2013-11-19 00:37:08
Φωτογραφία για Πού επιμένει η τρόικα να αρθούν οι προστατευτικοί όροι
Καταιγιστικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις αναφορικά με το μείζον κοινωνικό θέμα των πλειστηριασμών. Τρόικα και κυβέρνηση ήδη βρίσκονται από χθες το βράδυ σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι ξένοι διαπραγματευτές μελετούν αντιπροτάσεις από τη μεριά της κυβέρνησης.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του επί του θέματος, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται από την 1η Ιανουαρίου να αρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για να πάρει τη θέση των πλειστηριασμών. Οπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, τότε θα κινδυνεύσουν άμεσα οι τράπεζες αφού θα καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων καθώς η αγορά θα πλημμυρίσει από σπίτια.

Μέχρι στιγμής οι δανειστές δεν φαίνεται να υποχωρούν ως προς την πάγια στάση τους για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όμως η κυβερνητική διαπραγματευτική γραμμή παρουσιάζει αυτές τις ώρες συγκεκριμένα νούμερα για την πάταξη των επονομαζόμενων ως «strategic defaulters», δηλαδή εκείνων που αξιοποιώντας τους νόμους Κατσέλη και Παπαθανασίου για την προστασία των δανειοληπτών, αν και έχουν οικονομική δυνατότητα και υψηλά εισοδήματα, αποφεύγουν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις
. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να καταδειχτεί η προσπάθεια πάταξης μεν όσων δεν πληρώνουν «εκ συστήματος» αφού βρήκαν κέλυφος προστασίας στους παραπάνω νόμους, αλλά και ταυτόχρονα να πειστούν οι δανειστές ώστε να εξαιρεθούν από την άρση του καθεστώτος προστασίας ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι αναξιοπαθούντες και οι χαμηλόμισθοι.

Κάθε άλλο παρά αναξιοπαθούντες

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης παρουσίασαν στους τροϊκανούς στοιχεία που αφορούν σε 26.100 ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες είτε έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν κι απλά δεν το κάνουν, είτε αποτελούν δεύτερες και τρίτες κατοικίες.

Τα 14.100 από αυτά αφορούν σε κατοικίες με αξία άνω των 200.000 ευρώ, και σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μη έχοντες» και «αναξιοπαθούντες» και τα υπόλοιπα 12.000 είναι δεύτερες και τρίτες κατοικίες (κυρίως εξοχικά) των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις των δανείων και τα οποία ακόμα κι αύριο θα μπορούσαν να τα θέσουν σε πλειστηριασμό οι τράπεζες. «Προσπαθούμε να τους δώσουμε εναλλακτικές δανειοληπτών που έχουν χρήματα, μα είναι ασυνεπείς για να σώσουμε τα πιο αδύναμα στρώματα», μας είπε κυβερνητικός παράγοντας με ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ήδη φαίνεται να υπάρχουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία μελέτης που συνέταξε το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών αναφορικά με την κατάσταση των κόκκινων δανειοληπτών. Η μελέτη αυτή που ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, αλλά τα πρώτα της στοιχεία είναι ήδη σε γνώση αξιωματούχων, δείχνει ότι μεγάλη μερίδα των δανειοληπτών (αρχικά υπολογίζονται σε πάνω από 15.000) όχι μόνο έχουν εισοδηματική δυνατότητα πληρωμής των υποχρεώσεών τους, αλλά και πολλά από τα «κόκκινα» ακίνητά τους αφορούν σε πολύ ακριβές περιοχές, όπως η Εκάλη, το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, ακόμα καλά-καλά και luxurus προορισμοί όπως η Μύκονος!

Οι παραπάνω κατοικίες, αν και χαρακτηρίζονται «πρώτες», αφορούν οικίες πολλών τετραγωνικών μέτρων, σε ακριβές περιοχές και δύσκολα δικαιολογούν την αδυναμία των ιδιοκτητών τους να πληρώσουν. Με την παρουσίαση αυτή οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι προσπαθούν να καταδείξουν ότι έχουν γνώση των στοιχείων του προβλήματος και πως θα πρέπει να αποφευχθεί ένα τυφλό χτύπημα προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και εναντίον δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα ή ανέργων. Κοινώς επιχειρείται από την κυβέρνηση να δοθεί «αίμα», αλλά όχι από εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι τα σενάρια περί κουρέματος των στεγαστικών δανείων ως αντιστάθμισμα στα μέτρα κατά της κατοικίας ώστε οι δανειολήπτες να διευκολυνθούν και να οδηγηθούν στα γκισέ δεν φαίνεται να έχουν κυβερνητική βάση, αλλά εκπορεύονται κυρίως από τραπεζικούς κύκλους. Οπως μας είπε στέλεχος της κυβέρνησης, «ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Ανάπτυξης έχουν τέτοια μελέτη στα χέρια τους». Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν κι εκείνοι που επιμένουν στο συγκεκριμένο σενάριο με χρονικό ορίζοντα πριν από τις ευρωεκλογές.

Τροϊκανές πιέσεις

Στον αντίποδα των παραπάνω δεν λείπουν οι εκτιμήσεις αλλά και οι πληροφορίες εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η όλη άκαμπτη στάση των δανειστών εκπορεύεται από την ανάγκη τους να δείξουν μια πρώτη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα μας, καθώς κι αυτοί με τη σειρά τους είναι πιεσμένοι μετά τη σφοδρή κριτική που δέχονται σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και από πολλές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός ότι οι τροϊκανοί επενδύουν τόσο πολλά στους πλειστηριασμούς ενδέχεται να έχει να κάνει με την προσπάθεια μιας κατ’ επίφαση αιμοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Οπως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, η ακαμψία να αποδεχτεί η τρόικα τη μερική και όχι την πλήρη άρση της προστασίας της στέγης που η κυβέρνηση Σαμαρά εισηγείται εδράζεται στην πεποίθηση ότι με τον τρόπο των δανειστών θα δοθεί η αίσθηση της στήριξης με ρευστό (από όσους σπεύσουν να πληρώσουν φοβούμενοι τις κατασχέσεις) των τραπεζών. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η τρόικα θα νομιμοποιηθεί να πει ότι οι τράπεζες δεν έχουν πλέον ανάγκη από τα λιμνάζοντα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία -ενδεχομένως- θα μπορούσαν να οδηγηθούν προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας», τονίζεται. Η ίδια πηγή αναφέρει βέβαια πως μια τέτοια εξέλιξη σαφώς δεν βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια, καθώς ελάχιστα θα είναι τα έσοδα για τις τράπεζες απ’ αυτές τις ρυθμίσεις και τακτικές, όμως περισσότερο θα πρόκειται για μια πολιτική διαχείριση ενός διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Παρότι μια τέτοια εξέλιξη σε επίπεδο ρευστότητας θα διευκόλυνε την κυβέρνηση, το γεγονός ότι αυτή η λύση περνάει μέσα από το δύσκολο και βαρύ κοινωνικό ισοδύναμο των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας δεν δίνει περιθώρια πανηγυρισμών. Κι αυτό διότι ήδη οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Ν.Δ, και ΠΑΣΟΚ «βράζουν» και στέλνουν μηνύματα μη αποδοχής τέτοιων ρυθμίσεων. Για τον παραπάνω λόγο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στα μέσα της εβδομάδας θα αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία και θα πάρει το θέμα, όπως έχει υποσχεθεί, «πάνω του», καθώς ενδέχεται οι πλειστηριασμοί να προλάβουν τις εξελίξεις σε σχέση με το άλλο μείζον για την πορεία της κυβέρνησης ζήτημα, αυτό του φόρου στα ακίνητα. Πάντως, η μέχρι στιγμής γραμμή ως προς τους πλειστηριασμούς δεν δείχνει υποχώρηση της δικομματικής κυβέρνησης ως προς τη γραμμή της μερικής άρσης των πλειστηριασμών και όχι της πλήρους απελευθέρωσης.

Ταυτόχρονα, όμως, αδιέξοδο υπάρχει και ως προς τις συζητήσεις για την πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, γεγονός που φέρνει επίσης την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση.

Κι αυτό διότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε χάος την αγορά που ήδη μετράει πληγές λόγω των απανωτών λουκέτων. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το θέμα ενδέχεται να ολοκληρωθεί μάλλον γρηγορότερα σε σύγκριση με τους πλειστηριασμούς με τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει περιθώριο σκληρότερης διαπραγμάτευσης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ