2013-11-25 12:55:41
Φωτογραφία για «ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ» ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Το δημοσιονομικό κενό του 2014, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ο νέος φόρος ακινήτων, οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης του υπουργείου Εργασίας και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών αποτελούν τα βασικά ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να κλειδώσει η επιστροφή των κλιμακίων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην Αθήνα.

 Η κυβέρνηση επιδιώκει να έλθει σε καταρχήν συμφωνία έως τις 2 Δεκεμβρίου με την τρόικα για τα δημοσιονομικά ζητήματα του 2014 προκειμένου να αποσπάσει μια καλή δήλωση από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. 

Η τρόικα φέρεται να δέχεται πως το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα κινηθεί κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποδέχεται πως το σύνολο των νέων παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε δημοσιονομική εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ.


Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα φέρεται να ζητά αναδρομικά μειώσεις συντάξεων σε ασφαλιστικούς φορείς που οι εισφορές του εργοδότη ήταν έως και τριπλάσιες από αυτές του εργαζομένου, όπως τα ΤΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, Ταμείο Εθνικής Τράπεζας - Εθνικής, ΕΤΒΑ - Εθνικής Ασφαλιστικής, Ταμείο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων κ.α.. Στόχος μεταξύ άλλων είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες, καθώς ασφαλιστικοί φορείς που έχουν μεταφερθεί στο ΙΚΑ έχουν διατηρήσει τις καταστατικές τους διατάξεις.

Ακόμη, ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ επιδιώκουν να δεσμεύσουν την κυβέρνηση ότι εάν εντός του 2014 υπάρξουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού αυτές θα καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα και ενδεχομένως με την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού (αυτός ο Προϋπολογισμός θα μπορούσε να παρουσιασθεί αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές του Μαίου, δηλαδή στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου 2014).

Όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα πέραν του δημοσιονομικού θα μπορούσαν να ρυθμισθούν σε δεύτερο χρόνο, μετά τις 9 Δεκεμβρίου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup στα τέλη Δεκεμβρίου είτε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 27 Ιανουαρίου 2014. Πάντως, στελέχη της Ε.Ε. θεωρούν πως λόγω της  φύσης των εκκρεμοτήτων αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν και στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου 2014.

Πληροφορίες προερχόμενες από την κυβέρνηση αναφέρουν πως το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει την παράταση της αναστολής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ειδικά για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Η τρόικα πάντως φαίνεται να συνδέει το ζήτημα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και να ζητά συγκεκριμένες διασφαλίσεις.

Ομοίως, φαίνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ ώστε η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, οι αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των «συνεπών» εργοδοτών και τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 να ανοίξουν ξανά εντός του 2014 και όχι στην τρέχουσα αξιολόγηση.

Πρέπει να τονισθεί πως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο αρκεί απόφαση του Euro Working Group και όχι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και για να απελευθερωθεί πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, κάτι που σταδιακά έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ