2013-11-20 16:33:07
Φωτογραφία για Ποιός ωφελείται από το λουτρό αίματος στη Βηρυτό;
Η Τεχεράνη «δείχνει» το Ισραήλ όπως και ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας

Ποιός ωφελείται από το νέο λουτρό αίματος που προκλήθηκε από την βομβιστική επίθεση εναντίον της πρεσβείας του Ιράν στη Βηρυτό; Και ποιός χάνει από την πολύνεκρη επίθεση εναντίον του πιο ισχυρού συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ, επικεφαλής του κλονιζόμενου αλλά ανθεκτικού καθεστώτος της γειτονικής Συρίας;Η Τεχεράνη «έδειξε» αμέσως το Ισραήλ, όπως και ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, που είπε ότι «πίσω από τις επιθέσεις είναι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας».

Σύμφωνα με το σενάριο περί «ισραηλινού δακτύλου», στόχος θα ήταν η παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο είναι υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος. Και σε μια χρονική στιγμή που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν μυστικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των Αμερικανών και του καθεστώτος στο Ιράν.


Ολοι οι αναλυτές, πάντως, συμφωνούν ότι ο λόγος πίσω από την επίθεση είναι ο εμφύλιος στη Συρία, που ρίχνει βαριά την σκιά του στον Λίβανο. Κερδισμένοι σε αυτή την περίπτωση είναι οι σουνίτες αντάρτες, και οι φανατικοί ισλαμιστές που πολεμούν στο πλευρό τους, σε μια στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ασαντ έχουν πάρει πάλι το πάνω χέρι.

Την ευθύνη ανέλαβε, μετά από λίγες ώρες, η εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, την βάση της στον Λίβανο, και μαχητές που πολεμούν στην Συρία. Ανακοίνωσε ότι «ηρωικοί μάρτυρες» έκαναν την διπλή επίθεση αυτοκτονίας με τους 23 νεκρούς έξω από την ιρανική πρεσβεία στη νότια Βηρυτό, περιοχή που είναι προπύργιο της φιλοσιϊτικής Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση των φανατικών σουνιτών του Λιβάνου είχε προειδοποιήσει για πολλές επιθέσεις μέχρι να αποσύρει η Χεζμπολάχ τις δυνάμεις της από τη Συρία. Η επίθεση στέλνει, λοιπόν, ένα ηχηρό μήνυμα προς την σιιτική τριπλέτα: το Ιράν, την Συρία του αλεβίτη Ασαντ και την Χεζμπολάχ, την ισχυρότερη πολιτική οργάνωση του εύθραυστου Λιβάνου.

«Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν την καθιστά μία από τις χειρότερες επιθέσεις στην σιιτική νότια Βηρυτό από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία. Αλλά κυρίως είναι η πρώτη επίθεση σε ιρανικό στόχο», γράφει ο αναλυτής του BBC Πολ Γουντ.«Είναι η ανταπόδοση, τα αντίποινα αν θέλετε, για την υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στον Ασαντ, και μια ενέργεια που θα μπορούσε να ανάψει καινούργιες φωτιές στον Λίβανο»,τονίζει ο Γουντ. Και καταλήγει: «Η επίθεση γίνεται τώρα που ο συριακός στρατός διεξάγει μια μεγάλη επίθεση για να αποκόψει την τελευταία οδό εφοδιασμού των ανταρτών από τον Λίβανο. Για τους σουνίτες αντάρτες στη Συρία αυτοί είναι δύσκολοι καιροί - έχουν την μπότα του καθεστώτος στο λαιμό τους, με ιρανική βοήθεια».

Από την αρχή, οι Λιβανέζοι ήταν βαθιά διχασμένοι για τον πόλεμο στη Συρία. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ- Ασαντ έχει μια μακρά ιστορία παρεμβάσεων στον Λίβανο, όπου διατηρεί ακόμη πολλούς συμμάχους, με πρώτη την Χεζμπολάχ. Είναι μακράν η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο και έχει στενή συμμαχία με την Συρία και το Ιράν.

Επιθέσεις όπως η σημερινή ενισχύουν τους φόβους ότι η παρέμβαση της Χεζμπολάχ στη Συρία ωθούν τον Λίβανο προς έναν δεύτερο εμφύλιο.

Η βάση στήριξης του Ασαντ έχει τις ρίζες της στην σέχτα των αλεβιτών, η οποία αποτελεί παρακλάδι του σιιτικού ισλάμ. Και τώρα Λιβανέζοι σιίτες από την Χεζμπολάχ αγωνίζονται για τον πρόεδρο της Συρίας. Ο πόλεμος εκεί έχει εξελιχθεί σε μια θρησκευτική σύγκρουση σουνιτών-σιιτών. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον Λίβανο, επειδή οι θρησκευτικές διαιρέσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες στη Συρία. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη και τη Σιδώνα, καθώς και δολοφονίες με «θρησκευτικά» κίνητρα στην κοιλάδα Μπεκάα.

Το φάντασμα του 15ετούς εμφυλίου πολέμου ( 1975 - 1990 ) που άφησε πίσω του 120.000 νεκρούς και μία χώρα κατεστραμμένη πλανάται πάλι πάνω από το Λίβανο.  
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ