2013-11-20 19:34:22
Φωτογραφία για Εκλογές ΟΤΑ / Απλή αναλογική τώρα – Περιττοί όλοι οι άλλοι πειραματισμοί...!!!
Άρθρο του Μανώλη Γραφάκου, πρώην Δημάρχου Μελισσίων

Απαιτούνται τομές στην νομοθεσία για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι πειραματισμοί με τον εκλογικό νόμο που θα τη γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω 

Μόνη τολμηρή αλλαγή στον τρόπο εκλογής των δημοτικών αρχών είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στη συνέχεια η δυνατότητα προγραμματικών συγκλήσεων και κοινής διοίκησης από τις δημοτικές παρατάξεις

Υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση 20 χρόνια, από τα οποία 4 Δήμαρχος Μελισσίων και σήμερα Γεν. Γραμματέας σε Δήμο της Αττικής. Έχω δει αυτή την εικοσαετία το θεσμό να αφενός μεν να ενισχύεται με νέες αρμοδιότητες, αφετέρου όμως να αποκτά γραφειοκρατική δομή που δεν του επιτρέπει να έχει την αποτελεσματικότητα που απαιτείται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.

Επίσης δεδομένου ότι το πάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους Δήμους θα συνεχιστεί μέχρι το 2016, αναμένεται τα προσεχή χρόνια με τις συνταξιοδοτήσεις που θα υπάρξουν, να μειωθεί αισθητά το στελεχιακό δυναμικό των Δήμων σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υφιστάμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Με το παρόν άρθρο μου, διατυπώνω μερικές απλές προτάσεις (τολμηρές θα έλεγα) για το πως θα μπορούσε η γραφειοκρατία που υπάρχει σήμερα στη λειτουργία των Δήμων να περιοριστεί σημαντικά και να εξοικονομηθούν πόροι σε χρήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι προτάσεις που διατυπώνω έχουν δύο βασικούς στόχους.

Α. Τη μείωση της γραφειοκρατίας και των περιττών διαδικασιών που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών, των αιρετών και των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης πιο εύκολη και θα τους απαλλάξουν από περιττές εργασίες δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για ουσιαστική δουλειά.

Β. Τη σταθερότητα του βαθμού στοιχειώδους διοίκησης του Δήμου, πιθανολογώντας ότι τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης δημοτικών ομάδων και δημοτικών αρχών που κατά κανόνα χάνουν την πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια, θα ενταθούν ειδικά τα επόμενα χρόνια που οι θητείες έχουν 5ετή διάρκεια.

Σύστημα διακυβέρνησης

Φιλοσοφία νομίζω πρέπει να είναι η ύπαρξη ενός δημοτικού συμβουλίου με πολιτικές αρμοδιότητες, κατάργηση βημάτων διοίκησης που είναι περιττά και ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες των επιτροπών ποιότητας ζωής και οικονομικής επιτροπής, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου. Πιστεύω ότι:

Η θεσμική λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι περιττή και πρέπει να καταργηθούν τα άρθρα 62, 63 του Ν.3852/2010.

Δεν έχει νόημα ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί η ύπαρξή του.

Εκτιμώ ότι έχει αποδώσει η ξεχωριστή λειτουργία της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Θα μπορούσε να εξεταστεί η προοπτική να λάβουν και άλλες αποκλειστικές αρμοδιότητες από το Δ.Σ., όπως π.χ. ρύθμιση χρεών δημοτών προς το Δήμο, τοποθετήσεις πινακίδων κυκλοφορίας και σημειακών παρεμβάσεων κυκλοφορίας και στάθμευσης κ.α.

Δεν έχει κανένα νόημα η λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης. Απέτυχε ο θεσμός αυτός και πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 76.

Δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξη συμπαραστάτη του δημότη και πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 77.

Η ύπαρξη των τοπικών συμβουλίων έχει νόημα αν αποκτήσουν αποκλειστικές και όχι μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες με στόχο να αποσυμφορήσουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν έχει νόημα σήμερα η ύπαρξη Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Πρέπει να καταργηθούν και οι αρμοδιότητες και το προσωπικό τους να περάσουν κάτω από το Δήμο. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος στη λειτουργία τους και στη διαχείρισή τους.

Σε ότι αφορά τη διοίκηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ (Α.Ε. ή  κοινωφελών επιχειρήσεων), προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και συνεργασία αυτών με τη δημοτική αρχή, ανεξάρτητα με τις τάσεις που επικρατούν στο Δημοτικό Συμβούλιο (αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις κ.α.) προτείνω τα εξής:

·         Ο πρόεδρός τους να είναι ο Δήμαρχος, ή πρόσωπο που επιλέγεται από αυτόν (αιρετός), το ίδιο και ο αντιπρόεδρος (μπορεί να είναι και πολίτης).

·         Τα μέλη του Δ.Σ. να ορίζονται από τις δημοτικές παρατάξεις και όχι από το Δ.Σ. (υπάρχουν περιπτώσεις που μέλος της μειοψηφίας που προτείνεται δεν γίνεται δεκτό από την πλειοψηφία κλπ).

Δήμοι που το επιθυμούν να μπορούν να έχουν μια σχολική επιτροπή για όλο το Δήμο και όχι δύο. Επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Οικονομική λειτουργία - προγραμματισμός

Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι απαιτείται ουσιαστική τομή.

Από τη στιγμή που με το νέο σύστημα κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων, επιτυγχάνονται ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί, προτείνω ο προϋπολογισμός να αποτελεί το βασικό και μόνο στοιχείο που θα αποτυπώνει την βούληση του δημοτικού συμβουλίου για την πορεία του Δήμου, με ταυτόχρονη κατάργηση των επιχειρησιακών σχεδίων των Δήμων, των ετήσιων προγραμμάτων δράσης και των τεχνικών προγραμμάτων κλπ. Επίσης σε ότι αφορά το ΟΠΔ, θα μπορούσε να είναι η τρίμηνη κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού, χωρίς να απαιτείται άλλη διαδικασία. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προτείνω τη σύνταξη 2 ετούς (ή τριετούς) προϋπολογισμού των Δήμων, σύμφωνα με το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού (το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι ταυτόσημο με τη γενική λογιστική, ώστε να μην υπάρχουν δύο διαδικασίες οικονομικής παρακολούθησης, αυτή του δημόσιου λογιστικού και της γενικής λογιστικής) και την κατάργηση όλων των άλλων σχεδίων. (τεχνικά προγράμματα, ετήσιο επιχειρησιακό, ΟΠΔ κλπ).

Μόνη προσθήκη στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ή παράρτημα στον προϋπολογισμό, το οποίο θα ονομάζεται Επενδυτικός Προϋπολογισμός, που θα είναι διαρθρωμένος σε υπηρεσίες όπως ακριβώς και ο προϋπολογισμός και θα αποτελεί το "όραμα" του δημοτικού συμβουλίου για έργα και επενδύσεις που θα υλοποιηθούν είτε με πόρους του Δήμου που θα προκύψουν από πιθανό πλεόνασμα της διαχείρισης του, είτε κυρίως με πόρους από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα διεκδικήσει ο Δήμος, αλλά ακόμα δεν έχει τις απαιτούμενες αποφάσεις ένταξης χρηματοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

1.       Οι Δήμοι κάνουν προγραμματισμό αναλυτικό σε επίπεδο διετίας, ανά κωδικό άρα περιττεύει η ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου και ΟΠΔ.

2.       Δεν απαιτείται σύνταξη ετήσιου επιχειρησιακού προγράμματος και τεχνικού προγράμματος και μειώνονται αρκετά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γύρω από αυτά.

3.       Ο Δήμος μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, δεδομένου ότι θα έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό κάθε φορά και για το επόμενο έτος.

4.       Δεν χρειάζεται να υπάρξει παρακολούθηση γενικής λογιστικής και δημοσίου λογιστικού, παρά μόνο μια ενιαία παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών των ΟΤΑ.

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες προμηθειών (πλην των έργων), εκτιμώ ότι μετά την εγγραφή του κωδικού αριθμού στον προϋπολογισμό, είναι απολύτως περιττές οι λοιπές διαδικασίες που προβλέπονται σήμερα για την ανάθεσή τους. Μια προμήθεια που έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό μπορεί να εκτελεστεί απευθείας από τις υπηρεσίες σύμφωνα με τον ΕΚΠΟΤΑ κλπ, χωρίς μεσολάβηση αποφάσεων άλλων πολιτικών οργάνων. Αυτό θα ανακουφίσει τις υπηρεσίες των Δήμων, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ, διότι οι διαδικασίες προμηθειών θα απλοποιηθούν και οι προμήθειες θα γίνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Εκλογική διαδικασία: Πισωγύρισμα για την αυτοδιοίκηση ο τρόπος εκλογής που προτείνει ο κος Μιχαλάκης

Στις Δημοτικές εκλογές οι πολίτες πρέπει να καλούνται να ψηφίζουν αρχικά πολιτικές και όραμα για την πόλη τους και στη συνέχεια πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις πολιτικές αυτές.

Σήμερα παρατηρούμε ότι διαμορφώνονται όλο και περισσότερες δημοτικές κινήσεις στις τοπικές κοινωνίες από πολίτες όλων των πολιτικών χώρων που μοιράζονται κοινό όραμα για την πόλη τους και έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

Αυτή η τάση προγραμματικών συγκλήσεων, πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μια υγιής διαδικασία που απομακρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση από τα κόμματα.

Αιφνιδιαστικά επιχειρείται από ανθρώπους που έχουν πλήρη άγνοια της νοοτροπίας, της κουλτούρας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση και τα στελέχη της, η επιβολή ενός νέου εκλογικού συστήματος, που πιστεύω ότι θα φέρει την αυτοδιοίκηση χρόνια πίσω. Ένα εκλογικό σύστημα που προτάσσει τα πρόσωπα από ότι τα προγράμματα και τις πολιτικές και θα περάσει τις προγραμματικές συγκλήσεις σε δεύτερη μοίρα.

Η εντελώς αφελής προσέγγιση των υποστηρικτών του νέου τρόπου εκλογής, ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέγουν τους ικανούς, είναι απόλυτα παραπλανητική. Φυσικά πρέπει να επιλέγουν τους ικανούς οι πολίτες, αλλά πρώτα πρέπει να επιλέξουν πρόγραμμα, πρέπει να επιλέξουν ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο Δήμος. Οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίζουν απολίτικα. Δεν πρέπει να δίνουν για μια πενταετία λευκή επιταγή σε πρόσωπα να κάνουν ότι θέλουν, όσο ικανά και να είναι αυτά. Και οι δημοτικές εκλογές δεν μπορούν να μετατραπούν σε πασαρέλα υποψηφίων, χωρίς περιεχόμενο.

Πιστεύω επίσης ότι ο σχεδιαζόμενος εκλογικός νόμος μεταξύ των άλλων αρνητικών στοιχείων που έχει, θα προσθέσει και σοβαρές δυσλειτουργίες στους ΟΤΑ που θα φέρουν δυσκολία στη διοίκηση των Δήμων και θα ταλαιπωρούν αιρετούς, υπαλλήλους και πολίτες.

Αν θέλουμε να υπάρξει πραγματική τολμηρή αλλαγή στον εκλογικό νόμο και το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνουν δύο ουσιαστικές κινήσεις:

1. Να απαλλαγεί το δημοτικό συμβούλιο από αποφάσεις λειτουργικού χαρακτήρα και να καταστεί όργανο ουσιαστικής άσκησης πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

2. Να εφαρμοστεί στο σημερινό τρόπο εκλογής, η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και να υπάρξει η δυνατότητα στη συνέχεια στις δημοτικές παρατάξεις να έχουν προγραμματικές συγκλήσεις για την επίτευξη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με την επιλογή της κοινωνίας, πλειοψηφία που θα οδηγεί σε ενιαία δημοτική διοίκηση από τους συνδυασμούς που θα την αποτελούν.

Μανώλης Γραφάκος
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ