2013-11-18 13:00:05
Φωτογραφία για Ολυμπία και Ιόνια Οδός: Απελευθερώνονται κονδύλια, ξεκινούν οι δρόμοι
Με γενναίες υποχωρήσεις του ελληνικού Δημοσίου, υπέρ των εργολάβων και των τραπεζών και κάλυψη πάλι από το Δημόσιο, με εγχώριους και κοινοτικούς πόρους του χρηματοδοτικού κενού των έργων, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι «κλειδώνει» η τελική συμφωνία για την επανεκκίνηση των τεσσάρων οδικών αξόνων (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, άξονας Κεντρικής Ελλάδας και Μαλιακός-Κλειδί).

Στο πακέτο της νέας συμφωνίας προστίθεται και ο κεντρικός άξονας Πελοποννήσου, που υποτίθεται ότι η κατασκευή του προχωρούσε χωρίς προβλήματα.

Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επισήμως χθες ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης για τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στην εκδήλωση υπογραφής συμφωνίας, για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ελληνικής κυβέρνησης, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό από το οποίο τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευτούν στους αυτοκινητοδρόμους, ως προκαταβολή συνολικής χρηματοδοτικής συμβολής της ΕΤΕπ ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ για την επανεκκίνηση των οδικών έργων.


Επανεκκίνηση

«Μετά δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών, των παραχωρησιούχων, των κατασκευαστών και του ελληνικού Δημοσίου, τελικώς η υπόθεση των αυτοκινητοδρόμων κλείνει με έναν ευτυχή τρόπο, έτσι ώστε σε λίγες μέρες να οδηγηθούμε, ύστερα από όλες τις τυπικές διαδικασίες, που πρέπει να κλείσουν, στην επανέναρξη των έργων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι «οι οδικοί άξονες είναι σταματημένοι από το 2010 λόγω της κρίσης, της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου και της μη χρηματοδότησης από τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το συνολικό λογαριασμό και τους νέους όρους της συμφωνίας επανεκκίνησης των οδικών έργων, προκύπτει ότι προς αναζήτηση συμφωνίας έγιναν γενναίες υποχωρήσεις του Δημοσίου, ως εξής:

1Το Δημόσιο άμεσα η έμμεσα αναλαμβάνει να καλύψει τόσο το χρηματοδοτικό κενό, που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης, όσο και τις εργολαβικές αποζημιώσεις για την καθυστέρηση των έργων. Πιο συγκεκριμένα, με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοχετεύονται από πόρους του ΕΣΠΑ κονδύλια συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ στα οδικά έργα.

Παράλληλα συνάπτεται με το ελληνικό Δημόσιο και διοχετεύεται στα οδικά έργα δάνειο της ΕΤΕπ συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, προκαταβολή του οποίου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε χθες.

Στο μεταξύ το Δημόσιο, από πέρυσι την άνοιξη, που είχαν στηθεί οι φιέστες της επανεκκίνησης των έργων και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έμειναν μετέωρες, έχει προχωρήσει σε ενδιάμεση συμφωνία αναγνωρίζοντας υπέρ των εργολάβων συνολικό ποσό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό έχει καταβληθεί ήδη προς τις εργολαβικές κοινοπραξίες.

2 Το Δημόσιο με τη νέα συμφωνία αναλαμβάνει το βάρος της εγγύησης των προϋπολογιζόμενων εσόδων από τις εισπράξεις διοδίων υπέρ των σχημάτων παραχώρησης.

Ανατρέπονται οι προβλέψεις των συμβάσεων που προωθήθηκαν το 1997 επί υπουργίας Γ. Σουφλιά, προς το δυσμενέστερο για το Δημόσιο και τους φορολογουμένους, που θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό, μάλιστα σε μία περίοδο, που, λόγω της οικονομικής κρίσης και των ακριβών διοδίων, οι υπεραστικές μετακινήσεις διαρκώς συρρικνώνονται.

3 Αλλάζει το σχήμα διάθεσης των εσόδων εκμετάλλευσης των έργων. Οι αρχικές συμβάσεις παραχώρησης προβλέπουν ότι την πρώτη δεκαπενταετία το μεγαλύτερο μέρος εσόδων από την εκμετάλλευση των έργων έχει το Δημόσιο.

Με τη νέα συμφωνία θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα, στη συνέχεια οι εργολάβοι και τελευταίο το Δημόσιο.

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε χθες ότι στο πακέτο της δανειοδότησης από την ΕΤΕπ και τη συμφωνία επανεκκίνησης των οδικών αξόνων εντάσσεται «και το πέμπτο project των αυτοκινητοδρόμων, ο δρόμος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Σπάρτη». Ενα έργο, για το οποίο ο υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν σταμάτησε ποτέ, όμως χρειάστηκε να κάνουμε επώδυνες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συνεχίσει, ούτως ώστε σε λίγους μήνες να παραδώσουμε ολοκληρωμένο το έργο στην κυκλοφορία και στους χρήστες που πηγαίνουν προς τις κατευθύνσεις αυτές».

Πηγή: enet
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοί θα φύγουν από τον ΠΑΟΚ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτοί θα φύγουν από τον ΠΑΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ