρύνεται σήμερα με πολλαπλάσιο κόστος για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία σε σχέση με εκείνους που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Υποστηρίζουν, επίσης, πως δίκαιο θα ήταν να υπάρχει κλιμάκωση του κόστους νοσηλείας για τον ΕΟΠΠΥ ανάλογα με το επίπεδο της υποδομής και την ποιότητα της νοσηλείας που διαθέτει κάθε ιδιωτική κλινική.

Αν και το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη ανοιχτά από την κυβέρνηση (βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης), κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως η αποχώρηση του ΕΟΠΥΥ από την παροχή υπηρεσιών υγείας θα έδινε τη δυνατότητα: α) για σημαντική μείωση του κόστους στη δημόσια υγεία, β) για ισχυρότερη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, η οποία όμως θα γίνεται έναντι χαμηλών τιμολογίων.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ